• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ailemin Yıllardır Yaptığı Haksızlık

istmos

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
3 Kasım 2013
90
26
98
Üç kardeşiz. Ben, kızkardeşim ve abim. Abim ve benim yaşımız yakın, kızkardeşim daha üniversitede.

Abim 10 sene önce evlendi. Düğünü, eşyası, herşeyini babamlar karşıladı. Abimin ve eşinin gayet dolgun maaşlı işleri vardı, ikisi de kurumsal firmalarda çalıştılar. Yeni evlendiklerinde toplam 7-8 bin lira, 8 sene sonra ayrıldıklarında toplam 12-13bin kazanıyorlardı.

Önce, evlendiklerinde, babamın kendi üzerine aldığı evde oturmaya başladılar, kira vermeden. Sonra o evi beğenmeyip kendi evlerini almak istediler. Babamlardan yaklaşık 20.000 nakit para aldılar, evlerinin peşinatı için.

İki sene babamın evinde kira vermeden oturduktan sonra, kendi evlerine taşınınca boşalttıkları ev kiraya verildi. 700-800 kira getirisi olan bu evin kirasını almaya başladılar, kredilerine yardım olsun diye. O sıralarda ben üniversitedeydim, "hakkımı helal etmiyorum, kirayı alamaz", dememe rağmen ciddiye alınmadım. O yıllarda ben küflü evlerde kirada kalmaya çalışıyordum ama ayda en az 7-8bin lira kazanan abim ve eşi o evin kirasını alıyordu. O zamandan beridir de abim kirayı almaya devam ediyor. Şu anda kızkardeşim üniversitede, ona gitmesi gereken bu parayı abim hala alıyor.

Yetmedi, eşiyle ayrılmaya karar verdiler. Abim evini satmak istemedi. Kız, şimdiye kadar eve yaptığı yatırımın karşılığı olarak 100.000 para istedi ayrılırken. Bu parayı babamlar verdi. Ben bu parayı vermelerinden önce, borç olarak senetli vermelerini, olmadı abimin evinin en azından yarısını üzerlerine almalarını istedim. Ama beni dinlemediler, öylece verdiler parayı.

Babam çok tutumlu bir adamdır. Hani öyle az tutumlu biraz tutumlu değil, çok çok çok tutumludur. Gerçekten de kendisine de asla harcamaz. Bir kilo et almaz eve, bütün parayı biriktirir. Şu anda, üç tane evi var. Ben yaptıklarına itiraz edince, üç ev var ya işte, biri senin biri kardeşinin, biri abinin diyorlar. Halbuki şu anda abim toplamda en az 200.000 lira yani bir ev parası, yani aslında dördüncü evin parasını almış durumda. Zaten evlerin değeri eşit olmadığı için bu paylaşım da tamamen haksız. Türkiyede hukukta vasiyet etme diye bir şey yok bildigim kadarıyla. Onlar ölünce her şey üçe eşit bölünecek, benim bildiğim bu.

Ben de ailemle artık görüşmüyorum. Zaten ayrı şehirlerdeyiz. Arayınca açmıyorum, ben onları aramıyorum artık.

Babam bu haksızlığı çözmek istediğini söyledi, ama, sana 50.000 vereyim, sana vasiyet ettiğimiz evi üzerine yapayım gibi saçma şeyler söylüyor. Ben ondan daha para alsam kızkardeşime yapılan haksızlık daha da büyüyecek. Ayrıca sonradan kardeşlerim itiraz etmez mi, haksız yere mirastan mal kaçırdı diye?

Sizce bu sorun nasıl çözülebilir?

Bir de, ben ailemle görüşmüyorum, görüşmeyi de düşünmüyorum. Eşimin onlarla arası gayet iyi. Eşimin de görüşmemesi, telefonlara çıkmaması mı gerekir.?

