- 10 Ekim 2014
- 31.903
- 142.919
- 798
- Konu Sahibi askokuskogelin
-
Valla ceycey bilmiyordum, ne ailemde ne arkadaşlarımda görmedim duymadım , bizim orda düğünlerde altın takılır ama kimse evlenirken su kadar altın istiyorum demez , hiç duymamıştım kk da okuyana kadar
Ay kendimi bı an uzaylı sandiydim , çok sevindim senin de bilmemeneBakin bunu ben de bilmiyordum yani altin hediyesini biliyordum ama aileler oturup bunun pazarligina girip şu kadar gram olacak ondan asagi olmaz. 10 bilezik 2 metre zincir diye liste vermeler filan, kaynanayla don alişverişlerine cikmak...
Disardan goruyordum hediye, takı da iç kisimda ciddi bir pazarliga oturuldugunu biiyordum.
Tamaaaam şimdi anlaşıldı ne kadar nadide bir çiçek olduğunYok folklor oynadım ilkokuldasu nadir bulunan 7 nesil istanbullulardanim ben , gerçekten bizde altın isteme diye bir adet yoktur , hiç duymamistim hatta kk da okuyunca da kocama söylemiştim o da şaşırmıştı
Ay kendimi bı an uzaylı sandiydim , çok sevindim senin de bilmemene
"Ayaklarını sıcak tut,çocuğun olmaz. Biz torun sevmek istiyoruz" mesajı verirler olsa olsakayinaile de patikle mesaj vermeye çalışıyor olabilir , nasıl bir mesaj bilemicim artık
Benim 700 kusur sene önce ispanyadan gelen yahudi grubun soyundan arkadaşım var, 700 senedir istanbulda aynı bölgede yaşıyorlar, hiç de yabancıyla evlenmiyorlar halis muhlis ,tüm geleneklere uygun yaşıyorlar.İstanbul'da 7 göbek İstanbullu bulmak samanlıkta iğne aramak gibidir, Türkiye'nin en çok göç alan, her kökenden ve kültürden insanların bir arada olduğu bir şehir.
Ömründe hiç Türkiyeye gitmemiş (yabancı) arkadaşlarım var, onlar bile bizim kültürümüze bukadar uzak değiller. Hele patiklere bayılıyorlar, kermeslerde falan kapış kapış alıyorlar.Anlayamadınız sanırım ya da ben anlatamadım. Aynı semtte oturan insanlar aynı ortamları paylaşmazlar. Beykozda oturuyoruz bütün ilçe birbirini tanımıyor. Bana adettir bohçada patik gelir hiç mi görmedin duymadın dediler ben de keşke bilseydim sadece tvde gördüğüm kadar dedim, anne baba denmesini sadece tvde gördüm demedim. Etrafımda olmadığını belirttim. Son 5 yıldır türkiyedeyim ama çevre meselesi benim sadece 3 tane evli arkadaşım var onlar da anne baba demiyorlar. Kaldı ki benim annem ve babam da kayınvalide kayınpederlerine anne baba demezdi ailemde de görmedim yani. Buraya zaten bunları gidip söyleyebileceğim kimsem olmadığı için birilerinden tavsiye alabilmek amacıyla yazdım uzaydan gelmişim gibi yargılanmak için değil.
Benim 700 kusur sene önce ispanyadan gelen yahudi grubun soyundan arkadaşım var, 700 senedir istanbulda aynı bölgede yaşıyorlar, hiç de yabancıyla evlenmiyorlar halis muhlis ,tüm geleneklere uygun yaşıyorlar.
Onlar bile patik giyiyorarkadaşım nisanlaninca gayet de erkek tarafı hediye kıyafet falan getirdi bohça niyetine. Yalan olmasın,içeriğini bilmiyorum ama bohcada ne olacak, patik yelek falan vardır
Yahudileri tam bilmiyorum ama babamın Ermeni arkadaşları vardı, bize gelip gittiklerinde küçüktüm detayları hatırlayamıyorum ama geleneklerine sahip çıkan bir kültürleri olduğunu anımsıyorum.Benim 700 kusur sene önce ispanyadan gelen yahudi grubun soyundan arkadaşım var, 700 senedir istanbulda aynı bölgede yaşıyorlar, hiç de yabancıyla evlenmiyorlar halis muhlis ,tüm geleneklere uygun yaşıyorlar.
