Aileler arası kültür farklılıkları

Tam da bunu düşündüm konuyu okurken 👏 eşim de ben de balkan göçmeniyiz, yani ülke sınırları dışında bile var bu bohça adeti. Zamanında ben de evlenirken gerek yok terliğe patiğe bohçaya zahmet etmeyin demiştim ama annem de yaptı, kayın ailem de. Şimdi arada çıkarıp giyiyorum patikleri oh mis 😌
Bende istemedim sma kullanıyorum 🤭

Evet konu sahibinin tepkileri abartılı
Ama gerçekten gereksiz adetler gelenekler
Birsürü zaman ve para kaybı
Düğünlerde yapılan gereksiz harcamalar o kadar fazla ki
Kulanılmayana harcanan parayla git balayını yap
Araba al
Evine eşya al vs
Konu sahibi
İşte maddi durumları kötü olsa anlayacağım diyor da
Bunlar hiçte az sayılmayacak harcamalar
Adetlere gelince siz nasıl baskı altındaysanız
Nişanlınızda öyledir
Düşünün ailesi ona bize annne baba bile demiyor
Diyorlardır
Ama o takmıyor anlaşılan
Bende babanızla aynı fikirdeyim
Emin değilseniz hiç bu işe girişmeyin

Sen alışsan bile ailen kibirli hep elleri üzerinizde olacak. Hep bir yönlendirme sizi dolduruşa getirmeler falan olucak. Karşı tarafta bir zaman sonra sizi iyice yadırgayacak. Bu ilişki patlar. Sizde sorun yok, bütün sorun ailenizde. Aileniz uzaydan Türkiyeye iniş yapmış gibi hallerdeler.
Köylü lafı çok ayıp nişanlı olduğunuz aşığım dediğiniz adamın ailesini nasıl kolay yaftalıyorsunuz ailecek.

Yazılanlar tr sartlarinda sıradan, göze batmamasi gereken şeyler ama ben de gıcık oldum okurken. Çünkü eşimin ailesinin yaptıklari milyon tane deli zirvasini hatırlattı.
İstemediğim kullanmadığım halde el yapımı yatak yastık köy minderleri getirdiler eve. Her yer kendi zevklerine uygun köy minderiyle doluydu. Onların içinden de bir sürü tuhaf, anormal şey çıktı, tekrar yazmayacağım.
Mesela sürekli benim evime gırgır getireceğini söylerdi, kullanmıyorum dedigim halde. Bir gün de evlerini yaptırıyorlardi. Artan parke parçalarından birini ustaya kestirmiş, kesme tahtası görünümüne gelmiş. Bana getirdi sana ev hediyesi getirdim diye. Bunlar dışarıya komik önemsiz gelse de aşırı sinir bozucu. Çünkü senin lafına önem vermiyorum, kendi bildiğimi yapıyorum ve sana bunu layık görüyorum sonucuna varıyor bir süre sonra. Tabii herkes bu niyette değildir, kimisi öyle görmüş öyle devam ediyordur. Ama bunlar oldukça kötü kalpli oldukları için öyle davranıyordu.
benim anne baba dememi isterler, kendileri ise benim annemden oğullarına bahsederken teyze derlerdi. Yani oğullarına alttan alta "annen değil, teyzen" mesajı verdiklerini gördüm ki eşim de anne demezdi. Ama bana gelince biz senin anne babanız, bunlar da kardeşlerin derlerdi.
Bir gün babası peşimize takıldı, bir işimiz için. Öğle arasında yemek yedik, hesap ödeyeceğiz pos makinesi yokmuş. Üstümuzde de nakit yok. Restoran sahipleri önemli değil sonra ödersiniz falan diyorlar bizi tanımadıkları halde. Baktım ki bunun babası kaçtı gitti. E hani sen babaydin.
Ondan sonra yok ayrimiz gayrimiz yok diye kazancıma bile göz dikiyorlar. Laflarıni kendilerine yedirdim. Siz benim anne babam değilsiniz, ben de sizin evladınız değilim, alın terimi emeğini kazancını size verecek değilim dedim. Tabii cildirdilar. Neyse eden bulur.
BEn tesettürluyum, evin içinde belim açılsa belini kapat derler. Evin içinde etek boyuma karisirlar. Eşim izin vermeden şehir dışına çıkamazmisim. Onlarla hep maddi manevi ortak olmak normalmiş, bana sormaya bile gerek yokmuş ama ben aileme yardım edemezmisim.
evet bana yapılan muamele sizinkinden coook farklı. Ama beni o kadar rahatsiz ettiller ki her şeyi kişisel alana müdahale olarak algılar oldum.
EVe yolladiklari şeyleri kullanmadığınizi nisanliniz soyleyecekmis zaten canınızı sıkmayın. Diğer eşyaları ihtiyaç sahiplerine verin gitsin. Ailenizin doldurusuna gelmeyin çözümü nisanlinizla aranızda halledin aileleri karıştırmadan. Sorunları sadece ikiniz çözme becerisi geliştirin ki sonradan kimse müdahil olmasın. Nisanliniz ailenizin yapıcı değil de dolduruşa getirdiğini görürse o da zıt gider ve sizin ikili huzurunuz kaçar. Başkasıyla evlenseniz de aynı şeyleri yaşarsınız, anca bir biliminsani, sanatçı, yüksek sosyete vs KV bunları yapmaz diye düşünüyorum.
Son olarak da alkol satan işyerlerinden bile alışveriş yapmamaya gayret ediyorum, alkollü sofralarda bulunmam ama birinin evine gidip dudak bükmek de çok hadsizce. Bu konuya dikkat etmelerini nisanliniz söylesin. Gerçi sizin aileniz de onlara dudak büküyor. Aslında bir nevi herkes kendine uygun görmediği davranışa dudak bükmüş sizde. O yüzden karşılıkli yapıyoruz diye kendinizi teskin edebilirsiniz

