-
- Konu Sahibi akideciknane
- #67.421
İyot eksikliği olabilir belki de bilemedim. Ben de her sabah en az 1 yumurta muhakkak yerim. Selenyum da alıyorum her zaman olmasa da. Avokado deseniz bayılırım. Sık sık tuketirim. Bence benim bünye bana düşman. Levotiron ben her gün 100 mg kullanıyorum.Valla bende hiç böyle bir değeri hayatımda görmedim inanın. Kasım 2018'de ölçtürdüğümde 485 vivarındaydı B12 değerim. Ki onu da sizin kullanmayı istediğiniz o markanın ürünü ile oldu. Kasım 2018'den sonra da 10 ya da 20 tane kullanmışımdır. Eşimle birlikte beslenme şeklimizi değiştirdik. Ben sabahları 2 yumurta yerim. Eşim 3 tane yer. Bu kıştan beri her hafta 1-2 tane avokado yiyiyoruz sabahları. Mart 2019'dan beri de eve ekmek almıyoruz.
Sanırım yumurta bizim B12 seviyemizi destekledi.
Tiroid konusu bende de var. Şöyle: 4 yıl önce endokrin doktoruma gittim. Tüp bebek tedavisi gördüğümden bahsettim. Genel tüm tahlillerimden sonra tiroidim 2,5 üstünde çıkmıştı tam hatırlamıyorum 2,70 civarı olabilir. Endokrin doktorum kontrol altında tutalım dedi ve levotron 25 mg başlattı. Sonraki 6 ay kontrolümde TSH'ım 3'ün üstüne çıkmış. Doktorum yine artırdı. Levotronu 25'liği tam, diğerini 2'ye bölüp içmemi söyledi. Sonra yine kontrole gittim. Bu sefer TSH'ım 4'e yaklaşmış. Yani levotron artıkça TSH'ım da artıyor. İnternetten araştırdım son tahlilimi göstermeden evvel. Ünlü bir endokrin doktoru İYOT EKSİKLİĞİNİN buna yol açtığını yazmış. İYOT kan tahlilinde değil, idrar tahlilinde çıkarmış. Endokrin doktoruma çok tuzlu yemediğimi ama iyotlu tuzu kullandığımı söyledim. İyot tahlili yapalım dedim. Ben sana iyot yazıcam. Levotrona da devam et dedi. 1 ay sonra da kontrole gel dedi. Dediğini yaptım.
Veeeeeeee sonuç mükemmel. Gerek TSH'ım gerekse T3 T4'üm mükemmel çıktı. Ara ara iyot takviyesi yapıyorum hala.
Acaba sizde de İYOT EKSİKLİĞİ olabilir mi?
Bak bu levotiron meselesinde demek ki yine bı yerde senin yazdığın birşeyler okumuştum. Ve de aklımda parça parça kalmış. TSH 1 in altina düştüğünde benim ilk opu de öyleydi mesela anestezi doktoru bana olumsuz yanıt vermişti. Ama ben aşırı heyecanlandım ve opu sırasında mecbur kaldılar beni uyutmaya. Evet ya bir de doğum kontrol hapı yükseltiyor dedim endokrin doktoruna hayır yok öyle bir şey dedi. Ama ilk tedavide kullandigimda resmen pik yaptı TSH değerim(5 in üzerine çıkmıştı). Sonra dozlarla oynadı doktor ve 2 ayda dengenin yerini zor buldu.Benim kemik agrilarim ciktiginda 0 idi D vitaminim. Vucut, depon tamamen bitince D vitaminini kemiklerden cekmeye baslarmis; agrilar da o zaman cikiyor. Herkeste hemen de baslamayabiliyor.
Soyledigin coledan’a baktim. Bence senin su asamada ayda en az uc kutu bitirecek gibi bir doza ihtiyacin var. kullandigin 6 damla, toplamda 3600 IU’ ya denk geliyor ki bu da depo doldurmak icin cok yetersiz. Netekim sen kendin de farketmissin yetersiz kaldigini ve gunde 10 taneye cikarmissin. Fakat bu da az gelecek. D vitamini vucutta hic kalmadiginda, ayrica gunes gormediginde, idame dozu vucut kilosu basina en az 100 IU olmali ve takviye yaparken ilk etapta bunun biraz uzerine cikilabilir (depo doldurmak adina). Bu duzenli kullanimda D vitamini seviyesini 80 civarina cikariyor. Yani misal, 60 kg isen, gunde 6000 IU’ya ihtiyacin var; depo doldururken biraz ustune cikarsan (takribi 10.000 civari), bence daha cabuk yukseltir. Senin ilacin damlasinda 600 IU var, 10 damla bile 6000 IU eder. Kilon kac bilemiyorum ama ilk etapta 15 damlaya kadar cikarip bir iki ay sonra tekrar olcturmek isini hizlandirir gibi geliyor.
Bu arada aman devid3 damlalardan kullanmayasin, icerisindeki bir madde kanserojen oldugu icin tavsiye edilmiyor. Ayrica tek seferde yuksek doz D vitamini yeterli yararlanim saglamiyor.
Bu arada K2 vitamini kullaniyor musun? D vitamininin yuksek miktarda idamesi sebebiyle, vucudun kalsiyumu kemik ve dis gibi gerekli yerlere tasiyabilmesi icin, vucut K2 (MK7 formunda olmali) vitaminine ihtiyac duyuyor. Aksi takdirde vucutta yuksek miktarda depolanmis D vitamini, kalsiyumu damarlarimiz gibi yumusak dokulara yonlendiriyor (bu da doktorlarin kalsiyum zehirlenmesi dedigi seydir). O sebeple gunde 100’luk K2 vitamini tabletlerinden de kullanman mantikli olur. New Life’in sanirim D+K’nin bir arada oldugu bir urunu vardi dilersen.
