Akran kaynaklı ekran catışması...

Haftada iki gun arkadaslariyla bir araya gelip biraz oyun biraz tv tablet cok abartili tepkiler vermeye gerektirmez bence sonucta cocukta onlarla olmak istiyor surekli basinda beklemeyin sizin gibi dusunen ve cocuguna oyle davranan kimse yokmu onlarla vakit gecirin. Her gun olmadigi icin haftada iki gun onlarla biseyler izlese cok etkilenmezler merak etmeyin zaten gerekn dikkati evde veriyosunuz
Dogru diyorsunuz aslinda ama cocuklar tv de şirinler izlemiyor. Youtube shorts izliyorlar ya da minecraft oyun videoları ya da silahli adam öldürmeli oyunlar oynuyorlar. Nasil icim rahat bir sekilde bir sey olmaz diyebilirim ki. Benim su tabancası bile almadigim oglum artik legodan silah yapiyor ates ediyor bize guya. Ben engel oldugum halde boyle oldu. Engel olmasam nolurdu bilmiyorum.

Şu konuyu görünce ne kadar da ben dedim. Ve şaşırdım çevremde hiç benim ve sizin gibi düşünen yok😔

Benimde lise arkadaşlarımın çocuklarıyla yaşıt 4 yaşında kızım var. Benim kızım TV nedir bilmez. Telefon bilmezdi. Arkadaşlarımızla sürekli toplanalım birbirimize gelip gidelim çocuklarımız çocukluk arkadaşı olsun dedik. Ama ikisinin elinde tel benim kızımda yok. Ve bana gelip bana da tel ver diyor hayır dediğimde kızımın yüzündeki burukluk beni mahvediyordu vermek zorunda kalmaya başladım onların yanında.

Sonrasında WhatsApp grubumuzda buluşma günü ayarlandı ben o gün kesin ve kararlı bir şekilde "kesinlikle çocuklarınıza tel vermeyeceksiniz verirseniz ben yokum gelemem ben kızımı internetteki pis videolardan oyunlardan uzak tutmak istiyorum" dedim.

Hak verdiler son zamanlarda da her buluşmamızda artık onlarında ellerinde tel olmuyor. Ama evlerinde TV de çizgi film hep açık oluyor. O konuda da bişey demiyor çünkü kızım en fazla 10 dk izleyebiliyor sıkılıyor. Biz kızım bebekken kaldırdık TV yi evden. Oyuzden alışkanlığı yok Allah'tan. Gittiğimiz yerlerde de TV sorun olmuyor.

Ama şunu farkettim o çocuklara TV ve tel serbest olunca oyun kurmayı bilmiyorlar. Benim kızım biliyor mesela. Ve benim kızımın algısı çok açık kreşteki öğretmenlerinin kızım için söyledikleri "çok dikkatli bir çocuk, ne anlatırsak anlatalım çok çabuk anlıyor ve herkesten önce o ezberliyor o öğreniyor"....

Birde benim kızım 3 yaşına yeni girmişti müdür 4 yaş grubuna aldı. Eylül öncesi doğanları öyle yapıyorlarmış ilkokula başlama zamanlarına göre alıyorlarmış. Benim kızım gibi 1 yaş önde sınıfa giden arkadaşlarım hep "kızına yazık olur alışamaz diğerleriyle uyum sağlayamaz mutsuz olur bizimkiler öyle oldular da psikolojik olarak etkilendiler almak zorunda kaldık kreşten" falan dediler.

Ama benim kızım öyle olmadı tam tersi sınıfta sanki o büyükmüş diğerleri küçükmüş gibi. Öğretmeni özellikle bu konuya da değinmişti. Sınıfta herşeyi en çabuk öğrenen sizin kızınız demişti.

Ben bu durumun TV ve telden uzak kalmakla olduğunu düşünüyorum. Beyin TV ve tel ile gereksiz şeyler ile dolmuyor.

