• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

5 aylık bebeğime Ek gıdaya başladım

Toyumvar

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
24 Mayıs 2019
1.389
546
123
25
Zaten buraya az kilo alıyor diye konu açmıştım baktım ki kullandıgımız bebek bezinin beli bol gelmeye başladı zaten boyu hızlı uzuyor demekki aldıgı kilo boyuna oranla yeterli gelmiyor dedim. Günde üç kaka ishalli yapıyordu ve sabahalrı ince bir dilim muz vermeye başladım. Kakası düzeldi ama çocugun doymadıgının farkındaydım ek gıdaya başladım. Yarın doktor göreceğiz. Yanlış mı yapıyorum bilmiyorum ama geceleride doymuyor emip uyuyo yirmi dk sonra birdaha kalkıyor tekrar tekrar. İki gündür yanımda memede uyutuyorum bütün gece böyle göğsüm açık o memede acıktıkça emiyor. Şimdi sabahalrı bir dilim muz akşama dogru ev yapımı yoğurt ya da sebze veriyorum mama yapıyorum püre. Acaba gece uykusuna geçerkenmi yedirip yatırsam. Biberon tutmuyo zaten yoksa sağıp uykudayken biberonla veririm ama almadı. Bu ek gıda biraz toparladı çocugu fark ediyorum. 5 aylık olmadna başladım zaten içim içimi yiyor vermesem aç versem ona bir faydası yok

En iyi cevap
Zaten buraya az kilo alıyor diye konu açmıştım baktım ki kullandıgımız bebek bezinin beli bol gelmeye başladı zaten boyu hızlı uzuyor demekki aldıgı kilo boyuna oranla yeterli gelmiyor dedim. Günde üç kaka ishalli yapıyordu ve sabahalrı ince bir dilim muz vermeye başladım. Kakası düzeldi ama çocugun doymadıgının farkındaydım ek gıdaya başladım. Yarın doktor göreceğiz. Yanlış mı yapıyorum bilmiyorum ama geceleride doymuyor emip uyuyo yirmi dk sonra birdaha kalkıyor tekrar tekrar. İki gündür yanımda memede uyutuyorum bütün gece böyle göğsüm açık o memede acıktıkça emiyor. Şimdi sabahalrı bir dilim muz akşama dogru ev yapımı yoğurt ya da sebze veriyorum mama yapıyorum püre. Acaba gece uykusuna geçerkenmi yedirip yatırsam. Biberon...
Bebeğiniz 3200 doğmuş 5. Ay ikiye katlamalı 6400 normali sanırım 7 kilo çıktı . Gayet normal aralikta kilosu.ikiye katlamış. Sık uyanmaya gelirsek. Akşamları gece uykusundan önce formül mama kaşık biberon veya suyuda verebileceginiz silikon küt uçlu alıştırma bardağı ile verebilirsiniz. Gün içinde sık sık emzirip ek gıda tadimlarini devam edin. Her tadım sonrası su teklif edin. Her tadıma hakiki zeytinyağ ekleyin az . Mesela patates havuç kabak tadımları bittiyse üçünü karıştırıp verin sonra ekstra tadım yapacağınız sebzeyi verin. Sonra bunları çorba yapıp verin. Bu şekilde ilerleyin. Az az 6-9 ay arası günde 1 bebek kavanozunu geçmesin bebeğe verdiğiniz ek gıda. 9-12 ay arası 2 bebek kavanozu günde 1 yaşdan sonra ne kadar yerse.
Ben çok daha az iki öğün verdim işte erken başaldıgım için mamayı sevmiyor. Zeytinyağı getirttim dedim iyisi olsunda daha henüz vermeidm

Yogurt çorbası yapıp blenderden geçirip veremezmiyim bundan bahsediyorum. Kabak çorbası yapsam mesela yoksa abunlar için beklememm mi lazım ilk çocugum bilmiyo olabilirim. Arkadşaım bahartsıx yap ver dedi bende bi araştırayım dedim
Ya saçmalıyorsunuz yada bizimle dalga geçiyorsunuz bunun başka bir açıklaması olamaz. Yazdıklarınızı hayretle okuyorum.

