Almanya'da yaayan Trklerin yaamsal sorunlar,sorular (hayatn iinden)

bende su an bir integrasyon kursuna gidiyorum.gerci benim oturum yada is sorunum yok ben sadece cocuklarim ve kendim icin almanca ogrenmek icin katildim bu kurslara.100 saati icin 200 euro oduyorum 100 eurosunuda bamf oduyor.3.kursun sonunda sertifika ici n sinav var nasipse bunu gecen bir ust bolume geciyor.oturmada ise sorun cikabiliyor .ama sadece suresini fazla uzatmamak gibi.yoksa oturma red edilmiyor.kurslari basriyla gecen hemen suresiz alma sansina bile sahip oluyor.birde derslere devamsizligi olllanlara bazi yaptirimlar var.yani kursiyerler yabancilar dairesi ve ya arbeitsam tarafindan surekli takip ediliyor.katilanlara tavsiyem bir saati bile birakmayin.benim uc cocugum var ve cok zor sartlarda kursa katiliyorum.inanin sabah 13 yasindaki kizima 5 yasindaki kardesini birakip gidiyorum o yedirip giydiriyor kindergartene goturuyor.ve ben bazen 6. 30 da evden cikip 1.30 da donuyorum genede birakmiyorum.yeni gelenlere tavsiyem hazir cocuk filanda yokken bu kurslarin degerini bilin tama manasiyla yararlanin

canım,oturum için diploma isteyeceklerini sanmıyorum.ben VHS'nin açtığı 30 saatlik kurslara gittim.ve sınava daha girmeden burdaki üçüncü yılımda oturumumu süresiz olarak aldım.geçenyılda sınavımı çok iyi bir dereceyle verdim.
oturum için adamların en çok dikkat ettikleri şey kendin konuşabilmen.birçok şeyi ezberleyip giden arkadaşlarımın oturumunu kısa sürelerle uzattılar.
600 saatlik uyum kursuna 2 defa katılan bir arkadaşım ısrarla almancayı öğrenememesine karşın oturumunu 2 yıl uzattılar...
dilerim diplomanıda alırsın...
sevgiyle kal

Alışmışız bedava yaşamaya ondan dönemiyoruz tr.Çocuk parası var,işsizlik parası var napıcaz tr de.İlişkiler farklı,istedigin kişiyle beraber olabilirsin,kocanın duymasına gerek yok.Benim bir ilkişkim var mesela.

Kim bedava yasiyor ki? Cocuk parasi, issizlik parasi diyerek kendini mi oyaliyorsun.
Tesadüfen tanistigim bir kac yasli teyzeler bana yasam hikayelerini anllattilar ve gencliklerinde istedigiyle mercimegi firina vermis ve yaslaninca evlatlari bile yüzlerine bakmiyormus. Bana evlatlarini cekistirdi, kendini acindirdi. Yapayalniz kalmislardi....
Yani güzellik ve genclik gecici ama evlatlarina verdigin degerli zamanlarin meyvalarini ilerde alacaksin ama bu gidisle meyva yerine evlatlarinin sana yapacagi kötü muamelelerle kahrolacaksin.

Güzel kardesim bu yasadigin yüz kizartici olayi anlatirken gurur mu duyuyorsun?

vallah biz her sene arabayla gidiyoruz benim yasim 20 ve annemler sagolsun 1.5 yasimdan beri alistirmis yollara hehe:) tavsiye ederim eglenceli oluyor arabayla..önemli olan kafa dengi bir aile bulup onlarla gitmek..sorun pek olmuyor tabi ne vatandasi olduguna bagli.biz alman vatandasi olunca direkmen geciyoruz gümrüklerden..baktin olmuyor tutusturun adamlarin eline bir cola yada 5 euro bak nasil kuzuya kesiliyorlar..TECRÜBE konusyr bayanlar:)