Dogru diyorsunuz aslinda ama cocuklar tv de şirinler izlemiyor. Youtube shorts izliyorlar ya da minecraft oyun videoları ya da silahli adam öldürmeli oyunlar oynuyorlar. Nasil icim rahat bir sekilde bir sey olmaz diyebilirim ki. Benim su tabancası bile almadigim oglum artik legodan silah yapiyor ates ediyor bize guya. Ben engel oldugum halde boyle oldu. Engel olmasam nolurdu bilmiyorum.
Yalnız silah konusunda görüşler farklı. Çocukların kendilerine silah yapıp oynamaları gayet doğal diyorlar. Su tabancası bile alamamanız aşırı açıkçası. Oyunlarına bu kadar karışmamalıyız.

Yalnız silah konusunda görüşler farklı. Çocukların kendilerine silah yapıp oynamaları gayet doğal diyorlar. Su tabancası bile alamamanız aşırı açıkçası. Oyunlarına bu kadar karışmamalıyız.
Silah seklinde olmayan su oyuncaklari var onlardan edindim
Silah hakkındaki farkli gorusler isvicrede gecerli olabilir belki
Ama burasi turkiye ve ben silah konusunda kesin bir sekilde oyuncak olmadigini bilmesini istiyorum.
2.5 yasindaki trabzondaki kuzeni bayramda babasinin kucagindayken babasinin havaya ates atarkenki videosunu wp grubumuzdan gönderiliyor cunku.

Silahla oyun yaptiginda legoyu elinden alip parcalamiyorum tabii ki
sadece eslik etmeyi birakiyorum

Son düzenleme:
Çok haklısınız. Millet evim tertemiz olsun mis gibi olsun veya azıcık uyuyayım diyerek çocuklarının ellerine veriyorlar tabletleri telefonları sonra şiddete meyilli çocuklar olup çıkıyorlar. Evim temiz olacağına çocuğum beyni temiz olsun.

Ben en çok ilkokul dönemi gelince ne yapıcam onu düşünüyorum şimdi bütün çocukların ellerinde tel tablet var oralardan şiddet küfür herşeyi öğreniyorlar. Ve okul dönemi onları takip etmekte çok zorlanacaz diğer çocukların öğrendikleri kötü şeylerden dolayı bizimkiler yine bir şekilde akran zorbalığına maruz kalacaklar 😔 şimdi yine kontroller bizim elimizde asıl tehlike ozaman başlayacak.

Çocukların birbirlerini acımasızca öldüresiye dövdülerini izliyoruz ve duyuyoruz artık okullarda. Ve küçük çocuklarda bu oyunlar yüzünden ciddi oranda artan intiharlar 😔😔😔😔

Ben bir yerden sonra(çok da erken bir vakitte) engelleyemedim.
Başkasına müdahale edemiyorsun, kendi çocuğunu çekemiyorsun.
Ortama girmesen olmuyor.

Ben de çok kısıtlama taraftarı değilim ama korku karakterlerinin hepsine hakim bir çocuğum var, bir kere bile izlese aylarca dilinden düşürmüyor.

Nazınız geçiyorsa buluşmadan önce anlaşma yapın arkadaşlarınızla.

Çok iyi yapıyorsunuz. Ben telefon eline denetimsiz vermedim... Telefonumda belli oyunları oynayabiliyor. TV yok. Çizgi film yok. YouTube yok.

Ama....
İşte o ama varya...
Keşke sadece arkadaş ortamında maruz kalsaydı. Bizim çevre öyle.. babasi.. anane... dede... kuzenleri....

Babası kwai izliyorken gördü. Kandırıp izledi. Korktu... onu da yasakladım. Kocayla tartıştım

Kuzeni ile annemin telefonunu alıp kaçıp denetimsiz kalıyorlardı. Kız kardeşimin 3 çocuğu ve benim oglandq olunca 4 oluyorlar bakamamîşlar. Tatillerde işe getirmeye başladım. Onlara ugratinca telefonu verdirtmiyorum...

Okulu zaten tam gündü. Yaz tatilinde getirebilduğim zaman işte olacak. Ve yıllık izne yükleneceğim.

