• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Aileler arası kültür farklılıkları

Aynen ,vizyonlular şöleni . Benim köyüm bile yok ama köylülere nolmus , baştacı. Keşke benimde bir köyüm olsaydı , tertemiz suyundan,ekmeğinden ,yesiliyle doğasıyla havasıyla iç içe girmiş olsaydım arada sırada sehrin bunaltıcı trafiği,pis havasından kurtulurdum ama burada zurnanın zırt deliğinden konuyu anlayanlar var .
Bir de sanki güncel yaptırıyorlarmis gibi yirmi paket patik yelek verdiler,Demis. Oysa kadın zamanında sacmistir paraları her eli yün,şiş tutandan birkaç patik yelek istemiştir. Birikti demek ki,kadın ne yapsın:)
Benim ablam da 'gerek yok, kullanmam zaten yapmayın' dedi, evlendikten-duzenini kurduktan sonra bir sürü şeyi hem bize hem eş ailesine geri verdi 'tesekkur ederim ama bunlar kullanılmıyor' diye. Ki bunlarin içinde bir sürü patik, tülbent,çatal kaşık takımı,tencere,yatak örtüsü falan dahil, tonla şeyi geri verdi 😅 annem bir kısmını bir ümit belki ben kullanırım diye ayırdı,kalanını kendi kullanıyor, ne güzel:)
Dudak eğip can sıkmaya gerek olacak bir konu değil yani.
En kotu bir kutuda sakla, şehrin huzurevine hediye diye gönderirsin, öyle yerlerde en çok istenen şey patik, çorap. Kaynanan zaten sormaz ama sorarsa da güzel bir dille verdiğin yeri ,hayır duası aldığını söyler bir kez daha teşekkür edersin.
Olur biter yani..boyle basit şeylere de dert diye sariliyorlar ya...Allah başka dert vermesin

Son düzenleme:
eşiniz olacak insan o ailenin bir parçası, yapıtaşı..
şu an gezip tozarken bunu göz ardı etmiş olabilirsiniz.

Ama insanın mayası de-ğiş-mez.

Patik sevmiyor olabilirsiniz, ama krizlere girmenize gerek yok.
bu aile olmadı, başka aile ile yüzde yüz uyuşacağınızın garantisi varsa gözünüz kapalı evlenin.

her yiğidin yoğurt yiyişi farklı, her insanın fıtratı ayrıdır.

Tabi ki her yerin geleneklerine hakim olamazsiniz ama patik ve yelekten bahsediyorsunuz alti ustu YELEK PATİK.
Takıldığım nokta ne biliyor musunuz?
Konu sahibesi nişanlısının ailesinden kendince beklentileri olan bizim klasik gelin dediğimiz gelinlerden aslında.
Farklı bir kültüre sahip olsaydı aileden küçücük bir hediye bile beklememesi gerekirdi, alttaki cümleden anladığımı yazayım, maddi imkanları var patik yelek getireceklerine pırlanta setle gelebilirlerdi ya da son model bir spor araba çekebilirlerdi.

Akşam yemeğe gelirken bir şişe masseto getirebilirlerdi mesela.

Hani durumları olmayan insanlar olsalar, kendilerince bunu yapabilmişler hediye olarak getirmişler derim.

Takıldığım nokta ne biliyor musunuz?
Konu sahibesi nişanlısının ailesinden kendince beklentileri olan bizim klasik gelin dediğimiz gelinlerden aslında.
Farklı bir kültüre sahip olsaydı aileden küçücük bir hediye bile beklememesi gerekirdi, alttaki cümleden anladığımı yazayım, maddi imkanları var patik yelek getireceklerine pırlanta setle gelebilirlerdi ya da son model bir spor araba çekebilirlerdi.

Akşam yemeğe gelirken bir şişe masseto getirebilirlerdi mesela.

Doğru aslinda. Bu kadar sinirin yelek ve patiğe olmasina anlam verememiştim ben de, evet daha başka beklenti vardi o yuzden yelek bu kadar mevzu oldu muhtemelen.

Yoksa bir yelek ve patik, hiç adet bilmiyor bile olsa insan niye sinirlenir geldi diye.
Kullanilmiyorsa dağitilir, verilir. 🙄

Doğru aslinda. Bu kadar sinirin yelek ve patiğe olmasina anlam verememiştim ben de evet daha başka beklenti vardi o yuzden yelek bu kadar mevzu oldu muhtemelen.

