- 23 Mayıs 2022
- 959
- 6.978
- 68
- Konu Sahibi Pozitivite
-
- #61
Dahada Davosa gelmemYalniz bunlari anlattigin kisi 121 iqya sahip. Bunlari dusunememis ve denklemi kuramamis olmasi im kan siz
İq tek başına yeterli değil çünkü duygusal ve sosyal zekanın da yüksek olması gerek. Bir göl tek bir dere ile besleniyor ise kurumaya mahkumdur.Zeki ama çalışmıyor gibi bir vaka olabilir ya, ben inanırım. Zamanında arkadaşımın sevgilisi vardı, iq'su 170 falanmış. Hadi 170 olmasın 150 olsun, bence yalan olamaz zira arkadaşımın zekaya inanılmaz zaafı vardı. O sevgili de ipsiz sapsız bi herifti yani düzenli işi yoktu, çok içiyordu falan. Harcıyordu kendini. Eczacıydı aslında ama yapmıyordu. Babası öldükten sonra soğumuş meslekten. Tuhaf bi hikayesi vardı ve kadının yani arkadaşımın zekası sayesinde ayrıldılar çünkü yalanını yakaladı. Hem de sıradan bir yolla değildi bu yalan yakalama olayı. Adamlarda zeka ölçü anlamında iyi bile olsa ilişkilerde çok saçma sapan davranabiliyorlar.
Ya kusura bakmayın da adamın üstün zekalı olmasının konuyla alakası yok duygusal/sosyal zekası düşük diye yorumlasanız belki problemi daha net anlayacağız empati yoksunu deseniz ya da komik ama, çok eleştirel bir kova burcu deseniz inanın daha net ve anlaşılır olacak konuBenim şöyle bir sorunum var son zamanlarda başladı bu durum. 3 yıllık bir ilişkim var. ve 2. Yılımız tekamül sürecimizin en yüksek olduğu ve ilişkiye en emek verdiğimiz zaman dilimiydi diyebilirim. Kolay olmadı birşeyleri oturtmak. Tanışma yılı gibiydi sanki . Hayatı işi ve benim.. Sosyal hayat bir kaç kişi bandında. Aynı şekilde benimde öyle. Üstün zekali sınıfına giriyor IQ-160 . Bunu tanıştığımız zamanlarda öğrenmiştim ondan. Ve ben iletişim konusunda çok zorluk çektim. Hatta bazen kendimde aradım dedim ben anlamiyorum adamı heralde Çünkü herşey bir sorun olabiliyor bir konu günlerce sürebiliyor. Bazen çok eleştirel biri olabiliyor. IQ yüksekliği iyi birşey değil sosyal hayata adapte olma ilişkiler odaklanma her konu başlığında bı pürüz yaratabiliyor. Duygusal zeka ilişkide çok mühim herşeyi mahkemedeymisiz gibi ciddiye alıyor ele alıyor oluşu beni çok yordu. Ve yakın zamanlarda abilerimle bı iddia üzerine ( biz çok sakalasiriz ve arkadaş gibiyiz üçümüz bı zeka geyiği vardı anne baba tarafı üzerine ) bende IQ seviyemi tespit için uluslararası bır mecradan destek aldım. 121 IQ seviyem. O üstün zeka olduğu için buna bağlıyordum hep fakat şaka mevzusundan sonra dusuncem değişti.. Bilen bilir akademik kariyer yapmıyorsa bı insan çok iyi birşey değil nasıl kullandığına bağlı topluma uyum azalıyor bı yerde, hatta tamamen içine kapanan insanlar var. Sonuç olarak ben yaşadığımız iletişim problemlerini nasıl düzelteceğimi bilmiyorum. Çünkü bu sorun tanıdık değil anlam veremiyorum. Çok sık arıyor çok sık mesaj atıyor içim bayılıyor bu da ayrı bi bıkkınlık. Aniden kavga çıkıyor aniden de bitiyor örnek vermek istiyorum ama o kadar küçük şeyler ki . Bazen uzadığı da oluyor. Yani anlamsız, ekstra sinirim bozuluyor o yüzden. Bittikten sonra mental olarak dağılmış hissediyorum. Ne yaşadım ben hissi oluyor. Bugün ciddi olarak konuştum. Özür diledi iş stresine bağladı . (2. Kez) Beni çok seviyor bende onu çok seviyorum. Temizlik günümde gelir birlikte temizlik yaparız. Bı gün o yemek yapiyosa bı gün ben yaparım. Benim ailem bana gelip gider. Aynı evde yasamiyoruz birbirimize gidip geliyoruz o yüzden. Ama çok sık bı aradayız. Çok anlayışlı biri. Genel olarak nazik bı insan. Tüm dünyadan özel bırsey var aramızda böyle hissediyorum ve bu sorunu düzeltmek istiyorum. Yapıcı olmak istiyorum . Bu geçici bı durum olabilir mi ? Yoksa önlemmi almalıyım yer etmeden hayatımızda ?
