Almanya hakkında

Baştan sizde tavrınızı net belli edin. İstiyorsa nadir olabilir belki, ama fazla samimiyet istemediğinizi kesin bir dille söyleyin.
Yoo hiç istemiyorum ben zaten çalışacağım kendi yağımda gezeceksem eşimle gezeyim kimse karışmasın . Düşünün yani 2 kuzen birbirini çekemiyor ..

Evet, 10 yil yaşadım
Nasıl bir yer . Sosyal aktivitesi olan çocuklar için eğitimi nasıl ? Yani ne bileyim minijob olarak çalışabileceğim işler cafeleri olan alışveriş için yerleri olan . Akşam ölü şehir diye duydum . Ne bileyim Türkiye gibi beklemiyorum ama akşamları eşim ve çocuğumla dolaşabileceğim yerleri var mı ? Çevresinde gezilecek yerleri var mı ? Çok şeyler sordum kısacası sen artıları eksileri söyler misin ?

Ilk gittiginizde bi yakininizin olmasi iyi ama sinirlarini bilen bi yakin. Sonucta isterseniz burada C1 seviyesine gelin, orada sudan cikmis balik gibi olacaksiniz. Almancasi iyi olan bi yakininiz bazi durumlarda sizin kurtariciniz olabilir. Ama sinirlari bilerek yakinlik kurulmasi en sagliklisi. Umarim hersey gonlunuzce olur.
Ulkede kalinca asil dil ogreniliyor. Tabi basit kavramlari onceden ogrenmeniz cok guzel. Ama belediye vergi vs gibi yerlerden gelen mektubu anlamak cok farkli birsey. Ben Fransa'da buyudum mesela oranin tum resmi islemlerine hakimim, ama Belcika Isvicre'nin de resmi dili fransizca olmasina ragmen belediye vergi dairesi gibi yerlerde kullanilan terimler farkli olabiliyor. Yani elime Isvicreden bi mektup verseler geneli anlarim ama takildigim seyler olur bunu ne anlamda kullaniyolarmis diyip sozlukten bakmak zorunda kalirim.

Ilk gittiginizde bi yakininizin olmasi iyi ama sinirlarini bilen bi yakin. Sonucta isterseniz burada C1 seviyesine gelin, orada sudan cikmis balik gibi olacaksiniz. Almancasi iyi olan bi yakininiz bazi durumlarda sizin kurtariciniz olabilir. Ama sinirlari bilerek yakinlik kurulmasi en sagliklisi. Umarim hersey gonlunuzce olur.
Ulkede kalinca asil dil ogreniliyor. Tabi basit kavramlari onceden ogrenmeniz cok guzel. Ama belediye vergi vs gibi yerlerden gelen mektubu anlamak cok farkli birsey. Ben Fransa'da buyudum mesela oranin tum resmi islemlerine hakimim, ama Belcika Isvicre'nin de resmi dili fransizca olmasina ragmen belediye vergi dairesi gibi yerlerde kullanilan terimler farkli olabiliyor. Yani elime Isvicreden bi mektup verseler geneli anlarim ama takildigim seyler olur bunu ne anlamda kullaniyolarmis diyip sozlukten bakmak zorunda kalirim.
Çok haklısınız tabi . Dil önemli orada yaşamak için . Akraba önemli tabi ama dozunu kaçırmamak gerek . Gerçekten gelin gidelim muhabbeti istemiyorum. Biliyorum kuzeni başlayacak Ali hadi gel şuraya gidelim hadi buraya gerçekten bi noktadan sonra bana gelir . Eşim de başlayacak gideyim mi ben hayır desem de belirli bi noktadan sonra sorun olmaya başlayacak kötü gelin olacağım . Eşim hayır diyemeyen bi insan çünkü . Bi yere gitsek aaa neden haberimiz yok durumu olacak

Çok haklısınız tabi . Dil önemli orada yaşamak için . Akraba önemli tabi ama dozunu kaçırmamak gerek . Gerçekten gelin gidelim muhabbeti istemiyorum. Biliyorum kuzeni başlayacak Ali hadi gel şuraya gidelim hadi buraya gerçekten bi noktadan sonra bana gelir . Eşim de başlayacak gideyim mi ben hayır desem de belirli bi noktadan sonra sorun olmaya başlayacak kötü gelin olacağım . Eşim hayır diyemeyen bi insan çünkü . Bi yere gitsek aaa neden haberimiz yok durumu olacak
Gurbette ara sira ayni kulturden biriyle takilmak insana iyi geliyor bu kadar on yargili olmayin bence. Hem karsi tarafin da kendince bi hayati isi gucu vardir. Surekli demez ama ayda bir iki ciksaniz size de iyi gelir. Ki eminim karsi taraf sizden kacmak isteyebilir, dil bariyerinde yasayacaginiz sorunlarda isleri ona kitlemeyin diye 😅 Cunku beni o kadar cok dil icin arayan olurdu ki. Burada ne diyor bunu ne yapmam lazim gibi gibi. Insan bi sure sonra sıkılıyor kendi isim gucum, cekirdek ailem derken baskasina maalesef vakit kalmiyordu.

