• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Almanya'da yabanc, memlekette Almanc..

S&S

Du nervst-geh sterben! :D
Kayıtlı Üye
9 Ocak 2008
3.432
2
116
İçel Mersin
Merhaba KK üyeleri.. yazima baslamadan önce sunu belirtmek istiyorum burada paylasacak olduklarim asla ve asla kavga cikarmak /tartisma yaratmak icin degil..

Hayatin icinden oldugu icin sizlerle paylasmak istiyorum..

Ben Almanyada dogup büyüdüm.. burda okudum.. burda calistim.. burda düzenimi kurdum..
Dogdugumda belkide duydugum ilk kelime almanca oldu.. bilemiyorum.. krese gittim almanca konusulurdu,evimizde annem ve babam düzgün türkce ögrenmem icin cabalardi..Evimizi hatirliyorumda, her odada mutlaka bir Atatürk resmi vardi!Türk bayragi asiliydi evimizin girisinde.. :asigim: turkbayragi

Demek istedigim dört bir yanim almanyayla cevriliyken yinede hep kalbimizde Türkiye oldu ! turkbayragi Babam bana köyümüzden bahsederdi,akrabalardan..

Ki zaman geldi izine gidildi.. kücükken pek hatirlamiyorum,ama aklimda kalan sunlar.. bir yere gittigimizde bana sorarlardi "sen almanci .... nin kizimisin?" diye.. otomatikmen evet diyordun..
Her cümlenin basi : "almanyada bu nasil, su nasil, bu farkli mi , su varmi, bu varmi" oluyordu..kücükken hic sinirime dokunmazdi.. niye dokunsunki zaten, soranlar hep sevdigim insanlardi,senede bir görsemde seviyordum onlari..

Zaman geldi gecti,yasim ilerledi ve izinler cogaldi, türkiyeye giderdik.. herkesin gözü üzerimizde olurdu.. niye hic anlamazdim,bizde normal bir aileydik. ne dört dörtlüktük nede cekilmezdik CADIARZU

Cok iyi hatirliyorum Selcukla yeni tanismistim,memlekete gittik yine arabayla..
Kuzenlerimin hepsi siraya dizilmis,hediye bekliyorlar.. bizi degil :kızgın:
O an o kadar dellendimki,istedigim tek sey selcugun yanina gitmek oldu.. senağlama
cünkü bizim burda cektigimizi o biliyordu, her hafta yabancilarla sorunlari olanlarla kavga ederdim Türklere laf ettikleri icin..yiprandigimi o görürdü :çok üzgünüm:

Neyse uzun lafin kisasi, kuzenlerimin muhabbetlerini dinledikce kendi aralarinda almanci kuzenimiz dediklerini duyar oldum, almancilarin evi var,almancilarin arabasi var almancilarin cep telefonlari var diye.. cok zoruma gitti,cünkü almanyada babamin ve annemin sabah saat 5 de is basi yaptigini ben görürdüm ve ben annemlerin su an ne kadar agri cektigini görüyorum, neyden peki ? agir is yapmaktan, 30 yil boyunca ayni hareketi yapmaktan ! :kızgın:

O andan itibaren cok degistim,artik ben türkiyeye gittigim zaman ,mal mülk soranlara ya hic cevap vermiyorum yada oldugu gibi söylüyorum..artik utanmiyorum "evet var" demeye,cünkü bende calistim, bende okumak icin cok sey sarf ettim.. ve ben kücükken annemler tarafindan bakiciya birakildim gidip calisabilsinler diye..

Neden bilmiyorum ama bir cok kisi Almancilar icin havali diyor.. aciklayabilecek olan varmi ?
Istisnalar var, evet cokkk havali olanlarida var ,yalan demiyorum..ama yerli milletimizde bu yokmu?Bizler her yil vatan hasretiyle 4 bin kilometre yol gidiyor arkadaslar, o bulgarlarin zulmünü vs. yazmiyorum bile sayfa doluyor diye ! :olmaz:
Ve bizim her tavrimiz kötü olarak adlandiriliyor.. Bunu en basta kendi canim kanim akrabalarim yapiyor,degilki yabancilar yapmasin :1closedeyes:

Aman neden bu kadar uzun yazdigimida pek bilmiyorumda artik toplanmis hepsi..

