Akran kaynaklı ekran catışması...

2 saat iyi değil mi ya? :KK70: kızım doğduğundan beri hiç o kadar sosyalleşemediğim için daha uzununu düşünmemiştim 😂 lanet olsun bu akıllı telefonlara zaten ya, hayatımızdan da çıkartamıyoruz. 😕
Cok sukur 4.5 yasinda 2 saat parkta oynayabiliyorlar. Kucuk olan meme isteyip kisa bir nap atiyor tabii o arada... bazen buyumeleri iyi mi kotu mu emin olamıyorum...

Yeni bi kitap alinca anne bunu x cok sever, bize gelsin ona da okuyalim dediginde
Ya da anne Y nin evindeki su oyincagi cok seviyorum gidip oynasak dediğinde
Karsilastigimizda etegime yapisip size gelmek istiyorum diyen arkadasimin oglunu gorunce dayanamıyorum sanirim. Aslinda bende de farkli bir tür irade zafiyeti var...
Benim ikiz olduğundan belki ben bi yere gideyim birileri gelsin çok yoruluyorum. Kafam yoruluyor. Ondan ayda 1 ancak görüşüyorum

oğlum 6 yaşa yaklaştı. 4-5 teki kadar keskin değilim ekranda. Tablette oyun oynama ve YouTube sadece haftasonları var. O da bir saati aşmıyor. Ama her gün akşam birer saat rahat çizgi film yada hayvan belgeseli açtırıyor. Haftasonu sabah da izlediği için bu iki saat oluyor.
Ama vurgulu kırdılı denetimsiz oynatan, sürekli telefon elinde gezen arkadaşım yok.
Olsa görüşmezdim açıkçası. Kontrolü de o kadar kaybetmek istemem.
En mantıklısı oyun alanlı cafelerde görüşün böyle arkadaşınızla. En azından biraz daha az görür etkilenir/

Keşke herkes anne baba olmasa diyorum. Çocuğuma telefon, tablet sınırı koymuyorum. Günlük 1 saat izliyordur toplamda. 2.5 yaşa kadar da hiç izlemedi doğru dürüst. İzlese bile içerikleri hep radarımdadır. Şöyle söyleyeyim müzik kliplerini dahi izlememiştir ki yaşı 4.5.

Bu tarz içeriklere çocukların maruz bırakılması istismar geliyor bana. İleride çok daha büyük sorunlar oluyor. Siz normal olanı yapıyorsunuz. Yaşıtlarının olduğu bir ortamda o çocuklar neden telefon izliyorlar anlamam mümkün değil.

Etrafımda bu kadar denetimsiz bırakan kimse yok, olsa da görüştürmezdim ben.

Keşke herkes anne baba olmasa diyorum. Çocuğuma telefon, tablet sınırı koymuyorum. Günlük 1 saat izliyordur toplamda. 2.5 yaşa kadar da hiç izlemedi doğru dürüst. İzlese bile içerikleri hep radarımdadır. Şöyle söyleyeyim müzik kliplerini dahi izlememiştir ki yaşı 4.5.

Bu tarz içeriklere çocukların maruz bırakılması istismar geliyor bana. İleride çok daha büyük sorunlar oluyor. Siz normal olanı yapıyorsunuz. Yaşıtlarının olduğu bir ortamda o çocuklar neden telefon izliyorlar anlamam mümkün değil.

Çocukların beraber oyun talep etmemesi de ilginç. Oğlum arkadaşlarıyla görüştüğünde aklına tv tablet gelmez. Hatta geçende meyve yerken tv açalım dedik. Meyveleri bitince arkadaşıyla odasına gittiler hemen kapattık. Çocuklar akran varsa tvden sıkılır esasında. Oyun oynamayı tercih ederler. Beraberken bile izliyorsa o çocuklar cidd bağımlıdır. Görüşmemek lazım.

