bende talesemi taşıyıcısıyım....
ilk öğrendiğimde ne olduğunu bilmediğim için ağlamıştım doktorun yanında:)) doktorda gülmüştü niye ağlıyorsun,bu bir hastalık değil,sana da bir zararı yok,sadece zaman zaman kan değerlerinde düşme olur,3 ayda bir kan tahlili yaptırmaslın demişti...ben yaptırmıyorum o ayrı..yani 3 ayda bir yaptırmıyorum ama senede 2 kere yaptırıyorum....ve doktor o zaman bana folik asit vermişti ve zaman zaman içmem gerektiğini söylemişti....
ayrıca evlenirken eşinde olmaması gerekir bu da zaten düşük bir ihtimal genelde bayanlarda görülüyor demişti...eğer eşindede olursa çocuklarınız akdeniz anemisi "hastası" olarak doğabilir demişti....ki asıl tehlikeli olan hastalığı,taşıyıcılık değil.....
o dönem bununla ilgili çok araştırma yapmıştım....
nettende bişeyler buldum şimdi belki faydası olur....
Akdeniz anemisi tıp terminolojisinde "Talasemi" olarak biliniyor. Eski Yunanca’da "Thalas" sözcüğü "deniz", "Emia" sözcüğü ise "anemi" anlamına geliyor. Talasemi bu iki sözcükten üretilmiş bir birleşik isim. Hastalık esas olarak Akdeniz bölgesinde yerleşik genetik bir problem. Zaman içinde göçlerle dünyanın birçok ülkesine yayılan bu kalıtsal kan hastalığın günümüzde 250-300 milyon kadar taşıyıcısı olduğu belirtiliyor.
EVLENİRKEN, EŞ SEÇERKEN ÖNEMLİ
Talasemi taşıyıcılığı çok yaygın bir durum olduğu için önemlidir. Talasemi taşıyıcıları hasta olmayan, sağlıklı görünen ama hastalık genlerini çocuklarına geçirme ihtimali bulunabilen kişilerdir. Talasemili bir çocuk söz konusu olduğunda, çocuğun annesi ve babası da taşıyıcıdır. İki taşıyıcı evlendikleri takdirde doğacak çocuğun Talasemi hastası olması ihtimali yüzde 25’tir.
Böyle bir olasılıktan korunmak için evlilik öncesinde her gencin Talasemi taşıyıcısı olup olmadığını test ettirmesi yararlıdır. Bu, özellikle bizim ülkemiz gibi, Kıbrıs gibi taşıyıcılığın yaygın olduğu coğrafyalarda yaşayanlar için önemlidir. Annesi ve babası taşıyıcı olduğu halde hastalanmayan, sadece taşıyıcı olarak hayatını sürdürenlerin oranı ise yüzde 50’dir.
NE KADAR RİSK VAR
Eğer anne veya babadan sadece biri taşıyıcı ise korkulacak bir durum yoktur. Bu durumda çocuklarda hastalığın ortaya çıkma ihtimali söz konusu değildir. Doğacak çocukların yüzde 50’si sağlıklı, yüzde 50’si taşıyıcı olacaktır. Bu durum asla korkulacak bir problem yaratmaz. Taşıyıcı bir anne veya babanın çocuklarına mutlaka Talasemi testi uygulanmalı, taşıyıcı olup olmadıkları belirlenmeli ve ilerideki evlilik seçimleri için uyarılmalıdır.
KORKMAYIN
Talasemi, önlenebilen, erken teşhis edildiğinde ise sağlıklı büyüme bakımından yapılacak pek çok şeyin olduğu genetik bir hastalıktır. Hastalığın en önemli yanı başlangıçta Demir eksikliği kansızlığıyla karıştırılabilmesidir. Hastalığın tedavisinde, ülkemiz de dünyanın en önemli merkezleri arasında bulunmaktadır.
Kemik iliği nakli, Talasemili çocuklar için en önemli tedavi araçları arasındadır. Türkiye’de de birçok hastanede başarı ile yapılmaktadır. Talasemili hastaların yaşamlarını sağlıklı olarak sürdürebilmeleri için gerekli olan kan nakilleri ve bu esnada çıkabilecek olan demir depolanması hastalığı gibi sorunlar konusunda uzmanlaşmış çok sayıda Talasemi merkezine sahibiz.
Akdeniz anemisinin belirtileri neler
Hastalığın çeşitli formları var. Yaygın görülen şekli, "Talasemi taşıyıcılığı". Bu, "Binbir Gece"deki delikanlının başına gelen durumdur. Eğer her iki ebeveyn de Talasemi taşıyıcısı ise çocukların yüzde 25’i "Talasemi hastası" olarak doğar. Talasemi taşıyıcısı birinin bu hastalıkla ilişkisi olmayan biriyle evlenmesi halinde ise çocuklarda hastalık ortaya çıkmaz.
"Talasemi Majör" adını alan durumda ise hastalarda daha çocukluk yaşlarında ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu çocuklar, kansızlığın temel nedeni olan hemoglabin isimli oksijen taşıyıcısı maddeyi yeteri kadar üretemiyorlar. Bunun yerine hatalı, oksijen taşıma yeteneği bozuk, farklı bir hemoglabin imal ediyorlar. Bu çocuklarda kansızlık, dalak büyümesi, enfeksiyonlara eğilim, gelişme geriliği, yüz kemiklerinde değişiklikler, karaciğer, kalp, pankreas sorunları ortaya çıkabiliyor.
Talasemili bir kişi evlenemez mi sağlıklı çocuk sahibi olamaz mı
Talasemili birinin sağlıklı çocuk doğurma ihtimali vardır. Anne veya babadan biri Talasemi hastası, diğeri sağlıklı ise çocukların yüzde 100’ü taşıyıcı olur ama hastalık görülmez. Anne veya babadan biri Talasemili, diğeri taşıyıcı ise çocukların yarısı hasta, yarısı taşıyıcı olur. Eğer hem anne hem de baba Talasemili ise bu durumda sağlıklı çocuk doğurma ihtimali söz konusu değildir. Doğacak çocukların Talasemi hastası olma ihtimali yüzde 100’dür. Böyle bir evlilik yapılabilir ama çocuk sahibi olmak düşünülmemelidir.
Egzersiz tekrarlandığında daha etkili
Direnç egzersizleri de, aerobik egzersizler de tekrarlandıkları zaman daha etkilidir. Aerobik egzersizlerin haftada en az üç-dört kez ve 30 dakika, direnç egzersizlerinin haftada en az iki kez 20 dakika yapılması tavsiye ediliyor. Egzersizle ilişkili sağlık yararları ortalama iki-üç ay sonra ortaya çıkıyor. Egzersizi sürdürdüğünüz takdirde bu yararlar artarak, güçlenerek devam ediyor. "Kullan ya da kaybet" prensibi burada da geçerli. Egzersizi bıraktığınızda daha önce elde ettiğiniz kazanımlar ortalama dört-altı ay içinde azalmaya başlıyor. Kısacası "anahtar görev" egzersizi bırakmamaktır.
hürriyet.com.tr