7 ayın her günü gecesi,artık gerçeği öğrenmek üzereyim.

merhaba arkadaşlar..

biraz uzun yazacağım, tam olarak ifade edebilmem için en baştan anlatmak istiyorum..

21 aylık kızım var.
amniyon sıvısındaki ani azalma sebebiyle apar topar mecburi sezeryan oldum.
38+2 de 36+0 a uyarlı olarak dünyaya geldi.
zaten gelişememiş epeydir.. ( 2.825 gr 48 cm )
15 günlükken hipotroidi teşhisi ile troid ilacına başladık.
şuan kullandığımız doz en düşük dozun yarısı,hafta sonu da çeyreği şeklinde.

şimdi geleyim hikayeme.. özel hastanede doğum yaptım,her ay kontrollerine gittik ve nasıl oluyorsa dr lar hiç birşey demedi bize. güya herşey normaldi.

10.5 aylık emekledi
13 aylık yürüdü.

14 aylık olduğunda kendi ayındaki bebekler gibi olmadığını fark ettiler ( kayınvalidem ve ablam )
bana göre o zamanlar normal geliyordu. çünkü 36 haftaya uyarlı olarak doğduğu için zaten bi geriden gelme durumu vardı.
rutin endokrin dr u kontrolünde kızımın işaret etmediğini işaret edilen yere bakmadığını anlattık. dr bizi çocuk gelişim uzmanına sevk etti.
gelişim uzmanı 3 er ay arayla denver testi yaptı.(14.ve17.aylıkken) teste göre ince motor da 6 ay geri çıkıyordu. ara açılmazsa sorun yok ilerde kapanır ama sıkı takip etmek gerekir diyerek bizi çocuk psikiyatri ve nöroloji bölümlerine sevk etti.
3 er ay ara ile de çocuk psikiyatr dr u gözlemledi kızımı. dr un dediği ; otizm var diyemem çünkü hipotroidiye bağlı olarak gelişim geriliği var ve üzerine doğum hikayesinden dolayı da gerilik söz konusu o yüzden genetiğine bakılsın kızınızın dedi.
genetiğe randevu aldık. ocak ayında kan verdik. ve sonuç 3.5 ay sonra çıkacakmış. güya otizm olup olmadığı genetik tarama sonucunda belli oluyormuş.
bu zaman zarfında da kızımın çocuk dr u çocuk nöroloji için acele etmememizi, bayılma vs olmuyorsa birkaç ay ertelememizi tavsiye etti. eğer hemen gidersek direk emar isteniyormuş. şuan çok küçük narkoz almasın dedi.

toparlıyacak olursam;

kızımda hipotroidiye bağlı olarak ve amniyon sıvısının kritik seviyede azaldığı için 36 haftada gelişimi durmuş olarak 38+2 de doğduğu için zaten gelişim geriliği var. bunun üzerine otizm var mı yokmu diye sürekli araştırıyorum,okuyorum..

oyun grubu denedik dr tavsiyesi ile. ama başarılı olamadık. kibar yollu gönderildik. çünkü kızım atölye etkinliğine katılmıyor sürekli koşturup etrafı dağıtıyordu.
yine dr tavsiyesi üzerine eve yakın 2 özel eğitim merkezleri ile görüştüm. kızımı gözlemlediler,hiyakemi dinlediler ve her iki kurumda da göz teması var otizm degil bu çocuk,biraz zaman verin çok pimpiriklisiniz vs vs dediler. henüz özel eğitimlik bir durum yok ama illa da isterseniz sadece kızınıza özel teke tek program oluşturup gelişimine destek amaçlı eğitim verebiliriz dedi bir eğitmen. ders ücreti 1 saati 200 tl dedi..biz de beklemeye karar verdik,parasal açıdan haziranda başlayabileceğiz çünkü.

son olarak

13 martta çok çok çoook zor randevu alabildiğimiz çocuk metabolizma dr u Hasan Önal a randevumuz var.
buraya bizi yönlendiren instagramda bir sayfanın kurucusu. hikayemizi ona da anlatmıştım o bize vakit kaybetmeden direk metobolik takibi yapılsın tanının bir önemi yok. önemli olan çocuğunuzda gördüğünüz sorunların giderilmesidir dedi.

çok heyecanlıyım.

belki de 7 aydır gece günduz beynimi kemiren beni paranoyak derecesinde gözlem yapmama sebep olan gerçeği artık öğrenebileceğim. kızım otizmse o yönde değilse bile özel eğitim ile kendi akranlarını yakalayabilmesi için elimden geleni yapacağım.

siz çok değerli arkadaşlara sormak istediğim şeyler var.. inşallah bana yardımcı olursunuz.
tüm bunları baz alarak

kızım işaret etmiyor
kızım işaret edilen yere 1 ay öncesine kadar hiç bakmazken artık en azından yakınında ve uyaran olmadığı zamanlar bakıyor
komut almıyor.(dışarı çıkacağımız zaman oturur ayakkabılarını giydireyim diye. yemek yiyeceği zaman otur dersem oturur.
su içecek misin dediğimde direk suyun olduğu yere gidip elini tezgaha uzatır.
meme emecek misin dediğimde gelir kucağıma uzanır.
şunu getir bunu getir dersem anlamıyor yapmıyor.