Anne babanız görgüsüz. Onlar sizi dolduruyor. Çok. Ayıp yaptıkları.
Benim kv ve kp köylü. Benim anne ve baba tarafım desen gayet kolej üniversite fln eğitiminden geçmiş insanlar. Sizin aksinize annem her zaman kalp kırma sakın. Olduğu gibi kabul et der. Ben bozulsam hemen bana bakış atar.
Ki annemin lafıdır bizim köyümüz yok diye kendini farklı görme dedenin babasının vardı. Hepimiz köylüyüz der.
Çok görgüsüzce davranıyorsunuz. Mesela benim kv bana zorla ağır yün yorgan verdi. Birini kabul ettim apartmana bu kadar şey sığmaz dedim. Kalp kırmadım. Geçen sene de (6 sene geçmişti) güve gördüm evde dedim attım çöpe eşim de kırılmadı annesi de

Nişanlınız şimdilik sizinle aynı kafaymış gibi duruyor. Ancak evlenince erkeklerde geleneklerin, baba ocagimmm temalı bir sürüm ortaya çıkıyor. Kültür farkı konuları hep aklıma bunu getirir. Siz bir de çocuk olunca cümbüşü seyredin 😅 kültür farkı bir yerden mutlaka patlar ama mutlaka. Aksini görmedim. Hani aileler uzak olsaydı yine tamam derdim ama bir de birbirinize yakınmışsınız.
İşte budur.😂

Yurtdisinda nerede okudunuz cok merak ettim 😅.
Cevaplarınız inanilmaz kibirli ve komik. Ben de yurtdisinda yaşıyorum Avrupa ülkesindeyim. Türklerin arasında da değilim çok çok elit sosyetik bir semtteyim birgün olsun şöyle triplere ne Ben girdim ne ailem girdi 🤦🏼‍♀️.
Beykozu da iyi bilirim. Kayinvalideye anne baba demeyen bir çevre olduğuna bohça vs adeti olmadığına hic ama hiç inanmadım. Ya hayal aleminde yaşıyorsunuz ya da premsescilik oynuyorsunuz.
Ama tavsiyem ayrilmaniz. O aile sizinle mutlu olamaz, bu karşı tarafi bu denli asagilama yaptığınızı nisanlaniz er ya da geç hisseder ve sakin eskisi gibi kalacağını düşünmüyorum çünkü kendi ailesi hakkında yapılan bir aşağılama ve inanilmaz itici gözüküyorsunuz.