Diger notlarindan, tiroidin oldugunu da gordum. Bence levotiron kullanmayi kesmek mantikli. Yararlanimi Euthyrox’a gore cok dusuk ve soyledigin dengesizlikleri yapabiliyor. Levotiron’a gore de daha az doz gerekiyor. Doktorunu zorla, mutlaka gecirsin seni Euthyrox’a.
Tiroidin normal degerleri 0,4-4 arasi, o sebeple 1’in altinda olmasi hemen kotu anlama gelmiyor. Benim hamilelik hazirligindan itibaren ozellikle 0,5-1 arasi tuttu endokrinologum. Daha bu hafta olcturdum, 0,38 cikti; dozajimi degistirmedi. Bir ay sonra hala inisteyse belki azaltiriz.
Bu araliklarda tutmak onemli; cunku TSH diger hormonlardan etkileniyor, ozellikle hamilelik hazirliginda. Dusuk olmasi acikcasi 2’nin uzerinde olmasindan yegdir. Mesela opu veya transfere hazirlanirken doktor dogum kontrol hapi verdiyse, icindeki estrojen TSH’yi kullanildigi muddet boyunca uc katina falan firlatiyor. Ayni sekilde transfer zamani verilen estrojen haplari bitene kadar ayni etkiyi yapiyor. Ben o asamada iki uc haftalik takipler yapmistim TSH icin, boylece dengede dursun diye. Insan delirecek gibi oluyor TSH bir asagi bir yukari oynayinca zaten. Bunu da anlattim ki aklinda olsun, cunku kadin dogum veya tup bebek doktoru bilmiyor bunu ya da onemsemiyor unutuyor, o zaman da olan bize ve bebege oluyor.
Yani aman tup bebek tedavisindeysen, mutlaka endokrinologunu en az ayda bir gor, hamile iken de tabi... bebegin kendi hormonlarini uretmeye basladigi zamanlari endokrinolog biliyor ve takip ediyor.
Benden simdilik bu kadar. Insallah faydasi olur. Tekrar sorun olursa da sakin cekinme, bir faydam olursa mutlu olurum ancak ben...
Endokrine ben hemen hemen her ay gitmeye çalışıyorum. Çünkü bende haşimato var ve gebelik için de TSH değerimi 2,5 altında tutmaya çalışıyorum. Ama maalesef iki ay istediğim değerlerde oluyorsa üçüncü ay ya 1 in altına düşüyor (ki bu da iyi değil) ya da 3 ün üzerine çıkıyor. Bir ilaç dozunu ayarlamak bu kadar zor olmamalı. Ben levotiron kullanıyorum ama bu defa gittiğimde doktora muadil olan euthyrox kullanmak istediğimi söyleyeceğim.
Bakalım değişecek mi bir şeyler.
B12 sizin harikaymış maaşallah. Hayatımda görmedim öyle bir değer kendi testlerimde.
Hımmm. Aminoasit meselesini hiç araştırmadım açıkçası. Ben direk vitaminlere yönelmiştim. O aminoasitler yüzünden mi Impryl protokolü uyguluyor doktor dersiniz?
Bak bu levotiron meselesinde demek ki yine bı yerde senin yazdığın birşeyler okumuştum. Ve de aklımda parça parça kalmış. TSH 1 in altina düştüğünde benim ilk opu de öyleydi mesela anestezi doktoru bana olumsuz yanıt vermişti. Ama ben aşırı heyecanlandım ve opu sırasında mecbur kaldılar beni uyutmaya. Evet ya bir de doğum kontrol hapı yükseltiyor dedim endokrin doktoruna hayır yok öyle bir şey dedi. Ama ilk tedavide kullandigimda resmen pik yaptı TSH değerim(5 in üzerine çıkmıştı). Sonra dozlarla oynadı doktor ve 2 ayda dengenin yerini zor buldu.
K vitamini kullanmadım hiç. Ama New Life önerinin kaydetmiştim. Onu da alacağım. Ben solgar ürünlerinden almıştım. L-arginin, Selenyum, CoQ-10 ve folik asit ürünlerini kullanıyordum. Sonra ısrar kıyamet bana hayıt suyu da içirdiler. FSH yüksek diye. Tesadüf degerlerime baktirdigimda karaciğer degerlerimin fırladığıni gördüm. Hemen doktora gittim. O sırada tiroid hariç tüm takviyeleri bıraktım. Takriben 3 gün falan geçtiğinde normale dönmüştü karaciğer degerlerim. Endokrin doktoru hepsinden olabilir veya karaciğer enfeksiyonu geçirmiş olabilirsin herşey olabilir dedi. Tavsiyem hiçbirini kullanmamanız dedi ve ben de bir anda hepsini bırakmıştım. Sonra yavaştan Q_10 almaya başladım tüp tedavisine dönünce de İmpryl başladım. B12 plus almıştım onu da eşime veriyorum. Çünkü İmpryl de de New Life B12 plus ta da folik asit var ve fazlasını almak zararlı sanırım. Çok da bilmiyorum açıkçası. Kafalar bende bir dünya anlamışsındır zaten. Bir ordan anlatıyorum bir burdan.
Çok sağol herşey için. Sevgiler..
27 çok yüksekmiş. T3 T4 baktırdınız mı hiç?Bende de aynı sorun var. Euthyrox kullanıyorum ben. Bundan bir önceki tüp bebek denememe başladığımda tsh 1.40 idi, hatta öncesinde 2-3 ay kontrol altındaydım hep. Negatifi alıp test yaptırdığımda tsh 0,40'a düşmüştü. Aynı doz ilaçla hem de. Belki de ondan tutmadı diye düşünüyorum. Benim tiroidim bayağı dalgalanıyor ama. Kendi kendine ilaçsız bir haftada 27'den 10'a düştüğüne şahit olmuşluğum var. O yüzden sürekli kontrol altındayım. Haşimoto yok bende, tiroid bezi tembelliğiymiş.