3T hayatımızda yok. (televizyon,tablet,telefon)
günlerimiz mütemadiyen müzik dinleyerek oyun oynuyarak geçiyor.
dışarı da çıkıyoruz ara sıra. hafta sonu daha çok çıkıyoruz aslında.

kendince dans ediyor yanlara esneyerek.
alkış yapmayı biliyor ama her dediğimde yapmıyor. çok nadir kendi isterse yapıyor.
hiç bir zaman el sallamadı.
hiç bir zaman başbaş yapmadı.
konuşmuyor..
sadece anne diyor. baba olarak bab ba diyor ama babaya değil de ortaya diyor.

sizler ne düşünüyorsunuz bu yazdıklarıma.

aklıma gelenler şuan bunlar.
uzun olduğu için, buraya kadar okuyanlara çok teşekkür ediyorum şimdiden.

yazım hatalarım varsa özür diliyorum,bilgilerinizden faydalanmak istiyorum.

not : otizm sayfasına yazdım ama sanırım aktif değil o yüzden konu açtım.
Hemen hemen aynı şeyleri yaşıyoruz . 2 yaşından ama bizde aşırı hareket olduğu için hiçbir zaman otizim gibi düşünmedim. Kendi doktorum da oğlumu yaşına göre normal ve meraklı buldu. İşareti işine gelirse yapar. Ben bu hareket ve bu sorunları biraz fazla sorumluluk vererek astım. Örneğin yemek yemeği zaman mama sandalyesini iterek yerine koyar. Onlugu takılır kendi yer yemeği yer , masasını siler . Kaldırırım doğru el yıkamaya gider. Dış fırçalar . Dışarı çıkmamış zaman ayakkabı dolabını, kendi açar ayakkabı alır. Giyebildigini giyer. Ancak bizde de konuşma yok. Sadece anne ve bu aralar hadi yine çok söyledim hadi der. Baba dede mama kesinlikle yok kendi kendine nadir der . Ama babaya baba demez. Hatta dediğimizi anlamaz gibi yapar. İşaret çok isterse birşeyi başka türlü yapmaz. Başbaşa by by konusu benimde hiç yapmıyordu. Ben yapmaya başladıktan sonra başladı. Hayvanlara bile merhaba bay bay yaptırdım. Ama şimdi gene kesti yapmıyor. Göz göze temas bizde de seyrek. Ben daha çok dikkati başka birseydeyken bakmadığını göz teması yapmadığını gördüm. Ama göze göze gelmek bazen nadir. Otizim in türleri var. Gözünüzde çok korkutmayin kendinizi. Biraz akışına bırakın.her çocuk aynı değildir. Bende çok endiseliyim mesala hemen hemen benimde aynı. Ama baktığım zaman çocuğum kendini ifade etmeye çalıştığı dilin bu olduğunu gördüm. Ayrıca bu dönemin zaten belirgin özellikleri bu kar çocuğun sizi görmezden gelmesi işaret etmemek konuşmamak istememek . Belki de bizim evhamimiz da olabilir. bazı hareketleri oğlumun yaşıtlarına göre cok farklı. Bazı şeyler geri ama bazı şeylere merak hareket farklı objeleri dikkat ettiğimde farklı şekillerde kullanıyor ya da başka birşey alternatif yapıyor. Biraz akışına bırain bir problem varsa çıkacaktır testler ve doktorlar ile. Siz onunla sevginizi paylaşın eminim oda telaşınizi ve korkularınizi hissediyordur

Çocuğunuza gelişim geriliği de dense ,otizme yönelik şüpheler var da denilse size onerilecekler ; çocukla bire bir çalışma,uyaran zenginliği ,akranlari ile olmasının sağlanması, televizyon ve tabletten çocuğu uzak tutmanız (bunu zaten yapiyormussunuz),çocuğun her hareketini sürekli gozlerinizi ona dikerek gozlemleyip onun yanında bu durumu konuşup onu strese sokmamaniz,çocukla ilgilenecek kişinin sık değişmemesi (bilgi akışı olmuyor,durum tespiti yapılamıyor,otistik çocuklar degisiklige kolay adapte olamıyor) ve sabirdir.Ebeveynlerin çift olarak ortak tutum içinde olmaları,durumu kabullenip suçlu aramamalari (bu dönemde senin halanın kızına çekmiş ...biz de böyle çocuk yok çünkü konuşmaları çok yapılır) ve hayatlarına olabildiğince doğal akışı içinde devam edebilmeleri ailelere verilebilecek en güzel tavsiyedir

Otizmli olsaydı eğer anne bile demezdi diye düşünüyorum.. Çünkü tanıdığım var 9 yaşında şuan hiç kelime söylemiyor sadece bağırıyor ya da sesler çıkarıyor.. Bi yere elindeki şeyi vurma huyu var mı periyodik olarak.. Elini de olabilir?
Hiç belli olmaz.Otizm türleri/ dereceleri olan yaygın gelişimsel bozukluktur.Bazen alanda profesyonel olan kişilerin bile ayni çocuk hakkında farklı tespitleri olabiliyor.

