Akdeniz Anemisi hakknda bilgisi olanlar ltfen yardm

asnil

içimin gülen yüzü...
Kayıtlı Üye
8 Temmuz 2009
1.175
3
Merhaba arkadaşlar kardeşim kasımda evlenecek ve kendisinde akdeniz anemisi çıktı (evlilik için yapılan testlerde) normal anemiyi biliyorum kansızlık demek ama Akdeniz anemisi hakkında bir bilgim yok ve korkuyoruz ilerde bebegi olursa bir sorun olurmu yada bebek yaşamaz gibi şeyler duydum cevremdekilerden böyle birşey varmı , aranızda akdeniz anemisi olanlar varmı acaba nasıl bir tedavi uyguluyorsunuz yani bir tedavisi varmı yada tedavilik bir durummu onu bile tam olarak bilmiyorum.
 
arkadaşlar bu konuda bir bilgisi olan yokmu acaba , ani bayılmalara falan neden oluyormuş diye duydum böyle birşey yaparmı acaba
 
Merhaba bende eşimde talesemi taşıyıcısıyım. Taşıyıcılık bir hastalık değil ve hiç bir şekilde kişide rahatsızlık görülmüyor. Sadece taşıyılarda nadir olarak kansızlık ortaya çıkıyor. Ama bizim gibi hem eşi hemde kendisi talesemi taşıyıcısı olursa o zaman ileride doğacak bebeklerinin hasta olma olasılığı var. Ben bebeğimi bu yüzden yeni kaybettim hamileliğim 18 haftalıkken sonlandırıldı.
 

çok geçmiş olsun canım , Allah sabır versin umarım en kısa zamanda saglıklı bir hamilelik yaşayıp saglıklı bir bebegini kucagına alırsın , bizimde korkumuz ilerde bebege birşey olurmu diye , bizde sadece birisi talesemi umarım bizdede herhangi bir sorun çıkmaz bu sene bebek düşünmüyorlar daha 10günlük evliler ama ilerde bir sorun yaşamaktam korkuyorlar.
 
ben akdeniz anemisiyle akdeniz ateşinin farklı hastalıklar olduğunu biliyorum
 
bende öyle oldugunu biliyorum akdeniz atesi daha tehlikeli ve kesinlikle tedavi edilmesi gereken -bir rahatsızlık diye duymuştum
 
akdeniz anemisi olan kişilerin belirli aralıklarla kanlarının değiştirilmesi gerektiğini biliyorum
baba taşıyıcıysa çocuk aktif hasta olur diye biliyorum.
baba hastysa çocuk taşıyıcı olur. ama tabi google da aratsan daha kesin şeyler öğrenirsin canım kanımca...
 
üzüldüm geçmiş olsun bizde de aynı durum söz konusu %25 hasta olabilir diyorlar ama nedense olumlu örnekte pek göremiyorum biz de yeni çocuk düşünmeye başaldık ama sanırım ben malasef kara kara düşünmeye başladım
 

bizde aynı şekilde karı koca taşıyıcıyız... 1 ay önce bebeğimi aldırdım bende 17 haftalıktı....
aslında korkmamak lazım, 12. haftada yapılan cvs ile erken tanı mümkün. çaresi olması güzel bişey.... bundan sonrası için iyi düşünelim iyi olsun arkadaşlar....
 
BENİM KIZKARDEŞİMDE VAR AMA TASIYICI SADECE...DOKTOR SADECE EVLİLİKTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR DEDİ KARSI TARAFIN DA TASIYICI OLMASI DURUMUNDA COCUK LÖSEMİ OLUYORMUS..:1no2:
 
BENİM KIZKARDEŞİMDE VAR AMA TASIYICI SADECE...DOKTOR SADECE EVLİLİKTE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR DEDİ KARSI TARAFIN DA TASIYICI OLMASI DURUMUNDA COCUK LÖSEMİ OLUYORMUS..:1no2:

lösemi değil tatlım talasemi oluyoooo... biz taşıyıcıyız sadece genlerle yeni kuşağa aktarabiliyoruz. hiçbir rahatsızlığımız yok. ama 2 taşıyıcının %25 oranında hasta çocuğu olabiliyor... sorun orda işte...demir birikimine bağlı kalp böbrek rahatsızlıkları ömür boyu ki ne kadar belli değil ilaç tedavisi...
 
bende talesemi taşıyıcısıyım....

