bende sasiriyorum nasil almanca bilmiyorlar ben burda yaklasik 20senedir 30senedir yasanlari gordum daha doktora kocalariyla gidiyorlar.
Kadinda 3-5 cocuk varken, fabrikada akort is cikarmasi gerekirken acaba Almanca ögrenmeye vakitleri halleri kaliyor muydu? Erkekler daha cabuk Almanca ögreniyorlar ya da ögrendiler. Neden mi? Isleri sadece para kazanmak. Diger zamanlarda, disarida vakitlerini gecirdikleri icin, aktif olarak Almanca ögrenmeleri kolaylasti. Ama, kadin disarida calis, eve gel, hemen kollari siva, coluk-cocuga yemek hazirla, camasir, ortaligi toparla..vs , kendilerine bile zaman ayirmaya vakit bulamiyan, zavalli kadinimiz dil ögrenmek bir yana, yasayip yasamadiklarinin farkinda bile olamadilar.
Onlarada, egitim almalari ve birazda kendileri ile ilgilenmeleri icin biraz olsun haklar taninsaydi. Eminim, cok farkli yerlere gelebilirlerdi. Onun icin, kocalariyla da, ogullariyla da, kizlariyla da doktora ya da devlet dairelerine gittiklerini cok abes bir durummus gibi algilamamak gerek.
Herkes farkli yasam sekli ve farkli aileler icinde yasiyor. Kimin ne yasadigi bilemedigimizden dolayi, Almanca ögrenememesini sasirarak bakmamak lazim.