Aileler arası kültür farklılıkları

Valla ceycey bilmiyordum, ne ailemde ne arkadaşlarımda görmedim duymadım , bizim orda düğünlerde altın takılır ama kimse evlenirken su kadar altın istiyorum demez , hiç duymamıştım kk da okuyana kadar

Bakin bunu ben de bilmiyordum yani altin hediyesini biliyordum ama aileler oturup bunun pazarligina girip şu kadar gram olacak ondan asagi olmaz. 10 bilezik 2 metre zincir diye liste vermeler filan, kaynanayla don alişverişlerine cikmak...
Disardan goruyordum hediye, takı da iç kisimda ciddi bir pazarliga oturuldugunu biiyordum.
 
Ay kendimi bı an uzaylı sandiydim , çok sevindim senin de bilmemene
 
Yok folklor oynadım ilkokulda su nadir bulunan 7 nesil istanbullulardanim ben , gerçekten bizde altın isteme diye bir adet yoktur , hiç duymamistim hatta kk da okuyunca da kocama söylemiştim o da şaşırmıştı
Tamaaaam şimdi anlaşıldı ne kadar nadide bir çiçek olduğun Benim İstanbulluluğum 7 göbek değil kökte köylülük var kuzucum, düğün dernek için arada gidince köy tatlı geliyordu şalvar da çekiyordum ayağıma lastik ayakkabı da giyiyordum ama bizim köy bir değişik su yerine içki ver, bol bol altın iste, dediklerimi yapmazsanız meydana tellal çıkarır rezil ederim de
Adamlar içki süngeri kadınlar kuyumcu dükkanı:)

7 nesil İstanbullu hayatında hiç mi İstanbul'da yaşayıp da altın isteyen görmedin:)) Ben İstanbul'un nasıl bir yerinde yaşamışım Ülkenin 7 bölgesinden her insanla tanıştım, birinin düğününe gider zılgıt çekerdim diğerinin düğününde kokteyl içerdim, İstanbullu bir hatun olarak sen nasıl böyle kaldın:)))
 
İstanbul'da 7 göbek İstanbullu bulmak samanlıkta iğne aramak gibidir, Türkiye'nin en çok göç alan, her kökenden ve kültürden insanların bir arada olduğu bir şehir.
Benim 700 kusur sene önce ispanyadan gelen yahudi grubun soyundan arkadaşım var, 700 senedir istanbulda aynı bölgede yaşıyorlar, hiç de yabancıyla evlenmiyorlar halis muhlis ,tüm geleneklere uygun yaşıyorlar.
Onlar bile patik giyiyor arkadaşım nisanlaninca gayet de erkek tarafı hediye kıyafet falan getirdi bohça niyetine. Yalan olmasın,içeriğini bilmiyorum ama bohcada ne olacak, patik yelek falan vardır
 
Bence böyle düşünmek yerine sana değer verdiklerini düşünebilirsin Herkeisn kendini ifade etme biçimi, sevme biçimi farklıdır. Kayınvaliden sana böyle şeyler getirerek benim gelinime hediye bunlar diye düşünebilir, veya ona anne demenizi isteyebilir bu onun hayata bakış açısıdır. Siz hayata daha Farklı bir pencereden elbette bakabilirsiniz ama sizin sevgi biçiminiz, değer biçiminiz ile aynı olmasını bekleyemezsiniz ki. Anne deseniz inanın anneniz tabiki olmayacak karşındakinin gönlü olsun sadece o böyle görmüş böyle yetişmiş ondan Farklı biri olmasını beklemeyin. Size bohçalar hazırlamış gülümseyin soğuk havalarda giyerseniz olmaz mı teşekkür edin herkes Farklı pencerelerden bakıyor bu hayata kimse bizim gibi değil diye yargılayacağız kaldı ki bu insanlar çok sevdiğiniz birinin ailesi teşekkür edin bunlar yeterki de artar diyerek gülümseyin inanın kendinizi böyle doldurmak hiçbir işe yaramaz :)
 