Hazır bisküvi mi? 😳😳😳😳
Yaptım kendim. sanırım kıvamından ötürü yedi yogurduda çok seviyo pürüzsüz yumuşak olunca yedi. Önce 30ml mama hazırlıyorum sonra içine bisküviyi koyuyorum eziyorum bir kaç dk beklediğinde zaten kendiliğinden eriyor içinde. Dediğim gibi daha yeni deneidm ve ilk 30 ml in hepsini yedirmedim yarısını verdim.

Yazdıklarınızdan doktor kontrolü sıklığınızın çok az olduğunu anladım. İlk 1 sene her ay çağırır doktorlar. Doktor cagirmazsa bile aile hekimleri tacizci gibi arayıp duruyor. Ek gıdaya başlama şartı bebeğin desteksiz oturuyor olması. Sizinki 5 aylıkken oturuyor muydu? Ayrıca siz ek gıda işini aşırı yanlış anlamissiniz. Ek gıda doyumluk verilmez hele hele 5 aylık bebeğe assssla verilmez.Bağırsak düğümlenmesine sebep olursunuz. Hangi ay en fazla kaç yemek kaşığı yemeli hepsi bir Google uzağınızda. Kilo aldırıcam derken ciddi bağırsak problemi yaşatacaksınız çocuğa yapmayın. Bisküvi falan vermişsiniz bide hayretler içinde okudum. Benim oğlum 13 aylık biskuviye 3 ay önce falan başladım. Bisküviyi neyle yaptınız malzemeleri çok merak ettim. Bir de şeker vardı biskuvide diyin de cümleten düşüp bayilalim. Bir de formül süt sevmedi demişsiniz hepsini denediniz mi? Sizin gibi el kadar bebek üzerinden kafasına göre iş yapanlari gördükçe cidden kanım çekiliyor. Sık uyanması dişten falan da kaynaklanabiliyor en azından bunu biliyorsunuz dimi?

Önceki konunuzdan hatırlıyorum. Kilosu yerindeydi, siz az buluyordunuz. Sanırım çevrenizdekiler de bu çocuk zayıf diyordu. Başka konuyla karıştırmıyorsam.
Benim deneyimim yok ek gıda konusunda, ama o zamanki ve şimdiki cevaplarınızdan sizi anladım. Yine aynı cümleyi kullanıcam 😊
Herhangi birinin çocuğunuzun yeterli kiloda olduğuna sizi ikna edebileceğini sanmıyorum. O zaman doktoru görememiş, hemşireden her şey yolunda onayı almıştınız. Yine de tüm mama çeşitlerini denemiş çocuğu kusturmuştunuz. İstemeyebilir mamayı anlıyorum. Belki de ek gıdaya başlamalısınız. 5. ayda başlatıyorlar. Ama lütfen doktoru görün ve inanın söylediklerine.
Nasıl düşünüyorsunuz anlamaya çalışıyorum. Çocuğum aç, yetersizim, yetmiyor sütüm, yetersizim mi diyorsunuz? Diş çıkarma zamanı, onun huysuzluğuyla 1 aydır memede yaşıyor arkadaşımın bebeği.
Tatlı ek gıdalarla başladığınız için bir süre sonra tatlı olmayanları istemeyecek. Onun konusunu açacaksınız. Bebeğim aç bir şey yemiyor.
Cidden sütünüze, kendinizin bebeğinize yettiğine inanın, doktora inanın. Deldiler çocuğumu diyorsanız kan almışlar sorunu da yokmuş sanırım. Bebeğinizde sorun yok demişler. İnanın onlara. Doktor ikna etmiyorsa başka daha çok anlatan bir doktora gösterin bebeği. O zaman da ikna olmamıştınız ama bebeğiniz 1 sene boyunca ayda1 kg almayacak. Gittikçe düşecek o.
İnşallah sağlıkla büyür bebecik.

Bu en zombi benim anneligi de cok baydi. Ben emziremedim sagarak sut verdim hadi benimki emen bebek degildi ama etrafimda birsuru emziren anne var hickimse ilk aylardan sonra gece 20 dakikada bir falan kalkmiyor. Bir anne bebegi gece uyusun da isteyebilir ayrica bu da anormal degil. Herkes gece 34334543 uyandigi icin annelik madalyasi takilsin istemiyor.