Benim diyecegim su, eger bir "almanci" elinde pahali telefonla, üzerinde güzel kiyafetle altinda güzel bir arabayla vatanina geliyorsa bilin ki onlar icin sabahin köründe kalkip ise gidip belkide alman emrinde calisip kazanarak aldi onlari.. en azindan benim cevremdekiler öyle..

Lütfen yanlis anlamayin,benim sözüm kendi cevremdeki akrabalarima!
görgüsüz diye adlandiran kisilere.
elbette biliyorum havali turistler cok, biliyorum türkiyedeki arkadaslarimizda cok agir calisiyor hayat sartlari zor onuda biliyorum.. sadece paylasip biraz olsun icimi dökmek istedim.

Herkese hayirli cuma'lar.. saygilar ! :nazar:

Bütün almancılar aynı dertten mi müzdarip olur ya :uhm: uzak bi akrabamız da aynen yazılanlardan bahsetti benneyaptımki turistik yerlerde çok bulunmadığımdan sanırım farkedemedim :sm_confused:
vatanını özle geldiğine pişman ol kafamçokkarıştı zor olmalı senin için :1hug:

Bütün almancılar aynı dertten mi müzdarip olur ya :uhm: uzak bi akrabamız da aynen yazılanlardan bahsetti benneyaptımki turistik yerlerde çok bulunmadığımdan sanırım farkedemedim :sm_confused:
vatanını özle geldiğine pişman ol kafamçokkarıştı zor olmalı senin için :1hug:

evet canim aynen öyle.. ne yaparsan suc oluyor...

sen iyilik olsun diye cocuklara kiyafet alip götürüyorsun " biz sizin eskilerinimizi giyecez " diyerek atiyorlar.. yani yeni almissin daha etiketi duruyor düsün artik.. nankörlügün bu kadari..

selcuk ne zaman almanyaya geldi calisir oldu, her msn actiginda kiz kardesine diyor "canim biz turistler havali mavali diyorduk ama adamlar calisarak elde ediyor " diye..

ceken anlar iste :gitme:

bence havalı degiller ama gurbetci oldukları anlasılıyor genelde geldiklerinde ama ben burnu havada havalı tiplerini hiç tanımadım

bence havalı degiller ama gurbetci oldukları anlasılıyor genelde geldiklerinde ama ben burnu havad havalı tiplerini hiç tanımadım

yorum icin tskler, haklisin anlasiliyor..ama bu bizim elimizde degilki..
ben hayatta özenerek giyinip cikmam mesela türkiyede disari..en basta o sicakta yani.. mirmirmirmir

salvarla mangala gidiyorum,adam direkmen sen yabancisin diyor..
demekki yüzümüden anlasiliyor :1rolleyes:

orda doğup büyümene rağmen türkçe yazımın,imla kurallarına uyman,noktalama işaretleri gayet güzel..
hiç almanyada akrabamız olmadı bu yüzden bu konuda pek fikrim yok..

havalı olmasından ziyade en çokta herkesin her gelişte birşey beklemesi çok sinir bozucu..
sanki almanyada yaşayan türkler parayı yoldan topluyor..
evet orda şartlar biraz daha rahat ama bu paranın kolay kazanıldığı anlamına gelmiyor...
olaki borcun derdin var açılmak istemiyorsun fazla ama gelirken halının dayısının kızının torunun gelininin gelinini bile düşünüp hediye almak zorundasın...sankim tr'de bişey yok....

orda doğup büyümene rağmen türkçe yazımın,imla kurallarına uyman,noktalama işaretleri gayet güzel..
hiç almanyada akrabamız olmadı bu yüzden bu konuda pek fikrim yok..