vallah biz her sene arabayla gidiyoruz benim yasim 20 ve annemler sagolsun 1.5 yasimdan beri alistirmis yollara hehe:) tavsiye ederim eglenceli oluyor arabayla..önemli olan kafa dengi bir aile bulup onlarla gitmek..sorun pek olmuyor tabi ne vatandasi olduguna bagli.biz alman vatandasi olunca direkmen geciyoruz gümrüklerden..baktin olmuyor tutusturun adamlarin eline bir cola yada 5 euro bak nasil kuzuya kesiliyorlar..TECRÜBE konusyr bayanlar:)

benim esimde alman vatandasi o zaman bizdede fazla sorun olmaz insallah deneyip gorucez bakalim herseyin hayirlisi

kizlar ben 1 yildir almanyadayim 6 ay dil kursuna gittim burda suan almancam kendimi kurtaracak durumda anlayabiliyorum sizler calismak istediginiz zaman hemen is bulabildinizmi bende artik calismak istiyorum ama acaba beni alirlarmi ise diye kaygilarim var calisann bayanlara soruyorum kolayca is bulabildinizmi ve ne isi yapiyorsunuz

merhaba canim,biz italya üzerinden gemiyle gitmistik,istersen direk tr istersen yunanistana gidiyorsun,gemi fazla pahali degil cok rahat oluyor yolun yarisina geliyorsun,kabin kiralarsaniz hem rahat yatiyorsun yataklarda hem dus alabiliyorsun cok iyi oldu biz 2 kez gittik.ama kabin kiralamayanlar ortalik yerde veya disarda yattilar veya lobby de oturdu durdular saatlerce.bulgaristan maceristan üzero de gidiliyor ama bulgaristanda hic durmadan ilerleyin yani gündpz girin geceye kadar cikin,durmayi tavsiye etmiyorum,yaniniza birileri gelir biseyler satmak isterse de kesinlikle dinlemeyin ve ordan uzaklasin.italya icin de gecerli.ben annemle bir defasinda arabayla avusturyaya gittik,ordan trne binip edirneye gittik,cok rahat oldu trenle gitmesi,hem araba gitmis oldu,bide kabin kiraladik yine yanimiza kimse de gelmedi biraz fazla ücret ödedik,istedigimiz gibi yattik kalktik giderken 26 saat gelirkn 30 saat sürmüstü.tavsiye ediyorum,hayirli yolculuklar

Simdilik kucuk bir is bile olsa calis dilini gelistirirsin ilk once. Sonradan yukselirsin belkide. Bende oylke yapmayi dusunuyorum

selamlar nasilsiniz arkadaslar?ben sunu danisicam sizlere.biz burda ev satin almak istiyoruz ve internetten birkac tane kesemize göre daire bulduk ama ayda 200 euroya kadar haus geld istiyolar.bu tuhaf degilmi.aranizda böyle her ay bu parayi ödeyenler varmi acaba?her ay bu parayi ödemelisin.ama cok fazla.ne tavsiye edersiniz. TESEKKÜRLER

selamlar nasilsiniz arkadaslar?ben sunu danisicam sizlere.biz burda ev satin almak istiyoruz ve internetten birkac tane kesemize göre daire bulduk ama ayda 200 euroya kadar haus geld istiyolar.bu tuhaf degilmi.aranizda böyle her ay bu parayi ödeyenler varmi acaba?her ay bu parayi ödemelisin.ama cok fazla.ne tavsiye edersiniz. TESEKKÜRLER

Malesef canim nebenkosten ev sahibleri kiracilardan daha fazla ödüyorlar , cünki kiracilar sadece su kalorifer kapici v.s. ödüyor... ev sahibleri bu ödemelerin üzerine birde yönetici maasi, ev sigortasi, sonra eve yapilacak tamir icin aydat biriktiriliyor v. s. eger kiraci ayda 120 ödüyorsa ev sahibi 200 öder yani hesap dogru, bu heryerde böyledir... sana ev sahibinden yillik gelen su faturasina bak, orda bu ödemeler ikiye ayrilir

umlagefähige Kosten = kiracilarin ödedikleri
nich umlagefähige Kosten = ev sahiblerin ödedikleri

eger sen simdi daireyi alirsan ödedigin hausgeldin üzerine su nicht umlagefähige Kosten deki rakami da ekle ozaman evsahiblerin ödedigi miktar cikar ortaya.

