• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

5 aylık bebeğime Ek gıdaya başladım

Toyumvar

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
24 Mayıs 2019
1.389
546
123
25
Zaten buraya az kilo alıyor diye konu açmıştım baktım ki kullandıgımız bebek bezinin beli bol gelmeye başladı zaten boyu hızlı uzuyor demekki aldıgı kilo boyuna oranla yeterli gelmiyor dedim. Günde üç kaka ishalli yapıyordu ve sabahalrı ince bir dilim muz vermeye başladım. Kakası düzeldi ama çocugun doymadıgının farkındaydım ek gıdaya başladım. Yarın doktor göreceğiz. Yanlış mı yapıyorum bilmiyorum ama geceleride doymuyor emip uyuyo yirmi dk sonra birdaha kalkıyor tekrar tekrar. İki gündür yanımda memede uyutuyorum bütün gece böyle göğsüm açık o memede acıktıkça emiyor. Şimdi sabahalrı bir dilim muz akşama dogru ev yapımı yoğurt ya da sebze veriyorum mama yapıyorum püre. Acaba gece uykusuna geçerkenmi yedirip yatırsam. Biberon tutmuyo zaten yoksa sağıp uykudayken biberonla veririm ama almadı. Bu ek gıda biraz toparladı çocugu fark ediyorum. 5 aylık olmadna başladım zaten içim içimi yiyor vermesem aç versem ona bir faydası yok

En iyi cevap
Zaten buraya az kilo alıyor diye konu açmıştım baktım ki kullandıgımız bebek bezinin beli bol gelmeye başladı zaten boyu hızlı uzuyor demekki aldıgı kilo boyuna oranla yeterli gelmiyor dedim. Günde üç kaka ishalli yapıyordu ve sabahalrı ince bir dilim muz vermeye başladım. Kakası düzeldi ama çocugun doymadıgının farkındaydım ek gıdaya başladım. Yarın doktor göreceğiz. Yanlış mı yapıyorum bilmiyorum ama geceleride doymuyor emip uyuyo yirmi dk sonra birdaha kalkıyor tekrar tekrar. İki gündür yanımda memede uyutuyorum bütün gece böyle göğsüm açık o memede acıktıkça emiyor. Şimdi sabahalrı bir dilim muz akşama dogru ev yapımı yoğurt ya da sebze veriyorum mama yapıyorum püre. Acaba gece uykusuna geçerkenmi yedirip yatırsam. Biberon...
Sevgili anne, bebeğiniz ishal ve kilo kaybediyorsa bu açlıktan ziyade başka bir sorun olabilir. Sütünüz yetmiyor ve bebeğiniz mama kabul etmiyor olabilir elbette. Burada önce doktor tavsiyesini dinleyip ona göre adım atmanız gerekir. Ek gıda için bebeğin doymamasının yanı sıra hazır olduğuna dair başka işaretleride takip etmek gerekir. Siz "bebeğim doymuyor" diye telaş ederek her şeyi birbirine karıştırmış gibisiniz. Ya da buraya öyle yansıtıyorsunuz. Önemli olan bebeğinizin kilo alması değil, sağlıklı kilo alması. Mamanın içine bisküvi katma konusu enteresan geldi bana. Muz, patates gibi gıdalar kabız yapabilir sık sık verilirse. Ayrıca ilk dönemler doyumluk değil tadımlık olur diye biliyorum, çok yedirilirse yine kabızlık sorunu olabilir. Siz burayı bırakında ilk iş doktorunuza başvurun.

5 aylık ek gıdaya başlayabilirsiniz doktor önerisiyle hevesliyse vs ancak 9. aya kadar kalori beklentinizin olmaması gerekiyor. Sütünüz yetmiyorsa bunu ek gıdayla değil mamayla takviye etmeniz gerekiyor. 9. aya kadar %90 mama ve ya anne sütü %10 tadım seviyesinde katı gıda. 9-12. ayda %50-%50 12-18 ay arasıda %80 ek gıda %20 anne sütü sonrasında %100 katı gıda olacak şekilde olması gerekiyor.
Merhaba 9-12 aylıkta 50 50 demişsiniz 10 gün sonra 9 aylık olucak bebegim var. Bu 50 50 yi nasıl yapmam lazım. Ne zamn meme ne zamn ne kadar yemek vermem lazım

