Merhaba Arkadaslar,
Dil problemiyle ilgili yazilarinizi ben de okudum. Ben dört yildir Almanyadayim ve buraya universite ögrenimi icin geldim. Su an da bir yüksekokulda son sinif ögrencisiyim. Inanin geldigimde tek kelime almanca konusamiyordum. Bir yil boyunca Almanyada dil kursu yaptim, üniversiteye kabul edilmeden önce. Almancami belki suan anadilim gibi kullanamiyorum, elbette hatalar yapiyorum ama sonucta ödevlerimi yazabiliyor, seminerlerde fikirlerimi dile getirebilecek kadar konusabiliyorum. Sunu belitrmeyi isterim eger bir dil anadiliniz degilse ve yeni ögrenmeye basladiysaniz yasadiginiz hergün bilmediginiz yeni bir kelimeyle karsilasiyorsunuz. Ayrica almancayi iyi ögrenebilmek icin sadece kitaplar masa basinda calisip ögrenmek yeterli olmuyor. Sürekli pratik yapmaya calisin, alisverise giderken, almanlarla diyaloga girerek. Almancayi ögrenmeye basladigim ilk yil oturup almanca cocuk kitaplari okuyordum, türk televizyonunu izlemek yerine alman kanallarini izliyordum. Ilk baslarda belki bir iki cümle anliyabiliyordum, ama ugrasa ugrasa anladiginiz cümleler artiyor. Sakin ama sakin pes etmeyin ve toplum icerisinde almanca konusurken, aman yanlis söylerim kelimeyi yanlis telafuz ederim diye cekinip konusmamazlik yapmayin. Cünkü bu dil türkceden farkli bir yapiya sahip ve sadece gramatik calisarak degil, okuyarak dinleyerek ve özelliklede konusularak, pratik yapilarak ögreniliyor. Özelliklede evliyseniz ve esleriniz almancayi biliyorsa onunla türkce konusmak yerine almanca konusmayi deneyin. Ben ilk geldigim sene dayim ve esiyle birlikte oturdum. Almanca kursuna basladiktan sonra, üc ay sonra ögrendigim kelimeler arttikca evde türkce konusmayi birakip almanca konusmaya basladik. Ilk baslarda benim icin cok zor oluyordu, yavas,düsünerek konusuyordum ama kesinlikle türkce konusmadik, sadece zor durumlarda bir cümleyi gercekten söylemek bana zor geliyosa türkce konusuyordum. Zamanla konusa konusa daha akici bir sekilde konusmayi ögrendim. Söyledigim gibi sakin ama sakin pes etmeyin, inat edip gayret edin ve ögrenirken sunlari düsünün: Ögrenenlerin, almancayi konusanlarin sizden hicbir üstünlügü yok, sizde basarabilirsiniz. Yarin birgün Allah göstermesin bir basiniza kalsaniz, hasta olsaniz ve yardim edecek kimse olmasa derdinizi bir basiniza anlatabilmek icin mücadele edin. Almanlarin Türkler hele de Türk kadinlari senelerdir burada yasamalarina ragmen bir almancayi konusamiyorlar, gayret göstermiyorlar diyen kliselesmis düsünce yapilarini almancayi ögrenip yikin.