Yurtdışında size zaman ayırmaya gönüllü yakınınız varsa öpün başınıza koyun. Genelde insanlar yakınlarının arayıp sormadıklarından, yardımcı olmadıklarından şikayet eder. Türkiye gibi düşünmeyin. Aşina olmadığınız bir sistemde yalnız başınıza olacaksınız. Dert edeceğinize sevinmelisiniz. Zaten daha çok erken bunları düşünmek için.

Gurbette ara sira ayni kulturden biriyle takilmak insana iyi geliyor bu kadar on yargili olmayin bence. Hem karsi tarafin da kendince bi hayati isi gucu vardir. Surekli demez ama ayda bir iki ciksaniz size de iyi gelir. Ki eminim karsi taraf sizden kacmak isteyebilir, dil bariyerinde yasayacaginiz sorunlarda isleri ona kitlemeyin diye 😅 Cunku beni o kadar cok dil icin arayan olurdu ki. Burada ne diyor bunu ne yapmam lazim gibi gibi. Insan bi sure sonra sıkılıyor kendi isim gucum, cekirdek ailem derken baskasina maalesef vakit kalmiyordu.
Ay istemem sonuçta başka şehirde de olabilirdim . Telefon var artık herkesin elinde çok takılırsam . Ben öğrenebildiğim kadar öğreneyim de . İstemem kimseyi . Rahatsız etmeyeyim kimse de rahatsız etmesin açıkçası ..
ben yabancılarla sohbet etmeyi severim tatiller de herkes ile konuşmuşluğum var . Düşünün dil bilmememe rağmen . Farklı kültürleri severim . Hem dilimi geliştirmek adına gerekli

Yurtdışında size zaman ayırmaya gönüllü yakınınız varsa öpün başınıza koyun. Genelde insanlar yakınlarının arayıp sormadıklarından, yardımcı olmadıklarından şikayet eder. Türkiye gibi düşünmeyin. Aşina olmadığınız bir sistemde yalnız başınıza olacaksınız. Dert edeceğinize sevinmelisiniz. Zaten daha çok erken bunları düşünmek için.
Yok seviniyorum tabi ama hemde çok erken daha bir şey belli değil . Yani en azından danışmanlık olarak 1 di 2 kişi oldu bu güzel 👍

Arkadaşlar selam daha önce iki ülke arasında kalmak diye bir konu açmıştım . Eşimin iş arkadaşlarıyla birlikte Almanya ya karar kıldık şuan dil kursuna gidiyoruz A1 kursunu bitrdik şükür 🙏 tabi devam edeceğiz A1 yetmez bi meslek kısmı olmayacağı için bize B1 yeter gibi geliyor bakalım .. şimdi şöyle eşimin kuzenleri Almanya da Braunschweig de kuzeni bi danışman çocuk var getiriyor tanıyorum sizde gelin dedi . Zaten benim bir arkadaşım var onlarda gidecek şuan denklik sürecini bekliyorlar . Amazon , Siemens şuan iş için gözüküyor gibi . Yalnız şöyle bir durum var ; Braunschweig da eşimin akrabaları var 2 kuzeni , eşler yeğenler vs . Ama eşimin yenge dediği biri var (kuzeninden boşanmış ama hala yenge diyor) daha önce habersiz ben hamile iken gelmişlerdi ben bebek hazırlık sürecinde iken ilgilenememiştim baya sorun dedikodu olmuştu . Şimdi oraya gidersek bi sürü dedikodu laflar , gelmedin gitmedin . Orada ne yaparsam hop İstanbul’a kayınvalideme görümceme anlatmalar dedikodular . Eşim gitmek isteyecek ben istemeyeceğim böyle garip bir şey olacak . Ben oraya oğlum için gidiyorum iyi eğitim alsın vs diye Türkiye malum son zamanlarda nereye gideceği belli değil . Yolumuz uzun bir sürü araştırmalar yapıyoruz en önemlisi dil tabi . Gideene kadar ne öğrenirsem artık bakalım eşimle .. Sizce başka yer bakıp beklemeli miyiz ? Ne yapacağımı bilemedim . Braunschweig hannover yakın zaten biz çalışacağız ama sürekli karşılaşmak konuşmakta istemiyorum. Kuzeni çağırıyor gelin başka yerde ne yapacaksınız bilmem ne ? Zaten hadi şimdi ok dedik gitmemiz en az 1-2 yıl olacak . Kafam karışık . 🤔
Hayırlısı olsun sizin icin dilediğiniz yerde huzur ve keyifle yaşarsınız umarım. Sağlık sistemi 20 sene geriden geliyor diyebilirim gerçekten Türkiye bu konuda müthiş. Hamile kaldım 2 ay öncesinden randevu alamadım bebek küçük oldugu İcin 2 aya yakın zamanda gittim. Dil gercekten önemli o yüzden öğrenin zaten buraya gelince sudan çıkmış balık gibi olursunuz.