Güzel Annem ve Muhtesem Babam ve tabikide Türkiyede dogmus ve büyümüs olan biricik esimin sayesinde oldu bunlar canim.. :kedi:

bende kimiza öyle örnek olmak istiyorum.. :asigim:

yazdıklarının hepside doğru.benimde almanyadan gelen akrabalarımız var.ilk sene kimseye bşey getirmediler diye annesi babası dahil herkes bişeyler söyledi arkasından.sanki herkese çukulata şampuan hediye getirmeyeleri mecburmuş gibi bakıldı.zavallılar şimdi her gelenin eline bir ppaket çukulata tutuşturuyorlar.

havalı olmasından ziyade en çokta herkesin her gelişte birşey beklemesi çok sinir bozucu..
sanki almanyada yaşayan türkler parayı yoldan topluyor..
evet orda şartlar biraz daha rahat ama bu paranın kolay kazanıldığı anlamına gelmiyor...
olaki borcun derdin var açılmak istemiyorsun fazla ama gelirken halının dayısının kızının torunun gelininin gelinini bile düşünüp hediye almak zorundasın...sankim tr'de bişey yok....

evet.. sana birsey anlatayim.

gecen yaz bizim dügün telasimiz vardi..
Halamlar kendilerine salca kurmuslar.. bizde almanyada dam neyim olmadigi icin türkiyeden bidonla alip burda azar azar kullaniyoruz memleket kokuyor diye :kedi:

iste dügün bitti balayina gittim ben esimle,geri geldim 2 hafta kaldiydi gezdik dolastik almanyaya dönme vakti geldi.. esimin ailesi doldurmus ,kuru patlicandan tut canim, sabuna kadar aklina ne geliyorsa.. öyle sevindimki, yani biz sadece ev hediyesi almistik onlara birde kizlara iki üc parca sey almistim ben ceyizlik vs.

gel gelelimki benim halamlar 1 sise bak sadece 1 normal pet siseden bahsediyorum
salca ayirmamis bize.. :1no2:

Ben dikkat bile etmemistim..almanyaya geldik konusu acildi..babamin öyle bir zoruna gitmiski,kendilerine o kadar yapiyorlar, bir iki sisede abimlere yapipda verelim demediler diye. koskoca adam oturdu onu düsünüyor..dedim bosver ya istedigin o olsun,tabiki biliyorum salcadan cok düsünmemeleri zoruna gitti ama ben ne yapayim simdi.. :1no2:

yazdıklarının hepside doğru.benimde almanyadan gelen akrabalarımız var.ilk sene kimseye bşey getirmediler diye annesi babası dahil herkes bişeyler söyledi arkasından.sanki herkese çukulata şampuan hediye getirmeyeleri mecburmuş gibi bakıldı.zavallılar şimdi her gelenin eline bir ppaket çukulata tutuşturuyorlar.

canim getirdiginle bitse,getirmesini dert etmiyorum ben..begenmiyorlar birde :1no2:

ne güzel dile getirmişsin duygularını

senin gibi olan birçok kişi tanırım artık memlekete gelmek istemeyen

içlerindeki memleket hasretine tuz basıp gelmemeye çalışan birçok kiş var malesef

herşey geçmişten geliyor gelirken getirilen hediyeler geçmişte burda yoktu paylaşmak için getiriliyordu

fakat şimdi herşey var fakat beleşçi olanlar gelecekleri dört gözle bekliyorlar yinede

sadece bu da değil gelecekleri araba ne marka

neler giyiyorlar

ayyy biz bunlara her yemeğide beğendiremeyiz

anlamıyorum bu insanları

gelen senin canın kanın dün neyse bugünde o

sen değişmediğin sürece o zaten değişmez

yeterki sen kendin ol haa o değiştiyse bu onun sorunu olur

içindekileri anlayabiliyorum canım

iki ülke vatandaşısın ama ikisinede sığamıyorsun

sana birşey diyeyimmi

kimseyi görme doğrunu yaşa

herşeyi güzel özetlemişsin zaten

mutlu anlayışlı insanlarla karşılaşman dileğiyle

bende kimiza öyle örnek olmak istiyorum.. :asigim:
evde en güzel Türkçeyi Simay kullanacak :lepi:
evet canim aynen öyle.. ne yaparsan suc oluyor...

sen iyilik olsun diye cocuklara kiyafet alip götürüyorsun " biz sizin eskilerinimizi giyecez " diyerek atiyorlar.. yani yeni almissin daha etiketi duruyor düsün artik.. nankörlügün bu kadari..

selcuk ne zaman almanyaya geldi calisir oldu, her msn actiginda kiz kardesine diyor "canim biz turistler havali mavali diyorduk ama adamlar calisarak elde ediyor " diye..