Anneme yemeğe gidiyordu. Kafasına göre oyun yüklemiş. Dün yakaladım yine. Sildik.

7 yaşında. Okumayı da bildiği için telefonu artık tamamen biliyor... çok zorlanıyorum. Okumayı bilmediği zaman kolaydi.

Yorumları okuyacağım. Çalışınca çok alternatif bulamıyorum. Park vs gibi...

Merhabalar. Çok iyi bir noktaya parmak basmışsınız.
Tüm yorumları tek tek okuyacağım.
Oğlumuz 4 yaşına gelmek üzere hafta içi asla ekran görmüyor. Tableti vs yok.
Arka planda da açık değil, hafta sonları 45 er dk kadar açıyorum.
Onda da bizim kontrolümüzde ve tv den. Anne şunu açar mısın diyor, genelde kepçe yükleme videoları izliyor.
Veya Netflix üzerinden izlettiğimiz belli başlı içerikler var.
İnstagram reels, youtube shorts gibi içerikleri çok tehlikeli buluyorum..
Çünkü ben bile izlerken bi anda uygunsuz cinsel içerik veya şiddet içeriği çıkabiliyor.
Ya da bir takım özendirmelere sebep olabiliyor.
Geçen akşam okul arkadaşı ile okul çıkışı onların teklifi ile yemeğe gittik.
Yemeği ekransız yemiyordu ve oldukça huzursuzluk yaptı.
Elbette çocuk bu, ancak karşı çıkanlar olsa da ekranın çocuk mizacını kesinlikle olumsuz etkilediğini düşünüyorum.
O esnada ekran verdiler, oyun oynamaya başladı.
Tabi bizimki de hemen istedi, bir sürü tantana.

Açıkçası ben arkadaşlarımla bu tarz ortamlarda bulunmamaya özen gösteriyorum.
Şöyle ki yemeğe gittiğimiz yerde muhakkak oyun alanı olması veya açık mekan olmasını sağlamaya çalışıyorum.
Plan yaparken şu kahvaltıcının bahçesi büyük vs diye onu seçiyorum.
Hatta ilk önemsediğim husus çocukların oynayabilecekleri bir yer oluyor.
Ev oturması hemen hemen yazın hiç yapmıyorum.
Kek börek neyse yapalım açık alanda, site bahçemiz müsait, yiyelim diyorum.
Maalesef bizler nasıl bizi etkileyebileceğini düşündüğümüz arkadaşlarımızdan uzak duruyorsak onları da uzak tutmalıyız.
İlla ki çevrenizde daha hassas olan birileri vardır. Veya sosyalleşmeleri için çok tanıdık birisine ihtiyaç yoktur.
Herhangi bir parkta da sosyalleşebilirler.

Ama zaman çok zor. Nereye kadar koruyabileceğiz bilmemekle beraber, elimden geleni yapma huzurunu duymak istiyorum.
Size de buraya yazarak bile farkındalık oluşturduğunuz için teşekkür ediyorum.

En basindan beri cocuklari bu sekilde alistirinca oyle guzel oyun kurmayi ogreniyorlar ki. Ellerindeki her materyali hayal gucleri ile oyuna ceviriyorlar. Oglum su an tatilde evin her bir köşesine bir dunya kuruyor. Ben de oyunu bitene kadar mudehale etmiyorum. Yatak odasında yastiklari yorganlari alip oturma odasındaki koltugub arkasina yuva yapiyor mesela. Hayvanlarini tasiyor oraya. Kitaplarini götürüyor. Mutfaktan plastik kaplari kepçeleri taşıyor. Aman yorgan yere degmesin demiyorum. Ya da mutfak malzemesinin orada ne isi var da demiyorum. Oyunu bitene kadar ben de yemegimi yapiyorum ya da kucuk oglumla ilgileniyorum. Bazen kucuk de abisinin pesine hayranlikla takılıyor. O zaman banyo tuvalet temizligi tarzi seyleri de yapabiliyorum. Oyunu bitince de enkaz kaldirma calismasina başlıyorum. Cizgi film de izliyor tabii. Ama mesela maşa izlerken birden birakip kosup odasina kendine o bolumde gördüğü oyunu kuruyor. Ve saatlerce aklina gelmiyor cizgi film.

