40 yıl öncesinin İran dergilerinden kadın manzaraları

Amaan dönelim İran'a ya.
Çalışmadan bütün gün evimde oturur koca parası yerim.
Sokağa çarşafla çıkacağım için ne giyeceğim derdim olmaz, evde de eşofmanla takılırım.
Başım kapalı ay saçımı kestireyim yok boyam geldi uğraşmam.
E zaten flörtsüz falan babamın bulduğu biriyle evleneceğim için aşk meşk dertlerim de olmaz.
Off hele beyim ikinci üçüncü kadını alırsa ev işleri de bölüşülür, kafa rahat.

Ha tecavüze falan uğrarsam kırbaçlanabilirim ama napalım şeriatin kestiği parmak acımaz der geçerim.

Negzel yaa kadınların bütün günlük dertlerinden kurtulduğu düzen Hem dergi kapaklarında çıplak kadınlar da yok.

Bak ben de bu görüşüne fazlasıyla katılıyorum.

En basit örnek: İslami şeriatı el kesme, kırbaçlama, canilik vs şeklinde algılatmak çok yanlış. Çünkü hırsızların eli kesilir ayeti öyle hemen ekmek çaldı, şunu çaldı bunu çaldı elini keselim değil. Onun çok geniş hükümleri var, çok ciddi ve çok değerli mal çalımını kapsıyor. Kardeşin senden bişey çaldı, onu bile kapsamıyor, yani akrabanı bile muhaf tutuyor el kesmede. Dğersiz malsa, tükenir malsa mesela yine el kesilmiyor.Yani ciddi anlamda hakedenler için geçerli ve gerçek anlamda uygulansa toplumda dirlik, düzen olabilirdi çünkü ciddi caydırıcı hükümler var.

Haaa şimdi şeriat ülkelerinde yok bilmem kimin karısı zina yaptı de, ikide şahit bul, kadını öldürürler. Masum bile olsa.

Ben de bu yüzden şeriata karşıyım çünkü şu hayatta şeriat uygulayabilecek vasıfta, imanda, takvada bir yönetici yok. Öyle bir adam olsa da onu yönetici yapmazlar.

Bırakalım isteyen cehenneme, isteyen cennete çalışsın. Ben ibadetimi yaparım, duamı ederim, Ayşe çarşaf giymiş, fatma orasını açmış beni bağlamaz. Açık olmayı da modernlik olarak görmüyorum şahsen, alakası yok. Modernliğin açıklık ya da kapalı olmakla ilgisi olamaz.

Benim için önemli olan hür ve özgür olmam ve hayatımın hiçbir noktasında kısıtlanmamam, zorlanmamam. Müslüman bir kadın olarak b u yüzden Ataya müteşekkirim..

tabiki kurallar açık -inanma özgürlüğü -var dinde zorlama yok
ancak benim değindiğim nokta modernlik ve açıklığın bir tutulması !!!
Sana temelde katılıyorum Amine. Bence de modernlik = açıklık değil. Ama şunu yazarken bir şeyi göz önünde tuttun mu? Neden bütün yobazlar başı kapalı, cübbeli, takkelilerin arasından çıkıyor.
Evet, başı kapalı herkes yobaz değildir ama kara çarşaflı, cübbeli, sarıklı birinin başı açık, temiz tıraşlı birine göre yobaz olma ihtimali daha yüksektir. Bu da biz başı açıkların suçu değil. Algı böyle bir şey.
Ama ben ne zaman sokakta bir kara çarşaflı görsem Ağustos sıcağında askılı giydiğim için yanımdan geçerken "Cehennemde cayır cayır yanacaksın" diyen o kadın müsveddesini hatırlıyorum.
Üzgünüm.

Daha önce Türkiye de İran olsun diyen birine rastlamadım hiç. He ben rastlamadım diye yokmudur vardır ama çooook nadir.

Ne zorla kapansın başımız ne zorla açılsın ne de zorla şapka takılsın. Bu kadar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…