Ben size zaten kabızlık problemi yaşayabilirsiniz endişesiyle bu kadar şey yazıyorum yoksa banane. Herkes size yanlış yoldasınız diyor siz sadece saldiriyorsunuz. Ek gıdaya öyle baslanmaz demeye çalıştığımız bu. Doktordan cikmiyorsunuz madem tüm sebze ve meyveler bitmeden bisküvi falan verilmeyecegini,önce nelerin yedirilmesi gerektiğini hiç bir Allah'ın kulu söylemedi mi? Hemşire muz verme patates ver demiş mesela başlamadan önce neden bu detayları öğrenmediniz de gittiniz ilk kez bişey yiyen çocuğa muz gibi bağırsak zorlayıcı bir besin verdiniz? Üstelik önce meyveyle baslarsaniz sebze kabul ettirmeniz zorlaşır.

Ayrıca burda yazdiginizdan en son 2.5 aylıkken gitmissiniz gibi anlaşılıyor
Yok biz aşı felanda yaptırmıyoruz o yüzden hastanelere tövbeliyiz götürmüyorum çocugu. Hastanelerde bizi aramıyor bu ayki kontrolünüze gelmediniz diye hatta ben çocugu evde dogurdum daha kimliği bile yok. Azıcık mantıklı konuşun ya.

baya bir on gün sonra çorbaya felan gecebilirmiyim şimdi pirinç unu irmik sipariş verdim
yapma allahaskina toyum var cahil de degilsin küçük de degilsin elinin altinda da internet var. allah askina cocuga pirinc unlu mama veren mi kaldi bu devirde?
besleyiciligi ne bu sacma seyin? corbayi mix yapayim diyorsun allah askina cocugunun alerjisi var mi diye her bir seyi sadece tek o olarak 3 gun vermen ve cocugu gozlemen lazim ki acaba o seye alerjisi var mi. sikinti yoksa yeni maddeye gecmen lazim, yine okeyse o iksiini karistirabilirsin.
yogurt mayaladim diyorsun. inek sütünun bir gram yarari var mi senin cocuguna? ki belki alerjisi vardir (benim yegenimin oyle yogun süt alerjisi vardi ki annesi bile sut icip yogurt yiyemezdi bebege gecer diye. o çocuğa cahilikle yogurt verilse allah korusun ne olurdu kimbilir)
senin bu yaptigin gerçekten dogru degil. doktora falan sormadan neden basliyorsun ki? hic dogru degil yaptigin şey

Sevgili anne, bebeğiniz ishal ve kilo kaybediyorsa bu açlıktan ziyade başka bir sorun olabilir. Sütünüz yetmiyor ve bebeğiniz mama kabul etmiyor olabilir elbette. Burada önce doktor tavsiyesini dinleyip ona göre adım atmanız gerekir. Ek gıda için bebeğin doymamasının yanı sıra hazır olduğuna dair başka işaretleride takip etmek gerekir. Siz "bebeğim doymuyor" diye telaş ederek her şeyi birbirine karıştırmış gibisiniz. Ya da buraya öyle yansıtıyorsunuz. Önemli olan bebeğinizin kilo alması değil, sağlıklı kilo alması. Mamanın içine bisküvi katma konusu enteresan geldi bana. Muz, patates gibi gıdalar kabız yapabilir sık sık verilirse. Ayrıca ilk dönemler doyumluk değil tadımlık olur diye biliyorum, çok yedirilirse yine kabızlık sorunu olabilir. Siz burayı bırakında ilk iş doktorunuza başvurun.
Sabahlatı anne sütünden sonra 30ml mama öğlen bi kaç çay kaşığı sebze taddırıyorum akşamda eğer sabah mama vermediysem iki yemek kaşığı kadar yogurt veriyorum bu ölçüler fazlamıdır? . Çocuk oturuyor. Bizi yemek yerken görünce agzını şapırtadıp açıyor. Sofraya oturmamıza bile izin vermiyor aglıyor. Bunlar ek gıdaya hazır oldugunu gösterir mi? Yoksa yetersizmidir? Her gördüğümüz doktor refleks ve fiziksel gelişimin ayının ilerisinde oldugunu söyledi. Algılarıda açık çok şükür. Gittiğimiz bir doktorda bu çocugu güzel takip edin ekran da görmesin vs diye belirrti şaşırdım acıkcası.

