Bence altından kalkarız diyorsanız gidebilirsiniz. Benim kuzenim 4 aylık kızıyla gitmişti. Bazen eşiyle dönüşümlü, bazen de birlikte tavaf yapmışlar. Kanguru ve hafif baston pusetle gitmişti. Tavaf ederlerken bebeğin durumuna göre ya kanguru ya puset kullanmışlar. Çok kalabalık görürlerse işte sırayla tavaf yapmışlar. Namaz kılarken de pusetinde yatırmışlar.
Bebekler uzun yolculukları sevmez diye birşey yok. Ben oğlumu ilk uzun yolculuğuna 4aylıkken araba ile götürmüştüm. Sanırım 7aylık civarıydı ilk uçakla yurtdışına gittiğimizde. 15 aylık şu an ve en uzunu istanbul-antalya olmak üzere 9 kere araçla uzun seyahate çıktık. 4 kere de yurtdışına geldi bizimle, en uzun uçuşu istanbul-dubai idi. Çok şükür problem yaşamadım. Bebeğe bağlı yani, her bebek seyahati sevmez-problem çıkarır-ağlar diye birşey yok.
Ben uzun seyahatlerde yanıma pompa ile soğuk tutan çantalardan alıyordum. Evden dondurucudaki sütlerden yedek olarak o çantaya koyup içerisine bir de şu sıcak soğuk kompres için eczanelerde satılan packlerden koyuyordum. Uçakta hosteslere verdim, yurtiçinde otellerin dondurucusunu kullandım, yurtdışında odamızı ona göre ayarladık mutfak ve dondurucu vardı. Ne yanıma aldığım sütleri, ne de gittiğim yerde sağdığım sütleri çözdürüp ziyan etmeden taşıyabildim ve kullandım.
Benim oğlumun da gaz sancısı vardı. 6 aylıkken falan kurtulmuştu. Kullandığımız hiç bir ilaç fayda etmemişti. Biz masaj yapıyorduk, doktoru öğretmişti. Ama ilk seyahate götürdüğümüzde yola çıkmadan önce üşütmüştü. Burnu tıkalı olduğu için gittiğimiz yerde geceleri biraz zorlanmıştık ama gaz sancılarından dolayı zorlanmamıştık. Eşimin teorisine göre bebek arabası gezerken karnına masaj yapmışız gibi etki ediyordu :)
Geniş bir panço alırsan (önü açık olmayan, dikdörtgen kesimli başından giydiklerinden) heryerde rahatça emzirebilirsin. Parkta panço ile emzirmişliğim var, tabii eşimin de yardımıyla. Açılmaması için birinin desteğine ihtiyacın olabiliyor.
Kanguru konusunda da birkaç model var araştırırsan omurgasına yük bindirmeden bebeği kavrayan modeller var piyasada. Ben öyle bir kanguru almıştım, ne zaman kullanmaya başladığımı tam hatırlamıyorum ama sanırım 4 aylık civarıydı.
Bunları yolculuk için fikir olur diye yazıyorum ama en önemlisi doktorunuza danışın bence. Onay verirse plan yaparsınız. Ben umreye gitmedim oğlumla ama yurtdışına giderken bizim doktorumuz bazı ilaçları yanımızda bulundurmamızı önermişti mesela. Bence şu an çok kalabalık yoktur da umrede. Hava da serin olmasa bile çok sıcak da değildir mevsimden ötürü.
Kısacası; bence doğru planlarsanız seyahati seven bebekle heryere gidilir ama doktorunuza da danışıp planlayın. Sağlığı açısından risk görmez ise doktorunuz gidilir elbet :) ben olsam sanırım giderdim ama yanımda annelerden biri ile ve bebeğime yabancıların temas etmesine izin vermezdim.