Yoksa bir yelek ve patik, hiç adet bilmiyor bile olsa insan niye sinirlenir geldi diye.
Kullanilmiyorsa dağitilir, verilir. 🙄
Aynen öyle, ben de evlilik geleneklerini sevmiyorum, evlenirken hiçbirini yapmadım da ama mevzu adetleri bilmemek vs değil, adet beklentilerinin farklı olması.

Benim anladığım da adamın ailesinden maddi hediye beklentisi olduğu. Yoksa yelek patiğe uzaylı görmüş gibi şaşırmak ne bilim. Hani eski püskü özensiz olur anlarım. Gerçi ona da teşekkür edilir. Ayrıca o gelenleri saklayın düğünden sonra ya da öncesinde gelenlere dağıtmak için olabilir. Sizin sözde şehirli çevreniz söylememiş olabilir ben diyeyim dedim.

Aynen öyle, ben de evlilik geleneklerini sevmiyorum, evlenirken hiçbirini yapmadım da ama mevzu adetleri bilmemek vs değil, adet beklentilerinin farklı olması.

Ben de biliyorum az bucuk mevzulari ama biz de girmedik adet gelenek, kaynanamin da canina minnet tabi. 😂 Bir tane baş örtüsü gormustum kaynanamda (dokusu danteli cok guzeldi) onu da kendime zorla hediye ettirmiştim cenaze gibi bir seylerde takarim diye o kadar. 😬

Geri kalan patik yelek lif vs ben de kullanmam ama getirseler dünya yıkılmazdi. Kaynanam bilincli olarak abuk sabuk seyler de verdi hiç bir şey demeden aldım attım napayim.

Ayrıca içki seviyor olmak ya da olmamak ne zamandan beri görgü göstergesi oldu? Ben ve eşim nişanda asla içki içilsin istemiyoruz diye herkesi tembihlemiştik çünkü sevmiyoruz. Koca koca adamlar gençlere bizden gizli viski rakı aldırmış evin terasında iki ailenin büyükleri gençleri alem yapmış çok sonra haberimiz oldu 🤣🤣

Ben bunları anlatsam muhtemelen benimle dalga geçerler nereden buldun o köylüleri diye.
insanların ne düşündüğü önemli değil senin ne düşündüğün önemli
denemeden hiç bir şeyi bilemezsiniz
maddi durumunuz zenginlik seviyesinde anlaşılan
Bazı insanlar gelenekleri severler
Sırf bohça ve anne baba dedirtmeye çalışıyorlar diye bocalıyorsun
seni kaos bekliyor
Yapılmasını İstemediğin bir şey sana saygısızlık yapıldığını düşündüğünde gelen hediye iade et.
ben evde patik de giyerim hırka süveter bazen çok uyumsuz olur kusurlarımı da seviyorum
hayat o kadar dertlerle doluyken takılacak konunuz sadece bu olsun.

Ben de biliyorum az bucuk mevzulari ama biz de girmedik adet gelenek, kaynanamin da canina minnet tabi. 😂 Bir tane baş örtüsü gormustum kaynanamda (dokusu danteli cok guzeldi) onu da kendime zorla hediye ettirmiştim cenaze gibi bir seylerde takarim diye o kadar. 😬

Geri kalan patik yelek lif vs ben de kullanmam ama getirseler dünya yıkılmazdi. Kaynanam bilincli olarak abuk sabuk seyler de verdi hiç bir şey demeden aldım attım napayim.
Şimdi bazı şeyler yazacağım ama kimseyi hedef almıyorum, genel olarak konudan yaptığım çıkarımı yazıyorum.
Bizde durum aynen şu, erkek tarafı kızı istemeye gelsin, takılar taksın, ev ve mobilyaları alsın, düğün yapsın, gelini baştan aşağı giydirsin ama bir daha ortalıkta görünmesin, anne baba da demeyelim herkes yoluna.

Yahu hiç gitmedim ama yerli programlar yerine yurtdışı programlarını seyrediyorum, yurtdışında anne babasına ismiyle seslendiğiniz adamlarla evlenirken kız tarafı gelinlikten düğüne her şeyi kendisi yapıyor, o kadar program seyrettim gelinlik almaya giden bir kadının yanında bir kere kayınvalide görmedim, kız kendi arkadaşlarıyla parasını kendisinin ödediği gelinliği alıp çıkıyor, düğünde kayınvalide nerede hadi geline set taksın diye bir anons olmuyor.
Bebek olunca kayınvalidem bebeğime bakmadı bana bilezik takmadı, görümcem bebeğe çeyrek bile getirmedi diyen yok, 18 yaşını doldurmuş her genç kendi evini açıp hayatını kuruyor, anne ben evleneceğim haydi bakalım pamuk eller cebe demiyor.