ceken anlar iste :gitme:

benneyaptımki

çekmeyen ne anlar artık o zaman :gitme:

ne güzel dile getirmişsin duygularını

senin gibi olan birçok kişi tanırım artık memlekete gelmek istemeyen

içlerindeki memleket hasretine tuz basıp gelmemeye çalışan birçok kiş var malesef

herşey geçmişten geliyor gelirken getirilen hediyeler geçmişte burda yoktu paylaşmak için getiriliyordu

fakat şimdi herşey var fakat beleşçi olanlar gelecekleri dört gözle bekliyorlar yinede

sadece bu da değil gelecekleri araba ne marka

neler giyiyorlar

ayyy biz bunlara her yemeğide beğendiremeyiz

anlamıyorum bu insanları

gelen senin canın kanın dün neyse bugünde o

sen değişmediğin sürece o zaten değişmez

yeterki sen kendin ol haa o değiştiyse bu onun sorunu olur

içindekileri anlayabiliyorum canım

iki ülke vatandaşısın ama ikisinede sığamıyorsun

sana birşey diyeyimmi

kimseyi görme doğrunu yaşa

herşeyi güzel özetlemişsin zaten

mutlu anlayışlı insanlarla karşılaşman dileğiyle

Allah sahidim neden bilmiyorum ama gözümden yaslar akti..
cok sagol yorumun icin.. evet orasida var, biz yemek begenmiyormusuz, yatak begenmezmisiz..halbuki onlardan önce divanlara,yer yatagina atlayan biziz..

güzel dikleklerin icinde tesekkür ederim saygilar :asigim:

evde en güzel Türkçeyi Simay kullanacak :lepi:

benneyaptımki

çekmeyen ne anlar artık o zaman :gitme:

dogru simay cok sansli, 3 kisi dört dörtlük türkce konusuyor , bende almancayi öyle konusuyorum.. bir kacda yabanci dilim var tamaaam yasadi guzum benim :asigim:

azerice konusan bide dayisi var :roflol:

Bu sadece Almanya'da yaşayan arkadaşlar için değil de bütün gurbetçiler için geçerli bir durum ..

Ekmek elden;su gölden '... oh mis gibi yaşıyorlar gözüyle bakılıyor gurbetçilere..:(
Dert yok tasa yok;gelir çok eee gider yok mu ?

Empati yapılsın istiyorum zaman zaman;
her ne kadar mutlu mesut rahat yaşasak da mutlaka birşeylerden fedakarlık etmiyor muyuz..

Ailemizden;vatanımızdan;toprağımızın kokusundan?..

Bizler de istemez miyiz kahvaltılarımızı beraberce edelim;sıcacık mis gibi türk çayının kokusunu içimize çekelim;peynirimizi zeytinimizi simidimizi paylaşalım..

Güler yüze tatlı söze doyalım..
Her gözümüzü açtığımızda annemizi babamızı kardeşlerimizi arkadaşlarımızı yanı başımızda bulalım..

ıstemez miyiz onlara sarılalım sıkı sıkı?..

Tesellimiz:Rabbimizin sevgisi..

Zahmette rahmet;külfette nimet vardır daima..

Bir ablamız derdi ki Rabbim gurbetçinin gönlündedir;derininde;rahmetindedir..Neler hissettiğini sadece Allah bilir..

Hüzünlü hasretli gönüllere ince bir ah dokunur;
Ruhu özlemle dolanın kalbine hz Allah dokunur..

Allah'a şükür menfaat ve çıkar barındıran ilişkilerimiz dostluklarımız yok;olmadı .. (ya da olanları görmek istemiyorum)

ınsan sevdiklerine ; öz vatanına kavuşmanın heyecanı ve hevesi ile koşa koşa giderken ;kollarını açmışken
Muhataplarının;yüreklerine değil ellerine bakması çok kırıcı olsa gerek:(..

Arif olan;anlar halden..