Ben Şubat ayında ilk opu olduğumda iki yumurta çıktı amma ve lakin bir tanesi sağlıklıydı. Donduruldu. Havuz yapacaktık. Bir ay ara verdik Doğum kontrol hapı kullandım 3 yumurta göründü sonraki ay ama hepsi tırt çıktı. Çöp maalesef. Aşırı moralim bozuldu ve 3 ay ara vermek istedim. Şimdi bu ay tekrar gittim bir belki var dedi doktor. Bu ay d.kontrol kullan bir dahaki ay yine tedavi uygularız dedi. Bu arada benim 6 cm büyüklüğünde bir miyomum oldu 3 sene önce 4 falandı. Bu defa doktor artık almalıyız dedi. Temmuz ayında opu olabilirse ondan sonra muhakkak alınacak sanırım. Hiç çocuğum yok. Çok istiyorum anne olmak. 2 defa doğal yoldan hamile kaldım ikisi de düşükle sonuçlandı. İkincisinde genetik bozukluk tespit edildi. Benim de MTHFR A1298C Homozigot olduğum tespit edildi. Aslında ben ikisinde de yaşımdan dolayı doktor önerisiyle kan sulandırıcı iğne kullanmıştım. Eşimin ilk evliliğinden üç çocuğu var ve o aslında sadece ben çok istiyorum diye istiyor. Bana diyemiyor istemediğini. Tüp bebeğe bu yıl ikna edebildim ama sanırım treni kaçırmış olabilirim bu arada. Şimdilik bir yumurtam sağlam ama gerisi ne olacak bilemiyorum.Guzelim eger endokrinologun sana yok oyle birsey dogum kontrol hapi yukseltmez diyorsa; tavsiyem direk o doktoru degistir. Ha unuttum falan dese anlarim ama seninki sacmalamis resmen, asla boyle bir doktora guvenmem ben. Cok ciddiyim baska doktor bul lutfen. Endokrin cok onemli bir alan, yani butun vucudunun dengesine bakiyor bu doktorlar; eger estrojenin tiroid yararlanimini azalttigini bilmiyorsa bence gitsin biraz daha okusun ogrensin. Var maalesef piyasada bu tip doktorlar...
Ben genelde bu impryl tarzi kombi vitaminleri kullanmayi sevmiyorum. Insan biraz kendi bilinclenip ihtiyacina gore almali ne gerekiyorsa. Doktorlar da acikcasi cok secici degiller vitaminler konusunda, hatta bir cogu bilgisiz. Maalesef tip egitimimiz hala onlemeye degil tedavi etmeye yonelik; o yuzden de bircok doktor koruyucu hekimlik nedir bunu okullarda ogrenmiyorlar. Bu sebeple de vitaminler yerine daha cok sentetik ilaclara dayaniyorlar anca hastalaninca.
Bana da hamilelik kombisi diye birsey al icinde hersey var dedi doktorum; ama icindekilere baksan hersey yerlerde surunuyor. Yani anlayacagin insan biraz da kendi bunyesini taniyip kendi doktoru olmali.
Infertilite icin de bazi doktorlar bu tip kombileri veriyorlar; ama iclerindeki omega3, antioksidan seviyeleri falan inanilmaz az. Kalitelerine girmiyorum bile. Vitamin ureticilerinin uymak oldugu bazi standartlar var, sertifikalandirma kuruluslari var, bunlari hic kimse onemsemiyor; ozellikle Turkiye’de dunya paraya cop satiliyor piyasada hergun. Yazik gunah insanlari resmen dolandiriyorlar.
O yuzden ben doktor ne verirse versin once bir arastiriyorum, kafama yatmazsa almiyorum. Her kutu ilac 100 tl’den basliyor cunku.
B serisi suda cozunen vitaminler, yani fazlasini idrarla atiyor vucut; bu sebeple D kadar tedirgin olmaya gerek yok. Ben asagi yukari bir senedir gunde bir adet 1000 mcg dilalti B12 aliyorum, testlerim hep 800-1000 arasi cikiyor. Bu da ideal seviye zaten. Ozellikle dogum sonrasi depresyonu falan onlemede cok etkili, tedavi sirasinda da acikcasi dirayetli tutuyor insani. Benim moralimi direk etkiliyor kanimdaki miktarlari azalinca: B12, D ve Omega3 uclusu ozellikle.
FSH meselesine gelince... Bu hormonun yukselmesi demek, vucut folikul goremiyor, stimule etmek icin de habire hormon salgiliyor demek bence. Adi uzerinde; Folikul Stimulasyon Hormonu. Vucudun dogal seyri: insan yaslandikca folikul rezervi azaldigi icin tabi ki bu hormon da artiyor. Folikul sayisi da kadinin rezervi ile alakali oldugu icin, bence FSH’yi yapay olarak dusurmeye calismak cok mantikli gelmiyor acikcasi. Yani kalan folikul (yumurta) rezervini artirmak imkansiz oldugu icin, bence sadece vucudun her ay ne cikarabiliyor ona bakmak lazim. Tabi ben doktor degilim, baska kimyasal sebepleri, etkilesim yaptigi seyler varsa bilemem; ama bu hayit suyu gibi seylerin acikcasi metabolizmanin diger kisimlarini bozdugunu daha birkac yerde de okumustum. Netekim senin de dengeni bozmus...