Bu arada daha üniversitede olan kız kardeşim de tamamen beni haklı buluyor. Abimle konuyu görüşmedik, görüşmek de istemiyorum. Bu arada bu kiraları alması, 100bin liraya yakın para aldırması tamamen benim bildiklerim. Abim ailemle aynı şehirde ben hep uzaktaydım arada tırtıkladıklarını da bilmiyorum.

Ayrıca biz şuan kayınvalidemin evinde, kiramızı ödeyerek oturuyoruz. Babam ihtiyacınız olunca size de veririm diyor. Bizim şu anda zaten evimiz yetersiz, ihtiyacımız var yani. Ancak şu anda ödediği çok kredi, borç var, verecek durumu yok. Vereceğine de inanmıyorum.

sonuçta babanızın malı ve erkek evlada düşkün galiba.
normalde eşit davranması gerekir ama öyle davranmak istemiyor.
siz haklısınız ancak mal konusunda eşit davranmıyor diye yani dünya malı için ailenizle irtibatı koparma konusunda sizi haksız buldum.
mal mülk onun dilediği gibi, dilediği yerde harcar, size maddi katkı sağlar veya sağlamaz. eğer aç ve sokakta bırakmadıysa, tepkiniz abartılıdır derim.

Babaniz daha sag, ölmemis
Cani kime isterse ona yardim eder gorusundeyim, kendisine kalmis birsey
Ha siz alinirsiniz , hakkinizi helal etmezsiniz orasini bilemem, kardesim yok annem parasini bazen yegenlerine yedirir, ona buna bagislar sesimi cikaramam
Daha babaniz ölmemis siz mal paylasimindasiniz, ayip bence
Ama takdir sizin,hayat sizin, baba sizin

Benımde ailem tüm çoçuklarını mal sahibi yaptı sadece bana vermediler çünkü ben yurtdışındayım ihtiyacım yok sayıyorlar geçen çırladım diye babamın arsası var onu satıp bana ev alıcaklar güya hemen satıyorlardı sonra okul yapılacak arsanın karşısına değerlencek dediler daha iki gün öncede satıcam arsayı alıcam daire senin olcak ben ölünce diyor annem kirasını şimdilik ablama vercekmiş saçma sapan şeylere kredi çekip harcayan abla battı ona yardım edeceklermiş geçen yıl babamın emekli maaşını gösterip 20 bin çektirmiş kredi yemiş içmiş yinede annem toz kondurmuyor hayır ben anlmıyorum bunlar öbür dünyayıda düşünmüyorlarmı kayınpederde erkek çoçuğu vefasız bir kuran bile okutmaz arkamdan oğlum diye gitmiş kızların üzerine yapmış malı karı koca aynı kaderi yaşıyoruz ahhh güzel kardeşim ne yaparlarsa yapsınlar ben vaz geçtim bu dünya birgün sona ercek asıl kalıcı olan öbür taraf bakalım orda ne yapacaklar küsme boşver iki beton yığını için küsme ailene ne olursa olsun yinede biliyorum başıma birşey gelse sığınacak limanım onlar

Ben seni haklı buldum. Anne baba adil olmalı. Evladın kızı erkeği olmaz. Şu hayatta asla tahammül edemeyeceğim bir şey varsa o da adaletsizlik ve haksızlık. Hele de evlatlar arasında.

Ama ailenle tamamen bağlarını koparman da bence doğru değil. Sonuçta anne baba hakkı da var. Kırgınlıkların var hak veriyorum ancak belli bir mesafede olsa görüş ara sor. nihayetinde Allah a verilecek bir hesabın var bu konuda.

Bence abin kardeşin ve baban bir araya gelip bu dengesizliği kimsenin hakkı kimseye geçmeyecek şekilde çözmelisiniz.
çözüm üretilmiyorsa da belki tepki alıcam ama aynı ayrımcılığı siz de yapın. Hasta falan olurlarsa, ya da başka ihtiyaçları vs abine gitsinler, en çok abin ilgilensin. Anne baba olmaları yaptıkları herşeyin doğru ve tolere edilebileceği anlamına gelmez.