Çocukların beraber oyun talep etmemesi de ilginç. Oğlum arkadaşlarıyla görüştüğünde aklına tv tablet gelmez. Hatta geçende meyve yerken tv açalım dedik. Meyveleri bitince arkadaşıyla odasına gittiler hemen kapattık. Çocuklar akran varsa tvden sıkılır esasında. Oyun oynamayı tercih ederler. Beraberken bile izliyorsa o çocuklar cidd bağımlıdır. Görüşmemek lazım.
Ben de ona şaşırdım. Daha büyük yaş grupları birlikte oyun oynuyorlar ama 4.5 yaşındaki çocuklar birlikte oynamaya meyilli oluyor. Benim oğlum da asla bakmaz tv, telefon va yaşıtı biri varsa.

Bir mevlide gittim gecen sene 2.5 yasindan 12 yasina 14 cocuk vardi ve hepsi obek obek telefon oynuyordu. Tahammul edemedim ciktim ortamdan hediyemi verip. Cocuklar oyun kurmayi bilmiyor bence artik.

Ben kimseyi yargilamak istemiyorum.
Buraya anne babalari gommek icin de konu acmadim
Ama bu "çapraz kontaminasyondan" nasil koruyabilirim oğlumu diye care ariyorum. Gerçekten tek cozum görüsturmemek mi? Cevremde benimimle ayni hassasiyette hic kimse yok. Asosyal de olmalarini istemiyorum. Okuldan dolayı yorgun ve öğretmen önderli cok fazla sey yapmak istemiyor. Neyi tutsam elimde kaliyor sanki

Hanımlar merhaba...

2.5 ve 4.5 yaşında 2 oglum var. 4.5 yasindaki oğlum 2 senedir kreşe gidiyor. Evimizde hic Tv olmadı. Ogluma belirli cizgi filmleri belli saatlerde izletiyorum bilgisayardan. Kucuk de ufak ufak izliyor artik. 2 oglumda da cok kati bir sekilde telefon vermedim. Kendi videolarini bile kendileri talep ederlerse acar izletirim. Telefon kilidini dahi acmayi bilmezler. Ilgili de degiller cok sukur.

Küçük cok sukur hala meme faktoru de oldugundan kontrolümde ama buyuk oglum beni ediselendiriyor...

Ogullarim erken kalksada (saat 6 civarı) 8den once cizgi film acmiyorum. Aksam 8den sonra da cizgi film talep etme hakki bitiyor. Bu arada kesik kesik izliyor. Okul varken toplam 1 saat bile izlemiyordu. Simdi 2 haftadir tatil biraz daha esneğim sure konusunda. Ama evde cizgi film basinda kalmasin diye surekli akran cocugu olan arkadaslarim ile bulusma ayarlamaya calisiyorum. Haftada 2 gun mutlaka birileri ile gorusuyoruz. Ben de arkadaslarimi seviyor ve gorusmek, onlari agirlamak istiyorum.

Ama..
Ama iste tabii ki her ailenin dinamiği farkli. Benim koydugum kurallar, oglumu koruma çabam bazen oglumu bana karsi duşman ediyor. Arkadaslari ile gorustugumizde ne zaman yanimizdan ayrilsalar hemen bir telefon peyda oluyor. Ya silahli falan uygunsuz oyunlar (hic oyun kulturum yok o yuzden hepsi bana 4 yasindaki bir cocuk icin uygunsuz geliyor) ya da hicbir filtresi olmayan tiktokvideolari izlerken buluyorum çocukları. Oglumu uzaktan gözlemledigimde arkadaslarini oyuna cagiriyor ama karsilik bulamayinca o da kafasini uzatiyor. Ben de o anda ensesinde bitiyorum. Hayir oglum ben bu tarz seyleri izlemeni uygun bulmuyorum diye cekip aliyorum kadinlarin arasina geciyoruz. Tabii oglum cok mutuz oluyor. Yanimda kalemler, oyun hamurlari, oyuncaklar taşıyorum ama arkadaslari eslik etmeyince oglum da ilgisini kaybediyor.

