temizlikteki politikamMerhaba Hanımlar,
Uzaktan takip ediyordum ama artık üye olma ihtiyacımın olduğunu hissettim. Çok büyük dertler varken benimki dert gibi gelmeyecektir muhtemelen ama gerçekten uzun süredir benim için dert. Konu: ev düzeni...
Haftada genel olarak 3 bazen 4 gün çalışıyorum. 2 yaşında bir çocuğum var. Ben gerçekten çok tembel bir insanım yani şöyle ki eğer canım isterse her şeyi dört dörtlük yapıyorum fakat bu çok nadir.
İşten geliyorum ya da evde olduğum zaman bile fırsat bulup yemek yapmadığım dışardan söylediğimiz çok oluyor, çocuğumun yemeği hazır olduğu müddetçe gerisi sıkıntı olmuyor benim için.
Evi haftada bir temizliyorum ama şöyle; yarısını temizliyorum diğer yarısı o gün yetişmesiyse diğer tarafı yapana kadar yaptığım dağılıp, kirleniyor...
Eşimden beklentim yok çünkü akşam ailece vakit geçirmek istiyorum, haftasonu o yapalım dese de dinlenmek istiyorum diyorum. Ailece geçirilecek vakti temizliğe harcamak istemiyorum yani.
Şimdi haftada bir düzenli yardımcı çağırmaya karar verdim, başlangıç olarak yarım gün düşünüyorum. Yardımcı çağıran hanımlar yarım günde hangi işler yapılır? Normalde büyük temizliklerde çağırıyorum ama böyle bir tecrübem yok. Beni yönlendirirseniz sevinirim. Ben ütü nevresim değişimi vs bu tarz işleri o kişiye bırakmam sil süpür toz al dışında neler olabilir, nasıl bir rutin sağlanabilir?
Gerçekten ev dağınıklığı psikolojimi çalışma yaşamımı her şeyi etkiliyor bu konuda önerilerinize açığım, not alarak uygulanabilirliği düşünerek okuyacağım. Teşekkür ederim
Haklısınız en büyük eksiğim o zaten :/ sonra yaparım diyerek biriktirmek, sonra dağ gibi olunca hiç yapmak istememek :/temizlikteki politikam
kullandığımı dokunduğumu temiz bırakmak saklamak
aldığımı yerine koymak
bir gün deli gibi temizlik yapmaktansa temizliği korumak daha doğrudur
elinizden geldiğice koruyun haftada birde yardımcı alırsınız
Haftada 1 gelecek kadın evi temizledi gitti.Haklısınız en büyük eksiğim o zaten :/ sonra yaparım diyerek biriktirmek, sonra dağ gibi olunca hiç yapmak istememek :/
Abladan Peki yarım gün için neler isteyebilirim? Yani ne o acemiliğimden faydalanıp salmasın, ne ben çok yüklenip yormayayım. Ben ev süpür silden sonra her hafta bir odanın camı gibi bir odayı daha derin temizletmeyi düşünmüştüm. Yarım günde mümkün müdür bu ben de evde olacağım bu arada.
Benim yapabileceğim iş ile onlarınki bir olmuyor çünkü vücutları o düzene alışık oluyor, ben de çok yüklememek için fikir almak istedim. Abla ile konuşmadan ön bilgim olsun diye.Yarım günde sil süpür v.s haricinde cam sildirtenlere ayrı bir ayar oluyorum.
Kendinizden düşünün bi.
Yarım günde diğer işleriniz dışında birde cam silmeye vaktiniz kalıyor mu?
Görüşeceğini bayan ile yarım günde neler yapabilirsiniz diye sorun.
Karşılıklı konuşup anlaşabilirsiniz.
Yani gereken de bu zaten.
Karşılıklı anlaşarak..
Ben de sadece bu değil genel anlamda da fikir istedim işte daha düzenli nasıl olabilirim diye planım : hafta içi çamaşırları bitirmek haftasonu nevresim değiştirme ütüler bitecek abla gelince derli toplu temizliğe hazır bir ev bırakmak...Haftada 1 gelecek kadın evi temizledi gitti.
Diğer hafta yine kirlenmiş olacak.
Yani 1 haftalık iş birikimi yanında cam silme..
Bu zor ve fazla yüklenmek geliyor bana..
Valla Türkiye’de inanırım bu dediğinize.Ben de sadece bu değil genel anlamda da fikir istedim işte daha düzenli nasıl olabilirim diye planım : hafta içi çamaşırları bitirmek haftasonu nevresim değiştirme ütüler bitecek abla gelince derli toplu temizliğe hazır bir ev bırakmak...