Birde daireyin aldigin mühit cok önemli ordaki insanlar nasil ,herkes su paralarini düzenli ödüyorum.. diyelimki ev 6 daire ev sahiblerinden biri aydatini ödemiyor.. eger iflasda göstermisse yani haciz edilecek biseyide yoksa kanunen onun aydatinida diger ev sahiblerine yikiyolar..bunlari iyice arastir
önceden benimde dairem vardi ve cok oluyordu bu durum kanunende bise yapamiyorsun.

He, tavsiye sunu edebilirim alirsan öyle cok daireli bir apartmandan alma daireni, nerde cokluk orda moklu, 2 yada 3 üc katli olsun daire ozaman belki yönetici olmaz, yönetici parasi vermessin her ay,aslinda kiralara bakarsan daire almak mantikli kiraya verecegin parayi faize verirsin sonunda ev senin olur... ama iste herseyin bir artisi eksisi vardir a.s.

Bende ek olarak ev almadan önce evin ne tür yakit'la isitildigina dikkat edin diyecem...Fernwärme...Gaz ...Yag...bunlar baya fark ediyor...hele mutfakta elektrikli sofbenli varsa, böyle evler cok pahaliya patliyabilir ileriye dogru ...enerji tasaruflu evler ilk basta daha pahali ama evin yan masraflari yüksek olunca ...(bu eski yapilan evlerde olabiliyor)...o zaman enerji tasaruflu evler daha ucuza geliyor canim...bazi evler cok ucuz görünüyor ama sonucta ileriye birde tamir ettirme durumlari var ...(eski yapilan evlerin su borulari saglik sorunlarina yol acabilir mesela) bunlari göz önünde bulundurmak lazim...cati katinada dikkat edin 30 senede bir catisi yapilamasi lazim...evin yasina göre ne zaman birde böyle bir masrafla karsilanacaginizi hesapliyabilirsiniz...
evi degerinden daha yüksek bir fiyata sigorta ettirmek, en azindan ilk yillarda önemli olabiliyor...bizim basimiza bu gelmisti ...eger yeni yapilmis bir eve girecek olursaniz...yeni yapilmis evlerde nem daha fazla oluyormus...cabuk kurumuyormus evler ...bizde heryere hakiki kayin agacindan parke yaptirmistik sicak olsun diye ...pahali bir parkeyi ucuza alip yaptirmistik ...küflendi kenarlari ...komple cikmasi gerekti...tabi ayni fiyata ayni parkeyi bulamadik ...bir arkadasimiz bize tavsiye etmisti sigortada dikatli olalim diye...bende evin dekorunu daha yükseye sigorta ettirmistim...en azindan ilk seneler önemli oluyor eger ev yeni ise...tabii ilk basta masrafli oluyor ama kendi evin olunca ...bir su kacagi, bir elektrik kacagi hayatini alt üst edebiliyor

Bende kelebege katiliyorum, cevre cok önemli bence ...madem ev satin almak istiyorsunuz, ona cok dikkat etmeniz gerekiyor...sanirim henüz bebeginiz yok ...okul, ulasim...günün birinde bir sürü para verip ondan sonrada anaokulunda veya okulda cocuklarinizin arkasalarinin ailelerinin asosyal oldugunu anlamak problemlere neden olabilir... malesef bazi aci gercekler var...isin icine cocuk gelince cok büyük problemler oluyor...sosyal kontrolün oldugu bir semt tercih etmek bence ev satin alirken cok önemli...kiraci olunca sorun degil...cevrenle anlasamassan tasinabilirsin ...ama ev sahibi olunca bu o kadar kolay degil...
a.s.

Yeni oldugun icin bence ilk baslarda Zeitarbeit sirketlerine basvurman bence daha mantikli ...
bir an önce sigortali calismaya bak bir sene sonra issiz kalirsan en azindan isci bulma kurumlarinin issizlere verdigi Umschulung( yeni bir meslek edinme kursu) faydalanabilirsin...sana burda yeni bir meslek ögrenme imkani acilir...
veya bebegin olunca sigortali calisan kadinlar annelik izinine ciktiklari artik daha fazla cocuk parasi alabiliyorlar...
Zeitarbeit sirketli cok az para veriyor...bu güne kadar ne yaptigini belirtmemissin ...ama önemli olan bence bir an önce sigortali calisman...cok yeni oldugun icin cok güzel bir is bulman biraz zor olabilir ...dil de sorun'sa...