Yok biz aşı felanda yaptırmıyoruz o yüzden hastanelere tövbeliyiz götürmüyorum çocugu. Hastanelerde bizi aramıyor bu ayki kontrolünüze gelmediniz diye hatta ben çocugu evde dogurdum daha kimliği bile yok. Azıcık mantıklı konuşun ya.
burada ki herkes maşallah ne anneymiş ya , yeni nesil insta anneleri . Lafta şöyle böyle arka planda beyaz ekmek yedirirler , bol makarna , paketli gıda :) ama sen evde yapılmış yoğutlu muzu verincee aaaa aaaaaaa . Buraya yazan kim varsa herkes kendine dönüp bir sorguladınız mı kendinizi , siz hep sağlıklı mı beslediniz yada ek gıdaya geçmemiş anneler bakalım bu sağlıklı büyütme heyecanınız nerede kopacak. Bir sürü arkadaşım var hepsi fenomen anne örneklerini verirler ama hey maşallah bisküviler , yapmaya üşenip hazır kavanoz mamalar , hazır meyveli yoğurtlar ama sorsan on numara beş yıldız aşırı sağlıklı besliyorlar. hadi bakalm sizde bir düşünün bakalım siz ne verdiniz

yapma allahaskina toyum var cahil de degilsin küçük de degilsin elinin altinda da internet var. allah askina cocuga pirinc unlu mama veren mi kaldi bu devirde?
besleyiciligi ne bu sacma seyin? corbayi mix yapayim diyorsun allah askina cocugunun alerjisi var mi diye her bir seyi sadece tek o olarak 3 gun vermen ve cocugu gozlemen lazim ki acaba o seye alerjisi var mi. sikinti yoksa yeni maddeye gecmen lazim, yine okeyse o iksiini karistirabilirsin.
yogurt mayaladim diyorsun. inek sütünun bir gram yarari var mi senin cocuguna? ki belki alerjisi vardir (benim yegenimin oyle yogun süt alerjisi vardi ki annesi bile sut icip yogurt yiyemezdi bebege gecer diye. o çocuğa cahilikle yogurt verilse allah korusun ne olurdu kimbilir)
senin bu yaptigin gerçekten dogru degil. doktora falan sormadan neden basliyorsun ki? hic dogru degil yaptigin şey
Ozaman kendi sütümü sağıp onu mayalayım bir yaşına kadar onla besleyeyim çocuğu ayrıca heryerd ebebekler için özel hazırlanmış tarhana priinç unları var ne ile hazırlayayım bana deki sabah şunu ver akşam şunu ver! Bu çocuk 1 yaşına kadar ne yiyecek ya kafayı yiycem avakado mu vereyim hergün. Hiç karbonhidrat almamalımı yani bunuöu diyorsun.

Ek gidada 180 gun kurali vardir. Yani 180 gunu doldurmayan cocuk istisnalar haricinde ek gidaya baslanmaz. O istisnalarin varligina ve gerekliligine de doktor karar verir yani kafamiza gore baslatmiyoruz.

Ek gidaya geciste ilk kural cocugun basini tutabilmesi, desteksiz oturabiliyor olmasi mesela, sizinki bunlari yapamiyordur henuz tahminim. Ek gida yerine mama verseydiniz cok daha anlasilabilir olurdu ama bu yaptiginiz yanlis olmus.

Bazi annelerin bu cesareti de beni soka sokuyor acikcasi, bezinin beli bol geliyor diye doktorla konusmadan ek gidaya baslamak 🤦🏼‍♀️

Ozaman kendi sütümü sağıp onu mayalayım bir yaşına kadar onla besleyeyim çocuğu ayrıca heryerd ebebekler için özel hazırlanmış tarhana priinç unları var ne ile hazırlayayım bana deki sabah şunu ver akşam şunu ver! Bu çocuk 1 yaşına kadar ne yiyecek ya kafayı yiycem avakado mu vereyim hergün. Hiç karbonhidrat almamalımı yani bunuöu diyorsun.
Pirincin yetiskine bile faydasi yok, safi nisasta, vermeyin pirinc unu 😔

Ek gidada 180 gun kurali vardir. Yani 180 gunu doldurmayan cocuk istisnalar haricinde ek gidaya baslanmaz. O istisnalarin varligina ve gerekliligine de doktor karar verir yani kafamiza gore baslatmiyoruz.

