Almanya Federal İçişleri Bakanı Wolfgang Schauble, hükümetin kabul ettiği yenilenen 'göç yasası' tasarısının, ülkedeki uyumu teşvik edeceğini savundu.
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı!
Yenilenen göç yasası tasarısının sosyal yardım kasalarını rahatlatacağını ve farklı kültürden insanlarla ortak yaşamı kolaylaştıracağını söyleyen Schauble, yeni yasayla zorunlu ve sadece kağıt üstünde kalan sahte evlilikleri önlemek amacını güttüklerini ifade etti.
Ayrıca aile birleşimi kapsamında Almanya'ya getirilecek yabancı eşlerin asgari yaşının 18 olmasına karar verdiklerini de belirten Schaeuble, bu şekilde Almanya'ya gelecek kişilerin, gelmeden önce az düzeyde Almanca öğrenmelerinin de şart olacağını vurguladı. Schaeuble, yasanın, birlikte ciddi şekilde Almanya'da yaşamaya karar veren çiftler için sorun oluşturmayacağına dikkat çekti.
Türk makamlarının ve Goethe Enstitüleri'nin bu konuda birçok teklif getirdiklerini kaydeden Schauble, Almanya'da doğup büyüyen Türk gençlerinin yaklaşık yarısının Türkiye'den eş seçtiklerine de dikkat çekti. Uyum probleminin özellikle 80 ve 90'lı yıllarda gerçekleşen yoğun göçten kaynaklandığını belirten Schauble, Almanya'nın şimdilik büyük oranda göçmen almadığını söyledi.
Schaeuble, uyumdaki eksiklikleri adım adım gidermeye karar verdiklerini, yasa değişiklikleriyle de bunu amaçladıklarını kaydetti. Yasalarda genellemeler yaşanabildiğini anlatan Schauble, bazen de bu noktada haksızlığın olabileceğini kaydetti. Ayrıca Schauble, Japonya'dan ya da Türkiye'den Almanya'ya gelecek bir kadın için, şayet Almanya'da yaşamak istiyorlarsa en doğru olanın, biraz Almanca konuşmak olduğunu belirtti.
Bakana göre hiç Almanca konuşulmaması uyum için zorluklar oluşturuyor. Görücü usulü evlilikle, zoraki evliği aynı görmediğini dile getiren Schauble'a göre görücü usulü evlilik, "uyumu" güçleştirdi ve çıkmaza soktu. Bu nedenle de Bakan Schauble, mümkün olduğunca "görücü usulü evliliğin" önüne set çekerek, özellikle de Türkler'in uyumuna destek vermeyi hedeflediğini aktardı.
Schaeuble, göç yasasındaki değişikliklere bazı dernek ve kuruluşların sert tepkisine ve 21 ayrı yabancı derneğin, Başbakan Angela Merkel'e açık bir mektup göndermelerine karşı yasayı savundu. Schauble, göç yasasındaki reformun yasayı sertleştirmediğini kaydetti. Schauble ayrıca demokrasilerde farklı çıkar ve görüşlerin olabileceğini savundu. Schauble söz konusu mektubu, yabancı derneklerin çoğulcu demokratik yapıda tartışmalara katılmalarının bir göstergesi olarak yorumladı.
Ayrıca Schaeuble, bu tür tepkilerin doğal olduğunu, bunu saygıyla karşıladığını kaydetti.
Öte yandan Bakan Schauble, dernek temsilcileriyle yapacakları görüşmelerde bu direnişi azaltmaya çaba sarf edeceğini de sözlerine ekledi.
Kaynak:haber7.com