Bizdeyse işimize geleni istiyor işimize gelmeyeni ay o ne öyle diyoruz.

Ahahah canım sen nerenin prensesisin bakayım hiç patik görmemiş bilmem ne sanırsın ailesi Aristokrat 🤣🤣
Gerçekten şu sonradan görmelerin cahilliği ,seviyesizliği işin en kotu tarafı eğitimsizliği yok mu her tarafından akıyor . Türkiye de sanırsin kast sistemi var bunlarda bir şatoda yaşıyor dışarıyla hiç alakaları olmamış

Şimdi bazı şeyler yazacağım ama kimseyi hedef almıyorum, genel olarak konudan yaptığım çıkarımı yazıyorum.
Bizde durum aynen şu, erkek tarafı kızı istemeye gelsin, takılar taksın, ev ve mobilyaları alsın, düğün yapsın, gelini baştan aşağı giydirsin ama bir daha ortalıkta görünmesin, anne baba da demeyelim herkes yoluna.

Yahu hiç gitmedim ama yerli programlar yerine yurtdışı programlarını seyrediyorum, yurtdışında anne babasına ismiyle seslendiğiniz adamlarla evlenirken kız tarafı gelinlikten düğüne her şeyi kendisi yapıyor, o kadar program seyrettim gelinlik almaya giden bir kadının yanında bir kere kayınvalide görmedim, kız kendi arkadaşlarıyla parasını kendisinin ödediği gelinliği alıp çıkıyor, düğünde kayınvalide nerede hadi geline set taksın diye bir anons olmuyor.
Bebek olunca kayınvalidem bebeğime bakmadı bana bilezik takmadı, görümcem bebeğe çeyrek bile getirmedi diyen yok, 18 yaşını doldurmuş her genç kendi evini açıp hayatını kuruyor, anne ben evleneceğim haydi bakalım pamuk eller cebe demiyor.

Aynen ben de gelinliğimi annemle almaya gitmiştim yalniz.
Kayin aileye şunu alın denmedi zaten ev eşya hiçbirini eş ailesi almadi, beklenti de yoktu.
Ama boyle soyleyince de değerin olmaz diyorlar 😬 eşimin gozunde değerim düşmedi evlenme vakti azap yaşatmadim diye. Yoksa yoktu varsa vardi. 🤷

Tam emin değilim ama amerika ve avrupanın bazı ülkelerinde düğün masraflarının tamamı kız babasına ait. Düğünü a’dan z’ye kızın babası yapıyor. Gelenek dediğimiz şey dünyanın her yerinde var.

Herkese tek tek cevap veremediğim için bu şekilde yazmak istedim umarım görülebiliyordur. Ben kimseye köylü demedim ben bunu anlatırsam çevrem buna böyle der dedim. Beykozun ara mahallelerinde oturmuyoruz, bir sitesinde oturuyoruz onlarsa başka bir sitesinde oturuyor. Maddi durumlarımız türkiye şartlarına göre çok çok iyi evet bu sebeple çevremiz ve yaşam tarzımız da türkiye şartlarından ayrı olabilir. Ben konunun bana sürekli sürekli o şeylerin getirilmesinden duyduğum rahatsızlık olduğunu anlatmaya çalışmıştım, evimize geldiklerinde içki dolabına attıkları bakışlar ya da. Nişanlımla yaşam tarzımız birebir aynı olduğu için böyle bir ailesi olabileceğini tahmin etmemiştim ve şok yaşadım. Sanıyorum burada herkese çok uçuk hayali bir hayatımız varmış gibi gelmiş ama biz de yaşıyoruz bu ülkede. Konuşacak kimsem olmadığı için buraya yazmıştım hata etmişim daha da fazla tepkiyle karşılaştım ve şu an daha da karamsarım bu konuda. Bir terapistten randevu aldım bunu dışardan bir gözün değerlendirmesi daha doğru olacaktır diye düşünüyorum. Sizlere de sizinle aynı yaşam tarzını benimsemeyen insanlara karşı empati duygunuzu daha fazla geliştirmenizi tavsiye ederim.
hah tam da en sona yazdığın gibi bizimle aynı yaşam tarzını benimsemeyen insanlara saygımız var.kusur aramıyoruz onlar da.yazdığın tavsiyeyi keşke önce sen uygulasan.site de oturuyoruz neden yazdın onu hiç anlamadım hele.

