Alım gücü olmaması

Vaktinizi almamak için hemen konuya gireyim hanımlar
Benim aylık öğrenim kredim 475 lira. Aslında bu paranın bana hayli hayli yetmesi gerekiyor, ailemin yanında okuyorum. Ama asla yetmiyor, ya da ben yetiremiyorum. Ailemden hiç yardım yok, borçlarımız var.

Ankara'da yaşıyorum.Çarşıya çıkıyorum hiçbir şeye gücüm yetmiyor. Sanki birkaç sene önce daha ucuzdu her şey, anlam veremiyorum. Mağazaya giriyorum kazaklar 25'ten başlıyor. Ama 25-50 liralık kazak ben sadece birkaç giyimliğim, sonra sünücem ipliklerim atacak diyor. İyisi de iyi para istiyor.

Buna da şükür ama her çarşıya çıkışımda moralim bozuluyor, internet üzerinden bakıyorum daha da moralim bozuluyor. 21 yaşındayım, gencim gözüm kalıyor. Sırf bu yüzden sosyal medyayı kapattım milletin şatafatını görmeyeyim diye.

Haziranda öğrenim kredisi de kesilecek, o zaman ne yapacağım çok merak ediyorum. Para biriktireyim diyorum, atanamazsam yeniden dershaneye yazılırım diye. Ya da lazım olur diye. Ama ne mümkün.

Bu dönem staj yapacağım, öğrencilerim beni özenli görsün diyorum. 2 sene içinde 45-49 kilodan 59'a çıktım. Eski kıyafetlerim bana olmuyor. Fiyatlara bakıyorum tepkim ''yuhhh!'' oluyor. Sadece bir etek benim bursumun 1/4'ü resmen. Ucuzu da almaya değmez belli yani..

Cidden hem ucuzunu hem kalitelisini aramaktan yoruldum, bulunca buluyorum günlerce gezmek aramak sonucunda. Bu durum moralimi bozuluyor. Sadece giyim değil, her konuda. Sizde durumlar nasıl, nasıl alışveriş yapıyorsunuz idare ediyorsunuz? Biri bana bunun taktiğini söyleyebilir mi, hesap yapmaktan da yoruldum..
Yorumların hepsine bakamadım, benzer şeyler önerenler illa ki olmuştur.

Kendi öğrenciliğimde uyguladıgım taktigi anlatıyorum not alın. :KK70:(Ögrenciligim dedigim de gecen sene oluyo yani sanki yıllar olmuş gibi:KK70:)

Bizim zamanımızda kredi sizinkinden bi tık aşagıdaydı ama benim ailemden de desteğim olurdu. Buna ragmen elime gecen para sabitti, vakıfta okudugum icin her sey ekstra pahalıydı. Giyinmeye sizin kadar bile param kalmazdı bazen. Ki magazalarda fiyatlar da malum. :KK51:

Eylem planına gelirsek. Şimdi sezonun açılmasıyla o sezonun ürünlerinin indirime girmesi 1 ila 3 ay arasında degisiyo.

Biz sezonun başında pusuya yatıyoruz ve atıyorum 3 ay boyunca ciddi anlamda cöp bile almıyoruz. :KK20:

Kozmetiğe sarayım drug storelara dadanayım nasıl olsa uygun, butikte 25 liraya kazak gördüm onu alayım yok. Ucuz etin yahnisi yavan oluru çözmüşsünüz zira. Hayati ihtiyaçlar dışında hiçbi şey almayıp birikim yapıyoruz yani 3 ay.

Bu arada magazalardan da kopmuyoruz tabi, 3 ay boyunca gerek avmleri gerekse yerel butikleri tek tek geziyoruz. Hayati ve farklı kullanımlara uygun parçaları belirliyoruz.

Muadilleri varsa onları da belirliyoruz. Yani X markada gördügünüz gri kazağın çok benzeri Y markasında daha ucuzsa onu da aklımıza yazıyoruz.

Bunu yaparken evdeki parçaları da hesaba katarsanız daha karlı cıkarsınız.

Sonra iş sezon sonunu ve özel günleri beklemeye kalıyo. Yılbaşı, sevgililer günü, bazı markaların kendilerine özel indirim günleri (örn: bu sene Zaranın 4 Ocak indirimi acayiiiip bereketliydi, 30 liraya aldıgım kazakla 60 liraya aldıgım pantolona aşığım resmen:KK37:)

İşte böyle günlerde o hayati parcalardan birbiriyle uyumlu olan ve bütcemizin yettiklerini kapıyoruz. :KK36:

Onları küçük takı magazalarından 1-5 TL arasına aldığımız çeşit çeşit takıyla da süslüyoruz. Bütçemiz el verdiğince mutlu mesut yaşıyoruz sonra da :KK73:

Yorumların hepsine bakamadım, benzer şeyler önerenler illa ki olmuştur.