*bu arada bu enerjiyi yemek yemekte buldum malesef. Ve askinda cok hareketli bir hayatim olmasina ragmen kilo aldim. Psikolojim de bozuldu bundan kaynakli ve psikologa gidiyorum 2 aydir. Ha 0 noktasina gitsem yine aynisini yaparim orasi ayri ama keske baska bir motivasyon kaynagi bulabilsem..
Siz bensiniz. Daha iyi anlatılamazdım sanırım. Mutfak eşyası niye odada demem ama o da uzun uzun oyunlar kurabilir.

Ve ben de aynı sizin gibi tüm gün kaybettiğim enerji ve zihinsel yorgunluğu yemekten alıyorum hep.
Motivasyon kaynağım bu..
Nasıl düzelteceğim asla bilmiyorum.

Ben soyle yapiyorum kendi telefonumu veriyorum o ortamda mecbur cpcuk izleyecekse benim izin verdigim seyleri izliyor onlarin izledimlerine bakma ihtiyaci hissetmiyor elinde benim telefonum oldugu icin

Bu konuda ben de çok çok çok dertliyim.

Asosyaliz mutluyuz diyorum.

Bebemizin uyku saatleri,hâla ekran göstermiyor olmamız,beslenme düzeni ve aklınıza gelen her konu herkese batıyor.

Kapıyı kapattık rahatız.

Allahtan parka çok yakın evimiz. Bize yetiyor.
laalem parkta nasıl peki kızın?
orada arkadaşlık yapabiliyor mu konuşmak istiyor mu akranları ile
arkadaş da çok önemli çünkü büyüdükçe
merak ettiğim için soruyorum

Ben yeni anneyim, çok güzel bir konu açmışsınız. Tüm yanıtları takip edeceğim. Benim yaşadığım yerde (yurtdışındayım) bebek cafe gibi tanımlayabileceğimiz bir iki yer olduğunu öğrendim. Normal cafe gibi düşünün, ama bebekli ailelere özel, bir kısmı oyun alanı, oyuncak vs var. Öyle çok özellikli oyuncaklar olmasa bile, hani mesela oyuncak mutfak var veya üzerine binip öne geriye sallandığı oyuncak at var vs. Yine öyle Türkiye’deki şık cafeler gibi düşünmeyin, gayet basic, kahve, tatlı, salata ve çorba. Belki bu tarz yerler varsa orda buluşursunuz. Veya sağlıksız olsa da mc d. In oyun alanı olduğu için aklıma o geliyor ne yazık ki :KK43:
Benim eski komşum bunu engellemek için bahçesine trambolin kurmuştu, gelen çocuklar akşama kadar zıplıyordu ama herkesin yeri müsait değil, farkındayım 😕

Haftada iki gun arkadaslariyla bir araya gelip biraz oyun biraz tv tablet cok abartili tepkiler vermeye gerektirmez bence sonucta cocukta onlarla olmak istiyor surekli basinda beklemeyin sizin gibi dusunen ve cocuguna oyle davranan kimse yokmu onlarla vakit gecirin. Her gun olmadigi icin haftada iki gun onlarla biseyler izlese cok etkilenmezler merak etmeyin zaten gerekn dikkati evde veriyosunuz
Haftada iki gün tablet oynamaktan bir şey olmaz doğru ama şiddet içerikli oyunlar oynuyorlarmış. O yaştaki çocukların zihnini çok çabuk bulandırır şiddet içerikleri.

Haftada iki gün tablet oynamaktan bir şey olmaz doğru ama şiddet içerikli oyunlar oynuyorlarmış. O yaştaki çocukların zihnini çok çabuk bulandırır şiddet içerikleri.
Yukaridada yazdim ben cocuklarin hep telefonla oynadigi ortamda buyuk ogluma kendi telefonumu veriyorum bizim izledigmiz seyleri izliyor onlarinkine vakma ihtiyaci duymuyor ve bilmiyor diger seyleri

Hanımlar merhaba...