Kardeşim 1 yıldan fazladır Almanya'da yaşıyor, amcamın oğluda yakın bir şehirde. Henüz hiç görüşmediler, diyeceklerim bu kadar...

Nasıl bir yer . Sosyal aktivitesi olan çocuklar için eğitimi nasıl ? Yani ne bileyim minijob olarak çalışabileceğim işler cafeleri olan alışveriş için yerleri olan . Akşam ölü şehir diye duydum . Ne bileyim Türkiye gibi beklemiyorum ama akşamları eşim ve çocuğumla dolaşabileceğim yerleri var mı ? Çevresinde gezilecek yerleri var mı ? Çok şeyler sordum kısacası sen artıları eksileri söyler misin ?

Ben tam anlamda TRde yaşayan insanlarin sosyal aktivite kavramını anlamiyorum.
Müzeler, tiyatro, sinema, cafeler, havuzlar, parklar vs var. Çocuklar için spor ve eğitici farkli kurslar mevcut.
Akşam ölü değil, kafeler, barlar mevcut ama burda cocuklar en geç 7 civari yattığı için Akşam AVM gezmesi yapsaniz bile insanlar yadirgarlar.
Ayrica merkezde büyük bir AVM mevcut.
Bence tam aile icin ideal bir şehir. Ne fazla büyük ne fazla küçük.
Minijob heryerde bulursunuz.

Yurtdışında pek öyle gelmeler gitmeler olmuyor. Ben eşimin teyzesini 1 sene boyunca 1 kez gördüm. Yani bilmiyorum aile kültürüyle alakalı bir şey mi diye istatistiksel konuşamam tabi ama diğer arkadaşlar da pek gelip gitmiyordu tanıdıklarıyla. Siz de gidince ilk zamanlar tanıdıklara ihtiyaç duyacaksınız resmi işler için sonrasında iş güç derken insanlarla vakit geçirmeye de zamanınız kalmayacak zaten.
Bu arada diğer arkadaşlarıma katılıyorum dil konusunda en az b1 olarak gidin bu lise seviyesi almancaya tekabul eder ve biraz daha yapılabileceğiniz işlerde çalışabilirsiniz.

Kardeşim 1 yıldan fazladır Almanya'da yaşıyor, amcamın oğluda yakın bir şehirde. Henüz hiç görüşmediler, diyeceklerim bu kadar...
Ya işte 2 kardeş görüşmüyor ama eşimle ikisi de yakın neredeyse her hafta konuşurlar . İnşallah çalışmaktan fırsat bulamayız

Müzeler, tiyatro, sinema, cafeler, havuzlar, parklar vs var. Çocuklar için spor ve eğitici farkli kurslar mevcut.
Akşam ölü değil, kafeler, barlar mevcut ama burda cocuklar en geç 7 civari yattığı için Akşam AVM gezmesi yapsaniz bile insanlar yadirgarlar.
İyiymiş çocuğum için aktivitesi olsun okullarda yeter ben oğlum için istediğim için onun haricinde zaten o kreşte biz işte anca vakit olmaz bile .

Yurtdışında pek öyle gelmeler gitmeler olmuyor. Ben eşimin teyzesini 1 sene boyunca 1 kez gördüm. Yani bilmiyorum aile kültürüyle alakalı bir şey mi diye istatistiksel konuşamam tabi ama diğer arkadaşlar da pek gelip gitmiyordu tanıdıklarıyla. Siz de gidince ilk zamanlar tanıdıklara ihtiyaç duyacaksınız resmi işler için sonrasında iş güç derken insanlarla vakit geçirmeye de zamanınız kalmayacak zaten.
Bu arada diğer arkadaşlarıma katılıyorum dil konusunda en az b1 olarak gidin bu lise seviyesi almancaya tekabul eder ve biraz daha yapılabileceğiniz işlerde çalışabilirsiniz.
Biliyorum olmadığını . Bence gerekte yok onlarda öyle kültür yok zaten . Resmi işlemleri danışmanlıkta ki kişi hallediyor . Az çokta biliyoruz eşim falan . Ne kadar kendi içimizde takılırsak iyi . Bi yere gitsek onun dedikodusu çekemem gerçekten ..