Ayrica sahip oldugunuz kisitli bilgileri evrensel zannedip insanlari zorbalamak icin kullaniyorsunuz. Ben japonyada yasiyorum burada ek gidaya 5 aylikken geciliyor ve uc gun kurali diye bir sey de yok. Hatta 1 yas oncesi tuz yasagi falan da yok. Soru sahibinin bebegi 400 gram aliyormus ayda yani doymuyor olabilir. Evet ek gidaya tadimlik baslanir ama sut yetmiyorsa ve bebek ek gidaya hazirsa doyana kadar verebilirsin diyen doktorlar da var.
Konudan bağımsız, Japonya'da doğar doğmaz mamaya yönlendirme de mi var acaba? Geçen orda doğum yapan birini izledim. O anlatıyordu.

Konudan bağımsız, Japonya'da doğar doğmaz mamaya yönlendirme de mi var acaba? Geçen orda doğum yapan birini izledim. O anlatıyordu.
Ben hic oyle bir sey yasamadim. Bebegim kucuk dogdu ve kuvoze girdi, benim de saglik sorunlarim oldugu icin birlikte 15 gun hastanede kaldik. Ebeler ilk gunden sut sagmaya yonlendirdi beni. Gece uc saatte bir sagmam icin uyandirmaya gelirler sagdigim sutu alip buzdolabina kaldirirlardi. Bahsettiginiz muhtemelen hastaneye ozgu bir durum ama paylasan kimse genelleme yapmis.

• Beğen
Reactions: Gao
Ben hic oyle bir sey yasamadim. Bebegim kucuk dogdu ve kuvoze girdi, benim de saglik sorunlarim oldugu icin birlikte 15 gun hastanede kaldik. Ebeler ilk gunden sut sagmaya yonlendirdi beni. Gece uc saatte bir sagmam icin uyandirmaya gelirler sagdigim sutu alip buzdolabina kaldirirlardi. Bahsettiginiz muhtemelen hastaneye ozgu bir durum ama paylasan kimse genelleme yapmis.
Olabilir. Bana da tuhaf gelmişti.

baya bir on gün sonra çorbaya felan gecebilirmiyim şimdi pirinç unu irmik sipariş verdim
Sanırım demek istediğimi anlamadınız siz sadece tadım yaptırmanız lazım çorba falan değil şu an sebzelerin meyvelerin tek tek tadına bakması besinleri tanıması lazım ileride besin reddi yaşamamanız için bu çok önemli benim çocuğum 1 yaşında 2 yaşında hiç bir şey yemiyor diyen annelerin ek gıda serüvenlerine baktığınızda erken aylarda çok fazla ek gıdayla besleme sebebi var çoğunda günde 1 öğün ve tadımını yaptırdıktan sonra maks 3 tatlı kaşığı olacak şekilde vermeniz gerekiyor ayrıca gece değil bu aylarda beslenmeyi kahvaltı ya da öğle öğünü olarak tercih ederseniz daha iyi olur herhangi bir sindirememe durumu vs olursa sonuçta huzursuz olmaz. Yine de bu süreci doktorunuzla birlikte ilerletmek daha iyi olur mutlaka onunla görüşün beslenmesini planlasın. Gece uyanmalarını ishalini söylerseniz belki altında yatan başka bir sebep vardır alerji gibi. Çözüm için öncelikle sorunun ne olduğunu bulmanız daha iyi olur.
Verip vermemenizden bağımsız pirinç unu çok sağlıklı bir besin değil çok tercih etmenize gerek yok. Besleyiciliği az boş kalori. Onun yerine başka tahılları deneyebilirsiniz ne basitinden yulaf unu temin etmeside kolay un olarak bulamazsanızda yulaf ezmesini blenderdan geçirin un oluyor zaten bu şekilde bütün tahıl ve bakliyatların ununu yaparsınız.hem böylelikle damak tadı daha çeşitlenmiş olur.