Ya cok karmasik insan vucudu, hakikaten bir defa belledigini omur boyu kesin kabul etmemek lazim. Doktorlar bile hergun yeni birsey ogreniyorlar (tabi dikkafali degillerse, bazilari hayati boyunca okulda ne gorduyse o dogru zannediyor, kendini gelistiremiyor). O yuzden de surekli okumak arastirmak lazim.
Sen ne asamadaydin?
27 çok yüksekmiş. T3 T4 baktırdınız mı hiç?
3 tane 6. Gün embriyosuna nasıl kıyacaksın, belki onlar sana bebek olacak. Tutmaz denen embriyoların bile tuttuğunu okuyoruz, mayısa odaklanmış gebelik diye bir bölüm var orada panic_attack nickli arkadaşın 6. Gün ikinci kalite doktorun hiç ümit vermediği aman nolacak transfer ettirelim dediği embriyo Tuttu.ngsli gelip tutmayan da var herşey nasip kısmet ama bence biraz düşünün.
3 tane 3.gun 3 tane 6.gün var canım
Nolacak transfer ettirelim'i sizin o dönemki konuşmalardan dolayı yazdım, bir zamanlar takip ediyordum sizi,ne kaybederim tarzında bir konuşma geçmişti o yüzden yazdım doktoru kastetmedim de belirtmeyi unutmuşumHoop ben geldim.T tunserD12
Öncelikle bi şeyi düzelteyim. Benim Bahçeci'deki doktorum hep umutluydu. Hiçbir zaman "aman nolacak transfer edelim" gibi kaypak bi laf etmedi veya öyle bir tavrı olmadı. Olsa kimseye tavsiye etmem zaten. Bu tüp bebek sürecinde nasıl bi kontrol manyağı olduğumu ayrıca yine buraya da yazacağım.
Defalarca daha önce pek çok yerde yazdım çünkü benim umudum yoktu. 5aa iki embriyo transferi ile negatif sonuçları okudukça kendi şansımı yok değerinde görüyordum ama doktorum transfer etmeyelim diyecek olsa bile o ngs'siz embriyonun yine transfer edilmesi taraftarı olurdum o ayrı.
10 folikülle başladığım süreçte elde kalan tek 6.gün embriyom sebebiyle doktorumun ve embriyologların başının etini yedim. Sıfırdan başlasak yeniden para kazanacaklardı niye dondurdu ki 6.günde 5cc embriyoyu diyordum. Nasılsa yumurtam vardı ikinci tedaviye başlarız diyordum. Doktorum ısrarla "Sana yüzde veremem ama rahmin durumu uygun olursa ve kusursuz bir transfer gerçekleştirirsek tutunmaması için bir sebep yok. Gebelik vaad etmeyen embriyoyu ne dondurtuyorum ne de transfer ediyorum, bana güven, tutacak" dedi. Ama ben hem tek olduğu için hem 5cc olduğu için kusursuz transfer sonrası bile şansımı çook düşük görüyordum. Embriyolog da skor 5cc olmasına rağmen düşük değil orta kalite bir embriyo olduğunu, hücre sayısının az ama şekillerinin iyi olduğunu söylemişti.
Bi yerde Bülent Tıraş'a yazdım sordum, şansın %10 dedi. Bi başka tüp bebekçi isme sordum %20 dedi. Bi prof'a sordum "her merkezde her 5cc aynı değildir, skora takılma, laboratuvarda 6 gün yaşayan bir embriyonun ne yapacağı belli olmaz, umutsuz olma" yazdı.
Ben mantık ve istatistik insanı olduğum için bana göre şansım %15 falandı. :)
Transfer sonrası sürekli gezdim. İstanbul kazan ben kepçe. Daha 7.günde değerim 138'di şok oldum. 11. Gün test günü 770 çıktı. O eziklediğim embriyonun kesesini 14.gün gördük. 5+5'te de kesenin içinde kendisini ve kalp atışını gördük. Geriden gele gele hayatta kalan tek embriyomun rahme yerleşince gelişimi hızlandı. Hala inanamıyorum. 12 hafta geçmeden, testler yapılmadan pimpirikliğim geçmeyecek, hatta doğurana kadar kafayı yiyecem ama netice itibariyle şimdilik her şey yolunda.
Özetle diyeceğim o ki, 6.gün embriyolarına mutlaka bi şans verin. Sanırım İstanbul dışında bi merkezde tedavi oldunuz ve ona rağmen 6 gün hayatta kaldılar. Ben bütün embriyolarınızın sorunlu olduğunu hiç sanmıyorum. Ngs çok da önemli bi ölçüt değildir ayrıca.
Merhabalar yazdıklarınız ve önerileriniz için teşekkür ederim. Perşembe günü tupbebek doktoruma gittim bebeğin altıncı günde gelişiminin durduğunu gördük.Bana düşük yapmam için ilaç verdi çok şükür vücudum tepki verdi ve attı umarım tamamen temizlenmistir.Kalan embriyolarıma şans vermeyi bende gerçekten isterim onlar için çok emek harcadım.Evet tutunma ihtimalleri var tabiki benim endişem tutulmaması değil ilerlememesi, doktor bebeğin gelisimi durduğunu söylediğinde yapacak birşey yok senin yaşında bu sık görülen bir durum dedi kalan 6.gun embriyolarim bana transfer edilen embriyoların kardeşi ve 3.gun doğrulup çözülen 5.gunde en iyisi transfer edildikten sonra tekrar dondurulan orta kalite embriyolar biliyosunuzdur ki bizim yasimizda bir toplamada kaç tane döllenirse dollensin 1 yada 2 tanesi gebelik getirebilir uygunlukta oluyor veya hiç biri en iyi olanı zaten transfer edildi olmadı diğerleri muhtemelen daha kötü 3.gun olanlardan 2 tanesi diğer opudan belki onlardan 5.gune giden iyi kalite bir embriyo olursa ona şans vermek düşünülebilir. Oda ilerlemez ise elimde birşey kalmayacak yaşımda 42 olacak o nedenle istanbulda sıfırdan başlamak daha doğru geliyor bana.Zaman ayırıp bana öneride bulunan zor anlarımda yanımda olan tüm arkadaşlarıma çok çok teşekkür ederim.Sizler sayesinde daha iyi hissediyorumBaşınızdan geçenleri biraz okudum. Akıl vermek gibi olmasın ama fikrimi söylemeye devam etmezsem içim rahat etmez.