Kendi öğrenciliğimde uyguladıgım taktigi anlatıyorum not alın. :KK70:(Ögrenciligim dedigim de gecen sene oluyo yani sanki yıllar olmuş gibi:KK70:)

Bizim zamanımızda kredi sizinkinden bi tık aşagıdaydı ama benim ailemden de desteğim olurdu. Buna ragmen elime gecen para sabitti, vakıfta okudugum icin her sey ekstra pahalıydı. Giyinmeye sizin kadar bile param kalmazdı bazen. Ki magazalarda fiyatlar da malum. :KK51:

Eylem planına gelirsek. Şimdi sezonun açılmasıyla o sezonun ürünlerinin indirime girmesi 1 ila 3 ay arasında degisiyo.

Biz sezonun başında pusuya yatıyoruz ve atıyorum 3 ay boyunca ciddi anlamda cöp bile almıyoruz. :KK20:

Kozmetiğe sarayım drug storelara dadanayım nasıl olsa uygun, butikte 25 liraya kazak gördüm onu alayım yok. Ucuz etin yahnisi yavan oluru çözmüşsünüz zira. Hayati ihtiyaçlar dışında hiçbi şey almayıp birikim yapıyoruz yani 3 ay.

Bu arada magazalardan da kopmuyoruz tabi, 3 ay boyunca gerek avmleri gerekse yerel butikleri tek tek geziyoruz. Hayati ve farklı kullanımlara uygun parçaları belirliyoruz.

Muadilleri varsa onları da belirliyoruz. Yani X markada gördügünüz gri kazağın çok benzeri Y markasında daha ucuzsa onu da aklımıza yazıyoruz.

Bunu yaparken evdeki parçaları da hesaba katarsanız daha karlı cıkarsınız.

Sonra iş sezon sonunu ve özel günleri beklemeye kalıyo. Yılbaşı, sevgililer günü, bazı markaların kendilerine özel indirim günleri (örn: bu sene Zaranın 4 Ocak indirimi acayiiiip bereketliydi, 30 liraya aldıgım kazakla 60 liraya aldıgım pantolona aşığım resmen)

İşte böyle günlerde o hayati parcalardan bütcemizin yettiklerini kapıyoruz.

Onları küçük takı magazalarından 1-5 TL arasına aldığımız çeşit çeşit takıyla da süslüyoruz. Bütçemiz el verdiğince mutlu mesut yaşıyoruz sonra da :KK73:

sürünen öğrenci nedir, en tatlı şekilde nasıl anlatılır? açıklaması olmuş resmen, okurken saçlarım beyazladı lady :27:

Ya Allah aşkına güya öğrenim kredilerini arttırıyorlar(ben de burs alıyorum bu arada ) .Ben şehir dışında yaşıyorum .Yurt parasını arttırdılar,biletlere %50 zam geldi ,meyve sebze,yemek deseniz zaten fırladı fiyatlar .İnsanlar hobi sahibi olamıyor ,gerçi çoğu insan yiyecek bulsa şükredecek .Yol deseniz o da pahalılandı ,kiralar uçuyor durduramıyoruz efendim .
Neden böyleyiz,neden üretim yapmıyoruz,anlamıyorum nereye kadar gidecek bu böyle,elin yabancısı üstüne ,başına alıyor,istediğini yiyor,yetmiyor araba alıyor ,bir sürü hobiyle uğraşıyor .
Bir sürü şey yapmak istiyorum,hem zaman yok,hem aşırı pahalı ,valla kafayı yiyecem .Mesela ben kitap okumayı çok seviyorum,hep alır okurum,ama bir arkadaşım var o da çok sever alıp okuyamaz,niye para yok ,pahalı,yakınlarda adamakıllı kütüphane yok .Böyle böyle bir sürü şey maddiyatla alakalı :KK12:
Neyse amma dolmuşum :KK48:

anladim yine de yuh diyorum fazla abarmislar , bizim burda ilkokulu bile o kadar degil , köyde yasamanin faydalari :)
Özel okulların kreş ve anaokulu kısmı ilkokuldan daha pahalı. Bazıları kendi anaokuluna gitmeyen öğrenciyi ilkokuluna almıyor. O yüzden anaokulu fiyatları çok uçuk.

2009 da burs + maas aliyordum yetmiyordu ... kiyafet bile almadim kendime dogru duzgun ..ama iyi yemek yerdim ... 2 pantolonla okulu bitirdim ..ozenmeni anliyorum hani aliveris sitesi varya orda indirim oluyor belki denk gelir guzel kiyafetler ...simdi issizim kredim olsa odeyemezdim...

Ama ameriga bizi kıskanıyordu en son :KK64:
Maalesef alım gücümüz 0 artık herşey ateş pahası bizde açlık sınırındayız resmen:KK14: ama iyi oluyor iyi bunlar iyi günler bence zaten
Amerika bizi nasıl kıskanmasın adamlar ibretle hâlâ yaşıyorlar diye seyrediyorlar. Bizdeki dirayet bide Afrikalı kabilelerde var.