Arkadaslarim bana aslinda hak veriyorlar ama keyifli bir sohbet edebilmek icin çocuğunun youtube shortsta saatlerce video izlemesine goz yumuyorlar. Artik arkadaslarimi bir kenara birakip cocuklarin palyacosu oluyorum. Yeter ki oynasinlar diye ki hic de sevmem kendi cocuklarimi zor oynatıyorum... artik oglum surekli ensesinde durmamdan bikti. Bazen ben mi abartiyorum diyorum ama bu bahsettigim cocuklarda konusma iletisim bozuklugu, kaygi bozuklugu, gece altini islatma, yeme bozuklugu girla. Yani illa ki etkisi vardir diyorum tek sebep bu olmasa da. Ve er gec tanisacaksa da ne kadar geç tanisirsa o kadar iyi benim icin. Okul varken hafta sonu aile icinde geçiriyor. ekstra ayda 1 falan bulusuyorduk ve ben daha rahat oluyordum. Ama şimdi okul yokken cocuklar kaynaşsın oynasinlar derken boyle oglumun ensesinde boza pişirmek benim de hoşuma gitmiyor.

Yarin yine arkadasima davetliyiz. 3.5 yasinda oglu var ve benim 2.5 yasindaki oglumun 5te1i kadar bile konuşamıyor cocuk. Cunku gunde 5 6 saat telefondan annesinin bile ne olduğunu bilmedigi seyler izliyor. Simdi gitsek ki gitmek ve arkadaşımla vakit gecirmek istiyorum. Oglum da onun oglu ile oynasin istiyorum. Ama surekli peslerinde gezip onları oyun kurmaya tesvik etmekten de yoruldum hic icimden gelmiyor artik. Benim gibi kaygilari olan annelere sormak istiyorum. Sizce bu 3 ayi sosyal acidan nasil gecirmek lazim?

*Oglum bu yaz tatilini iple cekti. Kurs kelimesini duymak bile istemiyor. Evde "pineklemek" ve misafirlige gitmek istiyor. 2 haftada 1 atolyeye falan goturuyorum ama oyalamak icin yetmiyor tabii.

* ben pervane ebeveyn olduğumu düşünmüyorum bu arada. Yani evin icinde, okulda ozgur olmasini cok önemsiyorum ve tesvik ediyorum. Ama dijital dunya icin kaygili ve mesafeliyim. Arkadaslarim da kaygili aslinda konusunca uyarinca ama mesafeli olmak icin konforlarindan vazgecmiyorlar.
Ben telefon vermiyorum arkadaşlarımıda uyarıyorum sözde telefon vermeyin oynasınlar diyorum. O gürültü içinde sohbette edemiyoruz ama içtiğimiz kahve yeter diye avunup herkes evine dağılıyor 😂 arkadaşlarımda benim kafada ama onlarda vermek istemiyor biri hariç ama oda biz vermeyince onada verme diyince mecbur oda çocuğuna katlanıyor anne sıkıldım anne şunu yap anne bunu ver demesine 😂

Çocukların sosyalliği onemli ama biraraya gelince ekran merkezli olunuyorsa ya da siz ekrandan koruyacağım diye sürekli müdahale etmek zorunda kalıyorsanız çok anlamlı olmuyor bu buluşmalar.
Arkadaşınızla telefon vermeme konusunda konuşsanız öncesinde olmaz mı? Ancak bu şekilde geçersiniz önüne sanırım.

3-4 yaşındaki çocuğa saatlerce ve denetimsiz telefon verilmesi de çok yazık yahu. Bir çeşit istismar gibi geliyor bu bana.

Ben kimseyi yargilamak istemiyorum.
Buraya anne babalari gommek icin de konu acmadim
Ama bu "çapraz kontaminasyondan" nasil koruyabilirim oğlumu diye care ariyorum. Gerçekten tek cozum görüsturmemek mi? Cevremde benimimle ayni hassasiyette hic kimse yok. Asosyal de olmalarini istemiyorum. Okuldan dolayı yorgun ve öğretmen önderli cok fazla sey yapmak istemiyor. Neyi tutsam elimde kaliyor sanki
Buluştuğunuzda da pek sosyalleşmiyorsunuz gibi sanki. Faydasından çok zararı varsa görüşmem ben. İlla sizin gibi düşünen insanlarla tanışırsınız ama buluştuğunuzda da oğlunuzu kısıtlamayın bence. Sizin yanlış bulduğunuz şeyi normalleştiren insanlarla görüşmeniz oğlunuzu daha da olumsuz etkiler.