Herkes ektiğini biçer ve biçmeli bence.

Vasiyet etme bizim hukukumuzda da var ve geçerli diye biliyorum.
Babanız gerçekten adaletsiz davranmış.
Abiniz hem adaletsiz hemde bencil.
Sadece mal/mülk paylaşımına takılmıyorsunuz siz.
Ebeveyn adaleti bencede evlada duyulan sevgiden gelir.
Sizde bu davranışlarda babanızın sevgisini sorguluyorsunuz.
Zor bir karar ama ben olsam bende görüşmezdim belkide.

Ben seni haklı buldum. Anne baba adil olmalı. Evladın kızı erkeği olmaz. Şu hayatta asla tahammül edemeyeceğim bir şey varsa o da adaletsizlik ve haksızlık. Hele de evlatlar arasında.

Ama ailenle tamamen bağlarını koparman da bence doğru değil. Sonuçta anne baba hakkı da var. Kırgınlıkların var hak veriyorum ancak belli bir mesafede olsa görüş ara sor. nihayetinde Allah a verilecek bir hesabın var bu konuda.

Bence abin kardeşin ve baban bir araya gelip bu dengesizliği kimsenin hakkı kimseye geçmeyecek şekilde çözmelisiniz.
çözüm üretilmiyorsa da belki tepki alıcam ama aynı ayrımcılığı siz de yapın. Hasta falan olurlarsa, ya da başka ihtiyaçları vs abine gitsinler. Anne baba olmaları yaptıkları herşeyin doğru ve tolere edilebileceği anlamına gelmez.

Herkes ektiğini biçer ve biçmeli bence.

aynen katılıyorum arkadaşım.

bir de dediğim gibi, abimin ihtiyaç içerisinde olma gibi bir durumu yok. boşanırken evi satıp eşiyle paylaşabilirdi. şu anda üç kardeş içimizde en iyi durumda olan, oturmuş bir işi geliri olan o. Aramızda en kötü durumda olan abim olsa, aç açıkta olsa neyse ama en iyi durumda olan olduğu halde hep ona hep ona yardım ediliyor.

Bu arada mesela anne annem ölünce, (ki o ev 20bin liralıktı), annem gayet muhtaç durumda olan teyzeme evi bırakmadı. ya da babamın babası ölünce toprakları - ağaçları tek tek sayarak hisselerini aldılar.

yarın bir gün başımıza ne geleceğinin garantisi var mı? belki annem babam öldüğünde benim üç tane engelli çocuğum olacak, belki bu sırada abimin çocukları yurtdışında iyi yerlerde okuyor olacak. benim çocuklarımın ve benim ilerde bu 200.000 e muhtaç olmayacağının garantisi var mı?

ben miras peşinde değilim, ölmeden paylaşım peşinde de değilim. ben ölmeden önce büyük payların dağıtılmasına karşıyım bu da benim hakkım. insana en çok koyan kısmı da haksızlık. ekmek alma kuyruğuna girsen, senden 5 kuruş fazla istese, itiraz edersin. hak böyle bir şey.

burada "boşver amaaan ne olacak" diyen arkadaşlar 200 binin büyüklüğünü tahayyül edebiliyor mu? Kendilerine ya da kocalarına 200bin liralık haksızlık yapılsa ne tepki verirler? Hayatlarında hiç 200 bin tl biriktirmiş mi, harcamış mı, merak ediyorum.

Abinin fazladan çükü var canım bunu hâlâ anlayamadin mi ? Elbette adaletsizlik yapması hata ama bu sebepten onlarla gorusmemen ne derece doğru? Mal mülk için aileni silme. Eşin konuşuyor sen konuşmuyorsun kendi ailenle. Böyle olmaz

sonuçta babanızın malı ve erkek evlada düşkün galiba.
normalde eşit davranması gerekir ama öyle davranmak istemiyor.
siz haklısınız ancak mal konusunda eşit davranmıyor diye yani dünya malı için ailenizle irtibatı koparma konusunda sizi haksız buldum.
mal mülk onun dilediği gibi, dilediği yerde harcar, size maddi katkı sağlar veya sağlamaz. eğer aç ve sokakta bırakmadıysa, tepkiniz abartılıdır derim.
Ben size katılmıyorum her evlada eşit davranılmalı benim annemden biliyorum sorun para değil duygusal olarak çöküyor insan.