Bu bohça meselesinin de çok önemli bir şey olduğunu inanın bu yaşımda burada gördüm öğrendim.Bu nedir böyle evliliklerde bir bohçadır gidiyor.Bir taraf der bana bohça yapmadılar bir taraf der bohçadan kullanılmış eşya vb çıktı diğeri der ben bohça istemem.Bohça da bohça hiç bitmiyor bu konu. Hayatımda hiç önemi olmayan bir konu inanın benim için...
Evliliklerde aileler arası denklik bana göre en önemli konu. Burada işte hiç denk olmayan iki aile.Bakın ailelerden birisi muhafazakar diğeri tersi olabilir.Ancak muhafazakar aile denince benim dikkat edeceğim konu, bu muhafazakarlık yobazlıkla eşit olmasın.İkisi çok farklı şeyler. İçki içmiyor olabilir başka şeylerde yapmıyor olabilir.Ama karşıdaki aileye bu nedenle ters bakarsa işte bu ilişkileri bozar.Sizin eşiniz bu ailede büyümüş bugün çok iyi anlaşıyor olabilirsiniz.Ancak yarın aynı eve girince (burada neler okuyoruz bu tür ailevi ilişkilere ait.Hiç görmediğim duymadığım şahit olmadığım aile yapıları var ve burada gördüm) acaba o nasıl tavır alacak.Ailen yanımda içki içmesin veya yemekte alkol varsa ben gitmem mi diyecek vb..gibi çoğaltılabilir bunlar..Siz bu ve buna benzer şeyleri nişanlınızda irdeleyin önce...
Burada benim anlamadığım, kültüründe bohça var tamam da, bir kere getirilir.Teşekkür edilir.Kaldırılır.İçindekini kullanır kullanmazsın.Bu sizin işiniz.Böylece konu kapanır.Ancak ben mi yanlış anladım bu anne durmadan bohça mı getiriyor size.Durmadan patik vb mi örüyor.Bu da bir garip.Bunun için yukarıda birisi güzel yazmış.Bunun önünü siz keseceksiniz.Teşekkür edip daha fazla yapmasına gerek olmadığını, çok güzel ördüğünü, ileride ihtiyacı olursa ileteceğini ama artık bunların yettiğini güzel bir dille söylemelisiniz...
Karşı tarafa anne baba dememenizi de çok farklı açıdan ele alıyorsunuz.Bakın bu ülkede anne baba denir genellikle.Öyle teyze amca hiş hoş karşılanmaz.Siz nerede büyüdünüz, çevrenizde hiç yokmuş, çok gerçek gelmedi bakın bu bana.Siz de bu konularda çok üstten bencilce bakıyorsunuz.Büyüğünüz olarak biraz araştırın, konulara ilişkin videolar vardır uzmanların eminim onları izleyin.Bu bakış ile çok zorlanırsınız...
Sizin ailenize gelince...Aileler arasında ciddi fark var ailenizde şok yaşıyor diyecektim ancak çevremde böyle bir kız annesi var, damadın ailesi sizde ki gibi.Yalnız orada aile sadece köyde yaşıyordu.Bu kız annesi gözümün önüne geldi.Kız annesi aşırı kibirli ve şımarıktı.Anneniz benzeri hareketlerle kızı soğuttu ve ayrıldılar.Annenizi de yanlış buldum.
Üniversitede iken böyle bir arkadaşım vardı.Kız ailesi maddi durumları çok iyi, kentli, ailede herkes meslek sahibi.Damat adayı da aynı okulda.Aile köy kökenli.Kız ailesi de bence bir şok yaşadı sanırım.Ancak bu kız ailesi çok olgun çok kültürlü bir aileydi.Damadın annesi de çok tatlı dilli bir köy kadını.Dili ile aileyle o kadar güzel ilişki kurdu ki.Gelinine kuzum diye diye.Kızın babası dünür kadının yaptığı el emeği börek mantı vb bayılırdı ve onlara koşa koşa yemeğe giderdi.Damadın annesinin çok hoşuna giderdi bu durum.Bence burada iki taraf çok olgundu. Siz de iki tarafta da bu olgunluğu bu düzeyi göremedim.

Konu nerde piremses?

Eee kraliyet ailesinden piremses gelin almak kolay değil tabi ki. Sevgili aileniz alçak gönüllülük etmiş, halka inmiş, sıradan köylü bir aileye piremseslerini vermeyi kabul etmişler. Karşılığı bu olmamalıydı? Çok ayıp, çok yanlış. Bence kral babanıza söyleyin “tiz kelleleri vurula” emrini versin adamlarına.

Anne babanız görgüsüz. Onlar sizi dolduruyor. Çok. Ayıp yaptıkları.
Benim kv ve kp köylü. Benim anne ve baba tarafım desen gayet kolej üniversite fln eğitiminden geçmiş insanlar. Sizin aksinize annem her zaman kalp kırma sakın. Olduğu gibi kabul et der. Ben bozulsam hemen bana bakış atar.
Ki annemin lafıdır bizim köyümüz yok diye kendini farklı görme dedenin babasının vardı. Hepimiz köylüyüz der.
Çok görgüsüzce davranıyorsunuz. Mesela benim kv bana zorla ağır yün yorgan verdi. Birini kabul ettim apartmana bu kadar şey sığmaz dedim. Kalp kırmadım. Geçen sene de (6 sene geçmişti) güve gördüm evde dedim attım çöpe eşim de kırılmadı annesi de
İki sene önce yana yakıla ilçelerde köylerde geze geze yün yorgancı buldum kendime yün yorgan yaptırdım, çünkü sağlıklı.