Bilmiyorum bir odanın camının silinmesi çok mu fazla? Ki yalnız iş yapmayacak ben de onunla birlikte yapacağım çocuğumu anneme bırakıp. Arkadaşım yarım günde koltuk duvar vs sildiriyor bana bu acımasızlık geldiği için fikir almak istiyorum.
2 çocukla daha da zordur Allah kolaylık versin,Çocuklu evi temiz ve düzenli tutmak imkansız.
Ben çalışmıyorum, 2 bebeğim var.
Hafta içi yardımcı geliyor, bebek bakımı ve işleri yapıyor.
Ben günün uyumadığım her saati iş ve çocuk peşindeyim.
Eşin de ev işi yapar, çok büyük şeyler değil ama düzenler, toplar, şarjlı süpürgeyle her gün gezinir falan.
Bunlara rağmen evimi şuan ... götürüyor.
Sizinkini tahayyül edemedim.
Haklısınız öyle yapacağım, en korktuğum şey hak yemek olduğu için bu şekilde ilerlemek istedim. Ben de nefret ediyorum para veriyorum hizmetin alasını yapacak kafasından bu her yerde böyle...Valla Türkiye’de inanırım bu dediğinize.
Para veriyorum kafası.!!
Koltuk duvar temizlik sil süpür anasını ağlat sonra
‘Parasını veriyorum’oluyor.
Bana sorarsanız ortak arkadaş tanınan biri aracılığında çağırın.
Neler yapabilirsin diye sorun.
Düşünün aklınıza uyursa eklemek sormak istediğiniz bişey olursa bayana sorun.
En sağlıklısı bu olur ki,
Karşılıklı hak geçmemiş,Gönüller hoş olmuş olur.
Doğru insanla muhattapsınız şuan, endişe etmeyin olacak:)2 çocukla daha da zordur Allah kolaylık versin,
Ben 3 gün çalışıyorum ve ne ev hanımıyım diyebiliyorum ne iş kadını hepsi olmaya çalışıp hırpalanıyorum. Yine yardımcınız varmış o yönden şanslısınız ama gerçekten çok zor .
Bakıyorum instagramda keşfete düşen hesaplara, çocukları var, evleri düzenli, yardımcı almıyorlar, bir de her yerde dekoratif aksesuarlar. Ben her şeyi kaldırdım kendine zarar vermesin diye bu insanlar mum gibi çocuk nasıl yetiştiriyor diye düşünmüyor değilim :)
Ben deli temizlik yapmak değil genel bir düzen olsun istiyorum her anımı temizliğe vermek değil kendi hobilerime kitaplarıma filmlerime vakit kalsın istiyorum bakalım olacak mı zor ama :)
Ah beni anlayan aynı yoldan geçmiş biri :)Doğru insanla muhattapsınız şuan, endişe etmeyin olacak:)
Benim evim de sizinki gibi, ne bir süs ne de düzen var çünkü ömrü 30 dk her şeyin.
Öncelikle size tek çocuklu ve hamileyken düzenimi anlatayım, pay çıkarıp uyguladığınız şeyler olacaktır.
Kadını haftada bir tam gün alırsanız işiniz inanılmaz kolaylaşacak.
Çünkü ütü derdiniz de ortadan kalkacak, bu size hem evin her hafta dip bucak temizlenmesi +1 yerin detaylı düzenlenmesi ve ütü kolaylığı sağlayacak.
Benim öyleydi gelen ablam, önce ütüyü bitirir, tüm çamaşırları dolaplara yerleştirir, sonra işe girişir tüm evi sil süpür toz al yapar, ardından o hafta belirlenen yeri detaylı yapardı.
Örneğin buzdolabı temizliği, ya da bir oda cam çerçeve silip gardrop silmesi, banyoları tavana kadar yıkama, mutfağı indirip yerleştirme, oturma odası cam koltuk halı silme vs gibi.
Her hafta bir yerimiz yapılınca, ev düzeni iki ay içinde oturmuş oluyor.
Size düşen görevler, şarjlı dikey bir süpürgeniz yoksa hemen edinin.
Evin kullandığınız alanlarını günlük 5 dk süpürmek yeterli oluyor.
Klozete gece en son kullanımda çamaşır suyu döküp hemen fırçalayın.
Domol ıslak temizlik bezleri var, hayat kurtarıyor.
Ben lavabo, klozet oturma alanı, duşakabin, mutfak evyesi, ankastre ğrünler her kullanım sonrası hemen mendille geçiyorum 1 dk almıyor ve tertemiz kalıyor.