Haziran itibariyle ayda 1500 u geçmeyecek şekilde bütçe ayıracağız eğitim için. Bu 1500 tl hem özel eğitim hem oyun terapistine yetmeyecek. O yüzden ilk önce hangisini seçmeliyim diye de düşünüyorum.

O tarz eğitici uygulamalar için kızım henüz hazır değil. Daha çok meyve sebze hayvan kartları hikaye kitapları legolar ile vakit geçiriyoruz. Hayvanları çok seviyor. Algısı biraz açılsın o dediginiz uygulamaları bende deneyimlemek istiyorum kızımla.

Kalabalık aile ortamı çok önemli sosyalleşmek adına. Katılıyorum. Ben koca gün ne kadar verimli olabilirim ki sonuçta temizlik yemek vs illaki kendi kendine kaldığı zamanlar da oluyor. Gerçi daha çok ayaklarımın dibine oturur oynar ben iş yaparken :) dr bilgilendirme yapmadi, ben de zaten ona şaşırıyorum. Ölçümlerde nasıl anlaşılmadi da amniyon sıvısı birden kritik seviyeye geldi. Sadece zorunlu sezeryan diye rapor için detaylı ultrason istedi yazmandan. O dr desi zaten. 36 haftada kalmış gelişmemiş bebek dedi.

Hem mutlu oldum hem gözlerim doldu mesajınızla. Konuşmaya başladığı zamanlar da gelecektir inanıyorum ben. Bir yerde okumuştum,eğer çocuğunuz tek bir sözcük dahi olsa söylüyorsa endişe etmeyin illaki konuşacaktır diye yazıyordu.
Tabiki gelecektir .Yani bu konuda uzman değilim ama bu dediğim hoca da bir profesör ve dediği gibi birden açıldı oğlum .3,5 yasinda hala eli,kolu ,kendisi hiç durmaz .:)) Geçen gün koşarken kafasını çarptı şişti acile götürdük orda bile heryere ellemeye çalıştı Dr bilhusayardan sonuca bakacak 2 dj içinde nasıl yaptıysa bastı buseylere adam nasıl duzeltecegini şaşırdı :)) maalesef hareketli bir nesil var .Güzel haberler alın inşallah ve kendinizi uzmeyin

Yaşı ufak otizm demek adına ama gerekli testleri yapmanızda fayda var. emar gibi mesela, bütün bu sıkıntılar beyinle alakalı da olabilir.
Otizm her ne kadar standart belirtilere bağlanıp teşhis koyulsa da , çok geniş bir yelpaze.
Hasan önal iyi bir tercih olmuş, alanında iyi iki doktorlardan bir tanesi.
Gerekli kan testlerinin yapılması ve takviye vereceği şeyler faydalı olabilir.
Erken eğitim önemli, yapılacak testlerde geç kalmayın , sadece metobilizma ile de kalmayın bence.
İnş bir sıkıntı yoktur varsa da çaresi vardır inş.
Rabbim evladıyla sınamasın kimseyi.
Benim oğlum özel bir çocuk, yardımcı olabileceğim birşey olursa özelden yazabilirsiniz.

Özel ogretimdekiler göz temasi var diyorsa vardır. Yine de ihmale gelmez. Bir de her çocuk bir değil oğlum 6 aydır kreşe gidiyor 2.5 yaşında 1 aydır resmen algısı açıldı. Kreştekiler de diyordu basta derse katılmıyor bakiyor etrafa şimdi ise aktif diyorlar. Ben kreş öneririm

Öncelikle gelişim özellikleri çocuktan çocuğa değişir kesin net bir standarda oturtmak bence çok yanlış tabiki de bilimsellik önemli ama ben doktorlara çok kızıyorum bazen kimi çocuk 9 aylıkken yürür kimisi 16 aylikken. Benim kuzenimin bir kızı var 4 yaşına kadar konuşmadı şimdi susturamiyoruz. Yada kilosu atıyorum 2 yaşına göre doktorların belirlediği standartlara göre düşük olan bı çocuk bakıyorsunuz bı kaç yıl sonra yaşıtlarından daha tombiş oluyor.hipotiroidi konusuna gelecek olursak benim oglumda da vardı 17 günlükken önce tam doz daha sonrasında da 3 yaşına kadar yarım doz verdik çok şükür 3 yaşında tamamen hormonları normale döndü ve ilacı bıraktık. Eğer ilacını dozunda ve vaktinde kullaniyosaniz ve ilaçla birlikte TSH ve serbest T4 değerleri normal çıkıyorsa gelişim geriliği olmaz zaten kullandığınız ilaç onun için. Ayrıca gayette erken dönemde baslamissiniz ilaca hani geç farkedilip bı kaç ay sonra tedaviye baslansa hipotroididen dolayı gerilik olabilir diyelim. Hipotroidide erken teşhis ve tedavi çok önemli.