Bana bohça gelmedi, ailem bohça yapmadı, köyümüz yok, kocamın köyü var ama 40 yaşında amcasının cenazesine gidince ilk kez gördü, bayılmış. Niye bu kadar uzak kalmışız diye diye geldi. Bebekliğimden beri yün yorgan, yatak görmedim ama deli gibi aradım işte 😂 arayan belasını da bulur mevlasını da demişler alerji yaptı bi de üstüne 😂😂😂

Anlayamadınız sanırım ya da ben anlatamadım. Aynı semtte oturan insanlar aynı ortamları paylaşmazlar. Beykozda oturuyoruz bütün ilçe birbirini tanımıyor. Bana adettir bohçada patik gelir hiç mi görmedin duymadın dediler ben de keşke bilseydim sadece tvde gördüğüm kadar dedim, anne baba denmesini sadece tvde gördüm demedim. Etrafımda olmadığını belirttim. Son 5 yıldır türkiyedeyim ama çevre meselesi benim sadece 3 tane evli arkadaşım var onlar da anne baba demiyorlar. Kaldı ki benim annem ve babam da kayınvalide kayınpederlerine anne baba demezdi ailemde de görmedim yani. Buraya zaten bunları gidip söyleyebileceğim kimsem olmadığı için birilerinden tavsiye alabilmek amacıyla yazdım uzaydan gelmişim gibi yargılanmak için değil.
Beykoz da oturuyorum her semtinden arkadaşlarım var bir kere Beykoz semtinin kapasitesi tamda bu kültürde. Demek ki sizde köylüsünüz :KK70:
Beykoz eski köylerden oluşma bir ilçe. Hala daha köyleri mevcut. Derinlerinde öyle köyler var ki Urfada yoktur o köy havaları :)
Her mahallede mutlaka biri evlenir davullu zurnalı bol bohçalı çeyizler gelir :KK70: Kimi kandırıyorsunuz Allah aşkına
İzmirde yaşıyorum nişanlım beykozlu desen inanırdım dediklerine ama sende oralıymışsın neyin kibiri bu :KK70: Bir beykozlu olarak yaşasın köylülüğüm yaşasın patiklerim :KK70: :KK70: :KK70:

Beykoz da oturuyorum her semtinden arkadaşlarım var bir kere Beykoz semtinin kapasitesi tamda bu kültürde. Demek ki sizde köylüsünüz :KK70:
Beykoz eski köylerden oluşma bir ilçe. Hala daha köyleri mevcut. Derinlerinde öyle köyler var ki Urfada yoktur o köy havaları :)
Her mahallede mutlaka biri evlenir davullu zurnalı bol bohçalı çeyizler gelir :KK70: Kimi kandırıyorsunuz Allah aşkına
İzmirde yaşıyorum nişanlım beykozlu desen inanırdım dediklerine ama sende oralıymışsın neyin kibiri bu :KK70: Bir beykozlu olarak yaşasın köylülüğüm yaşasın patiklerim :KK70: :KK70: :KK70:
İzmirden bildiriyorum; karşıyakada bile bohça var, sokakta düğün yapıyolla... kesin bilgi.

İki sene önce yana yakıla ilçelerde köylerde geze geze yün yorgancı buldum kendime yün yorgan yaptırdım, çünkü sağlıklı.

Bana bohça gelmedi, ailem bohça yapmadı, köyümüz yok, kocamın köyü var ama 40 yaşında amcasının cenazesine gidince ilk kez gördü, bayılmış. Niye bu kadar uzak kalmışız diye diye geldi. Bebekliğimden beri yün yorgan, yatak görmedim ama deli gibi aradım işte 😂 arayan belasını da bulur mevlasını da demişler alerji yaptı bi de üstüne 😂😂😂
Yün yorgan ağır olur kızz yatağa mıhlar adamı :KK70: :KK70:

İşin özü saygı.. Benimde ailem ve eşimin ailesi arasında kültür farkı var. Yaşam farkı, eğitim farkı vs. ama ben eşimle anlaştığım sürece ki öyle bunu dert etmiyorum. Mesela bana da çeyiz olarak bir bavul lif, patik getirdiler. Belki 50 tane lifim var ☺️ teşekkür ettim geçtim. Her sene koliyle bulgur, salça vs. gönderirler teşekkür eder geçerim. Onlara gittiğimde anne baba da derim ya da telefonda konuştukça benim o konuda keskin çizgilerim yok. Mesela çok süslü ya da yırtık kotla vs. onlara gitmem. Çünkü onların mahallesi de kendi düşünceleri de bunu yadırgayabilir biliyorum. Kısaca uyum sağlamak lazım. Ha onlar beni biliyor mu evet nasıl giyindiğimi de biliyorlar. Sadece bu farkı gözlerine sokmuyorum. Evlendiğimizden beri de toplasan 3-4 kez aileler telefonla konuşmuştur. Birbirleriyle sürekli muhatap olmak zorunda da değiller. Önemli olan sizin anlaşmanız bugünler geçip gider.

X