Hayırlısı olsun sizin icin dilediğiniz yerde huzur ve keyifle yaşarsınız umarım. Sağlık sistemi 20 sene geriden geliyor diyebilirim gerçekten Türkiye bu konuda müthiş. Hamile kaldım 2 ay öncesinden randevu alamadım bebek küçük oldugu İcin 2 aya yakın zamanda gittim. Dil gercekten önemli o yüzden öğrenin zaten buraya gelince sudan çıkmış balık gibi olursunuz.
Çok garip gerçekten sağlıkta biz iyiyiz ( son zamanlarda olan olaylar düşündürtmeye başlasa da) eğitimde onlar iyi 😌. Baktığınızda ben 15 aylık oğlum için gidiyorum . Türkiye de özel okula gönderme gibi bir şansım yok malum devlet okulları ne olduğu belli değil . Dil gerekli evet bu yüzden başladık öğrenmeye

Siz sanırım oradan taşındınız ? Artık orada değilsiniz. En iyi bölgesi neresi peki ?

Çok garip gerçekten sağlıkta biz iyiyiz ( son zamanlarda olan olaylar düşündürtmeye başlasa da) eğitimde onlar iyi 😌. Baktığınızda ben 15 aylık oğlum için gidiyorum . Türkiye de özel okula gönderme gibi bir şansım yok malum devlet okulları ne olduğu belli değil . Dil gerekli evet bu yüzden başladık öğrenmeye
Bence devlet okuluna önyargılısınız.
Çoğu devlet okulu özel okula bın basar.
Sayılı bır kaç ozel okul vardır.

Türkiye’de insanlarla görüşmüyorsanız eğer oldukları yere gitmemelisiniz. Burada bambaşka bir hayat kurmak istersen oldukları yere giderseniz onların arkadaşları ve çevreleriyle ilerleyeceksiniz ve önceden gelenlerle sonradan gelenler arasında maalesef fark var düşünce yapısı beklenti türkiye bakışı vs. Siz hep onlarla ilerleyeceksiniz size kendi bildiklerinin doğru olduklarını savunacaklar tabiki de ev taşırken çocuk hastalandığında o desteği bulacaksınız ama size zararı daha fazla olacak. Benim çoğunluk ailem yurtdışında yaşıyor ben bambaşka bir büyük şehirdeyim. Ve uzak olmanın faydasını daha çok görüyorum sonradan gelenlerle olan arkadaş gruplarımız var herkes birbirine destek olıyor. Geçenlerde taşındık hepsi kolup geldi birbirine destek olacağız tabiki dediler. Aileme yakın olsaydım ailemde koşup gelirdi ama onlara gelen her türkiye misafiri bana uğrardı, maaşımız , tatilimiz, gezmemiz ger şeyimiz hakkında konuşma fırsatı bulurlardı. Marketten aldığınız şeye bile ya onun içinde su var alma diyor çoğu insan, ama siz deneyerek seçerek kendinizi bularak burada hayat inşa etmelisiniz.

Yolunuz açık olsun. Umarım istediğiniz gibi sonuçlanır her şey. Çocuk büyütmek için mükemmel bir yer burası, ama ailenin olduğu yere giderseniz maalesef Türkiye’den farkı kalmaz hayatınızın. Ek olarak bazı Türk aile yapıları eski türkiye gelenekleri konuşmaları hala taşıyorlar, bizlerin artık Türkiye’de yapmadığı takmadığı şeyleri yapıyorlar çünkü çok uzun zaman önce gelmişler ve kültürü kaybetmekten korktukları için iyice bağlanmışlar. Anlaşamamanız olası, ben uzakta çok daha mutluyum

Bence devlet okuluna önyargılısınız.
Çoğu devlet okulu özel okula bın basar.
Sayılı bır kaç ozel okul vardır.
Yok neden devlet okuluna ön yargılı olayım bende devlet okulunda okudum Türkiye de yegenlermde . Ama hiç bir şey eskisi gibi değil maalesef . Türkiye’min de iyi olduğu yerler var Almanyanında var . Kıyaslama meselesi değil bu . Ben sadece gelecek konusunda ülkemden endişeliyim . Bu yaşıma kadar kalmışım ülkemde zaten

X