Aslinda kendi cocugum beni takdir etsin isterdim
ama onun gozunde hiç iyi bir anne degilim
O yuzden dogru yolda oldugumu dusunsem bile mutlu degilim
Çocuk daha 4 yaşında yahu. Neyin ne olduğunun farkında değil ki. Senin onun iyiliğine yaptığını anlayamayacak kadar küçük. Onun seni takdir etmemesi seni üzmesin.

Aslinda kendi cocugum beni takdir etsin isterdim
ama onun gozunde hiç iyi bir anne degilim
O yuzden dogru yolda oldugumu dusunsem bile mutlu degilim
Hayır öyle düşünme. Sen iyi bir annesin ve çocuklarının iyiliği için yapıyorsun. Şimdi değil belki ama gün gelecek seni takdir edecek, biraz sabır.

Oğlum küçükken telefonlar yeni çıktı e ister istemez meraklı alırdı benim telefonumu oynardı. Oynamasını istemezdim ama yinede kıyamazdım.
İlkokul 5. sınıfta yazılısından düşük almıştı.

"Anne bir daha bana telefon verme, oyun oynadığım için beynim durdu " demişti.

O günden sonra hiç oyun oynamadı. Şu an 25 yaşında bilgisayarını 4-5 ay önce aldı mecbur akademik kariyer yapıyor ders dışında asla elini sürmez.

Ve bütün başarılarında benim sayemde olduğunu söyleyip teşekkür eder.

Demem o ki doğru yoldasın

9 aylık bebekle ne tür etkinlikler yapılır acaba
Yoksa yapılmaz mı henüz küçük mü? Sizler neler yapıyorsunuz çok merak ediyorum

Bende sizin gibi yetiştirmek istiyordum ama hiçbir şey istediğim gibi olmadı. Telefonu uzak tutabildim sadece.
Yüzde yüz koruyabilmek imkansiz gerçekten. Arkadaşlarından görüp özeniyorlar haliyle.

Hanımlar merhaba...

2.5 ve 4.5 yaşında 2 oglum var. 4.5 yasindaki oğlum 2 senedir kreşe gidiyor. Evimizde hic Tv olmadı. Ogluma belirli cizgi filmleri belli saatlerde izletiyorum bilgisayardan. Kucuk de ufak ufak izliyor artik. 2 oglumda da cok kati bir sekilde telefon vermedim. Kendi videolarini bile kendileri talep ederlerse acar izletirim. Telefon kilidini dahi acmayi bilmezler. Ilgili de degiller cok sukur.

Küçük cok sukur hala meme faktoru de oldugundan kontrolümde ama buyuk oglum beni ediselendiriyor...

Ogullarim erken kalksada (saat 6 civarı) 8den once cizgi film acmiyorum. Aksam 8den sonra da cizgi film talep etme hakki bitiyor. Bu arada kesik kesik izliyor. Okul varken toplam 1 saat bile izlemiyordu. Simdi 2 haftadir tatil biraz daha esneğim sure konusunda. Ama evde cizgi film basinda kalmasin diye surekli akran cocugu olan arkadaslarim ile bulusma ayarlamaya calisiyorum. Haftada 2 gun mutlaka birileri ile gorusuyoruz. Ben de arkadaslarimi seviyor ve gorusmek, onlari agirlamak istiyorum.

Ama..
Ama iste tabii ki her ailenin dinamiği farkli. Benim koydugum kurallar, oglumu koruma çabam bazen oglumu bana karsi duşman ediyor. Arkadaslari ile gorustugumizde ne zaman yanimizdan ayrilsalar hemen bir telefon peyda oluyor. Ya silahli falan uygunsuz oyunlar (hic oyun kulturum yok o yuzden hepsi bana 4 yasindaki bir cocuk icin uygunsuz geliyor) ya da hicbir filtresi olmayan tiktokvideolari izlerken buluyorum çocukları. Oglumu uzaktan gözlemledigimde arkadaslarini oyuna cagiriyor ama karsilik bulamayinca o da kafasini uzatiyor. Ben de o anda ensesinde bitiyorum. Hayir oglum ben bu tarz seyleri izlemeni uygun bulmuyorum diye cekip aliyorum kadinlarin arasina geciyoruz. Tabii oglum cok mutuz oluyor. Yanimda kalemler, oyun hamurlari, oyuncaklar taşıyorum ama arkadaslari eslik etmeyince oglum da ilgisini kaybediyor.