Anne baba kardeşler arasında adaletli davranabilmeli. Bunun haricinde eşitlik demek adalet demek de değildir.
İhtiyaç anında verilen paranın kardeşler arasında lafı edilmemeli diye düşünüyorum, aileler yardımlaştıkça ailedirler.
Ancak olaylar sürekli "Abiye hibe" üzerine ilerliyorsa (ciddi bir ihtiyaç olmaksızın) bu can sıkıcı...

Baba hayatta, sağ , malını istediği gibi kullanır olayına katılmıyorum. Çocuklarının rahatını ve istikbalini ayırım yapmaksızın düşünmek zorunda.

Bilmiyorum, abiye senet de yapılmaz ki böyle böyle aldın diye. O da hiç hoş değil. Bilmiyorum, oturun konuşun hepiniz beraber ailece.

Bizde de pay edilmemiş miraslar var babamların. Amcalarım, kendimi bildim bileli mirası tek başlarına yerler. Babam da "Abilik yapıyorum" diye ses çıkarmaz. Pehh. Sen abilik yapıyon da, senin doğmamış torununun dahi hakkı yeniyor be babacığım... Aaah ah.

Neyse, bunlar konuşulması gereken şeyler.

bir de dediğim gibi, abimin ihtiyaç içerisinde olma gibi bir durumu yok. boşanırken evi satıp eşiyle paylaşabilirdi. şu anda üç kardeş içimizde en iyi durumda olan, oturmuş bir işi geliri olan o. Aramızda en kötü durumda olan abim olsa, aç açıkta olsa neyse ama en iyi durumda olan olduğu halde hep ona hep ona yardım ediliyor.

Bu arada mesela anne annem ölünce, (ki o ev 20bin liralıktı), annem gayet muhtaç durumda olan teyzeme evi bırakmadı. ya da babamın babası ölünce toprakları - ağaçları tek tek sayarak hisselerini aldılar.

yarın bir gün başımıza ne geleceğinin garantisi var mı? belki annem babam öldüğünde benim üç tane engelli çocuğum olacak, belki bu sırada abimin çocukları yurtdışında iyi yerlerde okuyor olacak. benim çocuklarımın ve benim ilerde bu 200.000 e muhtaç olmayacağının garantisi var mı?

ben miras peşinde değilim, ölmeden paylaşım peşinde de değilim. ben ölmeden önce büyük payların dağıtılmasına karşıyım bu da benim hakkım. insana en çok koyan kısmı da haksızlık. ekmek alma kuyruğuna girsen, senden 5 kuruş fazla istese, itiraz edersin. hak böyle bir şey.

burada "boşver amaaan ne olacak" diyen arkadaşlar 200 binin büyüklüğünü tahayyül edebiliyor mu? Kendilerine ya da kocalarına 200bin liralık haksızlık yapılsa ne tepki verirler? Hayatlarında hiç 200 bin tl biriktirmiş mi, harcamış mı, merak ediyorum.
Son paragrafina cevap vermek istiyorum evet kendi parami biriktirdim, calistim maasimi anneme verdim kendim biriktirdim, 200 bin icin asla anneme sirtimi donmem
Ayrica esimin bir miras meselesi olsa da asla karismam, benim uzerime vazife degil, esimin bir kiz kardesi var mesela maddi manevi ailesi arkasinda, esim bir cop almadi ailesinden. Iyi ki de almamis cok mutluyum. Gorumceme herseyi bagislayabilirler de ben bu tur seylere kafayi yormam .ama bahsettigim gibi bu bir kisilik meselesi ben boyleyim siz de boylesiniz,o nedenle kendinizi kimseyle kiyaslamayin
Bir de gozume takildi kanim dondu resmen belki benim uc tane engelli cocugum olacak ne demektir yahu, guzel seyler soyleyin basiniza guzel seyler gelsin. Allah korusun nasil yakistirabildiniz?ne oyle cocugunuz olsun ne de babanizin parasina ihtiyaciniz olsun ne de babanizin insafina kalin bence

