merhaba arkadaşlar
mayıs sonu gibi kirada oturduğumuz evden kendi evimize taşınacağız kısmetse...mutfak ve banyo tamamen boş ve benim zevkime göre yapılacak fakat benim henüz bir fikrim oluşmadı mutfak 16 m2 banyo 10 yada 12 m2...bu arada yer ve duvar karolarıyla parke ve kapılar da yok henüz...bana bunlarla ilgili fikirler verirseniz çok sevinirim...hadi arkadaşlar gelsin fikirler
Yakında mutfak ve banyo yaptırdığım için bu konularda birşeyler söyleyebilirim.
Mutfağı eğer olabiliyorsa U mutfak yaptırmanızı öneririm. Eviye ocak arası 100-120 cm arası bir ara olması bana en ideal mesafe gibi geliyor.
Tezgah yüksekliğini ustaların keyfine bırakmamakta yarar var, boyunuza uygun bir yükseklikte yaptırtırsanız rahat edersiniz (sanırım dirsekten 10-12 cm aşağıda olması gibi bir ölçü var). Tezgah olarak, ben çimstone tercih ettim. Daha önce mermer ve laminant kullandım. Mermerde bir sorun yaşamadım (limon damlatmamak lazım tabi). Laminantta eviye etrafındaki silikonların kısa zamanda kararması beni çok rahatsız etti.
Ankastre eviyelerin (yani üstten takılan) etrafında biriken sular nedeniyle kullanışsız olduklarını düşünüyorum. Sular kireçliyse çelik eviye kullanmak zor.Mutfak oldukça büyük olduğuna göre, büyük bir eviye almanızı tavsiye ederim. Hatta ben abartıp biri 50 diğeri 35 cm iki evye koydurdum, ıspanak ve fırın tepsisi yıkarken çok rahat oldu.
Derin çekmeceler rahat oluyor. Her çekmece ilave para demek tabi, ama 2 derin çekmece yerine 3 tane olması daha kullanışlı. Çekmece/dolaplarda kullanılacak mekanizmalar önemli. Benimkilerde Blum kullanıldı, memnunum.
Banyo konusunda, sıfır zemin denen duş tekneleri, gömme rezervuar, tesisatta bir arıza olması durumunda zorluk yaratıyor. Düz cam duşakabinler banyoyu ferah gösteriyor ama tabi temiz tutmak zor, hele ki sular kireçli ise. Kurutma makineniz yoksa, ileride alma ihtimaline karşı düzenlemeyi ona göre yapmakta yarar var.
Genel olarak ustaları pek başıboş bırakmaya gelmiyor, karoların desenini ters döşeyebiliyorlar, zedelenmiş bir seramiği görünmeyeceği dolap altı gibi bir yer yerine banyonun ya da mutfağın ortasına koyabiliyorlar.