IQ meselesi başka yere odaklanmana sebep oluyor olabilir.Benim şöyle bir sorunum var son zamanlarda başladı bu durum. 3 yıllık bir ilişkim var. ve 2. Yılımız tekamül sürecimizin en yüksek olduğu ve ilişkiye en emek verdiğimiz zaman dilimiydi diyebilirim. Kolay olmadı birşeyleri oturtmak. Tanışma yılı gibiydi sanki . Hayatı işi ve benim.. Sosyal hayat bir kaç kişi bandında. Aynı şekilde benimde öyle. Üstün zekali sınıfına giriyor IQ-160 . Bunu tanıştığımız zamanlarda öğrenmiştim ondan. Ve ben iletişim konusunda çok zorluk çektim. Hatta bazen kendimde aradım dedim ben anlamiyorum adamı heralde Çünkü herşey bir sorun olabiliyor bir konu günlerce sürebiliyor. Bazen çok eleştirel biri olabiliyor. IQ yüksekliği iyi birşey değil sosyal hayata adapte olma ilişkiler odaklanma her konu başlığında bı pürüz yaratabiliyor. Duygusal zeka ilişkide çok mühim herşeyi mahkemedeymisiz gibi ciddiye alıyor ele alıyor oluşu beni çok yordu. Ve yakın zamanlarda abilerimle bı iddia üzerine ( biz çok sakalasiriz ve arkadaş gibiyiz üçümüz bı zeka geyiği vardı anne baba tarafı üzerine ) bende IQ seviyemi tespit için uluslararası bır mecradan destek aldım. 121 IQ seviyem. O üstün zeka olduğu için buna bağlıyordum hep fakat şaka mevzusundan sonra dusuncem değişti.. Bilen bilir akademik kariyer yapmıyorsa bı insan çok iyi birşey değil nasıl kullandığına bağlı topluma uyum azalıyor bı yerde, hatta tamamen içine kapanan insanlar var. Sonuç olarak ben yaşadığımız iletişim problemlerini nasıl düzelteceğimi bilmiyorum. Çünkü bu sorun tanıdık değil anlam veremiyorum. Çok sık arıyor çok sık mesaj atıyor içim bayılıyor bu da ayrı bi bıkkınlık. Aniden kavga çıkıyor aniden de bitiyor örnek vermek istiyorum ama o kadar küçük şeyler ki . Bazen uzadığı da oluyor. Yani anlamsız, ekstra sinirim bozuluyor o yüzden. Bittikten sonra mental olarak dağılmış hissediyorum. Ne yaşadım ben hissi oluyor. Bugün ciddi olarak konuştum. Özür diledi iş stresine bağladı . (2. Kez) Beni çok seviyor bende onu çok seviyorum. Temizlik günümde gelir birlikte temizlik yaparız. Bı gün o yemek yapiyosa bı gün ben yaparım. Benim ailem bana gelip gider. Aynı evde yasamiyoruz birbirimize gidip geliyoruz o yüzden. Ama çok sık bı aradayız. Çok anlayışlı biri. Genel olarak nazik bı insan. Tüm dünyadan özel bırsey var aramızda böyle hissediyorum ve bu sorunu düzeltmek istiyorum. Yapıcı olmak istiyorum . Bu geçici bı durum olabilir mi ? Yoksa önlemmi almalıyım yer etmeden hayatımızda ?