Önceden cesitli kadin fonlari vardi ...yabanci kadinlara meslek ögretiyorlardi ...hemde normal maas aliyorlardi ama son yillarda cok kisitlamalar var...sen yine bir cevrende arastir ...Paritätisches Bildungswerk...aklima ilk gelen bu ama senin yasadigin yerde neler yapiyorlar bilemiyecem ...

merhaba canim,biz italya üzerinden gemiyle gitmistik,istersen direk tr istersen yunanistana gidiyorsun,gemi fazla pahali degil cok rahat oluyor yolun yarisina geliyorsun,kabin kiralarsaniz hem rahat yatiyorsun yataklarda hem dus alabiliyorsun cok iyi oldu biz 2 kez gittik.ama kabin kiralamayanlar ortalik yerde veya disarda yattilar veya lobby de oturdu durdular saatlerce.bulgaristan maceristan üzero de gidiliyor ama bulgaristanda hic durmadan ilerleyin yani gündpz girin geceye kadar cikin,durmayi tavsiye etmiyorum,yaniniza birileri gelir biseyler satmak isterse de kesinlikle dinlemeyin ve ordan uzaklasin.italya icin de gecerli.ben annemle bir defasinda arabayla avusturyaya gittik,ordan trne binip edirneye gittik,cok rahat oldu trenle gitmesi,hem araba gitmis oldu,bide kabin kiraladik yine yanimiza kimse de gelmedi biraz fazla ücret ödedik,istedigimiz gibi yattik kalktik giderken 26 saat gelirkn 30 saat sürmüstü.tavsiye ediyorum,hayirli yolculuklar

cok tesekkur ederim canim bilgilerin icin gercekten hepsi cok isime yariyicak a.s.a.s.

arkadaşlar ben 19 temmuz 2006 dan beri türkiyede yaşıyorum 6 ayda bi giriş çıkış yapıyorum almanyaya şimdi şöyle bi kıyas edersek orayla burayı burda bence erkekler daha çok eziliyor almanyada bayanlar. ben ordayken fabrikada çalısıyordum cok zayıftım ayrıca sürekli hastalıklar buraya geldim hepsi gecti eşim bana poşet bie taşıtmıyor ama almanyada böyle degil kadında çalışmak zorunda ayrıca ordaki erkeklerle burdaki erkekler çok farklı burda insana kadın oldugunu farkettiriyorlar benim orda nice arkadaşlarım var işten gel yemek yap cocukla ugraş bide kağıt işleriyle ugras yani kadının üstünde çok yük var. Birde burda aieleler çok daha fazla destek ordakinden bide şu var rahat yaşamak istiyorsan kadında çalışmalı bu burdada aynı ordada aynı tek maaşla orda geçinmek zor ama burda genelde tek maaşla gecindiriyolar evi yani kadında calıssa maddi durum orayı aratmaz bence. birde güneşi ayı görüyorsun burda mübarek güneş şu an pırıl pırıl parlıyor insanın piskolojisini düzeltiyor bide şöyle düşünün ben Türkiyeye geldim geleli daha merdiven silmedim ama almanyada temizlik işlerinde çalısmıstım.Benim tek zoruma giden şu ana kadar saglık faktörü burda gercekten zor almanyadaki gibi rahat degil ama gelirin iyise özel saglık sigortası yaptırabilirsin onunda çözümü var yani artı Türkiyenin doktorları cok daha bilgili ordan yanı paran varsa güzel iyileşiyorsun son olarak almanyada yaşamayı artık düşünemiyorum buranın rahatlıgına alıstım. orda işsizlik parası falan var cok güzel ama işsiz kalanlar bilir o kagıtları doldurmaktan arbeitsamta gidip gelmekten bıktırıyolar sonunda diyorsunki aman calısayımda kurtulayım ben Türkiyeyi cok seviyorum ve Allah bana saglık verdikce hep sevecegim auslander olmammak cok güzel bir duygu :)