Ek gidaya geciste ilk kural cocugun basini tutabilmesi, desteksiz oturabiliyor olmasi mesela, sizinki bunlari yapamiyordur henuz tahminim. Ek gida yerine mama verseydiniz cok daha anlasilabilir olurdu ama bu yaptiginiz yanlis olmus.

Bazi annelerin bu cesareti de beni soka sokuyor acikcasi, bezinin beli bol geliyor diye doktorla konusmadan ek gidaya baslamak 🤦🏼‍♀️
Desteksiz bir dk civarı oturuyor belki fazlada oturur. Başını ilk aydan beri dik tutuyor. Yüz üstü dönüp bacakalrını kaldırıyor ve bu şekilde sert zeminde ilerliyor. Kollarıyla henüz kendini taşıyamıyor. Ayakta dik bir şekilde bıraktıgımda duruyo ayakalrını düz bir şekilde basıyor bir cisime uzanıp onu alabiliyor. Yanına gitmemi isteidğinde mama sandalyesindeki oyunckalrı yere atıp onu geri getireceğimi bildiği için onalrı tek tek toplayıp yere atıyor eline dolanmış emzik ipini söküp emziğini agzına kendisi koyup canı sıkılınca çıakırıp tekrar geri koyabiliyor. Yürütece koydum hevesle bir kaç dk lık adım atıp yürüyor çok sevdi önümüzdeki ay yürütece koyacağım inşallah

Sabahlatı anne sütünden sonra 30ml mama öğlen bi kaç çay kaşığı sebze taddırıyorum akşamda eğer sabah mama vermediysem iki yemek kaşığı kadar yogurt veriyorum bu ölçüler fazlamıdır? . Çocuk oturuyor. Bizi yemek yerken görünce agzını şapırtadıp açıyor. Sofraya oturmamıza bile izin vermiyor aglıyor. Bunlar ek gıdaya hazır oldugunu gösterir mi? Yoksa yetersizmidir? Her gördüğümüz doktor refleks ve fiziksel gelişimin ayının ilerisinde oldugunu söyledi. Algılarıda açık çok şükür. Gittiğimiz bir doktorda bu çocugu güzel takip edin ekran da görmesin vs diye belirrt

canım sen bebeğini gözlemleyip , hangi gıda alerji yaptı , hangi gıda gaz yaptı kontrolünü sen yapıp bileceksin. tadımlar , sebzeler bitti mi çorbalara geçersin böyle böyle listeye göre ilerlersin. Burada doğal doğal diye tutturan çoğu kişi hazır salçadan yemek yapıyor . Hazır ilikli kemik suyu kullanıyor. O yüzden herkesin bebeğin beslenmesi anneye özgü. İyi ki ben tadımlar bittikten sonra ne pişirdiysem çocuğuma yedirdim. Ne yemek seçer , ne de sevmiyorum der. Sağlığı da yerinde. Ev yapımı verdikten sonra hiç dert etme kendine , dışardan paketli aldığın günler olacak mı elbet olacak , insanız biz robot değiliz.

canım sen bebeğini gözlemleyip , hangi gıda alerji yaptı , hangi gıda gaz yaptı kontrolünü sen yapıp bileceksin. tadımlar , sebzeler bitti mi çorbalara geçersin böyle böyle listeye göre ilerlersin. Burada doğal doğal diye tutturan çoğu kişi hazır salçadan yemek yapıyor . Hazır ilikli kemik suyu kullanıyor. O yüzden herkesin bebeğin beslenmesi anneye özgü. İyi ki ben tadımlar bittikten sonra ne pişirdiysem çocuğuma yedirdim. Ne yemek seçer , ne de sevmiyorum der. Sağlığı da yerinde. Ev yapımı verdikten sonra hiç dert etme kendine , dışardan paketli aldığın günler olacak mı elbet olacak , insanız biz robot değiliz.
Yemeklerinizi tuzsuz baharatsızmı yapıp verdiniz. Bird even sebzeleri haşladım buharda vermedim bu haşlanma daha çabuk oldugu için böyle yaptımd abuharda mı yapmalıyım

