Bi çocuğum var. 5. Sınıfa geçti bu yıl. Devlet okuluna gitti. Yine devlete devam edecek. Hiperaktif tedavisi görüyor ve IQ su oldukça yüksek. Sporla uğraşıyor. Türkiye 3. Ve 4. Var. Gitar Çalıyor.
Velhasıl okula başladığı günden beri ödev yapması, kitap okuması hep problem oldu. Yazısı çok kötü. Dersleri iyi ama zeki olduğu için şimdiye dek çalısmadan idare etti.
Tatil girdiğinden beri bilgisayar oyunlarına taktı. Sabah kalkar kalkmaz bilgisayar başına geçiyormuş. Ben de günde 1-2 test çözsün, biraz kitap okusun. Camiye gidip dua öğrensin istiyorum. Tabi ki Bahçeye inip oymayacak, tv izleyecek, bilgisayar oynayacak.
Benim istediklerim hep evde bir probleme sebeb oluyor. Çünkü bunları yapmak istemiyor. Öyle zor geliyor ki ona. Benim zorlamakla çözdüğü testten, Okuduğu kitaptan hayır gelmiyor. Bu hoca tuttuk. Ramazan'dan sonra özel ders verecek.
Sizce oğluma fazla mı yükleniyorum. Tek çocuğum olduğu için bu konuda tecrübesizdim. Belki de normal bir süreç bilmiyorum. Sizin Çocuklarınız yaz tatilinde neler yapıyor.
Onun geleceği için çok endişeleniyorum. Değerli fikirlerinizi bekliyorum.
Merhabalar,
IQ yüksekliği ve hiperaktivite teşhisiyle çocukluğu dar edilmiş bir insan olarak fikrimi paylaşayım sizinle. Üniversite mezuniyetime kadar ders çalıştığım an sayılıdır. Çünkü ben zaten okulda anlıyordum, evde neden bildiğim şeyi bir daha okuyordum ki? Son dakikada gelen ilham ya da zeka pıhtısı olarak gördüğüm bir atağım oluyordu, çeşitli varsayımlar ya da ne bileyim bildiğim kadarını süsleyerek sıfır çalışmayla sınavlarımı iyi bir şekilde veriyordum. Evde herkes gazete kitap okuyor, bana öğretmiyorlar -bilerek öğretmemişler okuldan sıkılmamam için- diye kızıp reklamları dikkatle izleyip tabelaları okuyup harfleri çıkararak okumayı öğrenmiştim ve emin olunca yolda durdurup bakın size şunu okuyayım kendim öğrendim demiştim. Çocuğunuz gördüğünüzden daha derin bir çocuktur muhtemelen, ders çalışmayı hiç sevmeyecek.. Ben mesela hala televizyon izlerken sıkılırım, sadece bir şeye bakmak anlamsız. 20 dkdan sonra gözüm ekranın dışına kayar. Ders çalışmak istesem 20 dakikada dikkatim dağılır, sıkılır atarım...
Nesin Vakfı Matematik Köyü gibi bir ortama yönlendirebilirsiniz... Yüzmek; hem tüm bedenin çalışması hem de su anlamında çok iyi geliyor. 16 yıl aralıksız gittim neredeyse...
Yabancı dil ilgimi çekti, ilkokul ve ortaokul boyunca ilgilendim zevkle..
Mesela ilkokul 5 harika bir yaş, bir kurs ile dil öğrensin, tatile ya da konuşma kulüplerine götürün yabancılarla konuşsun. Kendini normal arkadaşlarından üstün ve farklı bir şey yapıyor olarak görecektir.
Çocuğa IQ'n yüksek maşallah, hiperaktifsin bıktım gibi şeyler söylemeyin, kendini anormal hissetmeye ve sorgulamaya başlıyor..
Çok iyi eğitilmesi, üstüne düşülmesi ama bunaltılmaması gereken özel bir çocuğunuz var.
Allah korusn bin kez ama şu bir gerçek ki; katiller, bağımlılar genelde IQ'su yüksek insanlardır. İyi eğitilmezlerse sıkılırlarsa, kendilerini farklı, acayip hissederler ve hayatta onlara hitap eden şeylere rastlamazlarsa yanlış şeylere yönlenirler. İyi bir arkadaşım vardı aynı ortamda oyun seanslarında tanıştığımız, anne baba sen zekisin IQ'n yüksek şurda oku, burda oku, böyle ders çalış diye bunlatınca okulu bırakıp uyuşturucu vs. olaylarına girdi.
Canınızı sıksın diye söylemiyorum ama bu konuda yazılmış onca kitap, internette kaynak var. Bilgisayarda vakit harcaması kötü ama ona daha farklı geliyor bu durum. Elinden onu alacaksanız yerine o oranda seveceği bir şey koymalısınız.
Çekinmeyin değişik şeyler denetin.. Halı dokuma, maça gitme, yemek yapma, örgü örme, tamir tadilat yapma, paten kayma aklınıza ne geliyorsa denedim ben.
Ufaklığa sevgiler ve başarılar, :)