Bı destek alma yoluna gitmeyi düşünüyorum.IQ meselesi başka yere odaklanmana sebep oluyor olabilir.
Yüksek IQ sahibiyim, özel eğitim aldım. EQ düşüklüğüm yok ama gayet sosyalim. Evliliğim dışında hiç ciddi zorun yaşamadım iletişimde.
Bu adam belki anti sosyal kişilik bozukluğu, ya da illa bozukluk denmez ama özelliklerini taşır. IQ meselesinden uzaklaş, gönüllüyse terapi al. Afedersin ota b*ka kavga çıkarıp sonra bi şey yok gibi davranan şahıs borderline ve üst benlik sorunlu çıkmıştı bende..
Tek başınıza her koşulda alın ama çift terapisinde ona da tekli seans teklif edilecek. Kabul etmesi gerek ki iyileşme olsun..Bı destek alma yoluna gitmeyi düşünüyorum.
Çok güzel anlattınız çok şaşkınım eğitim sisteminin sizi besleyememis olmasina.. Ciddiyetini anlıyorum sizin hikayenizden .160 iq çok nadir bir puan ve duramaz o adam durduğu yerde o iq ile, gerçek olsaydı.
Kendimden örnek vereyim; öyle 160 iq değilim ama üstün zekalıyım. Kısaca anlatayım:
Bebekken-çocukken dikkat çekerdim, yaşıtlarımdan çok erken sordum bazı soruları ve sorulması pek beklenmeyen soruları ve bazı garipliklerim de vardı (Ailem ve akrabalar anlatır arada denk geldikçe konu, öyle akıllarında iz etmiş). İlkokula başladığımda öğretmenim hemen fark etti, yaptığım resimlerden, sorduğum sorulardan vb ve ailemle konuştu, ancak burada özel eğitim veren okullardan henüz açılmamıştı (80li yıllar) ve ailemin İstanbul'a taşınması, bir şekilde yatılı göndermesi gerekecekti. Annem reddetti ve "Evde takviye ederiz, biz her türlü besleriz" dedi. "Sınıf atlatalım bari" denildiğinde ise, annem yine karşı çıktı ve yaşıtlarımla okumamda ısrarcı oldu, ezilirim diye korktu (Ne büyük hata. Elbette özel eğitim almalıydım, klasik ev hanımı olan annem ne kadar takviyeleyebilirdi ki). Bakın, 160 iq demiyorum bu dahi filan oluyor, üstün zeka diyorum, duramaz, beslenmek ister, sürekli yeni bir şey ister, daha üst bilgiyi ister.
Okula matematik dört işlem ve okuma yazmayı zaten bilerek gittim, TVden öğrenmiştim bunları, Susam Sokağı vardı o zamanlar, notaları çözmüştüm, dört işlemi, hepsini birbirine bağlıyordum, sayılara notalar veriyor oynuyordum vs.
İlkokul 1. sınıfım sürekli bir şeyler çizerek, resimler yaparak geçti.
İlkokul 2. sınıfta müzik dersine başladık, ayrı bir müzik öğretmeni ile, ve o da ailemi çağırıp konuşma ihtiyacı duydu. Benim önümde konuştular hatta hatırlarım, çok ısrar etti "Strobu nolur müziğe yönlendirelim, çok yetenekli" diye. Müzik, resim yeteneği vardı. Bir, iki yetenek belki, ancak çoklu yetenek iyi bir zeka belirtisidir.