ilk öğrendiğimde ne olduğunu bilmediğim için ağlamıştım doktorun yanında:)) doktorda gülmüştü niye ağlıyorsun,bu bir hastalık değil,sana da bir zararı yok,sadece zaman zaman kan değerlerinde düşme olur,3 ayda bir kan tahlili yaptırmaslın demişti...ben yaptırmıyorum o ayrı..yani 3 ayda bir yaptırmıyorum ama senede 2 kere yaptırıyorum....ve doktor o zaman bana folik asit vermişti ve zaman zaman içmem gerektiğini söylemişti....

ayrıca evlenirken eşinde olmaması gerekir bu da zaten düşük bir ihtimal genelde bayanlarda görülüyor demişti...eğer eşindede olursa çocuklarınız akdeniz anemisi "hastası" olarak doğabilir demişti....ki asıl tehlikeli olan hastalığı,taşıyıcılık değil.....

o dönem bununla ilgili çok araştırma yapmıştım....

nettende bişeyler buldum şimdi belki faydası olur....

Akdeniz anemisi tıp terminolojisinde "Talasemi" olarak biliniyor. Eski Yunanca’da "Thalas" sözcüğü "deniz", "Emia" sözcüğü ise "anemi" anlamına geliyor. Talasemi bu iki sözcükten üretilmiş bir birleşik isim. Hastalık esas olarak Akdeniz bölgesinde yerleşik genetik bir problem. Zaman içinde göçlerle dünyanın birçok ülkesine yayılan bu kalıtsal kan hastalığın günümüzde 250-300 milyon kadar taşıyıcısı olduğu belirtiliyor.

EVLENİRKEN, EŞ SEÇERKEN ÖNEMLİ

Talasemi taşıyıcılığı çok yaygın bir durum olduğu için önemlidir. Talasemi taşıyıcıları hasta olmayan, sağlıklı görünen ama hastalık genlerini çocuklarına geçirme ihtimali bulunabilen kişilerdir. Talasemili bir çocuk söz konusu olduğunda, çocuğun annesi ve babası da taşıyıcıdır. İki taşıyıcı evlendikleri takdirde doğacak çocuğun Talasemi hastası olması ihtimali yüzde 25’tir.

Böyle bir olasılıktan korunmak için evlilik öncesinde her gencin Talasemi taşıyıcısı olup olmadığını test ettirmesi yararlıdır. Bu, özellikle bizim ülkemiz gibi, Kıbrıs gibi taşıyıcılığın yaygın olduğu coğrafyalarda yaşayanlar için önemlidir. Annesi ve babası taşıyıcı olduğu halde hastalanmayan, sadece taşıyıcı olarak hayatını sürdürenlerin oranı ise yüzde 50’dir.

NE KADAR RİSK VAR

Eğer anne veya babadan sadece biri taşıyıcı ise korkulacak bir durum yoktur. Bu durumda çocuklarda hastalığın ortaya çıkma ihtimali söz konusu değildir. Doğacak çocukların yüzde 50’si sağlıklı, yüzde 50’si taşıyıcı olacaktır. Bu durum asla korkulacak bir problem yaratmaz. Taşıyıcı bir anne veya babanın çocuklarına mutlaka Talasemi testi uygulanmalı, taşıyıcı olup olmadıkları belirlenmeli ve ilerideki evlilik seçimleri için uyarılmalıdır.

KORKMAYIN

Talasemi, önlenebilen, erken teşhis edildiğinde ise sağlıklı büyüme bakımından yapılacak pek çok şeyin olduğu genetik bir hastalıktır. Hastalığın en önemli yanı başlangıçta Demir eksikliği kansızlığıyla karıştırılabilmesidir. Hastalığın tedavisinde, ülkemiz de dünyanın en önemli merkezleri arasında bulunmaktadır.

Kemik iliği nakli, Talasemili çocuklar için en önemli tedavi araçları arasındadır. Türkiye’de de birçok hastanede başarı ile yapılmaktadır. Talasemili hastaların yaşamlarını sağlıklı olarak sürdürebilmeleri için gerekli olan kan nakilleri ve bu esnada çıkabilecek olan demir depolanması hastalığı gibi sorunlar konusunda uzmanlaşmış çok sayıda Talasemi merkezine sahibiz.

Akdeniz anemisinin belirtileri neler

Hastalığın çeşitli formları var. Yaygın görülen şekli, "Talasemi taşıyıcılığı". Bu, "Binbir Gece"deki delikanlının başına gelen durumdur. Eğer her iki ebeveyn de Talasemi taşıyıcısı ise çocukların yüzde 25’i "Talasemi hastası" olarak doğar. Talasemi taşıyıcısı birinin bu hastalıkla ilişkisi olmayan biriyle evlenmesi halinde ise çocuklarda hastalık ortaya çıkmaz.