Umutsuz olmayın ve zamanınızı bu işe yeni el atmış merkezlerde harcamayın nolur.
Embriyolarınızı Bahçeci Fulya'ya taşımayı bi düşünün derim. Onlar çözüp genetik tarama yapabilirler. Bu sürece başlamadan önce çok araştırdım, manyağımdır biraz, rastgele iş yapmayı, işimi şansa bırakmayı hiç sevmem.
Kendi şehrimdeki doktorum yakın olduğu için beni Smyrna'ya yönlendirecekti. "Mesafe önemli değil İstanbul'a da gidebilirim" dediğimde "o zaman kesinlikle Bahçeci Fulya'ya git, gerekirse yumurta takibini burdan ben de yaparım" demişti.
Yine de tek tek belli başlı bütün merkezleri araştırdım. Sadece çevremde Bahçeci Fulya'da hamile kalan arkadaşlarımın ve kendi doktorumun yorumlarıyla ikna olmadım. Hem kendi şehrimdeki rastgele kadın doğum doktorlarına hem embriyolog tanıdığıma da sordum. Gerekirse Kıbrıs'a bile gidecektim yani. Bana söylenen tüp bebek sürecinde en önemli etkenin laboratuvar kalitesi ve embriyolog tecrübesi olduğu. Bunun için de konuştuğum doktorlar tarafından çoğunlukla Bahçeci Fulya, ikinci olarak da İstanbul Tüp Bebek Merkezi önerildi.
Gittiğiniz merkezin "Çöz dondur vs riskli işler, tekrar opu yapalım" deme sebepleri laboratuvarlarına güvenmedikleri ve tekrar tedaviye başlayarak para kazanma isteklerinden kaynaklanıyor.
O kadar embriyonuz var, üstelik bana göre muhtemelen çok da iyi olmayan laboratuvar şartlarında bile 6.güne kadar hayatta kalmışlar. Ziyan etmeyin. Genetik taramaya da çok güvenmeyin. Bazı anomalileri embriyo gelişim sürecinde kendisi onarabiliyor. Yığınla yabancı makale okudum bununla ilgili. Ngs yapılmış ve yapılmamış embriyolar ile canlı doğum oranları karşılaştırıldığında arada fark görülmemiş. Ngsliler her zaman sağlıklı ilerledi ve doğdu, ngs yapılmamışlar da hayata tutunamadı diye bi çıkarım yok. Her sınıfta kalan embriyo çöp olmayabilir yani.
Yaştan dolayı yapmak isteyeceklerdir, elde yeterince embriyo varken neden yapılmasın doğal olarak ama bence bunu bi de Bahçeci Fulya ile görüşün. "Çözüp ngs yapabiliriz" derlerse hiç düşünmeyin ve kürtajdan bi süre sonra hemen orada transfer sürecine başlayın. (Bu arada vakumla kürtaj yaptırın, hala kazıyan kaldı mı bilmiyorum ama varsa da kaçın) Benim embriyom dondurulup çözüldüğünde hiçbir hücre kaybı olmamıştı.
Veya onlar da embriyonun durumuna bağlı olarak "riskli olur ngs yapamayız" derlerse de o özellikle 6.gün embriyolarınıza şans verin, transfer ettirin derim. Kalitesine, embriyolarınızın durumuna bi de Bahçeci Fulya laboratuvarı baksın bence.
Emin olun dışarıdan anlamayan gözlerle baktığınızda bile aradaki profesyonellik farkını, uçurumu göreceksiniz.
Bahçeci Umut'u bilmem, sgk destekli çalıştığı için çok kalabalık olabilir ama bence Fulya normal. Kalabalık gelirse bile normal çünkü dünyanın heryerinden hastaları vardı. Birleşmiş milletler gibi merkez.
Neticede kontrol gününüz saatiniz hep belli, herkes güler yüzlü, isim yapmış fazla popüler bi doktor seçmezseniz, süreç boyunca kendi doktorunuz hep sizinle ilgilenir. Mustafa Bahçeci'nin hastaları sinir küpüydü mesela sürekli başka doktorlar ilgileniyor kendisinin hep işi var diye :)
Yolunuz da şansınız da açık olsun. Embriyolarınız var. Moralinizi bozmayın. Dua edeceğim sizin için.
Evet canım haklısın irenbe için kötü demek doğru değil hiç çok sıra beklemedim ne zaman gitsem sekreterler beni tanıyor siz oturun biz sizi çağıririz diyorlar hemşireler çok iyi benim tedavi surecimde doktordan çok hemşirelerle sekillendirdik embriyolog Zerrin hanım harika bir kadın ama onunla 1 sene önce tanışmadığıma çok pişmanım kendisiyle tanıştığımda tüm opularim bitmiş transfer aşamasındayım.Kaan bey için birşey demeyeceğim çünkü sende aynı doktora gideceksin 41 değil 31 yaşında olsam şans vermeye devam edersin ama ileri yaşta çok hastası olan 41 yaşı torun sevecek yasmis gibi görmeyen biryere ihtiyacım varNolacak transfer ettirelim'i sizin o dönemki konuşmalardan dolayı yazdım, bir zamanlar takip ediyordum sizi,ne kaybederim tarzında bir konuşma geçmişti o yüzden yazdım doktoru kastetmedim de belirtmeyi unutmuşumdemek istediğim çok ümit vaadetmese de embriyo tutulabilir çok örnekleri var.
