Tabi ki umut oldun. Burada herkes, ozellikle imkansizliklar icerisinde ulasilan mutlu sonlari dinleyip umut doluyor.
Yumurta sayisi dedigin gibi cok buyuk bir kriter degil. Bende de 60 kusur yumurtadan kala kala iki adet NGS'den saglikli donen kalmisti. Kalite de kesinlikle artmiyor; ama mutlaka korumak lazim. Bol bol antioksidan kullanip, sagliksiz yasamdan uzak durmak gerek. Kalan birkac saglikli yumurtamiz varsa da bunlarin kalitesini dusurmememiz lazim sigara, alkol ve diger toksik seylerle...
Evet, maalesef Turkiye'de dogal birsey bulmak cok zor olmus. Ben zaten koyde yasiyorum, dogal sut peynir yumurta hep elimizin altinda cok sukur. Saniyorum yillardir boyle beslenmenin de sonuclara faydasi oluyor. Umarim biraz arastirmayla bulursun sen de. Aslinda Istanbul'a yakin koylerden pazarlara gelen mallar oluyor. Bazen gidip yerinde gormen lazim ancak. Artik koyluler de yolunu bulmus, marketten alip boka bulayan bile varmis yumurtalari dogal gorunsun diye, inanilmaz birsey...
Doktorlarin tavsiye ettikleri multivitaminlerin icinde cok az miktarda herseyden var. Tehlikesiz seviyede takviye icin kullanilabilir; fakat benim ozellikle seviyelerine cok dikkat ettigim Omega3, B12, folat ve D vitamini grubuna cok da faydasi yok bu multivitaminlerin. Senin soyledigin markada mesela var olan Omega3'un ben gunde alti katini, B12'nin 100 katini ve D vitaminin 250 katini aliyorum. Zaten mantiken bakildiginda o kadar vitamini o paraya gereken dozda kimse vermez. Ubiquinol zaten yok sizin multivitaminde, bunu almak hamile olsun olmasin cok onemli bir kadin icin 25 yasindan sonra. Normalde insan vucudu 25 yasina kadar koenzimi aktive edebiliyor; bu yastan sonra yapamadigi icin yaslanmaya basliyoruz. O yuzden koenzimin aktive olmus formu olan ubiquinol'un gunluk takviyesi cok onemli. Ben hamilelik dusunmezden once de gunde 100 mcg kullanirdim, her kadina da tavsiye ederim. Tedavi suresince gunde 600 kullandim.
Ben genelde her vitaminin dogal, aktive olmus formunu kullanmayi tercih ediyorum. Folik asit icin de bu gecerli. Folik asit sentetik bir formda ve bazi bunyelerin aktive edememe sorunu olabiliyor (bu bilinmiyor cogu doktor tarafindan). Folat ise bunun dogal formu; yani sebze yediginizde aldiginiz form. O yuzden folat kullanmayi tercih ediyorum.
Demir konusunda yaniliyorsun. Demir baglama kapasitesi ile demir arasinda ters oranti vardir. Yani demirin yuksekse, baglama kapasiten azdir ya da tam tersi. Demirin genelde 50 mg/dL altinda olmasi eksiklik belirtisidir. Bence sende cok az degil. Baglama kapasiten de referans degerler icerisinde. Tabi su anda hamilesin, bunu da unutmamak lazim. 3. aydan sonra vucudun gereksinimi artiyor; belki de bu yuzden biraz sinira yakinsindir. Eger yukseltmek istiyorsan, dedigim gibi bol bol yumurta ye. Sakatattan uzak dur, hamileyken cok fazla A vitamini iyi degil. Ama bol bol yumurta, findik, fistik, ceviz; bunlar hep demir deposu, hem de saglikli karbonhidratlar. Tabi hepsinin dogal ve islenmemis olmasi lazim :)
Lakin B12'in ve D vitaminin cok alt seviyede, yani kesinlikle eksiklik duzeyinde. Ve kullandigin multivitamin asla yetmez bu oranlari yukseltmeye. Dusun, ben gunde senin multivitamininin icindeki B12'nin 100 katini ve D vitaminin 250 katini aliyorum; B12'im 800 kusurdu ve D vitaminim de 80 civarinda. B12 icin ideal duzey 800-1000 arasi ve D icin de 80-100 arasi.
Iyi dileklerin icin de cok tesekkur ederim.
Dilerim sen de saglicakla yavrunu kucagina alirsin.
Buradaki her arkadasimizin bu mutlu sona ulasabilmeleri icin dua ediyorum hergun.