Hak veriyorum size. Ancak anne baba hakkından hesaba çekileceğiz bir gün.Bunu düşünerek mesafeli de olsa görüşün arayın. onlarda yaptığı bu ayrımcılığın hesabını elbet vereceklerdir. Siz üzerinize düşeni yapıp bu dünyada çözemiyorsanız Allah a havale edin. yarın bir gün bi ihtiyaçları olur kapınızı çalarlarsa da ne kadar analık babalık yaptılarsa o kadar yapın. fazlasını abim yapsın en kıymetliniz yapsın dersiniz.bu da onlara yeter de artar bile.

Ancak bu tarz durumlarda gözlemlediğim şu o kayırılan evlat ana babanın yüzüne bile bakmıyor daha sonra. Bu da o anneye babaya yeter de artar bence.

Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim annem ablama çok düşkün. bize de düşkündür ama ablamı bi ayrı sever. bundan bi kaçsene önce arsalardan birini ablama vermek istedi. babam ben ölmeden kimseye bişey vermem.ben öldükten sonra ne yapıyorlarsa yapsınlar dedi. bunun öncesinde ablam da asla almam kardeşleriöin de hakkı var demişti. ki ablam kul hakkından çok korkan bir insandır. demem o ki olması gereken budur.

Ben size katılmıyorum her evlada eşit davranılmalı benim annemden biliyorum sorun para değil duygusal olarak çöküyor insan.
ben de onu yazmıştım. normali eşit davranmaktır ama abiye bol harcıyor, bize cimri diye yani mal mülk yüzünden küsmek, görüşmemek yanlış bence.

sen eşşek olduktan sonra semer vuran çok olur demişler.

böyle gelmiş böyle gider bu aileniz için de sizin için de.

bu kadar en ince ayrintisina kadar hesaplamissiz mallarinizi simdiden miras demek anneye babaya ayip degil mi ya.hem burda herkes kimse kimseye bakmak zorunda degili savunuyo.sen babanin parasina guvenerek mi cocuk yapacaksin.vkti gelince paylasim yapilir.ne bu telas simdiden.

Para para para...

Ölmeden adamın mirasını paylaşmaya çalışıyorsunuz.. Ki her birinize birer ev yapmış adam daha ne yapsın? Para için anne babaya küsmek nedir allah aşkına? Babam malının mülkünün tamamını abime ablama verse gıkımı çıkartamam. Üzülürüm ama öyle uygun görmüş der geçerim, küsmek ne demek... Adam parasını nasıl harcayacağını bana soracak değil ya.

Abi anne babayla aynı şehirde anladığım kadarıyla. Muhtemelen onlara sizden daha çok destek oluyor, sizden daha çok yardımlarına koşuyor. Bu açıdan baktınız mı hiç?

Daha anne babanız sağken miras derdine düşmeniz çok yanlış. Babanızın kendi parası nasıl isterse öyle harcar kime isterse ona verir. Ben olsam babamın annemin canı sağolsun vermeselerde olur derdim ve 200bin tl değil 200 trilyon olsa asla aileme sırtımı dönmezdim.

Abin cok ac gozluymus o kadar kazanci var hala neden uç bes liranin pesinde insanda biraz vicdan olur kardeslerinide dusunur.
Bide cocugunun bogazindan ustunden basindan kısıtlayip yatirim yapan ailenin o paradan hayir görmedigine inanirim.
1 evin az olacak ama cocuguna et süt balık hersey alip yedireceksin.

Back