e tarhana haric o satilan pirinc unlu mamalar cicibebe biskuviler saglikli mi?
cikolatalar jelibonlar da satiliyor, ustunde cocuk resimleri var, ambalajlari janjanli. onlar saglikli mi?
Yürütece koydum hevesle bir kaç dk lık adım atıp yürüyor çok sevdi önümüzdeki ay yürütece koyacağım inşallah
yürüteç de apayri sagliksiz bir sey. biraz arastirirsaniz öneren bir doktor bile yok.
yani oyle bir konu acmissiniz ki kendimizi 90larda hissettim.

*hep yazarim arkadasimin kronik kabiz cocugu var. cocuk 2 yasindayken kola verirdi kabizi gecsin diye🙄🙄🙄 cocuk paketli gida bağımlısiydi - yemek yapıyorum yemiyor ki derdi (her istediğinde paketli gıdaya erisimi olan cocuk neden yemek yesin)
yani ne bileyim, anneler babalar her zaman cok da dogru olani yapmiyorlar malesef.

Yemeklerinizi tuzsuz baharatsızmı yapıp verdiniz. Bird even sebzeleri haşladım buharda vermedim bu haşlanma daha çabuk oldugu için böyle yaptımd abuharda mı yapmalıyım
evet , tuz ve baharatsız yaptım . ve çorbalara muhakkak evde kaynatıp dondurduğum ilikli kemik suyu koyardım. Nohutsuz yapılmış tarhana , yoğurt çorbası , brokoli çorbası gibi gibi...

Desteksiz bir dk civarı oturuyor belki fazlada oturur. Başını ilk aydan beri dik tutuyor. Yüz üstü dönüp bacakalrını kaldırıyor ve bu şekilde sert zeminde ilerliyor. Kollarıyla henüz kendini taşıyamıyor. Ayakta dik bir şekilde bıraktıgımda duruyo ayakalrını düz bir şekilde basıyor bir cisime uzanıp onu alabiliyor. Yanına gitmemi isteidğinde mama sandalyesindeki oyunckalrı yere atıp onu geri getireceğimi bildiği için onalrı tek tek toplayıp yere atıyor eline dolanmış emzik ipini söküp emziğini agzına kendisi koyup canı sıkılınca çıakırıp tekrar geri koyabiliyor. Yürütece koydum hevesle bir kaç dk lık adım atıp yürüyor çok sevdi önümüzdeki ay yürütece koyacağım inşallah
Bu kadar erken oturmasaydiniz keske…

Zaten buraya az kilo alıyor diye konu açmıştım baktım ki kullandıgımız bebek bezinin beli bol gelmeye başladı zaten boyu hızlı uzuyor demekki aldıgı kilo boyuna oranla yeterli gelmiyor dedim. Günde üç kaka ishalli yapıyordu ve sabahalrı ince bir dilim muz vermeye başladım. Kakası düzeldi ama çocugun doymadıgının farkındaydım ek gıdaya başladım. Yarın doktor göreceğiz. Yanlış mı yapıyorum bilmiyorum ama geceleride doymuyor emip uyuyo yirmi dk sonra birdaha kalkıyor tekrar tekrar. İki gündür yanımda memede uyutuyorum bütün gece böyle göğsüm açık o memede acıktıkça emiyor. Şimdi sabahalrı bir dilim muz akşama dogru ev yapımı yoğurt ya da sebze veriyorum mama yapıyorum püre. Acaba gece uykusuna geçerkenmi yedirip yatırsam. Biberon tutmuyo zaten yoksa sağıp uykudayken biberonla veririm ama almadı. Bu ek gıda biraz toparladı çocugu fark ediyorum. 5 aylık olmadna başladım zaten içim içimi yiyor vermesem aç versem ona bir faydası yok
Bebeğim üç aylık üç aylık kontrolünde merak ettiğim için sordum ek gıdaya kaçıncı ayda başlar diye kilosuna bakarız kilosu ayına göre uyumluysa beşte tadım altı da el gıdaya geçer eğer zayıfsa ayına göre beşte direkt ek gıdaya geçer dedi bi şey olacağını sanmıyorum ama yine de götürüp danışın doktora

En iyi cevap
Back