"Talasemi Majör" adını alan durumda ise hastalarda daha çocukluk yaşlarında ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu çocuklar, kansızlığın temel nedeni olan hemoglabin isimli oksijen taşıyıcısı maddeyi yeteri kadar üretemiyorlar. Bunun yerine hatalı, oksijen taşıma yeteneği bozuk, farklı bir hemoglabin imal ediyorlar. Bu çocuklarda kansızlık, dalak büyümesi, enfeksiyonlara eğilim, gelişme geriliği, yüz kemiklerinde değişiklikler, karaciğer, kalp, pankreas sorunları ortaya çıkabiliyor.

Talasemili bir kişi evlenemez mi sağlıklı çocuk sahibi olamaz mı

Talasemili birinin sağlıklı çocuk doğurma ihtimali vardır. Anne veya babadan biri Talasemi hastası, diğeri sağlıklı ise çocukların yüzde 100’ü taşıyıcı olur ama hastalık görülmez. Anne veya babadan biri Talasemili, diğeri taşıyıcı ise çocukların yarısı hasta, yarısı taşıyıcı olur. Eğer hem anne hem de baba Talasemili ise bu durumda sağlıklı çocuk doğurma ihtimali söz konusu değildir. Doğacak çocukların Talasemi hastası olma ihtimali yüzde 100’dür. Böyle bir evlilik yapılabilir ama çocuk sahibi olmak düşünülmemelidir.

Egzersiz tekrarlandığında daha etkili

Direnç egzersizleri de, aerobik egzersizler de tekrarlandıkları zaman daha etkilidir. Aerobik egzersizlerin haftada en az üç-dört kez ve 30 dakika, direnç egzersizlerinin haftada en az iki kez 20 dakika yapılması tavsiye ediliyor. Egzersizle ilişkili sağlık yararları ortalama iki-üç ay sonra ortaya çıkıyor. Egzersizi sürdürdüğünüz takdirde bu yararlar artarak, güçlenerek devam ediyor. "Kullan ya da kaybet" prensibi burada da geçerli. Egzersizi bıraktığınızda daha önce elde ettiğiniz kazanımlar ortalama dört-altı ay içinde azalmaya başlıyor. Kısacası "anahtar görev" egzersizi bırakmamaktır.

hürriyet.com.tr
 
merhaba arkadaşlar, benim erkek arkadaşımda talasemi taşıyıcısı, bu sene nişanlanıp evlenicez Allah kısmet ederse.birkaç sene önce öğrendik durumunu, bende talasemi yoksa eğer pek sorun olmuyor anladığım kadarıyla ama bazı şüphelerim var.

bende demir eksikliği anemisi varmış,göz kararmalarım olduğu için doktora gittiğimde doktor öyle demişti. ama internette araştırdığıma göre demir eksikliği anemisi ile talasemi testlerde benzerlik gösteriyormuş. biraz kafam karıştı.

7-14 yaş arası geçirdiğim epilepsi(sara) hastalığım nedeniyle 6 ayda bir kan testi yaptırıyordum, acaba talasemi olup olmadığım o testlerde çıkar mıydı?

aslında benim için hiçbir şey değişmeyecek onunla ne olursa olsun hayatımı birleştirmek istiyorum, onsuz olmak aklımın ucundan geçmiyor ama önceden bilmek ve hayaller kurmadan önce hazırlıklı olmakta fayda var diye düşünüyorum...
 

her yerde bu testler yapılmaz canım. evlilik testlerinin gönderildiği labaratuarı bul, yada en güzeli üniversite hastanelerinde bir tahlil yapsınlar. genetik taşınan bir hastalık olsuğu için, bence bulunup tanı konulması şart. bizim karı koca ikimizdede var taşıyıcılık mesela...
 

çok teşekkürler canım. kesin sonuç elde etmek için özellikle talasemi taraması istemem gerekiyor o zaman.

size de çok geçmiş olsun, inşallah hayırlısıyla sağlıklı bir bebek sahibi olursunuz. her zaman hakkımızda hayırlısı olsun...
 
bu konuda çok kulaktan dolma bilgiler var ortalıkta, eşlerden birinde taşıyıcılık varsa korkmanızı gerektirecek bir durum yok. ben de taşıyıcıyım, çok araştırdım hatta hala sonucunu beklediğim testlerim var... tek taraflı taşıyıcılık sorun oluşturmayacaktır, rahat olun.
 

ewet canım. söylediğin doğru. ama testleri yaptırmak şart. iyi bilmek lazım karşı taraftada olmadığını.
 
selam birşey soracağım.benim kızımda akdeniz anemisi taşıyıcılığı çıktı.acaba kızımda olmasının nedeni eşimde yada bende bunun olmasımıdır.yoksa anne babada olmadanda bu çocukta olabilirmi?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…