Altın biriktirmeye başlıyoruzz

Reddit kullanıcıları tarafından paylaşılan ve en çok oylanan tasarruf tüyoları:

Taze ürünler kullanın. Mevsiminde alınan taze gıda ürünleri daha sağlıklı ve daha ucuzdur. Konserve almak yerine mevsiminde taze gıda ve bakliyat ürünleri almayı tercih edin.

Dondurulmuş ürünler almayın. Dondurulmuş ürünler taze ürünlerden çok daha yüksek fiyata satılabiliyor. Daha sağlıklı ve daha ucuz olan taze ürünleri tercih edin.

Market markalı ürünleri deneyin. Marketlerin kendi marka adlarıyla satışa sunduğu ürünleri deneyin. Örneğin, BİM’de Dost Süt ya da Migros’ta Migros markalı Üzüm Pekmezi gibi. Büyük üreticiler marketlere özel olarak bu ürünleri ürettiğinden ve ortadaki marka değeri kaldırıldığından market markalı ürünler daha tasarruflu olabiliyor.

Toptan alım yapın. Her zaman tükettiğiniz veya ihtiyacınız olabilen ürünleri toptan alın. Toptan satın almak her zaman daha az maliyetlidir.

Yemeğinizi evde yapın. Dışarıda yemektense veya sipariş vermektense evde yemek yapmak daha tasarrufludur. Tek kişilik doyurucu bir yemek menüsünün ortalama fiyatı 16 lira civarında. Halbuki 16 liralık bir gıda alışverişiyle pekala 6-7 günlük bir yemek menüsü çıkartılabilir.

Kahvenizi evinizde yapın. Orta boy bir lattenin ortalama fiyatı 8 lira civarında. Dışarıdan kahve almak yerine evinizde veya ofisinizde aynı parayla onlarca fincan kahve içmeniz mümkün.

Yemeğinizi işinize götürün. Her zaman olmasa da haftanın belirli günlerinde dahi işinize yemek götürmeniz, yemek masraflarınızı yarı yarıya azaltır. Bunu düşünebilirsiniz.

Şişe su almayın. Alınan küçük boy şişe sular, büyük boy şişe sulara nazaran daha maliyetlidir. Diğer yandan ülkemizde genellikle plastik şişeler içerisinde su satılıyor ki, plastiğin son zamanlarda sağlığa olumsuz etkisi de tartışılıyor. Bunun yerine metal mataraya su doldurup, yanınızda taşıyın.

İhtiyacınız kadar alım yapın. Marketlerin çoğu zaman çeşitli hilelerle satışlarını nasıl artırdığından bahsetmiştim. Bu hilelere aldanmadan yalnızca ihtiyacınız olan ürünleri satın alın. Çöpe atmak zorunda kalabileceğiniz her şeye para ödediğinizi unutmayın.

Harcamalarınızın takibini yapın. Kişisel bütçenizin gelir ve gider dengesini sağlayabilmek için harcamalarınızın takibini yapın. Aylık harcamalarınızı not edebileceğiniz gibi aylık banka veya kredi kartı ekstrelerinizi de gözden geçirin.

Birikim hedefleri koyun. Harcama hedefleri yerine kendinize birikim hedefleri koyun. Herhangi bir şey için şimdi paranızı biriktirmeye başlayın. Birikim yapmak hedeflerle her zaman çok daha kolay.

Daha kaliteli ürünler alın. Pahallı değil, kaliteli! Kaliteli ürünler her zaman daha dayanıklıdır ve uzun süre kullanılabilir. Kalitesiz ama çok ucuz bir ürün yerine, biraz pahallı ama daha kaliteli ürünleri tercih edin. Bir gömlek ya da bir çamaşır makinesi…

Nakit avans kullanmayın. Bankaların kredi kartları veya maaş hesaplarında sunduğu nakit avans hizmetlerini kullanmayın. Kredili mevduat hesaplarının yüksek faiz başta olmak üzere kullanım ücreti gibi ek masraf olumsuzlukları bulunur.
Gelirinizin bir kısmını ayırın. Maaşınızı veya elde ettiğiniz herhangi bir geliri her ay düzenli bir şekilde kenara koyun. Ünlü milyarder Warren Buffett‘un dediği gibi “önce biriktirin, sonra harcayın.”