Ömründe hiç Türkiyeye gitmemiş (yabancı) arkadaşlarım var, onlar bile bizim kültürümüze bukadar uzak değiller. Hele patiklere bayılıyorlar, kermeslerde falan kapış kapış alıyorlar.
İyyy patik neee ayyy yelekkk kabus gibi diyebilmeniz için değil yurtdışında, yıllarca mağrada yaşamış olmanız gerekiyor. Zira markete, dr.a, hastaneye giderken bile yelekli patikli insanlar görürsünüz Türkiyenin heryerinde.
Hele hele anne-baba denmez bizde diyebilmeniz için uzayda falan yaşamış olmanız gerekir çünkü avrupada bile insanlar eş ailelerine anne-baba diyor genelde, ismiyle hitap edende var tabii. Bazıları kendi anne babasınada ismiyle hitap ediyor öylede var. Ama sizin kadar yadırgayanı görmedim.
Kaldiki o insanlarda bayılmıştı size ve ailenize, ölüp
bitiyorlardı sizin gibi sonradan görme kendini kaf dağında gören tiplere,oğullarının hatırı için size katlandıklarına yemin edebilirim ama ispatlayamam…
 

Vay be insanlarda nasil bir istikrar varmış.
Bi bizimkiler yerinde duramiyor.
 
Yahudileri tam bilmiyorum ama babamın Ermeni arkadaşları vardı, bize gelip gittiklerinde küçüktüm detayları hatırlayamıyorum ama geleneklerine sahip çıkan bir kültürleri olduğunu anımsıyorum.
 
Yahudileri tam bilmiyorum ama babamın Ermeni arkadaşları vardı, bize gelip gittiklerinde küçüktüm detayları hatırlayamıyorum ama geleneklerine sahip çıkan bir kültürleri olduğunu anımsıyorum.
Eminim onların da babaanneleri onlara patik örüyordur
 
Garip olan nisanlinizin ailesi degil sizin aileniz ve sizsiniz. Elbette bir elin 5 parmagi bile bir degilken iki ailenin ayni olmasi beklenemez. Ama hosgoru, anlayis gibi kavramlar herkesin yapisinda olmali. Oyle yazmissiniz ki nisanlinizin ailesi size kufur etmis gibi. Ayrica siz hangi gezegende oturuyorsunuz ki etrafınizda kayinvalidesine anne diyen bir tane bile tanidiginiz yok. Burdan bakinca cok soguk, memnuniyetsiz bir profil goruyorum hem sizde hem ailenizde.
 
Herkes niye saldırıyor?
Ben de anne baba demezdim. Bunu istemeyebilir. Onlar öyle görmüşse konu sahibi de öyle görmemiş. Köylü gibi demeniz hoş değil o ayrı konu. Ben de köyde doğup büyüdüm ailem orda. Kibri bir tarafa bırakın bence hediyeleri geri çevirmek ayıp olur. Ama sanki başka hediye bekler gibisiniz ?? Ucuza kaçtıklarını düşünüp!? :/
 
Eminim onların da babaanneleri onlara patik örüyordur
Babam anlatmasa biz Ermeni olduklarını dahi bilmezdik çünkü onlarda taaa Osmanlı'dan bu yana İstanbul'da yaşayan ermenilerdendi, haliyle hem kendi gelenek ve kültürleri hem yaşadıkları ülkenin kültürünü almışlar.
Patikten çok konuştuk da Balıkesir'de Osmanlı döneminde Ermenilerin ve Türklerin yaşadığı bir köyde oturan kadınlar bir araya geldiklerinde patik örermiş, yıllar yıllar evvel Balıkesir tarafına gittiğimde ayaklı tarih olan bir teyzeyle tanışmıştım o köyde yaşıyormuş eskileri anlatırken bu bilgiyi de ilave edivermişti zira ben tanıştığımda 90 küsür yaşında olmasına rağmen hala patik örüyordu, bize de birer çift hediye etmişti:) o yüzden bence evet babaanneleri örmüştür:)
 
Buradaki yorumları okursanız ,üyeler anne baba niye demiyor derdinde değil zaten . Üyenin kendisi ve ailesinin aşırı ayrıştırıcı kibri ,küçük görme haline yorum yapıyor .
 