2.5 ve 4.5 yaşında 2 oglum var. 4.5 yasindaki oğlum 2 senedir kreşe gidiyor. Evimizde hic Tv olmadı. Ogluma belirli cizgi filmleri belli saatlerde izletiyorum bilgisayardan. Kucuk de ufak ufak izliyor artik. 2 oglumda da cok kati bir sekilde telefon vermedim. Kendi videolarini bile kendileri talep ederlerse acar izletirim. Telefon kilidini dahi acmayi bilmezler. Ilgili de degiller cok sukur.

Küçük cok sukur hala meme faktoru de oldugundan kontrolümde ama buyuk oglum beni ediselendiriyor...

Ogullarim erken kalksada (saat 6 civarı) 8den once cizgi film acmiyorum. Aksam 8den sonra da cizgi film talep etme hakki bitiyor. Bu arada kesik kesik izliyor. Okul varken toplam 1 saat bile izlemiyordu. Simdi 2 haftadir tatil biraz daha esneğim sure konusunda. Ama evde cizgi film basinda kalmasin diye surekli akran cocugu olan arkadaslarim ile bulusma ayarlamaya calisiyorum. Haftada 2 gun mutlaka birileri ile gorusuyoruz. Ben de arkadaslarimi seviyor ve gorusmek, onlari agirlamak istiyorum.

Ama..
Ama iste tabii ki her ailenin dinamiği farkli. Benim koydugum kurallar, oglumu koruma çabam bazen oglumu bana karsi duşman ediyor. Arkadaslari ile gorustugumizde ne zaman yanimizdan ayrilsalar hemen bir telefon peyda oluyor. Ya silahli falan uygunsuz oyunlar (hic oyun kulturum yok o yuzden hepsi bana 4 yasindaki bir cocuk icin uygunsuz geliyor) ya da hicbir filtresi olmayan tiktokvideolari izlerken buluyorum çocukları. Oglumu uzaktan gözlemledigimde arkadaslarini oyuna cagiriyor ama karsilik bulamayinca o da kafasini uzatiyor. Ben de o anda ensesinde bitiyorum. Hayir oglum ben bu tarz seyleri izlemeni uygun bulmuyorum diye cekip aliyorum kadinlarin arasina geciyoruz. Tabii oglum cok mutuz oluyor. Yanimda kalemler, oyun hamurlari, oyuncaklar taşıyorum ama arkadaslari eslik etmeyince oglum da ilgisini kaybediyor.

Arkadaslarim bana aslinda hak veriyorlar ama keyifli bir sohbet edebilmek icin çocuğunun youtube shortsta saatlerce video izlemesine goz yumuyorlar. Artik arkadaslarimi bir kenara birakip cocuklarin palyacosu oluyorum. Yeter ki oynasinlar diye ki hic de sevmem kendi cocuklarimi zor oynatıyorum... artik oglum surekli ensesinde durmamdan bikti. Bazen ben mi abartiyorum diyorum ama bu bahsettigim cocuklarda konusma iletisim bozuklugu, kaygi bozuklugu, gece altini islatma, yeme bozuklugu girla. Yani illa ki etkisi vardir diyorum tek sebep bu olmasa da. Ve er gec tanisacaksa da ne kadar geç tanisirsa o kadar iyi benim icin. Okul varken hafta sonu aile icinde geçiriyor. ekstra ayda 1 falan bulusuyorduk ve ben daha rahat oluyordum. Ama şimdi okul yokken cocuklar kaynaşsın oynasinlar derken boyle oglumun ensesinde boza pişirmek benim de hoşuma gitmiyor.