tadımlar bittikten sonra , ruşeymi , hurma yada hurma unu , muz , yoğurt karışımı yapar verirdim . Çok güzel tatlı oluyor . Avokadoya da tadım sonrası geçtim muz ile ezer karıştırır verirdim. ruşeymi çok sağlıklı araştırın ve alın derim muhakkak . Sonra et suları ile sebze çorbalarına geçmiştim. Çorbalar biraz gaz yapmıştı , midesi alışana kadar gaz sorunu olabiliyor. Her zaman çatallayarak ezdiğim için pütürlü gıdaları reddetme yaşamadım. Emzirmeyi de 2yaşına kadar devam etmiştim. 5 aylıkken başladığım ek gıda süresince emmeye de devam etti. Şuan 2.5 yaşında kızım ve herşeyi yiyen bir çocuk . Sebzeyi ne kadar seviyorsa ete de o kadar bayılıyor. 8/9 aylık olduğunda yediğiniz yemeklerden verin ayrı yemek yapmayın. Damak zevki genişliyor çocuklarında. Bir arkadaşımın evinde peynir , zeytin , yoğurt , et tüketilmez , çocukları da aynı şekilde yemiyor çünkü alıştırılmamış. çocuk makarna çocuğu oldu ver makarnayı deli gibi yiyor onu haricinde annesi pek birşey yediremez ona ayrı pişirir hep.

Yaptım kendim. sanırım kıvamından ötürü yedi yogurduda çok seviyo pürüzsüz yumuşak olunca yedi. Önce 30ml mama hazırlıyorum sonra içine bisküviyi koyuyorum eziyorum bir kaç dk beklediğinde zaten kendiliğinden eriyor içinde. Dediğim gibi daha yeni deneidm ve ilk 30 ml in hepsini yedirmedim yarısını verdim.

İlk 1 yıl bebeğin temel besini anne sütü/formül mamadır. Siz tatlı yiyecekler verirseniz mamayı sevmez elbette… 🙄

Sütünüz varsa neden mama veriyorsunuz? Düzenli doktor kontrolüne gitmiyorsunuz anladığım kadarıyla. Kendi kendinize bu çocuk zayıf deyip mama verilmesine anlamıyorum. Anne sütü yoksa,yetersizse elbette verilir ama böyle bir durum yoksa ne gece uyusun diye ne de daha fazla kilo alsın diye mama verimez. 2 çocuğum da geceleri sık uyanırdı. Aç oldukları için değil. Her şeyi açlığa bağlamanın bir manası yok. Uyumamaları için bir sürü sebep var. Ek gıdada bebeklerin ana öğünleri değildir. Hemen çorba faslına geçmeyi düşünüyorsunuz 5 aylık çocukta. Biraz sakin olun, doktora gidin, o sizi daha iyi yönlendirir.

Sütünüz varsa neden mama veriyorsunuz? Düzenli doktor kontrolüne gitmiyorsunuz anladığım kadarıyla. Kendi kendinize bu çocuk zayıf deyip mama verilmesine anlamıyorum. Anne sütü yoksa,yetersizse elbette verilir ama böyle bir durum yoksa ne gece uyusun diye ne de daha fazla kilo alsın diye mama verimez. 2 çocuğum da geceleri sık uyanırdı. Aç oldukları için değil. Her şeyi açlığa bağlamanın bir manası yok. Uyumamaları için bir sürü sebep var. Ek gıdada bebeklerin ana öğünleri değildir. Hemen çorba faslına geçmeyi düşünüyorsunuz 5 aylık çocukta. Biraz sakin olun, doktora gidin, o sizi daha iyi yönlendirir.
kilo alımı düşükmüş ve bezleri büyük , aynı zamanda çişte azmış . Bez zaten bebeğin doyup doymadığını gösteririr .

kilo alımı düşükmüş ve bezleri büyük , aynı zamanda çişte azmış . Bez zaten bebeğin doyup doymadığını gösteririr .
Kendisi daha önce de konu açmıştı. Doktora gitmemiş ve hemşire kilosuna iyi demişti ve ayına göre de normaldi. Ama etraf zayıf diyormuş. Asıl mesele bu. Zayıf diye baktığı içinde bezi büyük geldi gibi kendince bir çıkarım yapmış olam ihtimali yüksek. Diğer konuda yanaklarından kiloyu az aldığını düşüyordu mesela. Gereksiz bir kilo takıntısına gidiyor konu. Doktora gidip daha sağlıklı yürütebilir bu süreci.