Birde şunu yazmak istiyorum bende tunser ile aynı yerde tedavi görüyorum ve daha birçok arkadaş. Hiç araştırmadığınız gidip görmediğiniz hakkında bilgi sahibi olmadığınız merkezler hakkında bu kadar genel konuşmanız orada tedavi olanları etkiliyor.İnkan zaman para meselesi.
Tunser 7 yumurta toplanmıştı 7 side döllendi ve ve 3. Gün hepsi donduruldu ve daha sonra transfer zamanı çözdürüldü ve 4 tanesi falan 5. Güne geldi. Laboratuvar kötü olsa bunu elde edemezdi
Ayrıca ben Ankara da tedavi oldum çok isim yapmış bir doktor ama İrenbe de elde ettiğim embriyoları orada elde edemedim.
Geçmiş olsun. Düşük yapmak çok kötü ben iki kere kürtaj oldum ve rahim inceldi sizin adınıza şu açıdan sevindim ki kürtaj olmadan düşük yapabilmişsiniz yoksa bir de rahmi toparlamakla uğraşacaktınız. Benim de size tavsiyem istanbulda ngs yapacak bir yere gitmeniz havuzda uygulanabilir durumunuza bağlı ama bunları doktora söyleyin yanaşmazsa başka merkeze gidin. En azından ngs yapmalı havuz yapmasa da. Moralinizi yüksek tutun ve çabuk olun.Şansınız açık olsun.Merhabalar yazdıklarınız ve önerileriniz için teşekkür ederim. Perşembe günü tupbebek doktoruma gittim bebeğin altıncı günde gelişiminin durduğunu gördük.Bana düşük yapmam için ilaç verdi çok şükür vücudum tepki verdi ve attı umarım tamamen temizlenmistir.Kalan embriyolarıma şans vermeyi bende gerçekten isterim onlar için çok emek harcadım.Evet tutunma ihtimalleri var tabiki benim endişem tutulmaması değil ilerlememesi, doktor bebeğin gelisimi durduğunu söylediğinde yapacak birşey yok senin yaşında bu sık görülen bir durum dedi kalan 6.gun embriyolarim bana transfer edilen embriyoların kardeşi ve 3.gun doğrulup çözülen 5.gunde en iyisi transfer edildikten sonra tekrar dondurulan orta kalite embriyolar biliyosunuzdur ki bizim yasimizda bir toplamada kaç tane döllenirse dollensin 1 yada 2 tanesi gebelik getirebilir uygunlukta oluyor veya hiç biri en iyi olanı zaten transfer edildi olmadı diğerleri muhtemelen daha kötü 3.gun olanlardan 2 tanesi diğer opudan belki onlardan 5.gune giden iyi kalite bir embriyo olursa ona şans vermek düşünülebilir. Oda ilerlemez ise elimde birşey kalmayacak yaşımda 42 olacak o nedenle istanbulda sıfırdan başlamak daha doğru geliyor bana.Zaman ayırıp bana öneride bulunan zor anlarımda yanımda olan tüm arkadaşlarıma çok çok teşekkür ederim.Sizler sayesinde daha iyi hissediyorum
Hoop ben geldim.T tunserD12
Öncelikle bi şeyi düzelteyim. Benim Bahçeci'deki doktorum hep umutluydu. Hiçbir zaman "aman nolacak transfer edelim" gibi kaypak bi laf etmedi veya öyle bir tavrı olmadı. Olsa kimseye tavsiye etmem zaten. Bu tüp bebek sürecinde nasıl bi kontrol manyağı olduğumu ayrıca yine buraya da yazacağım.
Defalarca daha önce pek çok yerde yazdım çünkü benim umudum yoktu. 5aa iki embriyo transferi ile negatif sonuçları okudukça kendi şansımı yok değerinde görüyordum ama doktorum transfer etmeyelim diyecek olsa bile o ngs'siz embriyonun yine transfer edilmesi taraftarı olurdum o ayrı.
10 folikülle başladığım süreçte elde kalan tek 6.gün embriyom sebebiyle doktorumun ve embriyologların başının etini yedim. Sıfırdan başlasak yeniden para kazanacaklardı niye dondurdu ki 6.günde 5cc embriyoyu diyordum. Nasılsa yumurtam vardı ikinci tedaviye başlarız diyordum. Doktorum ısrarla "Sana yüzde veremem ama rahmin durumu uygun olursa ve kusursuz bir transfer gerçekleştirirsek tutunmaması için bir sebep yok. Gebelik vaad etmeyen embriyoyu ne dondurtuyorum ne de transfer ediyorum, bana güven, tutacak" dedi. Ama ben hem tek olduğu için hem 5cc olduğu için kusursuz transfer sonrası bile şansımı çook düşük görüyordum. Embriyolog da skor 5cc olmasına rağmen düşük değil orta kalite bir embriyo olduğunu, hücre sayısının az ama şekillerinin iyi olduğunu söylemişti.
Bi yerde Bülent Tıraş'a yazdım sordum, şansın %10 dedi. Bi başka tüp bebekçi isme sordum %20 dedi. Bi prof'a sordum "her merkezde her 5cc aynı değildir, skora takılma, laboratuvarda 6 gün yaşayan bir embriyonun ne yapacağı belli olmaz, umutsuz olma" yazdı.