Yarin yine arkadasima davetliyiz. 3.5 yasinda oglu var ve benim 2.5 yasindaki oglumun 5te1i kadar bile konuşamıyor cocuk. Cunku gunde 5 6 saat telefondan annesinin bile ne olduğunu bilmedigi seyler izliyor. Simdi gitsek ki gitmek ve arkadaşımla vakit gecirmek istiyorum. Oglum da onun oglu ile oynasin istiyorum. Ama surekli peslerinde gezip onları oyun kurmaya tesvik etmekten de yoruldum hic icimden gelmiyor artik. Benim gibi kaygilari olan annelere sormak istiyorum. Sizce bu 3 ayi sosyal acidan nasil gecirmek lazim?

*Oglum bu yaz tatilini iple cekti. Kurs kelimesini duymak bile istemiyor. Evde "pineklemek" ve misafirlige gitmek istiyor. 2 haftada 1 atolyeye falan goturuyorum ama oyalamak icin yetmiyor tabii.

* ben pervane ebeveyn olduğumu düşünmüyorum bu arada. Yani evin icinde, okulda ozgur olmasini cok önemsiyorum ve tesvik ediyorum. Ama dijital dunya icin kaygili ve mesafeliyim. Arkadaslarim da kaygili aslinda konusunca uyarinca ama mesafeli olmak icin konforlarindan vazgecmiyorlar.
Bu dijital dünya teknolojinin bu kadar ilerlemesi ortaokul çocuklarının ellerinde kendilerine ait bir telefon olması benim de canımı çok sıkıyor hele TV den tiksiniyorum artik. Önce böyle değildim kızım ikiye oğlum da ana sınıfına başlayınca telde ki oyunlar silindi ve TV ye kısıtlama getirdim. İlk belgesel izlettim sonra onu da bıraktirdim. Simdi kızım 7 ye oğlum da 5 e geçecek. Gündüz TV açmak zaten yasak bende izlemiyorum akşamları bile. Çocuklar da hafta sonları kendilerine uygun olan bir program o da 1 saat ve pazarları tablet serbest. Ama sınıfındaki birkaç öğrenci YouTube kanali açmış bende açmak istiyorum diye tutturuyor. Açan kızların birkaç short videosuna baktım ve üzüldüm tiktok kızları gibi oynuyorlar kamera önünde erkek çocukları da bilgisayar oyunları oynayıp ekran kaydı alıp atmışlar. YouTube a yas sınırlaması acilinden gelmeli. 3 ay için planlarım var benim bol bol kitap okumak ve gelecek yila hazırlık yapmak ve bir kursa göndermek tabii oğlum ne kadar uyar ya da bana sıkıntı çıkarır bilmiyorum. Ama benimkiler büyük yasaklara çabuk adapte olabiliyorlar. Sizinkiler küçük daha akran çocuğu olanlar daha iyi bilir. Bütün annelere bu 3 ay içinde Rabbimden bol bol sabır diliyorum 🙏🏻

laalem parkta nasıl peki kızın?
orada arkadaşlık yapabiliyor mu konuşmak istiyor mu akranları ile
arkadaş da çok önemli çünkü büyüdükçe
merak ettiğim için soruyorum
Bizimki ufak tefek bir tip olduğu için kendi gibi miniklere doğru yanaşıyor daha çok. Öyle çok konuşması yok zaten. Riv riv ötsün anca! :KK75:

Büyükler yaklaşınca rahatsız oluyor.:63:

Bizimkinin derdi kedi,köpek,kuş şu anda.:KK73:

tatlı kuzum :) maşallah
Hepsine maşallah.

Allahım razı olsun inşallah canım arkadaşım.

Bizim bebe çok uzun süre evden hiç çıkmadığımız için öyle illa dışarı çıkmak,arkadaş edinmek istemiyor şu anda. Fark ediyorum. Parkta öyle aşırı mutlu değil. İleride değişir mi bilmiyorum tabii.

Şu anda azıcık hava alıp geliyoruz,yetiyor bize.

Yuvarlanıp gidiyoruz çok şükür.

Allahım tüm ana babalara yardım etsin,yavrular sağlıkla mutlulukla büyüsün inşallah.

X