Kendisi daha önce de konu açmıştı. Doktora gitmemiş ve hemşire kilosuna iyi demişti ve ayına göre de normaldi. Ama etraf zayıf diyormuş. Asıl mesele bu. Zayıf diye baktığı içinde bezi büyük geldi gibi kendince bir çıkarım yapmış olam ihtimali yüksek. Diğer konuda yanaklarından kiloyu az aldığını düşüyordu mesela. Gereksiz bir kilo takıntısına gidiyor konu. Doktora gidip daha sağlıklı yürütebilir bu süreci.
Gerçekten yazık çocuğa yanağı,göbeği derken bağırsakları dugumlenecek. Biskuvi vermiş bide şekerliydi diyecek diye ödüm kopuyor. Şu teknoloji devrinde şu cahillik gerçekten inanılır gibi değil.

Zaten buraya az kilo alıyor diye konu açmıştım baktım ki kullandıgımız bebek bezinin beli bol gelmeye başladı zaten boyu hızlı uzuyor demekki aldıgı kilo boyuna oranla yeterli gelmiyor dedim. Günde üç kaka ishalli yapıyordu ve sabahalrı ince bir dilim muz vermeye başladım. Kakası düzeldi ama çocugun doymadıgının farkındaydım ek gıdaya başladım. Yarın doktor göreceğiz. Yanlış mı yapıyorum bilmiyorum ama geceleride doymuyor emip uyuyo yirmi dk sonra birdaha kalkıyor tekrar tekrar. İki gündür yanımda memede uyutuyorum bütün gece böyle göğsüm açık o memede acıktıkça emiyor. Şimdi sabahalrı bir dilim muz akşama dogru ev yapımı yoğurt ya da sebze veriyorum mama yapıyorum püre. Acaba gece uykusuna geçerkenmi yedirip yatırsam. Biberon tutmuyo zaten yoksa sağıp uykudayken biberonla veririm ama almadı. Bu ek gıda biraz toparladı çocugu fark ediyorum. 5 aylık olmadna başladım zaten içim içimi yiyor vermesem aç versem ona bir faydası yok
Bebegimin 5 aylık olmasına 4 gün kala başladım ek gidaya çoklu gıda alerjimkz vardı kakasindan kan geliyordu kakasi hep su gibi ve mukusluydu ek gıdadan sonra gecti bebeklere kendi yedikleri iyi geliuor gerçekten şimdi 6 aylık olmasına 1 hafta var günde iki ögune geçtik geceleri daha az uyaniuor daha hızlı toparladı iyi ki ama iyi ki ek gıdaya geçtim diyorum sizde doktoruna danışarak başlayabilirsiniz kafasını dik tutuyorsa diliyle itme refleksi bittiyse destekli oturabiliyorsa inanın sorun olmuyor kabız olmasın diye cok az zeytinyağı damlatın yiyeceklerine bide muzu her gün değil gün aşırı verin meyvelerden ziyade ilk başta sebzelerle başlayın ki tatliya alismasin tadimlardan sonra akşamları muhallebi yapabilirsiniz ben şu an sabahlari ilk defa vereceğim şeyi tattiriyorym akşamları çorba ya da muhallebi veriyorum. Buraya biri çocuğun bagirsagini mahvettin yazmış size cevap olarak çok güldüm. Benim bebegimin bagirsaklarida ek gidayla toparladi çünkü kan mukus hepsi bitti ve süt urunleri diyetimi actim bebegimde yinede kan gelmedi doktorum iyi ki baslamısız ek gidaya dedi. Bebeğinin neden ağladığını bir anne çok iyi anlar eğer siz açlıktan ağladığını düşünüyorsanız bunu en iyi siz bilirsiniz ben bebegimin acıdan mi gazdan mi açlıktan mi yoksa atak döneminden mi ağladığını gayet iyi anlıyorum. Eger acliktansa bebeginizi kesinlikle zorlamadan yediği kadar yedirebilirsinjz belli bi aydan sonra anne sütü yetersiz gelebiliyor benim bebegimde çoklu gıda alerjisi oldugu için ben bir çok şeyi yiyemiyordum ve sütüm çok azaldı çocuk resmen açlıktan ağlıyordu mamayida ne yaptiysam asla tutmadı o kadar çaresizdim ki ek gıdaya başlayınca bütün hersey düzeldi allahima şükürler olsun 🙏🏻 tabi ki bu benim bebegimde işe yaradı kimseye bunu yapın diyemem ama doktorunuzdq onerdiyse başlayın derim korkmanizi gerektirecek bir durum yok

Back