Sizin söylediğiniz herhangi bir davranışı yapıyormu dikkat ediyormu yoksa kendi istediğinde mi yapıyor otizm in seviyeleri var benim otizmli olan öğrencimle mesela kesinlikle iletişim kurulmuyor
Mesela süpürgenin fişini çıkartmak ister her seferinde hayır derim az ağlar ama çıkarmaz. Fortmantonun kapısını açıp ev terliklerini döküp oynar ama dışarı ayakkabı bölümünü asla dökmek çünkü onun da yasak olduğunu biliyor bir kaç defa o konuda da hayır demiştim. Mesela bazen kapısını acar sadece ve ben yine hayır derim kapatir geri.

Allah, allah. Bizim gelişim geriliğimiz çok önceden belliydi. Amniyon sıvımız iyiydi ama iki haftalık gerilik vardı. O yüzden son 2 ay her hafta kontrole gittim. Son ayın ilk 2.5-3 haftası her hafta ve son hafta birer gün ara ile kontrole çağırdı. Tıp konusunda bilgim yok elbette ama bebeğin 36. haftada takılıp kalması beslenememesi demek. Hani plesanta artık bebeği yeterince beslemiyorsa dese yine anlayacağım ama 36. haftada kaldı demek tuhaf. O son ayda bile haftada bir gittiğim kontrolde kızım azda olsa gelişiyordu. Tecrübe olmuş size en azından. İkinci bir gebelikte daha iyi bir doktora danışırsınız.

Benim doktorum çok iyiydi. Risklerin çok yüksek olduğu ama kendimi ona odaklamamam gerektiği, gayet sağlıklı doğabileceğini hep söyledi.
Çok özür diliyorum. Unutmusum nasıl olduysa. Plesenta yaşlanmış demişti dr um bana.
Aklıma gelmişken, büyük ihtimalle ya plesantadaki yetersiz kan akışından kaynaklı suyunuz azaldı ya amniyon suyundaki azalma dolayısı ile kordon bebeği yeterli besleyemedi ya da kesede bir yırtılma vs oldu suyunuz azalmaya başladı ama siz anlayamadınız. Böyle bir durumda doktorun muayene etmesi ve ona göre bilgilendirmesi gerekirdi zaten.
Zaten benim, çamaşırdaki islakliklarin şu gibi olması sebebiyle şikâyetim üzerine anlaşılmıştı bu sıvı azalması.
Öncelikle sizi çok iyi anladığımı ifade etmek isterim.

34 haftalık Prematüre bebeklerim var.1 kg doğan gelişim geriliği nedeniyle 30 hafta ile uyumlu doğdu. Hiç sorun yaşamadı elhamdülillah.

İkizi ise.. kaba motor gelişiminde 6 7 ay geriden geldi.10 10 aylıkken desteksiz oturdu 11 aylıkken sağa sola döndü 14 aylıkken işaret etti işaret etti. 8 aylıkken bir nesneye uzand uzandı. 18 aylık emekledi. 25 aylık oldu yeni yeni yürüyor.

İki kere de havale geçirince nöroloji çocuk gelişim uzmanı çocuk metabolizma hep gördü. Tüm tahlilleri temiz çıktı emar çekildi Hala da kontrol lerimiz devam ediyor.

Tabii gelişim geriliğine ben çok takmıştım. Çünkü beklenenden çok fazla geriden geliyordu. Dr metabolizing metabolik Bir rahatsızlık olmadığını solunum sıkıntısı da yaşadığı için normal olduğunu söyledi.

İnce motor da geridendi.ama onu yakaladı. Tabii çok destekledim ben mesela Oyun hamurlarını verdim kendimce parmak kasları çalışırsa güçlenir gelişir diye düşündum.misket ve leblebi ile oynattim.pecete ve kağıt verdim parcalattim.ve çok güzel kalem tutuyor epeydir.kalemi de 12 aylıkken verdim eline..

18 aylıkken 2 kelimesi vardı.dr kreşe yollariz ilerlemezse demişti.22 aylıkken 25 kelimesi vardı.su anda 60-70 kelimesi var.ve basit cümleleri var..

Çok Dr la görüştüm.cok makale okudum yerli ve yabancı gelişim geriliği ve prematüre bebeklerle ilgili.. telaşlı ve bu konuda tecrübeli bir anne olarak şunu söyleyebilirim bebeğiniz bence normal ama geriden gelecek..

Bazı prematüre bebekler özel durumlarda beklenenden çok daha fazla geri kalabiliyor.sizinkinin de tiroidle ilgili bir sıkıntısı varmış normal sanki..