Uzaydan mı geldiniz hepimiz insanız nedir burnu havada beğenmeme karşı tarafı Hediyeleşmek Bi nevi değer veriyorum sana demektir o yüzden vermiş Köylü milletin efendisidir bunu unutmayın Sizde beğenmiyorsanız ayrılın bu kadar basit küçük bir şeyi ne hale gelmiş ailenizde kendi çevrenize uygun birini bulun evlenin burası Türkiye burda bohça vb normal bana kalsa yapılmasın boşa masraf ama işte gelenek görenek Sizin hatanız karşı tarafı küçümsemek nişanlınız köprüyü geçince aranızda polemik yaratabilir ailemi küçük mü görüyorsun diye bilginiz olsun
 
Her ne kadar modern, kültürlü biri olmaya çalışsanız da malesef kibrinizden varsa kültürünüzün arka planda kaldığını düşünüyorum. İnsanlara tepeden bakmak, sırf yelek patik davasına ya da kaynana demelerine çevrenizin "köylü" tasvirine ses çıkarmayıp, müstakbel eşinizin annesi size kendisine anne demenizi istediği için bu kadar tatava yapmamanız gerekir. Madem bu kadar uyuşmadığınızı düşünüyorsunuz ayrılın. (bu arada yelek, patik, kaynana gibi muhabbetlerin sizde olmamış olması, onların bu durumu kabullenmesiyle ilgili. Sonuçta sizin anne babanız kendilerine böyle denmesini istememiş ve nişanlınızın önünü kesmiş peki siz hiç sordunuz mu nişanlınıza demek ister miydin diye? Bence sadece bencilce düşünüyorsunuz ve şımarıklık yapıyorsunuz)
 

Ve düşünsenize 4 yıllık bir ilişkide nişanlı ailesinden bahsetmemiş hatta yok gibi davranmışta aa nereden çıktı bu aile havasında hem konu sahibi hem ailesi.
Evlendiginde anne babası ile ilişiğini kessin diye bekleyecek belliki..

Ortada bir kültür farkı var ama normal olan kesinlikle konu sahibi ve zihniyeti değil bence.
Ve bence sorun kültür denmemeli burada yaşam tarzı olmalı.
4 kuşak İstanbul'luyuz ama bir köyümüzde var anneannemin dahi bizim vitrinlerimizde içki şişeleri değil kristal bardaklar, oyalar vardı.
Kültür değil o batı ozentiligi
 
Aynı semtte oturan yıllarca flört eden insanların birbirinin ailesinden hepten habersiz olmaları bence mümkün değil, ki zaten bir yorumumda da yazmıştım bunu, bizde eşimle aynı semtte ama farklı mahallelerde büyüdük, flört ederken ailesiyle tanışmadım lakin kim olduklarını biliyordum, evlenmeye karar verdiğimizde nasıl bir aileye karışacağımın gayet bilincindeydim.

2 aile arasında aşılamayacak farklar yoksa evde bir içki dolabı olması da sorun değil bence, bizde de vardı ama eşimin ailesi geldiğinde bu ne der gibi bakış atmadılar çünkü aileler kafa yapısı olarak denkti.

Konu sahibi
nişanlısının ailesi hakkında önceden nasıl fikir sahibi olamadı çok ilginç, yaşadıkları yere kadar bilip az çok bilgi sahibi olmamak tuhaf, 27-28 yaşındaki bir yetişkinin evlilik gibi çok önemli bir adım atmayı düşündüğü insanın ailesini bilmesi fikir sahibi olması şart, ya farklılıkları biraz gözlemledi ama göz ardı etti veya nişanlısı kendisini olduğundan farklı tanıttı, aileler araya girince her şey gün yüzüne çıkmaya başladı.

Her iki türlüsü de kötü, nişanlısı kendisini olduğundan farklı gösteriyorsa evlenince özüne dönecek mutsuz olacaklar, konu sahibi bazı şeyleri önceden fark edip sırf nişanlısını seviyor diye görmezlikten geldiyse yine mutsuz olacaklar çünkü aradaki farklar hem konu sahibinin hem ailesinin gözüne batıyor, bu konu evlenince de gündemden düşmeyecektir, ki henüz 6 aylık nişanlılarmış ailelerin dahil olduğu bir bayram ritüeli bile yaşamamışlar.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…