Sıkmayın tatlı canlarınızı..

dogru simay cok sansli, 3 kisi dört dörtlük türkce konusuyor , bende almancayi öyle konusuyorum.. bir kacda yabanci dilim var tamaaam yasadi guzum benim :asigim:

azerice konusan bide dayisi var :roflol:

azeriyle karıstırma şimdi dayısı değil o bikere :dilcikar:

:roflol:

Bu sadece Almanya'da yaşayan arkadaşlar için değil de bütün gurbetçiler için geçerli bir durum ..

Ekmek elden;su gölden '... oh mis gibi yaşıyorlar gözüyle bakılıyor gurbetçilere..:(
Dert yok tasa yok;gelir çok eee gider yok mu ?

Empati yapılsın istiyorum zaman zaman;
her ne kadar mutlu mesut rahat yaşasak da mutlaka birşeylerden fedakarlık etmiyor muyuz..

Ailemizden;vatanımızdan;toprağımızın kokusundan?..

Bizler de istemez miyiz kahvaltılarımızı beraberce edelim;sıcacık mis gibi türk çayının kokusunu içimize çekelim;peynirimizi zeytinimizi simidimizi paylaşalım..

Güler yüze tatlı söze doyalım..
Her gözümüzü açtığımızda annemizi babamızı kardeşlerimizi arkadaşlarımızı yanı başımızda bulalım..

İstemez miyiz onlara sarılalım sıkı sıkı?..

Tesellimiz:Rabbimizin sevgisi..

Zahmette rahmet;külfette nimet vardır daima..

Bir ablamız derdi ki Rabbim gurbetçinin gönlündedir;derininde;rahmetindedir..Neler hissettiğini sadece Allah bilir..

Hüzünlü hasretli gönüllere ince bir ah dokunur;
Ruhu özlemle dolanın kalbine hz Allah dokunur..

Allah'a şükür menfaat ve çıkar barındıran ilişkilerimiz dostluklarımız yok;olmadı .. (ya da olanları görmek istemiyorum)

İnsan sevdiklerine ; öz vatanına kavuşmanın heyecanı ve hevesi ile koşa koşa giderken ;kollarını açmışken
Muhataplarının;yüreklerine değil ellerine bakması çok kırıcı olsa gerek:(..

Arif olan;anlar halden..

Sıkmayın tatlı canlarınızı..

tek kelimeyle Muhtesemsiniz ! yüreginize ve ellerinize saglik..
harfi harfiyen katiliyorum yazdiklariniza a.s.

Allah sahidim neden bilmiyorum ama gözümden yaslar akti..
cok sagol yorumun icin.. evet orasida var, biz yemek begenmiyormusuz, yatak begenmezmisiz..halbuki onlardan önce divanlara,yer yatagina atlayan biziz..

güzel dikleklerin icinde tesekkür ederim saygilar :asigim:

akan yaşalarına kurban olurum

dilerim o yaşlar sevinçten aksın hep:teselli:

almanyadan gelenlerle biraz varlıklı olan kişilere hep aynı davranırlar canım

çok gözlemlediğim şeydir bu olay çok yıpratıyor iç dünyamı

üzülüyorum bu hallerine kendilerini düşürdükleri hali bir görseler yapmazlar

genel olarak bahsetmiyorum bazıları için sözüm

genel baktığımızda misafirperver milletiz öyle huzur bulunan evler ve ev sahipleri varki

sanki kendi evinde hissediyorsun bu yerlerde

izmire yolun düşerse beklerim birgün yer soframda sana bir doğal yemek yedireyim

balkonda nargile yakayım içersen

kızlarımda bir kahve yapar keyifle içeriz inşallah

yazdiklariniz cok dogru tespitler
bende yurtdisinda yasiyorum ve hemen hemen ayni seyler
yurtdisinda bazi seyler cok basit gibi gelebiliyor
aslinda gurbetcilerin yansitmasindan kaynaklaniyor birazda bu
sizde bizim gibisiniz sanirim ama
herkesde ayni degil fakat mesela ama etrafta sirf calisip edip pahali arabalar alip sirf kazandiklari parayi bir ay icersinde
harcamaya giden var
burda kredi ile odedikleri arabalarla ustelikte
sirf gosteris yapanda cok
bu bizim sucumuz degil
yansitmalar var ve kisilerde bazen oyle algilayabiliyor
eskilerden gelen birsey hemde
malesef buna katlaniyoruz:kahve:

Back
X