Yüksek harcamalar için bekleyin. Yapacağınız yüksek tutarlı harcamalar için iki gün bekleyin. Bu süre zarfında yüksek tutarlı ürünleri alternatif satıcılarda araştırın. Fiyat karşılaştırma sitelerini kullanın veya bir bilene sorun.

Aboneliklerinizi iptal edin. Gazete, dergi veya benzeri abonelik hizmetlerini kullanıyorsanız, okumadığınız gazete ve dergi aboneliklerini iptal edin.

Mobil tarifenizi gözden geçirin. GSM operatörlerine daha az para ödeyebilmek için mevcut tarifenizi gözden geçirin. Öğrenciler için para biriktirme yolları yazımda bahsettiğim gibi Whatsapp, Skype gibi uygulamaların sesli arama ve mesajlaşma özelliklerini kullanarak tasarruf yapın.

TV masraflarınızı azaltın. Kablolu yayınlar için para ödüyorsanız, bunun yerine ücretsiz kanallar izleyebileceğiniz uydu yayınlarını kullanın. Özellikle futbol gibi spor müsabakaları için aboneliğine devam ediyorsanız, bu tip yayınları izlemek için arkadaşlarınıza veya kafelere gidin.

İnternet harcamalarını azaltın. İnternet servis sağlayıcıları dönemsel kampanyalar düzenliyor. Üstelik mevcut bir aboneliğiniz olsa dahi kampanyalar arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Kendinize en uygun kampanyaya geçiş yaparak internet kullanım harcamalarınızı azaltın.

Kredi borçlarınızı transfer edin. Birden fazla kredi veya kredi kartı borcunuz bulunuyorsa, borçlarınızı yapılandırın. Borç transfer kredisi veren bankalar tarafından sağlanan uygun faiz oranlarına göz atarak, borçlarınız için şu anda ödediğiniz faiz oranlarıyla bir karşılaştırma yapın. Her borca ayrı ayrı faiz ödemek yerine, borçlarınızı tek bir banka ve tek bir ödeme planıyla birleştirin. Yeni bir borç ödeme planı daha avantajlı olabilir.

Yatırım yapmayı öğrenin. Birikimlerinizi değerlendirebilmek için kendinize uygun yatırım araçlarını araştırın ve yatırım yapmayı öğrenebilmek için kendinize fırsat yaratın.
 
Para Biriktiremiyorum’un Muhtemel 6 Nedeni


Para biriktiremiyorum diyen herkesin bir ortak noktası daha doğrusu yaptığı finansal hatalar var. Bu hataları derledim, eğer gelir yetersizliği gerekçesi dışında para biriktiremiyor iseniz yaptığınız muhtemel hatalara göz atın.

1. Gelir ve gideri umursamıyor olmak
Muhtemelen en büyük neden gelir ve gider takibi yapmıyor olmanız. Size klişe gelebilir ama her ne kadar gelirinizi biliyor olsanız da giderlerinizden net bir şekilde haberiniz yoksa birikim yapmaya başlamak için bir adım atmanız oldukça zor olur.

Kendimden örnek vereyim. Her ay gelirim belli, giderlerimin de bir listesi var. Elektrik, su vb. faturalar gider listemin olmazsa olmazları arasında. Aynı şekilde aylık mutfak masrafı ve önceden planlamış olduğum gerekli bazı harcamalar her zaman listemde. Kontrol altında tutuğum giderlerim sayesinde her ay ne kadar para biriktirebileceğimi kolayca hesaplayabiliyorum.

Başlamak için bir kağıt kalem alarak gelir gider listesi yapabilirsiniz. Aynı şekilde eğer banka veya kredi kartı kullanarak alışveriş, fatura ödemesi ve diğer harcamalarınızı yapıyorsanız ekstreniz de harcamalarınızı kontrol altında tutabileceğiniz eşsiz bir yoldur.