Rabbim şifa versin inşallah Sizin de endişeleriniz boşa çıkar..
Masallah evladiniza. Benim kizimin kalemle pek arasi iyi değil. Veriyorum , gosteriyorum da ama azıcık karalıyor sonra kalemi ağzına alıp dişleriyle kemirmeye başlıyor.
Otizmli olsaydı eğer anne bile demezdi diye düşünüyorum.. Çünkü tanıdığım var 9 yaşında şuan hiç kelime söylemiyor sadece bağırıyor ya da sesler çıkarıyor.. Bi yere elindeki şeyi vurma huyu var mı periyodik olarak.. Elini de olabilir?
Yok öyle bir huyu.
Çocuğunuza gelişim geriliği de dense ,otizme yönelik şüpheler var da denilse size onerilecekler ; çocukla bire bir çalışma,uyaran zenginliği ,akranlari ile olmasının sağlanması, televizyon ve tabletten çocuğu uzak tutmanız (bunu zaten yapiyormussunuz),çocuğun her hareketini sürekli gozlerinizi ona dikerek gozlemleyip onun yanında bu durumu konuşup onu strese sokmamaniz,çocukla ilgilenecek kişinin sık değişmemesi (bilgi akışı olmuyor,durum tespiti yapılamıyor,otistik çocuklar degisiklige kolay adapte olamıyor) ve sabirdir.Ebeveynlerin çift olarak ortak tutum içinde olmaları,durumu kabullenip suçlu aramamalari (bu dönemde senin halanın kızına çekmiş ...biz de böyle çocuk yok çünkü konuşmaları çok yapılır) ve hayatlarına olabildiğince doğal akışı içinde devam edebilmeleri ailelere verilebilecek en güzel tavsiyedir
Allahtan çevremizdeki insanlar bilinçli kişiler. Bu konuda sorun yaşamıyoruz,umarım ilerde de yaşamayız.
Yaşı ufak otizm demek adına ama gerekli testleri yapmanızda fayda var. emar gibi mesela, bütün bu sıkıntılar beyinle alakalı da olabilir.
Otizm her ne kadar standart belirtilere bağlanıp teşhis koyulsa da , çok geniş bir yelpaze.
Hasan önal iyi bir tercih olmuş, alanında iyi iki doktorlardan bir tanesi.
Gerekli kan testlerinin yapılması ve takviye vereceği şeyler faydalı olabilir.
Erken eğitim önemli, yapılacak testlerde geç kalmayın , sadece metobilizma ile de kalmayın bence.
İnş bir sıkıntı yoktur varsa da çaresi vardır inş.
Rabbim evladıyla sınamasın kimseyi.
Benim oğlum özel bir çocuk, yardımcı olabileceğim birşey olursa özelden yazabilirsiniz.
Herşeyi yapacağım emin olun. Çok teşekkür ediyorum.
Özel ogretimdekiler göz temasi var diyorsa vardır. Yine de ihmale gelmez. Bir de her çocuk bir değil oğlum 6 aydır kreşe gidiyor 2.5 yaşında 1 aydır resmen algısı açıldı. Kreştekiler de diyordu basta derse katılmıyor bakiyor etrafa şimdi ise aktif diyorlar. Ben kreş öneririm
Kreşe bezi bıraktığımızda vermeyi düşünüyorum. Kreş kesinlikle aklımda olan birşey. Sizin çocuğunuz bezi bırakmış miydi basladiginizda.

İnşallah bir sorun yoktur bir bilgim yok ama ben sizden bilgi almak istiyorum. Benim bebeğimde anne karnında gelişim geriliğiyle doğdu, 38 haftada 34 haftalık gözüküyordu aynı sizin gibi acil sezaryen oldum. Bebeğim 2390 gr doğdu. Şuan 7 aylık olacak ve sadece 5 kilo :KK43: sağlık ocağında hep bir sey olmaz dediler minyon olacak falan ama artık hastaneye götürmeye karar verdim. Sizin doğduktan sonra gelişimi nasıldı benim bebekte de olabilir mi hastalık