Onlar bile patik giyiyorarkadaşım nisanlaninca gayet de erkek tarafı hediye kıyafet falan getirdi bohça niyetine. Yalan olmasın,içeriğini bilmiyorum ama bohcada ne olacak, patik yelek falan vardır
Eminim onların da babaanneleri onlara patik örüyordurYahudileri tam bilmiyorum ama babamın Ermeni arkadaşları vardı, bize gelip gittiklerinde küçüktüm detayları hatırlayamıyorum ama geleneklerine sahip çıkan bir kültürleri olduğunu anımsıyorum.
Garip olan nisanlinizin ailesi degil sizin aileniz ve sizsiniz. Elbette bir elin 5 parmagi bile bir degilken iki ailenin ayni olmasi beklenemez. Ama hosgoru, anlayis gibi kavramlar herkesin yapisinda olmali. Oyle yazmissiniz ki nisanlinizin ailesi size kufur etmis gibi. Ayrica siz hangi gezegende oturuyorsunuz ki etrafınizda kayinvalidesine anne diyen bir tane bile tanidiginiz yok. Burdan bakinca cok soguk, memnuniyetsiz bir profil goruyorum hem sizde hem ailenizde.Öncelikle herkese merhaba. Ben yıllardır kadınlar kulübünü ara ara açıp okurum, fakat ilk kez bir hesap açıp buraya yazma ihtiyacı hissettim, çünkü hayatımda bunları paylaşabileceğim kimse yok. 28 yaşındayım 6 aydır nişanlıyım. Nişanlımla aynı kültürlere ve yaşam tarzına sahip, ortak zevkleri olan, birlikte seyahat eden ve keyif alan bir çiftiz. Yaşam tarzı olarak birbirimize çok uygun olduğumuz için ailelerimizin de öyle olacağını düşünmüştüm. Ama öyle olmadı, bu her ne kadar benim için başta sorun olmasa da işin içine aileler girince öyle basit olmuyormuş. Nişanlımın annesi bana patikler yelekler lifler falan yaptırmış çeyiz diye. Yani benim anneannemin dahi hayatında patiği olmamıştır, yoldan geçen biri bile baksa benim böyle şeyler kullanmayacağımı anlar. Biz zaten özellikle çeyiz bohça öyle şeyler istemediğimizi söyledik. Biz hiç böyle dememişiz gibi evimizin ortasına kurdele sarılı bohçalar gelince annemin rengi attı sinirden. Hani durumları olmayan insanlar olsalar, kendilerince bunu yapabilmişler hediye olarak getirmişler derim. Bir de gayet imkanları durumları varken ve rahatsız olduğumu belli ettiğim halde inatla o asla kullanmayacağımın bariz olduğu şeyleri bana göndermenin altında art niyet aramaya başladım. Başka bir ürün de yok sadece patik ve yelek geliyor sürekli. Onların kültürüdür tamam saygı duyayım diyorum. Ama bana bu şeyleri böyle sürekli sürekli göndermek de bana saygısızlık oluyor. Evlerine çok sık gitmiyorum çünkü gittiğimde keyif almıyorum. Geçen gün çağırdıkları için gittim anne baba dedirtmeye çalışıyorlar. Direkt söylemiyorlar ama babana sor bakalım kahve ister mi falan diyor annesi. Yani kimseye anne baba demek zorunda değilim, benim ailemin de bize anne baba desin gibi bir talebi yok özellikle de istemediklerini belirttiler. Sonuçta herkesin tarzı belli hayatı belli bu yaşımdan sonra olduğum kişiyi değiştiremem. Ben yine bir şekilde idare ediyorum uyum sağlamaya çalışıyorum ama annem çok sinirleniyor bunlar ne saçmalıyor diye. Annem sinirlenip söylendikçe bu sefer ben doluyorum. Bugün en sonunda babam bile söyledi kararından emin misin bu aileyi nereye kadar idare edeceksin diye. Böyle söyleyince ne cevap vereceğimi de bilemedim. Bunları kimseye de anlatamam çünkü benim ailemde arkadaş çevremde kaynana gibi bir kavram dahi yok evli olan çok az arkadaşım var onlar da eşlerinin annelerine ismiyle ya da hanım diyerek hitap ederler. Ben bunları anlatsam muhtemelen benimle dalga geçerler nereden buldun o köylüleri diye. Artık kimseye bir şey diyemediğim için de gelip burada sormak istedim. Çok seviyorum evet ama aileler arası bu kültür farklılığı ilişkimizi yıpratır mı? Nişanlımla hiçbir sorunumuz yok şimdiye kadar olmadı da, ailem de onu çok seviyor. Ama ilerde bu ailesiyle yaşadığım sorunları kendimi tutamayıp ona yansıtır mıyım bu saçmalıkları nereye kadar idare edebilirim bilmiyorum. Ya da sadece evlilik yaklaştıkça korkup bundan kaçmak için kendime bahane mi arıyorum bilmiyorum. Belki de burada yazılanlara göre benim sorunlarım şımarıklık gibi algılanacak ama ne yapacağımı bilemiyorum. Umarım kimse söylediklerimi yanlış anlamaz.