Ben mantık ve istatistik insanı olduğum için bana göre şansım %15 falandı. :)
Transfer sonrası sürekli gezdim. İstanbul kazan ben kepçe. Daha 7.günde değerim 138'di şok oldum. 11. Gün test günü 770 çıktı. O eziklediğim embriyonun kesesini 14.gün gördük. 5+5'te de kesenin içinde kendisini ve kalp atışını gördük. Geriden gele gele hayatta kalan tek embriyomun rahme yerleşince gelişimi hızlandı. Hala inanamıyorum. 12 hafta geçmeden, testler yapılmadan pimpirikliğim geçmeyecek, hatta doğurana kadar kafayı yiyecem ama netice itibariyle şimdilik her şey yolunda.
Özetle diyeceğim o ki, 6.gün embriyolarına mutlaka bi şans verin. Sanırım İstanbul dışında bi merkezde tedavi oldunuz ve ona rağmen 6 gün hayatta kaldılar. Ben bütün embriyolarınızın sorunlu olduğunu hiç sanmıyorum. Ngs çok da önemli bi ölçüt değildir ayrıca.
Başınızdan geçenleri biraz okudum. Akıl vermek gibi olmasın ama fikrimi söylemeye devam etmezsem içim rahat etmez.
Umutsuz olmayın ve zamanınızı bu işe yeni el atmış merkezlerde harcamayın nolur.
Embriyolarınızı Bahçeci Fulya'ya taşımayı bi düşünün derim. Onlar çözüp genetik tarama yapabilirler. Bu sürece başlamadan önce çok araştırdım, manyağımdır biraz, rastgele iş yapmayı, işimi şansa bırakmayı hiç sevmem.
Kendi şehrimdeki doktorum yakın olduğu için beni Smyrna'ya yönlendirecekti. "Mesafe önemli değil İstanbul'a da gidebilirim" dediğimde "o zaman kesinlikle Bahçeci Fulya'ya git, gerekirse yumurta takibini burdan ben de yaparım" demişti.
Yine de tek tek belli başlı bütün merkezleri araştırdım. Sadece çevremde Bahçeci Fulya'da hamile kalan arkadaşlarımın ve kendi doktorumun yorumlarıyla ikna olmadım. Hem kendi şehrimdeki rastgele kadın doğum doktorlarına hem embriyolog tanıdığıma da sordum. Gerekirse Kıbrıs'a bile gidecektim yani. Bana söylenen tüp bebek sürecinde en önemli etkenin laboratuvar kalitesi ve embriyolog tecrübesi olduğu. Bunun için de konuştuğum doktorlar tarafından çoğunlukla Bahçeci Fulya, ikinci olarak da İstanbul Tüp Bebek Merkezi önerildi.
Gittiğiniz merkezin "Çöz dondur vs riskli işler, tekrar opu yapalım" deme sebepleri laboratuvarlarına güvenmedikleri ve tekrar tedaviye başlayarak para kazanma isteklerinden kaynaklanıyor.
O kadar embriyonuz var, üstelik bana göre muhtemelen çok da iyi olmayan laboratuvar şartlarında bile 6.güne kadar hayatta kalmışlar. Ziyan etmeyin. Genetik taramaya da çok güvenmeyin. Bazı anomalileri embriyo gelişim sürecinde kendisi onarabiliyor. Yığınla yabancı makale okudum bununla ilgili. Ngs yapılmış ve yapılmamış embriyolar ile canlı doğum oranları karşılaştırıldığında arada fark görülmemiş. Ngsliler her zaman sağlıklı ilerledi ve doğdu, ngs yapılmamışlar da hayata tutunamadı diye bi çıkarım yok. Her sınıfta kalan embriyo çöp olmayabilir yani.
Yaştan dolayı yapmak isteyeceklerdir, elde yeterince embriyo varken neden yapılmasın doğal olarak ama bence bunu bi de Bahçeci Fulya ile görüşün. "Çözüp ngs yapabiliriz" derlerse hiç düşünmeyin ve kürtajdan bi süre sonra hemen orada transfer sürecine başlayın. (Bu arada vakumla kürtaj yaptırın, hala kazıyan kaldı mı bilmiyorum ama varsa da kaçın) Benim embriyom dondurulup çözüldüğünde hiçbir hücre kaybı olmamıştı.
Veya onlar da embriyonun durumuna bağlı olarak "riskli olur ngs yapamayız" derlerse de o özellikle 6.gün embriyolarınıza şans verin, transfer ettirin derim. Kalitesine, embriyolarınızın durumuna bi de Bahçeci Fulya laboratuvarı baksın bence.
Emin olun dışarıdan anlamayan gözlerle baktığınızda bile aradaki profesyonellik farkını, uçurumu göreceksiniz.
Bahçeci Umut'u bilmem, sgk destekli çalıştığı için çok kalabalık olabilir ama bence Fulya normal. Kalabalık gelirse bile normal çünkü dünyanın heryerinden hastaları vardı. Birleşmiş milletler gibi merkez.
Neticede kontrol gününüz saatiniz hep belli, herkes güler yüzlü, isim yapmış fazla popüler bi doktor seçmezseniz, süreç boyunca kendi doktorunuz hep sizinle ilgilenir. Mustafa Bahçeci'nin hastaları sinir küpüydü mesela sürekli başka doktorlar ilgileniyor kendisinin hep işi var diye :)
Yolunuz da şansınız da açık olsun. Embriyolarınız var. Moralinizi bozmayın. Dua edeceğim sizin için.
