Bence aslında her ikisinin de bakışı doğru. Yalnızca biri hormonu kontrol almayı, diğeri zamanı önceliklendiriyor. Kendi durumumu anlatırsam belki bir fikriniz olur:
1. Benim amh 0.1 ve düşük yumurtalık rezervim var.
2. Tahlil sonuçlarımda FSH (aşılama zamanından itibaren) şöyle:
20 Şubat 2020'de 12,28
30 Ekim 2021'de 8,78
24 Kasım 2021'de 7,66
Sizin ne kadar yüksek olduğunu bilmiyorum tabii. Benim gördüğünüz gibi FSH kritik seviyeden 7'ye kadar bir yılda düşmüş doğal olarak. Benim durumumda geçen bir yıl aşılama süresiydi. FSH düşürmek için özel bir şey yapmadım. Doktora sizinkinin düşmesinin ne kadar zaman alacağını sorabilirsiniz belki karar vermek için. Yaşınız da müsaitse belki ilk seçeneği değerlendirirsiniz garanti olsun diye ama rezerviniz ciddi oranda azsa o zaman vakit kaybetmeden tedaviye başlamak da isteyebilirsiniz. Ben rezervimin azlığından korkup doğrudan tedaviye başlamıştım çünkü yaşım 36 ve maalesef annem 38 yaşında menapoza girmeye başladığını ve ilaçlarla 40'a uzattığını benimle yeni paylaştı :) Annenizin ve varsa teyzenizin menapoza girme yaşı sizin için bir gösterge olabilir.
Bu arada FSH'nin düşük çıkmasına aldanmayın benim tahlillerimde, 20 Şubat'takinde E2 sonucum normal iken Kasım ayındakinde E2 tavan yapmıştı. Dediğim gibi östrojen FSH'yi baskılıyor ama gerekmediği zaman yükselince yumurta kalitesini bozuyor. Ben yumurta takibine başladığımda FSH düşmüştü ama E2 300'lerdeydi ve yumurtalarım yavaş büyüdü.