Öncelikle gelişim özellikleri çocuktan çocuğa değişir kesin net bir standarda oturtmak bence çok yanlış tabiki de bilimsellik önemli ama ben doktorlara çok kızıyorum bazen kimi çocuk 9 aylıkken yürür kimisi 16 aylikken. Benim kuzenimin bir kızı var 4 yaşına kadar konuşmadı şimdi susturamiyoruz. Yada kilosu atıyorum 2 yaşına göre doktorların belirlediği standartlara göre düşük olan bı çocuk bakıyorsunuz bı kaç yıl sonra yaşıtlarından daha tombiş oluyor.hipotiroidi konusuna gelecek olursak benim oglumda da vardı 17 günlükken önce tam doz daha sonrasında da 3 yaşına kadar yarım doz verdik çok şükür 3 yaşında tamamen hormonları normale döndü ve ilacı bıraktık. Eğer ilacını dozunda ve vaktinde kullaniyosaniz ve ilaçla birlikte TSH ve serbest T4 değerleri normal çıkıyorsa gelişim geriliği olmaz zaten kullandığınız ilaç onun için. Ayrıca gayette erken dönemde baslamissiniz ilaca hani geç farkedilip bı kaç ay sonra tedaviye baslansa hipotroididen dolayı gerilik olabilir diyelim. Hipotroidide erken teşhis ve tedavi çok önemli.
Endokrin dr umuz demişti ki , 6 ay gerilik gayet normal bu çocuklar için. Ilerde kapanır. Troid sorunu ile doğan bebeklerde gelişim geriden gelir demişti. Yani denver testi sunucu yapmıştı bu yorumu. Hatta ilacı kesecekti deneme amaçlı ama madem gerilik soz konusu biraz daha böyle devam edelim diyerek mart ayına 3 ay sonraya randevu vermişti. Hafta ici endokrin için de kan vereceğiz. Size sormak istediğim şeyler var aslında, mesela benim kızımın dili normalden büyük. Sürekli disarda değilse de çoğu zaman dışarıda kalıyor dili. Sizin nasıldı? Dr umuza göre bu irsi. Lâkin bizde büyük dilli yok. Çocuklar maalesef bilmeden yapıyorlar ama o kadar çok üzülüyorum ki parkta. Her seferinde neden senin kızının dili disarda diyorlar. Aşırı derecede takıntı yaptım bu dil konusunu bu sebeplerden. Çünkü çok oluyor bu dialoglar. 20 resim çekerim dili içerde olanlar hariç ötekileri silerim. Dişleri çıktıkça ve yaşı büyüdükçe dilini içerde tutacağı görüşündeler çevremiz. Dr umuzsa yaşayıp göreceğiz bunu diyor. Dis konusunda ayri dertliyim. Kasım 2018 de rutin kan testinde demir,ferritin d vitamini düşük cıktı. Şimdi hepsi normal sınırlarda.3 aylık bir tedavimiz oldu ferro sanol surup kullanmak zorunda kaldık. Dr , değerlerinin toparlanması ve depolarının dolması için mecbur kıldı bizi. Yani bile bile dişlerini feda ettim. Şuan simsiyahlar. Şurubu bırakalı çok oldu ama siyahlıklar geçmedi. Ferro sanol hariç diğer takviyelerin bizim için yetersiz olacağını anlatmıştı. Şuan toz kullanıyoruz demir için mesela. Çünkü değerleri normale geldi ve artık koruma amaçlı bu takviye. Dişleri dökülüp yenileri çıkana kadar böyle siyah siyah gülümseyecek kızım ne yapalım. Yeni çıkan dişleri beyaz Allahtan. Parkta 2 soru mütemadiyen sorulur her seferinde. Neden dil büyük neden dişleri siyah. Allah dermansız dert vermesin. Bir gün gelecek hepsi geçecek inşallah.

Rabbim inşallah hayırlı haberler aldırsın.
Hiç bir sorunu yok raporunu alın.

İnşallah bir sorun yoktur bir bilgim yok ama ben sizden bilgi almak istiyorum. Benim bebeğimde anne karnında gelişim geriliğiyle doğdu, 38 haftada 34 haftalık gözüküyordu aynı sizin gibi acil sezaryen oldum. Bebeğim 2390 gr doğdu. Şuan 7 aylık olacak ve sadece 5 kilo :KK43: sağlık ocağında hep bir sey olmaz dediler minyon olacak falan ama artık hastaneye götürmeye karar verdim. Sizin doğduktan sonra gelişimi nasıldı benim bebekte de olabilir mi hastalık

Merhaba. Kesinlikle ( alaninda iyi ) çocuk doktoru görsün. Cunku her ay ben kizimi aylık kontrollerine götürürdüm, güya özel hastane. Hep normal denildi. Ama dr değil de çevrenin fark etmesi neticesinde bu durumdayım. Benim ilk evladım haliyle bana normal geliyordu. Lütfen siz de araştırıp ii bir doktora götürün. Sorunuza cevabım,gerilik olabilir de olmayabilir de siz gözlem yapın evvela.

Arkadaşlar bu arada unuttuğum bir detay daha var. Bu da otizm belirtisi imiş. Mesela aksam Babası isten geldiğinde zil sesi ile heyecanlanır. Kapıyi actigimda babasını görünce kuş gibi oluyor. Ellerini silkeliyor. Kanat cirpar gibi. Gülümsüyor. Sonra kucaklaşma vs. Ha birde dışarı çıkmak istiyor hemen kapı kapanınca da başlıyor ağlamaya:)
Merak ediyorum normal olan çocuklar böyle eylemlerde bulunuyor mu? Ellerini silkeler gibi kanat cirpar gibi heyecanlanınca yapıyor ama çoğunlukla babası işten gelince onu görünce yapıyor.

Arkadaşlar bu arada unuttuğum bir detay daha var. Bu da otizm belirtisi imiş. Mesela aksam Babası isten geldiğinde zil sesi ile heyecanlanır. Kapıyi actigimda babasını görünce kuş gibi oluyor. Ellerini silkeliyor. Kanat cirpar gibi. Gülümsüyor. Sonra kucaklaşma vs. Ha birde dışarı çıkmak istiyor hemen kapı kapanınca da başlıyor ağlamaya:)
Merak ediyorum normal olan çocuklar böyle eylemlerde bulunuyor mu? Ellerini silkeler gibi kanat cirpar gibi heyecanlanınca yapıyor ama çoğunlukla babası işten gelince onu görünce yapıyor.
Çok ilginç çünkü benim bebeğim de heyecanlanınca babasını görünce kollarını çırpar heyecanlanır kendini sıkar beni al der yani. Dışarı gidince de ağlar . 10,5 aylık bana normal geliyordu bu hareketleri. Bunun nesi otizm belirtisiymiş ki acaba?

