Almanya'da yaayan Trklerin yaamsal sorunlar,sorular (hayatn iinden)

kelebek bebişini çok sevdim Allah analı babalı büyütsün :)

Selam arkadaşlar,
ben istanbulda yaşayan evli bir bayanım. sizden fikir istiyorum; eşimi çalıştığı firma Almanyada görevlendirecek. 4 yıllık bir proje oldugu için bende birlike gidecegim. Almanyadaki yaşam şartlarını bilmediğimiz için teklif edilecek maaşa tamam demek bana mantıksız geliyor. Amacımız oraya gelip kıtkanaat geçinip para biriktirmekte degil sadece yaşam standartlarımız düşmesin istiyorum. hepiniz fikirlerinizi belirtirseniz sevinirim. Almanyada (hangi şehir olacagını henüz bilmiyoruz) kiralar ne durumda? (eli yüzü düzgün mobilyalı 1 oda 1 salon gibi evler) Ayda kaç euro bizim ev geçindirmemize yeter?(istanbulda da orta halli bir aileyiz) Ben şu an 2 aylık hamileyim, Almanyada dogum tecrübesi yaşayanlardan da fikir istiyorum. hastaneler nasıl? bebek Alman vatandaşımı olur? almancayı günlük hayatta ögrenebilirmiyim yoksa kurs şartmı? istanbula sık sık gidip gelmek için ucuz uçak biletleri varmı? yanımızda çok eşya getirmeye gerek varmı? (giyim filan, yoksa çok şey taşımaya deymez mi?) farklı fikirlere ihtiyacım var. şimdiden çok teşekkürler :uhm:

sevgili papatya29 verdiğin bilgiler için çok teşekkürler. içimi karartmadın :) az cok tahmin ediyorum orada yaşamı, ben sadece ailemden uzak kalacagım için korkuyorum, hasretlik dışında çoğu zorluğa göğüs gererim (sanırım) :1yes2:

Merhaba,bende Almanya da 3,5 senedir yasiyorum.Oturdugum yer Stuttgarta 50 km uzaklikta otomobil fabrikalarinin bulundugu bir cevre oldugu icin ev kiralari biraz pahali.450-650 arasi normal standartli evler icin,daha özellikli ev ariyorsan bahce ve fazla oda sayisi bu rakam daha da yükselebilir.Cocugum yok ama cevremdekilerden gördügüme göre hastane konusunu düsünme;süper,senin düsünemedigini onlar düsünüyorlar,masrafi yok.Ev esyasi getirme sakin burada daha ucuz trden,kiyafet olarak getirirsen ona bisey diyemem.Almanca konusunda arkadasima katiliyorum,kursa gitmek temel bilgileri almak acisindan cok önemli,ilerletmek icinse almanlarla icice olman gerekiyor.Soru atlamadan cevapladigimi umuyorum...

Evet soru atlamisim bildigim kadariyla cocugun hayir alman vatandasi olmuyor,ayrica istanbula dönem dönem ucuz biletler var.

bende senin gibi almanyayı merak ediyorum doğrusu çünkü yaza bende orda olucam kısmetse eğer almanyada münih te oturanlar varsa bana yardımcı olabilirliermi

Almanya ya gelmek isteyen arkadaslara belki faydam olu almanya da kiralar metrekaresi 5€ dan basliyor o tutacagin sehre görede deyisiyor hastaneleri eskisi kadar iyi olmazsada turkiye den malesef cok cok daha iyi bakimlari süper. ama alacaginiz aylik gercekten buraya gelmeye degermi o cok önemli gelmisken en az normal sartlarda yasayim dersen iki kisilik bir aileye 1400€ sart sadece ev kirasi ile bitmiyor ceyran ,gaz, telefon evin sigortalari su parasi gibi yan masraflarida var ben kiralik daireden bahsediyorum kiranin yani sira bu masraflarida bunlar. almancaya kurs sart temeli icin ama pratik olmasida sart konusmazsan kesin ögrenemezsin sizi Türkiyeden firma gönderdigi icin cocugunuz alman vatandasi olmuyor burda mobilyali ev diye bisey yok normalinde ama evden cikan kiraci birakmissada iyi bi sey denk gelmez yani onlarida buyuk ihtimalle kendiniz alirsiniz hazirlikli gelin sosyal llik acisindan epey sikilirsiniz bu kesin turkiyenin tam tersi sportmenbilly sormak istedigin baska bisey varsada sorabilirsin ama firma tarafindan gönderiliyorsan guzel bir aylik olmali insallah hayalkirikligi yasamazsiniz gelince yolunuz acik olsun

sunuda belirteyim ben aachen koln oralarda kaliyorum firma ne firmasi onu aciklasaydin aylik ve isi hakkindada biraz bilgi verebilirdim ben 1981 den bu yana burdayim

