Aşağıda alıntıladığım olaydaki söz konusu tazminat miktarı 2009 yılına aittir. Dava Temmuz 2009’da açılmış, İstanbul 2. Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nde. Demek istediğim; aldığınız ürünün üreticisini bilgilendirin. Tek bir taklit maskara, hem de ta 2009'da, bakın nelere vesile olmuş;
" Bursalı bir tüketici, EVKUR’un bu kentteki mağazasından L'Oréal’in Telescopic Clean model bir maskarasını satın aldı. Bu kişi, aldığı ürünün başka mağazalarda farklı görünümde olduğunu fark etti. Tüketici bu durumu mağaza yetkililerine sordu. Aldığı yanıt, ‘Bu ürün L'Oréal’in yeni dizaynı; bir sorun yok’ şeklinde oldu.
Şüphesi devam eden tüketici durumu L'Oréal ile de paylaşma kararı aldı. L'Oréal’in ürün üzerinde yaptığı incelemede durum ortaya çıktı. Bursalı tüketiciye satılan ürünün sahte olduğu kesinleşti. Bu kez L'Oréal yetkilileri doğrudan araştırma yapmaya başladı. Söz konusu mağazaya normal alıcı gibi giden L'Oréal elemanları bu mağazada satılan ürünlerin taklit olduğunu, söz konusu ürünlerin de direk reyonda değil de tezgâh arkasında bulundurulduğunu belirledi.
Yapılan tespitler üzerinde L'Oréal avukatları Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikâyet başvurusunda bulundu. Savcılığın talebi üzerine mahkeme EVKUR’un Bursa’daki mağazası için arama ve el koyma kararı verdi. L’Oreal avukatları, polis eşliğinde gittikleri mağazada 116 adet taklit kozmetik ürün tespit etti. El konulan taklit ürünler adli emanete teslim edildi.
EVKUR’un Bursa şube müdürü polisteki ifadesinde, taklit ürünlerin alımı ile bir ilgisinin olmadığını belirterek “Satın alımları genel merkez yapar” dedi. Şube müdürü, ifadesinin devamında ise, taklit olduğu belirlenen ürünlerin D. Parfümeri isimli bir şirketten fatura karşılığı alındığını söyledi. L'Oréal avukatı bu kez, taklit ürünlerin toplatılıp imha edilmesi ve ‘markaya tecavüzün önlenmesi’ni de içeren tazminat talepli bir dava açtı. Manevi tazminat bedeli de 10 bin TL olarak belirtildi.
Mahkeme yaptığı yargılama sonrası kararını verdi. Mahkeme, marka hakkına tecavüz edildiğine vurgu yaparak, EVKUR mağazalarında taklit ürün bulunuyorsa bunların toplatılıp imhasına ve satışının önlenmesine karar verdi. Mahkeme EVKUR’u 3 bin TL manevi tazminata da mahkûm ederek dava masraflarını da üstlenmesine karar verdi. Mahkemenin bu kararını her iki taraf da Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay, geçtiğimiz aralık ayında, İstanbul 2. Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nin verdiği kararı onadı. Yapılan karar düzeltme başvurusundan da sonuç çıkmadı; böylece karar kesinleşmiş oldu.
Avukat Kemal Özdemir, konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede "Marka ürün satan kişi ve kurumlar sattıkları ürünleri tedarik ederken çok dikkatli olmalı. Mahkemeler, şikâyete konu marka ürünün taklit çıkması halinde satıcının fatura sunmasına ya da 'sahte olduğunu bilmiyorduk' savunmasına pek itibar etmeyip tazminata hükmediyor ve zaman zaman bu kişiler ceza mahkemelerinde hapis cezası da alabiliyorlar" dedi. "