Evet duyar kasarak(!) konuya son yorumumu yapacağım. Atatürk’ün izinden gitmeye ve iyi bir vatandaş olmaya çalışan bir Türk evladı olarak bunu şuraya bırakayım.

23E3B48B-0FE6-4A96-BBA9-ADEA29F8F2AE.jpeg

Konu gerçek mi fake mi bilemem ama bu kadar linçlenecek bir durum göremiyorum. Evet imkanı olupta kendine bir şey katamamış doğduğu gibi mezara giden insanlar köylüdür, varoştur bunu kabul edelim artık. Ve birçoğu maddiyata dayanan saçma sapan görgüsüz geleneklere de bir son verelim artık. Kimse sizin patiğinize kalmadı. Ve herkes bir anne babaya sahip olarak dünyaya geliyor.
yuhhh

Aynen ,vizyonlular şöleni . Benim köyüm bile yok ama köylülere nolmus , baştacı. Keşke benimde bir köyüm olsaydı , tertemiz suyundan,ekmeğinden ,yesiliyle doğasıyla havasıyla iç içe girmiş olsaydım arada sırada sehrin bunaltıcı trafiği,pis havasından kurtulurdum ama burada zurnanın zırt deliğinden konuyu anlayanlar var .
köylü de ne varmış ayol da beğenmiyorlar?boş boş oturmuyorlar birçoğumuz gibi bir şeyler üretiyorlar öncelikle.kızım ortaokulda sıra arkadaşı köyden geliyor.ama öyle bir yetiştirmiş ki ailesi benim diyen şehirli kızdan daha kaliteli daha karakterli

Aynen ben de gelinliğimi annemle almaya gitmiştim yalniz.
Kayin aileye şunu alın denmedi zaten ev eşya hiçbirini eş ailesi almadi, beklenti de yoktu.
Ama boyle soyleyince de değerin olmaz diyorlar 😬 eşimin gozunde değerim düşmedi evlenme vakti azap yaşatmadim diye. Yoksa yoktu varsa vardi. 🤷

Eş ailesine isimle hitap edecek bir kültüre sahipsek, kız isteme gibi bir gelenek de kültürümüzde olmamalı.
Gençler birbirine aşık olur evlenmeye karar verince yüzük takarlar nikah günü alınır sonra ailelerin karşısına çıkıp biz evleniyoruz derler olur biter.

Değer demeyin gülme tutuyor
🤣
Hayatım boyunca değerimi takı, eşya vb şeylere bağlamadım, galiba o yüzden de çevremdeki benim jenerasyon kadınlara göre daha marjinal bir şekilde evlendim, benim için gelinlik dahi geleneksel, kızım ileride evlenirse nikahına Ajda Pekkan gibi yırtık kot deri eldivenlerle katılacağımdan endişe ediyor:))
Döpiyesli kayınvalide olamam zira.

İşim gereği Türkiye deki sayılı inşaat firmalarının bizzat patronlariyla görüştüm konu sahibi tabi onlar senin gibi Beykoz da sitede yaşamıyorlar 🤣 milyon dolarlık işler yaptık adamların gayet ülkeden haberleri vardı . Sohbet etme şansı buldum da gayet normallerdi. senin ve ailenin durumu ne biliyor musun ? "çiğlik"

Nasıl bir yere gidersin karşılayan kişi afra tafrali asıl görüştüğün kişi eğitimli ve zaten "olmuşsa" seni saygıyla karşılar . Siz işte o girişte insanları beğenmeyen aslında çok birşey sahibi olamamış ama olmaya özenmiş kişilersiniz. İşin kötü tarafı da bu aileden geliyor . Anne babanız su yaştan sonra sanmıyorum ki o at gözlüğü ile baktıkları küçücük dünyalarını değiştirsinler ama size naçizane önerim biraz açın kitap okuyun

köylü de ne varmış ayol da beğenmiyorlar?boş boş oturmuyorlar birçoğumuz gibi bir şeyler üretiyorlar öncelikle.kızım ortaokulda sıra arkadaşı köyden geliyor.ama öyle bir yetiştirmiş ki ailesi benim diyen şehirli kızdan daha kaliteli daha karakterli
Varosmuslar , küçük görüyor konu sahibi ve destekçisi 😬

Back