ben de çocuk istediğim için bir kadın doğum uzmanına göründüm ve benden birkaç test istedi. doğurganlığımda bir sorun olup olmadığını görmek için. tsh referans aralığı 0,5-5,60 benim tsh değerim ise 4,42 çıktı. doktor bu değerin hamile kalmayı zorlaştırdığını söyledi. istersen ilaç vereyim dedi. kben de daha çocuk yapmayı denemedik şimdilik gerek yok heralde dedim.hıı evet dene olmazsa öyle başlarız ilaca dedi. yani bu kadar önemsedi(!)
oysa araştırma yaptığımda (çeşitli ingilizce yayınları kurcaladım) öğrendiklerimi size aktarmaya çalışayım.
bebek ilk 12 haftalık döneminde (1. trimester) yani bebeğin ilk oluştuğu dönemde kendi kendine üretebileceği çok fazla şey yokken tamamen anneden gelen hormonlarla gelişimin sürdürüyor. bu dönemde beyin vs oluşumu başlıyor. beyin oluşumunu ise anneden aldığı troid ile gerçekleştiriyor. annenin troidi çalışmıyorsa (anne hypotroid ise) TSH seviyesi yüksek seyrediyor. ve ilk üç ay için bebek için elzem olan troidi bebeğe yeterli oranda sağlayamayabiliyor. hatta 1999 yılında yapılan bir araştırmaya göre tsh değeri yüksek olan annelerin çocuklarının IQ değeri(zekası), Tsh değeri normal annelerin bebeklerinin IQ değerinden 7 puan düşükmüş. yani Tsh yüksekliği bebeğin zeka gelişimini direkt olarak etkiliyor. sadece IQ olarak değil ayrıca çocuğun motor becerilerinde gerilik, öğrenme güçlüğü vb gibi sorun olma riskini artırıyor.
Bu yüzden bebek sahibi olmayı düşünen annelerin ilk önce testlerini yaptırması çok önemli. Bir çok kadın hamile olduğunu öğrendikten sonra kadın doğum uzmanına gitmeyi tercih ediyor. fakat bu testlerin hamilelikten önce yapılması bebeğin sağlığı için önemli. örneğin hamile kaldınız ve test yaptırdınız. Tsh değeriniz yüksek çıktı ve doktor ilaç kullanmaya başalamanızı önerdi siz bu ilaca başladıktan hemen sonra Tsh değeriniz düşmeyecek bir süre geçtikten sonra bu değer düşmeye başlayacak. bir de tecrübesiz bir hekime denk gelirseniz ve dozunuzu ayarlamakta zorluk yaşarsa tsh değerinizin düşmesi bir süre daha olacak ve bebek en çok ihtiyacı olduğu dönemde sizin troidiniz yetersiz olduğu için yeterli hormonu sizden alamayacak. dolayısıyla gelişimi daha sağlıklı olabilecekken ne yazık ki bunu tam olarak sağlayamayacaksınız.
diğer taraftan tsh yüksekliği yüzünden düşük riskiniz artacak moraliniz bozulacak veya hiç hamile kalamayacaksınız? tedavi olup sağlıklı bir bebek doğurmak yerine neden bu riski alıyoruz?? çözümü çok basit. bir test sadece.
gelelim tsh değerlerindeki referans aralığı karmaşasına. şuan da hala bir çok lab.da aynı değer aralıkları kullanılıyor. aşağı yukarı 0,5 ila 5,6 aralığında birçok lab. referans değeri. ama son dönemlerde bu referans üst limitinin 5,6 yerine 3,0 olması gerektiği görüşü bazı hekim çevrelerince kabul ediliyor. yani sizin TSH değeriniz 4.5 iken bir hekim tedavi olmanızı bir hekim ise herşeyin normal olduğunu söyleyebilir.
fakat hamilelik için ortak bir kanı var. o da bu değerin maksimum 2,5 olması. tsh bu değerin üstüne çıktığında yukarıda bahsettiğim riskler ortaya çıkıyor. eğer kişinin tsh seviyesi normal sınır altındaysa ama 2,5 un üstündeyse hamilelikten önce bir levotron vb ilaçla tedavisi yapılıp hamilelikten önce tshının 2,5 altında olması sağlanıyor. daha sonra takip edilip ilaç bıraktırılıyor.
işte böyle