Gece çocuk uyuduktan sonra 10 dk ayırıp evi toplamaya çalışın, en azından eşyalar bulunduğu odada olsun, mutfak tezgahı temiz olsun.
Bu saydıklarımı yapabilirseniz ki size düşen görev çok az, günlük maksimum 30 dk ediyor mutfağı toplamak dahil, emin olun ohh be diyeceksiniz.
Çok çok teşekkür ederim :)Kadın gelmeden çamaşırın bir kısmını yıkayın kuruyanları ütülesin ilk geldiğinde .önce ütüyle başlasın yani sabah.( ütü en büyük dert evde)
Sonra salonu temizlesin,camını koltuklarını silip tozunu alsın sonra tüm evi süpürsün banyoları yapsın.
Yarım günde ancak bunlar olur ilk hafta
Diğer hafta da yine ütüyle başlayıp diğer odaların camları evi silip süpürme ve banyoları.
Bir hafta da tam gün alabilirseniz beraberce mutfağı yapın.mutfak aslında çok detaylı yapılırsa iki gün sürer.dolap içleri,buzdolabı temizliği falan.
Evin halı ve perdelerini yıkamaya verin .halılar ayda bir perdeler 2 ya da 3 ayda bir( tülse daimi yıkanıp asılabilir evde ama mekanizmalıysa 2 ay 3 ay yeterli gelip takıyorlar da)
Temizlik için beyaz sirke kullansın söyleyin:) kaptırdım gidiyorum.
Dolap üstleri ,kapılar ,aydınlatmalar da silinecek tabi de yarım gün yeter mi bilmem onları da araya sıkıştırın bir ara.
:)) yemek konusunda çok haklısınız, bu ara hepten saldık güvendiğimiz yerlerden alıyoruz ama elbette evde pişmiş gibi olmuyor. O yüzden tam bir batmış halden belki böyle kurtulur çıkarım diye çare arıyorum.ben yarım gün çağırmayı hem işlev hem de etik olarak doğru bulmuyorum. yarım gün parası veriyoruz ama aslında kadının tam gününü öldürüyoruz. haftada iki geliyordur, bir tanesini yarım yaparsınız ama evin genel temizliği için yarım gün olmaz. gerekirse iki haftada bir tam gün alın; bir gelişte cam kapılar diğer gelişte dolaplar filan bir düzen oturur. ben de temizlikte olanı koruma taraftarıyım; sabah çay demlenirken yatağı salonda dağılanları toplarım, duş almadan önce tuvaleti lavaboyu hallederim, aldığım şeyi yerine bırakırım, sofradan bulaşıkları makineye dizmeden içeri geçmem. artık huy oldu temizlik yapıyor gibi değil de rutine bindi bunlar bende. ha cam kapı silmem dolaplarla uğraşmam altı ayda bir birini çağırırım kalan aylarda kirli camla otururum ama kendimi yoramam o kadar. ıslak temizlik bezleriyle toz alırım. ütüden nefret ederim o yüzden mümkün olduğunca az ütü gerektiren giysim vardır nevresimi havluyu ütülemem ütüleyene de üzülürüm. bence yemek meselesi daha önemli, dışarıdan beslenmek hem pahalı hem sağlıksız hem de kilo aldırıyor. haftada iki gün basit şeyler pişiririm iki gün de onlardan artanları yerim iki gün de kahvaltıyla takıldım mı bir gün de tost yaparım ama dışarıdan pis pis abur cubur yemem. tembelim buradaki çocuğu kadına göre pisim ama sağlıklı ve mutlu yaşadığımı düşünüyorum yav
Ben yarım gün temizlik olayını sevmiyorum..bir şeyler eksik kalıyo ister istemez yetişmiyor yapan kişiye de üzülüyorum hem çalışma günü gidiyor hem yoruluyor diye..o yüzden haftada bir yarım gün yerine iki haftada bir tam gün alıyorum..herşey tam olarak yapılıyor..iki haftada bir düzenli temizlik olunca zaten o kadar kirlenmiyor ev.Ben de sadece bu değil genel anlamda da fikir istedim işte daha düzenli nasıl olabilirim diye planım : hafta içi çamaşırları bitirmek haftasonu nevresim değiştirme ütüler bitecek abla gelince derli toplu temizliğe hazır bir ev bırakmak...
Bilmiyorum bir odanın camının silinmesi çok mu fazla? Ki yalnız iş yapmayacak ben de onunla birlikte yapacağım çocuğumu anneme bırakıp. Arkadaşım yarım günde koltuk duvar vs sildiriyor bana bu acımasızlık geldiği için fikir almak istiyorum.