Arkadaşlar bu arada unuttuğum bir detay daha var. Bu da otizm belirtisi imiş. Mesela aksam Babası isten geldiğinde zil sesi ile heyecanlanır. Kapıyi actigimda babasını görünce kuş gibi oluyor. Ellerini silkeliyor. Kanat cirpar gibi. Gülümsüyor. Sonra
kucaklaşma vs. Ha birde dışarı çıkmak istiyor hemen kapı kapanınca da başlıyor ağlamaya:)
Evet bu otizm belirtilerinden biridir,çoğunlukla kanat çırpmaya kendi etrafında dönme de eşlik eder.
Yani çocuk kendi etrafında dönerken aynı zamanda ellerini kanat çırpar gibi hareket ettirir.
Bununla birlikte normal gelişim gösteren çocuklar da dönme hareketi olmaksızın zaman zaman bu davranışı sergileyebiliyor.
Otizm çok geniş bir spektrum.
İşin içine Asperger Sendromu ve Yaygın Gelişimsel Bozukluk da girince tablo hepten genişliyor.
Size tavsiyem belirtileri araştırmayı şu an için bırakın.
Alanında uzman birinden teşhis almadıkça otizm şüphesiyle her davranışın altında bir belirti aramayın.
Mutlaka uzman bir doktordan görüş ve tanı alın.

Evet bu otizm belirtilerinden biridir,çoğunlukla kanat çırpmaya kendi etrafında dönme de eşlik eder.
Yani çocuk kendi etrafında dönerken aynı zamanda ellerini kanat çırpar gibi hareket ettirir.
Bununla birlikte normal gelişim gösteren çocuklar da dönme hareketi olmaksızın zaman zaman bu davranışı sergileyebiliyor.
Otizm çok geniş bir spektrum.
İşin içine Asperger Sendromu ve Yaygın Gelişimsel Bozukluk da girince tablo hepten genişliyor.
Size tavsiyem belirtileri araştırmayı şu an için bırakın.
Alanında uzman birinden teşhis almadıkça otizm şüphesiyle her davranışın altında bir belirti aramayın.
Mutlaka uzman bir doktordan görüş ve tanı alın.
Çok ilginç. Her ay rutin kontrollere gidiyoruz doktorumuz otizm açısından da inceliyor hiç bu konuda öyle demedi bize. Bana yazmadınız ama merak ettim. Başka nedir belirtileri. Benim bebeğim konuşuyor sesine bakıyor, her şeyi anlıyor, her şeyi gösteriyor. Renkleri biliyor, kedi köpek taklidi yapıyor. Ama kanat çırpıp seviniyor hep böyle şaşırdım şimdi.

Çok ilginç çünkü benim bebeğim de heyecanlanınca babasını görünce kollarını çırpar heyecanlanır kendini sıkar beni al der yani. Dışarı gidince de ağlar . 10,5 aylık bana normal geliyordu bu hareketleri. Bunun nesi otizm belirtisiymiş ki acaba?
Çok ilginç. Her ay rutin kontrollere gidiyoruz doktorumuz otizm açısından da inceliyor hiç bu konuda öyle demedi bize. Bana yazmadınız ama merak ettim. Başka nedir belirtileri. Benim bebeğim konuşuyor sesine bakıyor, her şeyi anlıyor, her şeyi gösteriyor. Renkleri biliyor, kedi köpek taklidi yapıyor. Ama kanat çırpıp seviniyor hep böyle şaşırdım şimdi.
Derin sularda yazacaktır gerçi.
Sizin çocuğunuz gayet de normal.

Sevinç gösterisi olarak bebeğinizin ellerini sallamasında herhangi bir sorun yok,telaşlanmayın.
Yukarıda diğer saydıklarınızı,otizmli olsaydı zaten yapamazdı.
O nedenle diğer belirtileri size yazmaya gerek duymuyorum.

Mesela süpürgenin fişini çıkartmak ister her seferinde hayır derim az ağlar ama çıkarmaz. Fortmantonun kapısını açıp ev terliklerini döküp oynar ama dışarı ayakkabı bölümünü asla dökmek çünkü onun da yasak olduğunu biliyor bir kaç defa o konuda da hayır demiştim. Mesela bazen kapısını acar sadece ve ben yine hayır derim kapatir geri.

Çok özür diliyorum. Unutmusum nasıl olduysa. Plesenta yaşlanmış demişti dr um bana.

Zaten benim, çamaşırdaki islakliklarin şu

Kreşe bezi bıraktığımızda vermeyi düşünüyorum. Kreş kesinlikle aklımda olan birşey. Sizin çocuğunuz bezi bırakmış miydi basladiginizda.

Zaten benim, çamaşırdaki islakliklarin şu gibi olması sebebiyle şikâyetim üzerine anlaşılmıştı bu sıvı azalması.