Halk oyunları ekibine girdim, ortaokulda 5 farklı folklör grubunda oynadım, defalarca tiyatro etkinliklerine katıldım, taklit yeteneğim de vardı, iyi oynuyor, izlediğim bir aktristin rolünü kapıyor, çabuk ezberliyordum, ezber yeteneğimle korkuttuğum insanlar olurdu desem yalan olmaz "Bunu bunu dem, bunu giyinmiştin"vs diye net söylerdim günler öncesini. Hafızam inanılmazdı, izlediğim, işittiğim, yaşadığım ne varsa kazınıyordu aklıma. Derste bir kere dinlemem yetiyordu ki bazen daha diğer konu anlatılmadan önceki konunun içindeki bilgiden, o konunun nereye varacağını tahmin edip anlamış oluyordum ve bol bol sınıf arkadaşlarımı beklemek zorunda kalıyordum, sıkılıyor, bunalıyordum, boş kalmaya katlanamıyordum... Ama öğretmenlerim diğer tüm çocukları bırakıp bir benle alakadar olamazlardı ki. Sorun çıkarırdım, uyarı alırdım; "Sen hadi biraz gez" derlerdi. Benim ilkokul çağlarım arkadaşlarım ders işlerken, okul bahçesinde gezerek geçti. Her santimetresini ölçerdim adım adım, sıkıntıdan, düşünür düşünür dururdum.
Arkadaşlar ediniyordum bir şekilde deniyordum ama onların konuştukları ilgimi çekmiyor, benim anlattıklarım da onlara tuhaf geliyordu. Yalnızlaştım.
Sonrasında olanı söyleyeyim, doğru yönlendirilemedim ve o zeka ciddi bir mental hastalık getirdi. Tek sebebi illaki bu değildir de işte. :) Tedaviye güzel yanıtta da zeka bir etken, o kısmı da uzatmayayım neyse.
Doğru yönlendirilmeyen zeka, ya körelir ya delirir derler. 160 iq ile doğru yönlendirilmemiş çocuk, oturduğu yerde ya dev delirirdi, ya da mutlaka ama mutlaka birilerinin ısrarlı dikkatini çekerdi, mutlaka diyorum bakın, fışkırırdı bir yerinden yetenek.
Ben hastalığımla beraber Türkiye'nin tanınmış, saygıdeğer proflarından biri olan (Adını vermeyeyim neyse) X prof.un talebi ve eşliğinde (İlk teşhis alacağım zamanlar, ortada iki farklı teşhis var ve doktor doktor geziyoruz. Sağ olsun bu hocamız da diğer doktorumuzla hemfikir olunca hemen başlanmıştı tedaviye), uykusuz geçirdiğim 13 saatlik yol ve üzerine 2 saat bekleme süresinin ardından, o halde iq testine tabii tutuldum. O zaman sayıyı gördük. "Yazık olmuş" deyip güldüm.
Tedavi vb...
Şimdi hala duramıyorum. Hastalandım, delirdim, köreldim. Ama döndüm dolaştım, eğitim almadığım halde, göze gayet estetik gelecek resimler yapmaya devam ediyorum ve onları satıyorum, inanın dükkanımın önünden geçen, hiçbir şey almayacak 10 kişi varsa dahi, dönüp 8i bakma-fotoğraf çekme ihtiyacı hissediyor. Eğitim koysam üzerine, doğru yönlendirilsem acaba ne olurdu? En kötü haliyle de böyle oluyor yani, bir şekilde, bir yerinden, bir yeteneğinden, bir hastalığından vs belli eder kendini zeka. Ama 160 iq diyorsa, orada bi hop diyeceksin; o sendeki bendeki üstün zekaya benzemez.