arkadaşlar bu önceden böyleydi benim kendi akrabalarım bunu çok yapardı ama su an durum çok farklı türkiyeye yerleştigimden beri 6ayda bi giriş cıkış yapıyoru ve hep türkiyeden almanyaya giderken böyle oluyo valiz hediye dolu ordan gelirkende hicbişe getirmiyorum ve ben türkiyede bana gelen hediyelerin hicbirini almanyada baskasından görmedim bence getirmeyin hiç bişe. helede utanmayıp isteyenlere hicbişe getirmeyin 40 yıl getirirsiniz 41. yılı getirmezsiniz sonuc ne olur biliyormusunuz Allah belanı versin olur gecmişte getirdikleriniz kimsenin aklına gelmez. Siz orda zor şartlar altında çalısıyorsunuz burdaki kadınların keyifleri cok yerinde unutmayın yok eve temizlik için kadın tutmalar falan kadınında günlügü 50ytl ha az buzda degil kendinizi kullandırtmayın arkadaslar bırakın onlar size hediye alsınlar

:eek:klava:vallaha cok güzel bir sekilde anlatmissin..hakkatten öyle:kızgın:
ama bizde tek gencler öyle halamlar falan caninizin sagligi sag salim gelin yeter diyorlar..ama benim yasitlarim listeleri bitmiyor..kimi cd ister kimi parfüm..
zaten annem bavullari hazirlarken babam hep der:
millet türkiyeden getirir siz türkiyeye götürüyorsunuz:1closedeyes:
taki hakli yani...aman ben birsey götürmüyorum..esyalarimida kullandirmiyorum artik..gecti o saf günlerimsengözlerimebaksanab

arkadaşlar bu önceden böyleydi benim kendi akrabalarım bunu çok yapardı ama su an durum çok farklı türkiyeye yerleştigimden beri 6ayda bi giriş cıkış yapıyoru ve hep türkiyeden almanyaya giderken böyle oluyo valiz hediye dolu ordan gelirkende hicbişe getirmiyorum ve ben türkiyede bana gelen hediyelerin hicbirini almanyada baskasından görmedim bence getirmeyin hiç bişe. helede utanmayıp isteyenlere hicbişe getirmeyin 40 yıl getirirsiniz 41. yılı getirmezsiniz sonuc ne olur biliyormusunuz Allah belanı versin olur gecmişte getirdikleriniz kimsenin aklına gelmez. Siz orda zor şartlar altında çalısıyorsunuz burdaki kadınların keyifleri cok yerinde unutmayın yok eve temizlik için kadın tutmalar falan kadınında günlügü 50ytl ha az buzda degil kendinizi kullandırtmayın arkadaslar bırakın onlar size hediye alsınlar

haklisin canim gercekten hani bir laf varya sinek birsey degil ama mide bulandiriyor o hesap ben götürecegim bir kac cikolatadan kahveden sampuandan caydan fakirlesmem ama isin icine kurnazlik fetbazlik art niyet girdigi zaman acayip sinirleniyorum ya hem getiriyorsun hem tasiyorsun özenle sevine sevine hazirliyorsun vaizleri sonrada birde begenmiyorlarya cok üzülüyor kiriliyor insan.

Birde bir kere getirme senden kötüsü yok, annemler yillarca götürdü, para verdi, kiralari aldilar yediler ictiler, bize nasip olmadi anamizin babamizin evinde söyle dösene dösene oturmak almanin eskisinde kiralarda oturduk onlar ve onlarin cocuklari rahat etti, simdi annemler emekli oldu tabiki cesme akmiyor eskisi gibi ve haliyle onlarda akillandi artik ama gel görki simdi onlardan kötüsü yok. Insanlar cok nankör oluyor malesef.

Annem bize hep diyor sakin kizim sakin bizim yaptigmiz hatalari yapmayin yedirmeyin kendinzi biz yaptikta ne oldu??

Sevgiyle canima.s.

X