Babam anlatmasa biz Ermeni olduklarını dahi bilmezdik çünkü onlarda taaa Osmanlı'dan bu yana İstanbul'da yaşayan ermenilerdendi, haliyle hem kendi gelenek ve kültürleri hem yaşadıkları ülkenin kültürünü almışlar.Eminim onların da babaanneleri onlara patik örüyordur
Buradaki yorumları okursanız ,üyeler anne baba niye demiyor derdinde değil zaten . Üyenin kendisi ve ailesinin aşırı ayrıştırıcı kibri ,küçük görme haline yorum yapıyor .Herkes niye saldırıyor?
Ben de anne baba demezdim. Bunu istemeyebilir. Onlar öyle görmüşse konu sahibi de öyle görmemiş. Köylü gibi demeniz hoş değil o ayrı konu. Ben de köyde doğup büyüdüm ailem orda. Kibri bir tarafa bırakın bence hediyeleri geri çevirmek ayıp olur. Ama sanki başka hediye bekler gibisiniz ?? Ucuza kaçtıklarını düşünüp!? :/
Her ne kadar modern, kültürlü biri olmaya çalışsanız da malesef kibrinizden varsa kültürünüzün arka planda kaldığını düşünüyorum. İnsanlara tepeden bakmak, sırf yelek patik davasına ya da kaynana demelerine çevrenizin "köylü" tasvirine ses çıkarmayıp, müstakbel eşinizin annesi size kendisine anne demenizi istediği için bu kadar tatava yapmamanız gerekir. Madem bu kadar uyuşmadığınızı düşünüyorsunuz ayrılın. (bu arada yelek, patik, kaynana gibi muhabbetlerin sizde olmamış olması, onların bu durumu kabullenmesiyle ilgili. Sonuçta sizin anne babanız kendilerine böyle denmesini istememiş ve nişanlınızın önünü kesmiş peki siz hiç sordunuz mu nişanlınıza demek ister miydin diye? Bence sadece bencilce düşünüyorsunuz ve şımarıklık yapıyorsunuz)Öncelikle herkese merhaba. Ben yıllardır kadınlar kulübünü ara ara açıp okurum, fakat ilk kez bir hesap açıp buraya yazma ihtiyacı hissettim, çünkü hayatımda bunları paylaşabileceğim kimse yok. 28 yaşındayım 6 aydır nişanlıyım. Nişanlımla aynı kültürlere ve yaşam tarzına sahip, ortak zevkleri olan, birlikte seyahat eden ve keyif alan bir çiftiz. Yaşam tarzı olarak birbirimize çok uygun olduğumuz için ailelerimizin de öyle olacağını düşünmüştüm. Ama öyle olmadı, bu her ne kadar benim için başta sorun olmasa da işin içine aileler girince öyle basit olmuyormuş. Nişanlımın annesi bana patikler yelekler lifler falan yaptırmış çeyiz diye. Yani benim anneannemin dahi hayatında patiği olmamıştır, yoldan geçen biri bile baksa benim böyle şeyler kullanmayacağımı anlar. Biz zaten özellikle çeyiz bohça öyle şeyler istemediğimizi söyledik. Biz hiç böyle dememişiz gibi evimizin ortasına kurdele sarılı bohçalar gelince annemin rengi attı sinirden. Hani durumları olmayan insanlar olsalar, kendilerince bunu yapabilmişler hediye olarak getirmişler derim. Bir de gayet imkanları durumları varken ve rahatsız olduğumu belli ettiğim halde inatla o asla kullanmayacağımın bariz olduğu şeyleri bana göndermenin altında art niyet aramaya başladım. Başka bir ürün de yok sadece patik ve yelek geliyor sürekli. Onların kültürüdür tamam saygı duyayım diyorum. Ama bana bu şeyleri böyle sürekli sürekli göndermek de bana saygısızlık oluyor. Evlerine çok sık gitmiyorum çünkü gittiğimde keyif almıyorum. Geçen gün çağırdıkları için gittim anne baba dedirtmeye çalışıyorlar. Direkt söylemiyorlar ama babana sor bakalım kahve ister mi falan diyor annesi. Yani kimseye anne baba demek zorunda değilim, benim ailemin de bize anne baba desin gibi bir talebi yok özellikle de istemediklerini belirttiler. Sonuçta herkesin tarzı belli hayatı belli bu yaşımdan sonra