Arkadasim Benim komsumun cocugu 2002 dogumlu ve cifte vatandasligi var. Yani 2001 yilindan bu yana dogan bebeklere cifte pasaport veriliyor. Cocugun 18 yasina geldikten sonra kendisi vatandasligini secebiliyor.

arkadaşlar verdiğiniz bilgiler nasıl faydalı oldu anlatamam. bu arada Almanyaya gelecek diğer arkadaşlarada faydalı oluyor zannedersem. hepinize tek tek teşekkür ederim. Aklınıza farklı bişey geliyorsa yazarsınız, bende sizlere sorarım aklıma bişey takılırsa veya gideceğimiz şehir belli olursa..sevgiyle kalın..

Arkadaslar güzel aciklmislar. Benim de eklemek istedigim, almanca konusunda sen simdiden günlük kullanilan bazi kelimeleri ögrenerek baslamalisin.
Kim bilir belki bana yakin bir yere gelirsin :) bakarsin tanisiriz bile...

sana cok tesekkür etmek istedim almancax sitesi icin bugüne kadar neden bulamadim kendime sastim.Neyse cok teskkürler tekrar.Sevgiyle kal

arkadaslar yazilarinizi yeni okudum dertler hepimizin ayni benim tavsiyem hergün 10 kelime yazin aksama kadar ezberleyin beyiniz aksam ezberinizi sorsun, yapamam derse onunda yasantisinin hafifliyceni sizinle heryere kosturmak problemi kalkicani anlatin,ertesi günü birbirine anlam veren ezberlemis oldunuz kelimelerle cümleler kurup yazin imla yanlisi önemli deyil konusma cümlemizi cogaltmak önemli cocuklari okula gidenler mutlaka onlarla almanca konusun,hangi okuldan mezun olunmus hic önemli deyil ayibimiz 5,10,15 sene almanyada olup o lisani anlayip konusamaktir hepinize basarilar :çiçek:

ev kiralari her yerde dehisiyor ben stutugartta 20 km yakininda oturuyorum oturduhum yerde evler cohu bahceli uygun fiyata bulabilirsin cocuk konusuna gelince icin rahat etsin ben 2 dohum yaptim.bukadar ilgi görmedim icin cok cok rahat etsin cocuhun dohumu burada olacahina göre alman vatandasi oluyor benimkiler öyle oldu babayla ben haric senin icin birsey fark edermi billycim millet yurtdisi olsun diye ölüyor bunu kafana bukadar takma almancaya gelince oradan almanca temel bilgiler kitabi al onu calis en azindan biraz birseyler örenirsin:1yes2:

merhaba sportmen bende yorum yapmasam catlarim belki bakis acin dahada genisler.
Ben 3.5 yil once evlendim geldim Hamburg da yasiyorum ve burda dogum yaptim. Esim alman vatandasi oldugu icin oglumda alman vatandasi oldu.Bi suru kurs denedim evdede calisiyorum ama almanmcam hala yeterli diil Istanul da 15 sene is deneyimim vardi burda herseye bastan basladim ama genede buranin seviyesine gore yukarlarda oldugumu farkettim.
Sana genel bi fikri vermemi istiyosan dunyanin neresine gidersen git maddi manevi istedigin gibi olmak senin yapmak istediklerinle yapabildiklerinin oranidir.
Bi kere burda hic gunes yok hep kar derken kuresel isinma oldu bu sene hic kar gormeden resmen Istanbul gibi bi hava gecirik artik iyimi kotumu yorum yapmiyim.Kiralar dersen 300 de var 1000 euroda var. Ama 300 euroluk oturdugun apartmandaki insanalr seni katilde yapabilirler. Burasida anlican gibi parasi oldugu zaman seviyesi karsisindaki insana saygisi olan insanlardan mevcut. Yalniz bisi var Tr gibi insanalrin seviyesi arasidna ucurumlar yok yani ortadirek hepsi.Ucuz dedigim apartmanalrda afgandan suriyeden afrikadan vs vs gocmenler olur genelde o dahada zorlastiri hayatinizi.
Evet Tr yi cok ozlersiniz ben gene deniz kenariyim guney almanya dahada sanssiz ama ben hala bi cay bahcesinde bangir bangir muzik esliginde cayimi yudumalyip araba egzoslarini ozledim anla artik:)))
Ben esim sayesinde artik burali oldum gunumuzu oyle yasiyoruz gelecegimizi oyle planliyoruz.Siz belli bi sure icin geleceginizden sanslisiniz cunki burdaki tecrubeleriniz tr ye dondugunuzde her an karsiniza aa iyi yapmisim bak benim icin cok iyi oldu dedirtecek.Bi sartla butun gun tv karsisinda turk kanali seyretmezde burdaki yasantiyi anlamaya ve insanalari tanimaya calisirsan.
Ev mobilyali derken tr deki mantalite ile burdaki mantalite her seyde oldugu gibi mobilyali ev konusudada cok farkli bi kere burd amutfak dolabi mobilyali sinifina giriyo. Yani mobilyasiz bi ev tutayim dediginde mutfakta dolap gormezsen sasirma. Burda tr deki sokak emlakcilari yok ciddi firmalar var. O yuzden her istedigini catir catir hakkinla alabilrisin yeterki almancaniz iyi olsun pazarliginizi yapabilin ama unutmaiynki evden ciakrken bi kapi anahtarini bile kaybetmis olsaniz o kapinin kilidini tumden size degistirtirler asla gozden kacirmazlar.
Esya konusuna gelince burda herseyi bulmak mumkun tr den her gun bir suru tir gelir turk marketler ne ararsan var burda istikbal mobilyanin magzasi bile var tahmin et artik.
Gecinmeyide soyle ifade edeyim ben aile birlesimi ile geldim buraya ailebirlesiminde kural getiren kisi is sahibi ve belgesini gosterebilecegi enaz maasi 1500 euro olmasi gerekiyodu. Yani anlami su alman hukumeti 1500 euroyu 2 kisinin gecimi icin en alt sinir olarak goruyor. Bazi seyler cok cok pahali gelebilir bazi seylerde ucuz marketler var ortama alismana bagli.Alisveris yaptikca anliyosun bunuda.Bebegin icin cok iy orda dogum yaparsan alman vatandasi olmasa bile burdaki beslenmesi tr dekinden cok daha iyi yani organik hersey hormonlu seyler yasak saglik acisindan diyorum.
Bunun yanisira tekstil igrenc iyi bisi bulsan duny apara veriyosun bi bakiyosun atolyesei Istanbul da cikiyo ucuz sey alsan cin yada hindistan gelmis iki yikamada agzi burnu kayiyo.Gelirken yaninda sadece kiyafet getir derim. Sonrada almak isteyince en iyi si marka diyosun ama oda bayagi bi pahali oluyo.
Baska bisi pek gelmiyo aklima zaten cok uzattim.
Hersey gonlunuzce olsun

unutmusum son bisi ekliyim ben burda dogum yaptim ve hastane doktor hemsireler cok cok ilgiliydiler saygiliydilar 4 gun yattim annem yanimda yoktu resmen annemi aratmadilar ama burda bu mecbur yani yaptigin ise karsindaki insana saygili olacaksin tr den sonra biraz tuhaf geliyo:)
Sevgi olmasa bile saygi varya herseyin ustesinden gelecek gucte ama bu demek diilki turkleri cok seviyolar zaten geldiginde gordugun turkleri maalesef sende bazilarini dicem sevmiceksin belki seninde turk oldugunu duyunca cok sasiranlar cikacak baska milletten olduguna israr edecekelr yada alinganlik yptigin konular olacak boyle seyler icin tek tavsiyem sinirli samimi ve saygili ol.Selamini ver yuzune gul gec git.Aslada alinganlik yaparak morla bozma.Bu dedilerim ortama gore degisiyo mesela benim bulundugum yerde her milletten insan var ve yabancilar icin hic bi alman burun bukmuyo. Ama ben evi aldigimdakarsi komsum gelip turkler evi aldi dediklerinde cok korkmustum ama seni gordum bizue benziyosun cok sevindim demisti. Hala unutamiyorum yani onyargialr var maalesef var dunyanin neresine gidersen git ama gene hersey gibi buda sana kalmis.Ama asla acik acik irkcilik yapilamaz mesela tr de pazarda konusurken cok rahat hadi ordan cingene der biri asagilamak icin ama burda yasalarla saygi sinirili oldugu icin asla acik acik bisi yapilamaz icin rahat olsun.
Tekrar hoscakal

:1yes2: merhaba arkadaşlar.ben Cilt bakımı ve makyaj kursunu bitirdim ayrıcada ,kalfalık belgemi aldım.kısmetse ustalığı da almak istiyorum.benim sorum Almanyada yaşayan dostlara,Almanyada bununla ilgili,ücretli yada ücretsiz kurslar varmı kısa dönem.Biraz almancam var.Almanyanın herhangi bir şehirinde güzellik uzmanlığı ve makyaj üzerine bildiğiniz,okulları,eğitim veren yerler v.b bilgileri benimle paylaşırsanız çok çok sevinirim.cevaplarınızı bekliyorum.saygılar.