Ha birde ben izmirdeyim bir çok şehire göre ucuz sayılır :KK66:
Bu arada fazla giyilmeyen kıyafetleri bir topik açsakta böyle öğrenci arkadaslara yollasak bi kargo öderler yapılamaz mı böyle birşey o_O
Bu harika bi fikir
Bi el atılsa harika olur Mune Mune Kazen Kazen

Amerika bizi nasıl kıskanmasın adamlar ibretle hâlâ yaşıyorlar diye seyrediyorlar. Bizdeki dirayet bide Afrikalı kabilelerde var.

Bu harika bi fikir
Bi el atılsa harika olur Mune Mune Kazen Kazen
bizim sehrin facebookda bi grubu var adi donusum.. herkes elinde kullanmadigi kiyafet taki kitap vs fotosunu yukluyor , isteyen altina yorum yapiyor
yada birin paltoya ihtiyaci varsa , paltoya ihtiyacim var yaziyor , elinde kullanilmayan paltosu olan teklif yapiyor
amac para harcamamak , tuketim cilgiigina dur demek
burda da boyle bi topic olabilir bence

Biz son bir buçuk senedir falan bazı sebeplerden tek maaş yaşıyoruz. Ekstra bişey almak yok. Kredi borçları kira aidat faturalar tedavi masrafları derken aile yardımları devreye giriyor. 800 e girdiğim ev 3 ay sonra 850 bu yılda 950 oldu. Faturada kullandığımız miktardan daha çok vergisi canımı sıkıyor.
Markete bim a101 gibi marketlere gitmeye çalışıyorum ona rağmen 100 liradan aşağıya çıkılmıyor.
Dışarı çıkıp masraf yapmıyoruz ama ne mümkün...
Beş yıl önce dolu dolu harcayıp artı aileye yardım edip artı kendimce birikim yapabiliyordum. Ne diyelim ki...

bizim sehrin facebookda bi grubu var adi donusum.. herkes elinde kullanmadigi kiyafet taki kitap vs fotosunu yukluyor , isteyen altina yorum yapiyor
yada birin paltoya ihtiyaci varsa , paltoya ihtiyacim var yaziyor , elinde kullanilmayan paltosu olan teklif yapiyor
amac para harcamamak , tuketim cilgiigina dur demek
burda da boyle bi topic olabilir bence
Kesinlikle olabilir.

Biz son bir buçuk senedir falan bazı sebeplerden tek maaş yaşıyoruz. Ekstra bişey almak yok. Kredi borçları kira aidat faturalar tedavi masrafları derken aile yardımları devreye giriyor. 800 e girdiğim ev 3 ay sonra 850 bu yılda 950 oldu. Faturada kullandığımız miktardan daha çok vergisi canımı sıkıyor.
Markete bim a101 gibi marketlere gitmeye çalışıyorum ona rağmen 100 liradan aşağıya çıkılmıyor.
Dışarı çıkıp masraf yapmıyoruz ama ne mümkün...
Beş yıl önce dolu dolu harcayıp artı aileye yardım edip artı kendimce birikim yapabiliyordum. Ne diyelim ki...
Biz bim hariç biyere giremiyoruz valla ordan bile sadece ihtiyaçları aliyorsun 100 tl yapıyor 2 sene önce 100 ile bayağı birşeyler yapardık (kedimden örnek verim) bir dünya mama alırdım bibime sokaktakilere şimdi yarısından daha az alıniyor maalesef

Biz bim hariç biyere giremiyoruz valla ordan bile sadece ihtiyaçları aliyorsun 100 tl yapıyor 2 sene önce 100 ile bayağı birşeyler yapardık (kedimden örnek verim) bir dünya mama alırdım bibime sokaktakilere şimdi yarısından daha az alıniyor maalesef
Ah neler derim de konu siyasete kayar
Tuzu kurular çalıp çırpanlar allahından bulsun.

canm ben calısıyorum eşim calısıyor eskiden maas toplamı daha iyidi ama ona ragmen lcw dan defactodan alıyoru genelde. veya ıygun yerlerdende alıyorum kaliteyi kovalasan en az 150-200 tldwn balıyor .30. derecde yıka . (geray birkenara az birseyde olsa oara koy

Kızıma 2 sene önce bu zamanlar gebeydim.

Aldığım 90 lı ilaç 30 tl idi şimdi 30 lusu 33 tl

Islak mendil 24 lüsü 100 tl idi şimdi 175 tl

2 yıl hakikaten ne çok şeyi değiştirmiş hayatımızda.

Bir konuda ekonomiden bahsettim diye kiblenmiş ceza almıştım, kime battıysa.
Hadi ilaç dolardan dolayı öyle yurt dışından geliyor diyelim, marka olmayan giyimler neden pahalı anlam veremiyorum

Back
X