Tipi normal vatandaş da tutturuyor. 3 üni yi normal vatandaşta bitiriyor. Haberleri hiç izlemediniz mi?Bu şekilde konu kopuk gibi görünebiliyor sanırım sasirmakta haklısın. Hukuk tutturmuş gitmemiş tıp bölümünü küçük bı farkla tutturamamis. Farklı bölümlere yönelmiş canının istediği kariyer gözetmeden. 3 üniversite bitirmiş. IQ konusunda bı yetkinligim yok ama potansiyeli değerlendirmekte çok mühim sanırım.
Ciddimisiniz ! Aydınlandim biliyomusunuz haber izlemedim hiç. Ama bugün sizin için haberleri bekleyeceğimTipi normal vatandaş da tutturuyor. 3 üni yi normal vatandaşta bitiriyor. Haberleri hiç izlemediniz mi?
O kadar zekaya millet atomu parcaliyo bacım, bu adam da ticaret yapıp konu sahibini darliyo zırt pirt arayıp. Benim IQ kriterlerime uymiiIQ'nun ders başarısı ile doğrudan alakası yok ki. Bizim okulda da üstün zekalı biri vardı. Hatta ilk dediğinde inanmamıştık; yanımızda annesini aramıştıEğer dersler değil başka şeyler ilgisini çekiyorsa yapamayabilir. Bizim okuldaki çocuk da tıp tutturamamıştı mesela ama ilgilendiği bir ders konusu olunca çok başarılı olabiliyordu.
yorumumu sildim zaten bahsettigim cocuk ustun zekalıydı ama 160 da değildi, tezimi geri çekiyorumO kadar zekaya millet atomu parcaliyo bacım, bu adam da ticaret yapıp konu sahibini darliyo zırt pirt arayıp. Benim IQ kriterlerime uymii
Çok mantıklı, anlamlı ve açıklayıcı bı yorum oldu. Benim bı müşterim var 170 üstü IQ su makina mühendisligi bitirmiş sadece ve işadamı olmayı seçmiş ise vermiş kendini. Bu çok geniş kapsamlı bişey insan hayatı sonuçta farkli yollara evrilebiliyor. Yaşadığım problem devam ederse öyle görünüyor teşekkür ederimm160 IQ çok yüksek ama imkansız da değil, neden inanılmamış burada bilmiyorum. 145-160 IQya sahip insanlar nüfusun %0.001ine mi ne denk geliyor, belki büyük bir orandır bilmiyorum. Yüzdelik olarak az görünüyor evet ama Türkiye'de 100 bin kişi ediyor. 100 bin Einstein'ımız var demek değil ki.
Bazı meslekler belirli bir IQ gerektiriyor, o doğru. Aksi halde bölüm kazanılsa bile üniversite hayatı ve çalışma hayatı kişiyi inanılmaz zorlar, yeterli başarı gösteremez ama her yüksek IQ sahibi insan iyi yerlere gelecek diye bir şey yok. Ben de küçükken üstün zekalı çocuklarla eğitim almak için yönlendirilmiştim ama bir baltaya sap olmadım. Benle beraber yönlendirilmiş ve fırsatı değerlendirmiş bazı arkadaşlarım çok iyi yerlere geldi, bazılarıysa konuyu okuyunca gördüm ki çoğu insanın 'beğenmediği' bölümlerde okuyorlarmış. Herhalde yanlışlıkla yönlendirildiler. 130 IQ'ya sahip bir arkadaşım tarih okuyor mesela, dereceyle de girmedi. O kadar zeki değilmiş demek ki
Zeka kariyer olarak önemli de gündelik hayatımızda hiçbir şey ifade etmiyor. Sevgiliniz isterse 200 IQ'ya sahip olsun, savant olsun, satranç ustası olsun ne fark eder ki? Hali tavrı sizi çekmiyorsa, ilgisizse, ilişkiyi önemsemiyorsa fazla zorlamayın gitsin. Düzelmez yani adam huyu bu demek ki. Önünüze bakın
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?