Arkadaslarim bana aslinda hak veriyorlar ama keyifli bir sohbet edebilmek icin çocuğunun youtube shortsta saatlerce video izlemesine goz yumuyorlar. Artik arkadaslarimi bir kenara birakip cocuklarin palyacosu oluyorum. Yeter ki oynasinlar diye ki hic de sevmem kendi cocuklarimi zor oynatıyorum... artik oglum surekli ensesinde durmamdan bikti. Bazen ben mi abartiyorum diyorum ama bu bahsettigim cocuklarda konusma iletisim bozuklugu, kaygi bozuklugu, gece altini islatma, yeme bozuklugu girla. Yani illa ki etkisi vardir diyorum tek sebep bu olmasa da. Ve er gec tanisacaksa da ne kadar geç tanisirsa o kadar iyi benim icin. Okul varken hafta sonu aile icinde geçiriyor. ekstra ayda 1 falan bulusuyorduk ve ben daha rahat oluyordum. Ama şimdi okul yokken cocuklar kaynaşsın oynasinlar derken boyle oglumun ensesinde boza pişirmek benim de hoşuma gitmiyor.

Yarin yine arkadasima davetliyiz. 3.5 yasinda oglu var ve benim 2.5 yasindaki oglumun 5te1i kadar bile konuşamıyor cocuk. Cunku gunde 5 6 saat telefondan annesinin bile ne olduğunu bilmedigi seyler izliyor. Simdi gitsek ki gitmek ve arkadaşımla vakit gecirmek istiyorum. Oglum da onun oglu ile oynasin istiyorum. Ama surekli peslerinde gezip onları oyun kurmaya tesvik etmekten de yoruldum hic icimden gelmiyor artik. Benim gibi kaygilari olan annelere sormak istiyorum. Sizce bu 3 ayi sosyal acidan nasil gecirmek lazim?

*Oglum bu yaz tatilini iple cekti. Kurs kelimesini duymak bile istemiyor. Evde "pineklemek" ve misafirlige gitmek istiyor. 2 haftada 1 atolyeye falan goturuyorum ama oyalamak icin yetmiyor tabii.

* ben pervane ebeveyn olduğumu düşünmüyorum bu arada. Yani evin icinde, okulda ozgur olmasini cok önemsiyorum ve tesvik ediyorum. Ama dijital dunya icin kaygili ve mesafeliyim. Arkadaslarim da kaygili aslinda konusunca uyarinca ama mesafeli olmak icin konforlarindan vazgecmiyorlar.
Hayalimde ki annelik diyebilirim
Ama o enerjiyi nerden buluyorsun. Bazen interneti geç yatırıyoruz 2 gün kesik oluyor. Akşama kadar tek çocukla anam ağlıyor sonra oturup ben ağlıyorum
Konuya bi tavsiyem yok. Hayranlığım var

9 aylık bebekle ne tür etkinlikler yapılır acaba
Yoksa yapılmaz mı henüz küçük mü? Sizler neler yapıyorsunuz çok merak ediyorum

Bende sizin gibi yetiştirmek istiyordum ama hiçbir şey istediğim gibi olmadı. Telefonu uzak tutabildim sadece.
Yüzde yüz koruyabilmek imkansiz gerçekten. Arkadaşlarından görüp özeniyorlar haliyle.
Şarkılar söyleyin,masal okuyun.
Banyo yaptırın,suyla oynamak çok eğlenceli.
Parka gidip hava alın.
Zaten yemek,uyku,tuvalet derken gün bitiyor.

Bizde etkinlik yok.
Biz bu şekilde çok eğleniyoruz.

X