Masallah evladiniza. Benim kizimin kalemle pek arasi iyi değil. Veriyorum , gosteriyorum da ama azıcık karalıyor sonra kalemi ağzına alıp dişleriyle kemirmeye başlıyor.

Yok öyle bir huyu.

Allahtan çevremizdeki insanlar bilinçli kişiler. Bu konuda sorun yaşamıyoruz,umarım ilerde de yaşamayız.

Herşeyi yapacağım emin olun. Çok teşekkür ediyorum.

oğlum 30 aylık daha bezi bırakmadı.kres biz hazır olduğunda biraktiracagiz dediler. Gecen gun tekrar gittigimde simdi havalar soğuk nisan gibi havalar ısınsın bezleri cikaririz dediler. Benim oğlum da konuşmuyor 1 aydır daha baba dede mama ve su diyor. Her 2 ayda çocuk ve ergen psikiyatriye gidiyoruz kontrole.

Endokrin dr umuz demişti ki , 6 ay gerilik gayet normal bu çocuklar için. Ilerde kapanır. Troid sorunu ile doğan bebeklerde gelişim geriden gelir demişti. Yani denver testi sunucu yapmıştı bu yorumu. Hatta ilacı kesecekti deneme amaçlı ama madem gerilik soz konusu biraz daha böyle devam edelim diyerek mart ayına 3 ay sonraya randevu vermişti. Hafta ici endokrin için de kan vereceğiz. Size sormak istediğim şeyler var aslında, mesela benim kızımın dili normalden büyük. Sürekli disarda değilse de çoğu zaman dışarıda kalıyor dili. Sizin nasıldı? Dr umuza göre bu irsi. Lâkin bizde büyük dilli yok. Çocuklar maalesef bilmeden yapıyorlar ama o kadar çok üzülüyorum ki parkta. Her seferinde neden senin kızının dili disarda diyorlar. Aşırı derecede takıntı yaptım bu dil konusunu bu sebeplerden. Çünkü çok oluyor bu dialoglar. 20 resim çekerim dili içerde olanlar hariç ötekileri silerim. Dişleri çıktıkça ve yaşı büyüdükçe dilini içerde tutacağı görüşündeler çevremiz. Dr umuzsa yaşayıp göreceğiz bunu diyor. Dis konusunda ayri dertliyim. Kasım 2018 de rutin kan testinde demir,ferritin d vitamini düşük cıktı. Şimdi hepsi normal sınırlarda.3 aylık bir tedavimiz oldu ferro sanol surup kullanmak zorunda kaldık. Dr , değerlerinin toparlanması ve depolarının dolması için mecbur kıldı bizi. Yani bile bile dişlerini feda ettim. Şuan simsiyahlar. Şurubu bırakalı çok oldu ama siyahlıklar geçmedi. Ferro sanol hariç diğer takviyelerin bizim için yetersiz olacağını anlatmıştı. Şuan toz kullanıyoruz demir için mesela. Çünkü değerleri normale geldi ve artık koruma amaçlı bu takviye. Dişleri dökülüp yenileri çıkana kadar böyle siyah siyah gülümseyecek kızım ne yapalım. Yeni çıkan dişleri beyaz Allahtan. Parkta 2 soru mütemadiyen sorulur her seferinde. Neden dil büyük neden dişleri siyah. Allah dermansız dert vermesin. Bir gün gelecek hepsi geçecek inşallah.
Doktorunuz nasıl böyle genelleme yapiyor anlamıyorum erken teşhis ve tedaviyle gelişim neden geriden gelsin.benim oğlum şu an 4 yaşında Gelişimi elhamdülillah çok iyi özellikle dil gelişimi super 2 buçuk yaşında renklerin ingilizcelerini bile biliyordu.maşallah çokta zeki. 13 aylıkken yurudu. Benim oğlumun hipotroidisi doğum sonrasi fazla batikon kullanımından demişti doktorumuz prof selim Kurtoğlu. Yani ben oğlumun göbeğine çok surmustum batikon kendi dikişlerimde de kullandım maalesef bolca.cok yakın bı arkadaşımin oğlunda da var hipotroidi ve onun doktoru anne karnında bir antikorun bebeğe geçmesiyle olmuş demişti. O çok geç başlamıştı ilaca neredeyse 50 gunluktu. oglumdan üç ay büyük şu an oda çok sağlıklı ve gelişimi çok iyi ama o ilacı birakamadi hala devam ediyor.kisacasi tabiki de doktorunuz daha iyi bilir ama ilaca erken başlanıp hormonları normal seviyedeyse neden gelişim geriliği olsun. Demir eksikliğine gelince benim oglumun da hep sinirdaydi doktorumuz o söylediğiniz ilaçtan veriyordu ama ben düzenli iciremedim ogluma. Kizinizin dişleri muhtemelen ondandır ama çok dişe takilmayin benim eltimin oğlunun ön dişleri kalmadı resmen hem çürük hemde sürekli kırılıyor. Kısacası lutfen stres yapmayın biliyorum anne olarak çok zor ama hem size hem çocuğunuza zarar.

X