2. Kredi kartlarına bağlı kalmak
Öğrenciliğimin ilk yıllarıyla tanıştım kredi kartıyla. O dönemlerde ailem tarafından gönderilen harçlıklarla ödeme yapıyordum. Bir süre sonra bilinçsiz harcamalarım -ki o zaman gerekli olduğunu düşünüyordum- sayesinde gelen harçlıklarımı olduğu gibi kredi kartıma yatırdığımı fark ettim. Harçlığımı alıyorum, kredi kartıma yatıyorum ve sonra kredi kartımdan tekrar harcıyorum. Kredi kartıma bağımlı olmuştum. Hikaye eminim size de tanık geliyordur.

Ne yaptığımdan bahsedeceğim. Harcamalarımı sınırlandırmaya çalıştım. Her ay harçlığım bir kısmını kart borcumu ödemeye ayırdım ve kartımı hiç kullanmamaya başladım. Düzenli olarak yaptığım ödemeler sayesinde kart borcumdan kurtuldum. Uzunca bir süredir bilinçli kredi kartı kullanımı yapıyor ve sadece kredi kartımın bana sağladığı faydaları değerlendiriyorum.

Size kendimle ilgili kısa bir hikaye anlattım. Neden mi? Çünkü kredi kartlarına bağlı kalmak gerçekten birikim yapmayı engelliyor. Gelen para geldiği gibi giderse birikim yapmak nasıl mümkün olabilir ki?


3. Gereksiz harcamaları görmezden gelmek
Para biriktirmeyi engelleyen bir diğer büyük hata gereksiz harcamaların tümünü görmezden gelmektir. Dışarıda içilen sayısız kahveler, okunmayan dergi abonelikleri ya da var olduğu halde sadece farklı özellikleri olduğu için alınan ürünler gereksiz harcamalara örnek olarak gösterilebilir.

Muhtemelen burada genel olarak gereksiz harcama listesi yapıyor olsam sonunu getiremezdim. Her bireye yönelik olarak liste değişecektir. Tıpkı ilk maddede olduğu gibi yapacağınız gider listesi gereksiz harcamalarınızı da görmenizi kolaylaştıracaktır. Gider listesi yalnızca yaşamsal ihtiyaçlarınız için gerekli harcamaları kapsamalı. Elektrik, yiyecek vb. harcamalar olmazsa olmaz. Fakat eğer bu listenin dışında yaşamsal ihtiyaçlarınız için gerekli olmayan harcamalar yer almıyorsa, bir kere daha düşünün. Gereksiz harcamaları görmezden gelmeyin.

4. Bir şeyler ısmarlamayı hayat tarzı olarak benimsemek
Cömert olmak gerçek güzel. Bir şeyler ısmarlamak ya da hediye etmek hoşunuza da gidiyor olabilir. Fakat bunu hayat tarzı haline getirmeniz, çok da doğru değil. Cömert olmak yalnızca çok kazananlara ait bir davranış olmak zorunda.

Sisteme yabancı değilsiniz, herkes çalışır ve para kazanır.

5. Borç almak ya da borç vermek
Borç almak ve borçlu olmak gerçekten büyük bunalım! Bankalara borçlanmaktan daha da kötüsü bireylere borçlanmaktır. Finansal zorluğunu geçecek olursak psikolojik açıdan da rahatsız ediciliği kuşkusuz bir gerçek.

İkisi arasında da pek bir fark yok. İki eylem de bütçenizi mutlak suretle zorlar. Şayet böyle bir alışkanlığınız varsa hem borç para alma hemde borç para verme alışkanlığınızı sonlandırıp, kendi bütçenize uygun hareket etmeye başlayabilirsiniz. Dahası sizden borç talep edenlerinde kendi bütçelerine göre yaşamaya başlamasını teşvik edebilirsiniz.


 
kızlaaaar +100 tl daha ekleyerek 2 ay birikimim 3000 ₺ olduu
Eşimin işleri kışın az olduğundan Yılbaşına kadar 5 bin yapabilirim inşallah

Kuzumm harikasınn sen...
Bereketli olsun bol bol olsun...
Topikcek nazar değmesin bize kem gözlerden sakınsın
 

Ben geldiğimden beri aldığım tek koku egzoz ve çöp kokusu. Yani kötü bir mahallede değil nezih sayılabilir bir mahalledeyim. Alışkanlıklarımı kıyasladığım için normalde bir istanbullunun gözüne batmayan bir şey benim gözüme batıyor. Ama ben kendimi tanıyorum alışmak zorunda hissettiğim hiçbir şeye alışamam. Şimdiden 2 sene sonra Çanakkale veya İzmire taşınma planları yapıyorum. kendimi bir kedinin oynadığı fare gibi hissediyorum istanbulda. bu durum davranışlarımı bile değiştirdi.
 
