"Türkiye Büyük Millet Meclisi genel oyla seçilen altıyüz milletvekilinden oluşur."
AK Parti'nin 317, CHP'nin 134, HDP'nin 59 ve MHP'nin 40 vekili vardır hatırlatmamızı da yapalım.
Soru-1
Vekil sayısı 600 olunca salt çoğunluk 301 vekil demek olacak, herhangi bir sebeple suç işledikleri iddiası olan bakanlar, yardımcılar için salt çoğunluk nasıl sağlanacak?
Dipnot mevcut sistemde salt çoğunluk için 276 vekil gerekir, bu sayı yeni değişiklikte 301'e yükseltilecektir.
Bu maddelerdeki değişiklikler bakanların yasama ve yürütmenin üzerindeki egemenliklerini devam ettirmelerine olanak sağlamıyor mu?
Bakanların yargılanamayacak olması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Kopya çekmeyin dediğinizden salt çoğunluk nasıl olur bilmiyorum umarım saçmalamam
Soruyu tam anlayamadım.Bakanlar AKP den olursa 301 kişi nasıl bulunacak mı demek istiyorsunuz?Yeni sisteme göre milletvekili seçimi için ayrı ,başkanlık için ayrı partiye oy verebiliyoruz.Mesela şu anki sistemde herkes adaya değil çoğunluk partiye veriyor.Yeni sisteme göre bunun önüne geçildiğinden daha faydalı değil mi?AKP milletvekilininin çoğunluk olması ihtimali azalmıyor mu?Bu durumda ceza almaları daha kolay değil mi?
Yeni sisteme göre bakan olan kişinin milletvekilliği düşüyor.O halde yasama ,yürütme bağı bitecek.O zaman milletvekilleri daha etkin olmaz mı?Yeni sistemle direk millet hükümetin kurulmasında rol oynamayacak mı?Daha hızlı kararlar alınmayacak mı?(Soruyu yanlış anlasam da 5 puan verin örtmenim
)
Bakanların yargılanamaz olduğunu bilmiyordum.Cumhurbaşkanının bile yargılanabileceğini biliyorum ben.Cumhurbaşkanı dahi yargılanacaksa bakanlar nasıl yargılanamasın ki?
Biraz kopya çekeyim.
http://kentaydin.com/yazarlar/2017/01/12/baskanlik-sisteminde-cumhurbaskani-yargilanabilir-mi/
Bakan yazdım ,cumhurbaşkanının yargılanamaz olduğu haber çıktı ,kopya çekmeyi de beceremedim.
Yukarıdaki linkler, alıntılar ve bilgiler ışığında soruyorum, madde 106'ya göre Bakanları, Başbakanı biz seçemiyorduk, var olan sistem değiştiğinde şimdiye kadar seçemediğimiz bakanları yine seçememenin milli iradeye katkısı nedir?
Başbakan Yıldırım değişiklik yapılacak maddeleri neden okuma gereği duymamıştır ?
Başbakan Yıldırım kendi projesi olduğunu söylemişti,muhakkak okumuştur haliyle.Abidik gubidik adamlar başbakan oluyor derken kimleri kastetti,ne demek istedi daha açık olmalıydı.Haliyle insanların aklına seçimle başbakan olmadığı ,kendisine de bu atıfları yapanların olduğunu bilmesi gerekir.
Aklıma neden Başbakan okumadı deyince aklıma dünden beri ortada dolanan Kılıçdaroğlunun yeni sistemde cumhurbaşkanı başka ,başbakan başka biri olursa sıkıntı der diyor,yani yeni sistemde başbakanlık var sanıyor ,bu konu geldi
.Kimi diyor ki başkanlık değil CB hakkında konuşuyor ama haberin detayına baktım radyo programındaki sorular başkanlık üzerineydi.Hadi diyelim ki başkanlıkla ilgili söylemedi,yine aynı kapıya çıkıyorhükümetin söylemiyle.Hükümetin içine çok başlılık kavga getirir diyerek bugünkü mevcut sistemi eleştirmiş oluyor böylece