olduğum kişiyi değiştiremem. Ben yine bir şekilde idare ediyorum uyum sağlamaya çalışıyorum ama annem çok sinirleniyor bunlar ne saçmalıyor diye. Annem sinirlenip söylendikçe bu sefer ben doluyorum. Bugün en sonunda babam bile söyledi kararından emin misin bu aileyi nereye kadar idare edeceksin diye. Böyle söyleyince ne cevap vereceğimi de bilemedim. Bunları kimseye de anlatamam çünkü benim ailemde arkadaş çevremde kaynana gibi bir kavram dahi yok evli olan çok az arkadaşım var onlar da eşlerinin annelerine ismiyle ya da hanım diyerek hitap ederler. Ben bunları anlatsam muhtemelen benimle dalga geçerler nereden buldun o köylüleri diye. Artık kimseye bir şey diyemediğim için de gelip burada sormak istedim. Çok seviyorum evet ama aileler arası bu kültür farklılığı ilişkimizi yıpratır mı? Nişanlımla hiçbir sorunumuz yok şimdiye kadar olmadı da, ailem de onu çok seviyor. Ama ilerde bu ailesiyle yaşadığım sorunları kendimi tutamayıp ona yansıtır mıyım bu saçmalıkları nereye kadar idare edebilirim bilmiyorum. Ya da sadece evlilik yaklaştıkça korkup bundan kaçmak için kendime bahane mi arıyorum bilmiyorum. Belki de burada yazılanlara göre benim sorunlarım şımarıklık gibi algılanacak ama ne yapacağımı bilemiyorum. Umarım kimse söylediklerimi yanlış anlamaz.
Ben de sitede oturuyorum ki elitis insanlarla takilayim, sokak düğünü görmeyeyim. Site içinde davul zurna halayİzmirden bildiriyorum; karşıyakada bile bohça var, sokakta düğün yapıyolla... kesin bilgi.
Bazı insanların geleneklerinde aşırılık var kabul ama yurtdışına çıkmış, doktora yapmış, 27 yaşındaki birini de deneyimsiz diye nitelendiremem, kimse alınmasın vallahi örneklemek için yazıyorum başka amacım yok, çok küçük bir ilin kapalı devre kasabasında yaşıyor olsa amenna, İstanbul'da yaşıyorsanız dünyadan bi'haber olamıyorsunuz, ki konuda yazmıştım İstanbul'da 7 göbek İstanbullu bulmak samanlıkta iğne aramak gibidir, Türkiye'nin en çok göç alan, her kökenden ve kültürden insanların bir arada olduğu bir şehir.
İstanbul'un en tanınmış sanayi devi olmuş ailelerinin bile kökeni ya köye ya kasabaya dayanır, bugün çocuklarının veya torunlarının atalarından farklı yaşamaları bu gerçeği değiştirmiyor ki çoğunun da bu gerçeği inkar ettiği yok.
Konu sahibesi annesini getirdiği hediyeler için uyarmayı planlayan bir adamla mutlu olamaz zira çok sevdiği adamın özü onu büyüten anne babası ve anne babasının gelenek görenekleri.
Aynı semtte oturan yıllarca flört eden insanların birbirinin ailesinden hepten habersiz olmaları bence mümkün değil, ki zaten bir yorumumda da yazmıştım bunu, bizde eşimle aynı semtte ama farklı mahallelerde büyüdük, flört ederken ailesiyle tanışmadım lakin kim olduklarını biliyordum, evlenmeye karar verdiğimizde nasıl bir aileye karışacağımın gayet bilincindeydim.Ve düşünsenize 4 yıllık bir ilişkide nişanlı ailesinden bahsetmemiş hatta yok gibi davranmışta aa nereden çıktı bu aile havasında hem konu sahibi hem ailesi.
Evlendiginde anne babası ile ilişiğini kessin diye bekleyecek belliki..
Ortada bir kültür farkı var ama normal olan kesinlikle konu sahibi ve zihniyeti değil bence.
Ve bence sorun kültür denmemeli burada yaşam tarzı olmalı.
4 kuşak İstanbul'luyuz ama bir köyümüzde var anneannemin dahi bizim vitrinlerimizde içki şişeleri değil kristal bardaklar, oyalar vardı.
Kültür değil o batı ozentiligi
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?