arkadasim benim evet gittigin sehrebagli bazi seyler ucuz bazilari pahali ama cok gzuel yerlerdir hersey farkli eger daha cok yardim istersen paylasabilirsin bende hollandada kaliyorum teskkurler

canim arakdasim ilk sene bende sorun yasadim ben bura dogumluyum ama temmeli turkiyeye gittik ve 6 sene kaldim kucuktum okulum derslerim herseyim klonusmam yazmam iyidi ama geri donduk ve dil okuluna basladim o okulu bitirdim ve hemsire meslegine basladim benim tavsiyem bilmedigin kelimeleri sozluge bak ve yabanci arkadaslar edin yada hollandaca konusabilecegin turk arkadas kitap oku ileride ise basladiginda daha cok ogrenirsin ben oyle ogrendim cok faydasi oluyor evet evde turkce konusmasalar bizim evdede turkce kousluyirdu ama ben hollandaca konusuyordum mecbur hollandaca ceav veriyorlardi cunku turkceyi kabul etmeiyordum ben en cok babamla konusurdum sorunum var yine ama esisi kadar degil suan cok iyiyim calisali daha iyiyim teskkurler

Merhaba Arkadaslar,
Dil problemiyle ilgili yazilarinizi ben de okudum. Ben dört yildir Almanyadayim ve buraya universite ögrenimi icin geldim. Su an da bir yüksekokulda son sinif ögrencisiyim. Inanin geldigimde tek kelime almanca konusamiyordum. Bir yil boyunca Almanyada dil kursu yaptim, üniversiteye kabul edilmeden önce. Almancami belki suan anadilim gibi kullanamiyorum, elbette hatalar yapiyorum ama sonucta ödevlerimi yazabiliyor, seminerlerde fikirlerimi dile getirebilecek kadar konusabiliyorum. Sunu belitrmeyi isterim eger bir dil anadiliniz degilse ve yeni ögrenmeye basladiysaniz yasadiginiz hergün bilmediginiz yeni bir kelimeyle karsilasiyorsunuz. Ayrica almancayi iyi ögrenebilmek icin sadece kitaplar masa basinda calisip ögrenmek yeterli olmuyor. Sürekli pratik yapmaya calisin, alisverise giderken, almanlarla diyaloga girerek. Almancayi ögrenmeye basladigim ilk yil oturup almanca cocuk kitaplari okuyordum, türk televizyonunu izlemek yerine alman kanallarini izliyordum. Ilk baslarda belki bir iki cümle anliyabiliyordum, ama ugrasa ugrasa anladiginiz cümleler artiyor. Sakin ama sakin pes etmeyin ve toplum icerisinde almanca konusurken, aman yanlis söylerim kelimeyi yanlis telafuz ederim diye cekinip konusmamazlik yapmayin. Cünkü bu dil türkceden farkli bir yapiya sahip ve sadece gramatik calisarak degil, okuyarak dinleyerek ve özelliklede konusularak, pratik yapilarak ögreniliyor. Özelliklede evliyseniz ve esleriniz almancayi biliyorsa onunla türkce konusmak yerine almanca konusmayi deneyin. Ben ilk geldigim sene dayim ve esiyle birlikte oturdum. Almanca kursuna basladiktan sonra, üc ay sonra ögrendigim kelimeler arttikca evde türkce konusmayi birakip almanca konusmaya basladik. Ilk baslarda benim icin cok zor oluyordu, yavas,düsünerek konusuyordum ama kesinlikle türkce konusmadik, sadece zor durumlarda bir cümleyi gercekten söylemek bana zor geliyosa türkce konusuyordum. Zamanla konusa konusa daha akici bir sekilde konusmayi ögrendim. Söyledigim gibi sakin ama sakin pes etmeyin, inat edip gayret edin ve ögrenirken sunlari düsünün: Ögrenenlerin, almancayi konusanlarin sizden hicbir üstünlügü yok, sizde basarabilirsiniz. Yarin birgün Allah göstermesin bir basiniza kalsaniz, hasta olsaniz ve yardim edecek kimse olmasa derdinizi bir basiniza anlatabilmek icin mücadele edin. Almanlarin Türkler hele de Türk kadinlari senelerdir burada yasamalarina ragmen bir almancayi konusamiyorlar, gayret göstermiyorlar diyen kliselesmis düsünce yapilarini almancayi ögrenip yikin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…