Hayırlı geceler kızlar
Yorucu ve yoğun bir gün daha geride kaldı çok şükür

Sonunda kışlık konservelerimizi yaptık bugün.
45 kilo domates, 8 kilo kadarda yeşil biber aldık. 35 TL tuttu. Hâlden aldık. Bu yüzden bu kadar uyguna geldi
30 kilo domatesi bizim için yaptık. Kalan 15 kiloyu da yarın anneannem için yapacağız.

Cok yorgun oldugumuz icin yemegi dısardan söyledik 36 TL tuttu.
Bütün bir sene yiyecegimiz domates bile bir öğünlük yemekten daha az tutunca insanın canı sıkılıyor haliyle.

Cüzdanda 10 TL bozuk para birikmiş hemen kumbaraya attım.

Yarındayakın bir arkadaşımın çocuğunun doğum günü. 1 yaşına girecek
Hediye alamadım. 30 TL vermeyi düşünüyorum. Kendi bir eksigini alsın.
Aslında o benden daha fazla birsey bekliyordur eminim. Ama bu sıralar masraflarım artacak. Fazlası sıkışmama neden olabilir. Bu seferlik böyle olsun
 
Günaydın Hanımlar,
Cumartesi günü kuzenim geldi. Kendisine 10.000 lira borç vermiştik. Ocak ayında ödeyecekti. Dün getirmiş. Ben de bu sabah kuyumcuya uğradım. 990 liradan 10 tane ata aldım.
Allah bereket versin cnm
Yumurtayı tek sepette toplamamak lazım derler.
Riski dağıtmak en mantiklisi

Ben senin yerinde olsam muhtemelen altına ve euroya yatırırdım.
Nedense pek dolara güvenemiyorum ben.
9 ay az bir süreç degil ve ben cok sert düşüşler olacağına inanmıyorum
 
Günaydın hanımlaaarrr. Bereketli, birikimli bir gün olsun hepimize.


Kesinlikle herkesin şehirlere yüklediği bir anlam ve bakış açısı vardır. Sevmemen normal İstanbul u. Benim de yaşayamam dediğim yerlerin başını çekiyor.

İstanbul dan sonra Çanakkale yi anlarım ama İzmir ' e anlam veremedim. İzmir de İstanbul dan farksız. Trafik, karmaşa, kaygı. Hiç sevmiyorum İzmir i.

İstemediğimi şehirlerin birincisi İstanbul ikincisi de İzmir. Gidip görüp, görerek sevdiysen birşey diyemem tabi :)

Hepimizin hakkında hayırlısı olsun. Şehir neresi olursa olsun, Allah huzur versin. Gerisi geliyor.
 

bpşver canım, bu dünya için yaşayan insanlar işte :)
 
Merhaba hoşgeldin...
Karar vermek başarmanın yarısı demişler cnm. Öncelikle gelir gider tablosu yapabilirsin ne gelmiş ne gidiyor görmek kolay oluyor.. Hedefin çok güzel başlangıç için...
 
Günaydın Canım... Çocukları okula gönderdim bir saat kadar uyumuşum tekrar uyandım..
Iyiyiz sen nasılsın nasıl gidiyor hamilelik?

ıyıym canım, gunaydın bu aradaa tekrar:)

ıyı gıdıyor sanırım cuamrtesı randevum var. ne zormus hamılelık.. ınsan ıyımı saglıklımı dıye sureklı dusunuyor. :)

her adımda sımdıde onu dusunuyorum onu yemegım bunu ıcmeyım:)

Hala kılo almadım şükür iğnelerede alıştım sayılır :)
 
Hoşgeldiniz aramıza
Topik gerçekten çok teşvik edici oluyor
bazen gereksiz bişi alacak olsam
almayımda paramı zulaya koyuyum diyorum . Burdaki kızlara bakıp . Bir beş demeden biriktirelim neler neler çıkıyor ortaya
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…