Sen haklısın canım yaşından dolayı ki hep diyorum benim imkanım olsa bende gider İstanbulda denerim ama bu demek değil İzmirdeki hastaneler kötü sadece bir Memorial yada Bahçeci değil onlar dünyada sayılı yerler arasında.Evet canım haklısın irenbe için kötü demek doğru değil hiç çok sıra beklemedim ne zaman gitsem sekreterler beni tanıyor siz oturun biz sizi çağıririz diyorlar hemşireler çok iyi benim tedavi surecimde doktordan çok hemşirelerle sekillendirdik embriyolog Zerrin hanım harika bir kadın ama onunla 1 sene önce tanışmadığıma çok pişmanım kendisiyle tanıştığımda tüm opularim bitmiş transfer aşamasındayım.Kaan bey için birşey demeyeceğim çünkü sende aynı doktora gideceksin 41 değil 31 yaşında olsam şans vermeye devam edersin ama ileri yaşta çok hastası olan 41 yaşı torun sevecek yasmis gibi görmeyen biryere ihtiyacım var
Birde şunu yazmak istiyorum bende tunser ile aynı yerde tedavi görüyorum ve daha birçok arkadaş. Hiç araştırmadığınız gidip görmediğiniz hakkında bilgi sahibi olmadığınız merkezler hakkında bu kadar genel konuşmanız orada tedavi olanları etkiliyor.İnkan zaman para meselesi.
Ben adı duyulmamış hastanelerden bahsetmiyorum. İrenbe İzmirin en eski tüp bebek merkezi hatta ilk özel tüp bebek merkezi ve en iyileri arasında.Cok unlu bir Yahudi atasozu vardir: ''Ucuz mal alacak kadar zengin degilim.''
Bu mantikla, bence aksine, parasi olmayanlarin ozellikle cok iyi kliniklere gitmeleri lazim; cunku tek veya iki atista vururs orani cok artiyor. Yazik gunah, bankadan kredi cekip bu ise giren insanlar var; adi duyulmamis kliniklerde defalarca surunuyor bu insanciklar. Bir de finansal sorunlarla yasadiklari stres biniyor uzerlerine...
Ozellikle ileri yas infertilitesinde @panic_attack .!. in dedigi gibi bu isin duayenlerine gitmek lazim. Zaten yas sebebiyle hersey aleyhimize isliyor, ucuz etin yahnisini cekecek durumumuz yok anlayacaginiz. Sizin yasiniz sanirim 31, o yuzden boyle konustugunuzu dusunuyorum...
Ben adı duyulmamış hastanelerden bahsetmiyorum. İrenbe İzmirin en eski tüp bebek merkezi hatta ilk özel tüp bebek merkezi ve en iyileri arasında.
Benim çok şükür param var yurtdışında yaşadığım için eşim tedavi sürecinde yanımda olamıyor, bende ailemin yanında daha rahat bir tedavi geçirdiğim için Tercihim İzmir oluyor.Ki bi önceki tedavim Ankara da oldu ünlü bir doktor diye gittik ve çok pişman oldum oyüzden cesaretim kırıldı. Şimdi İstanbul dışındaki merkezlere kötü demek doğru mu? Orada tedavi gören insanların moralini bozmaya değer mi değmez bence. Genellemeler sevmiyorum sana iyi gelen bana gelmez.Sağlık bu ya herkes aynı yerden memnun kalmıyor. Memorial den yada Bahçeci den memnun olmayan da çok insan var. Geçen sene bahçeci embriyoları karıştırdı mesela kadın başkasının çocuğunu doğurdu ama herkeste böyle olacak diyebilir miyiz? Ya da insanlara sürekli bunu hatırlatıp orada tedavi olanları huzursuz etmek doğru mu?
Bende imkanı olanlara diyorum Memorial a gidin,ama diğer yeri kötülemek için demiyorum başarı oranı çok yüksek çok pozitif alan var.Yok ben de Irenbe'yi kastetmiyorum zaten. Ayrica dedigin de dogru, Bahceci'de de cok kotu seyler yasayan hastalar da var. Aslinda bu geri bildirimler insanlarin beklentilerine gore cok degiskenlik gosteriyor. Ben mesela her gidisimde saatlerce bekleyebiliyorum Bahceci'de; ama bu benim icin cok da onemli degil. Ayni sekilde doktorun ve prsonelin guleryuzlu olmasi... Ben tedavi surecimle hep doktorumla kavga ettim, suratsiz olumsuz buldum ozellikle en basta. Hatta hastalari kizar bana boyle deyince; ama hep 100% guvendim, bu cok ayri ve onemli... Sonucta kaliteli bir hizmet alacagimi bilmek benim icin daha onemli. Ama bazi insanlar bu tip sekilsel seyleri olum kalim meselesi gibi savunabiliyor. Bence bir kriter olmamali merkez kalitesinde...
Birine iyi gelen digerine hic gelmeyebiliyor gercekten. Ama genelde benim gordugum duydugum, Bahceci ve Memorial, zor ve ileri yas vakalarda istatistiksel olarak en basarili merkezler.
Bir de su var, transfer basarisizliklarinda hastalarin yanlis ilac kullanimi tedavi protokolune uymamalari gibi durumlar da sozkonusu. Sozum meclisten disari o kadar cahil insan var ki sasarsiniz...
Bahceci'de yasanan skandala girmiyorum zaten hic, bence hala da sistemleri mukemmel degil, hata payi cok fazla. Benim isim proses ve risk yonetimi; hatalari o kadar bariz gorunuyor gozume ki inanilmaz...
Ayrica belki hatirlarsiniz, benim embryolarimi da haberim ve iznim olmadan (cozulmesini istemedigimi defalarca soyledigim halde) cozduler.
Ben surekli bunlari insanlara hatirlatmak istiyorum ozellikle, onlemlerini alsinlar diye. Herkes bilsin nerede neler oldugunu, ona gore en dogru karari kendi versin. Ben soyledigim halde basima gelene bakin iste... Yoksa hicbir klinik mukemmel degil.
Herkes icin dilegim, Tanri dogru secim yapma sansi versin ve ilk seferde tutsun transferleri. Yoksa NGS yapmislar, yapmamislar, Bahceci veya Irenbe, benim cebime giren birsey yok - bugune kadar hep cikti valla :)