A
çok teşekkür ederim ayrıntılarla anlattığın için.
D vitamini 3,7 çıkmıştı. Doktor coledan verdi günde 6 damla 3 şişe bitir dedi. Sonra ben ikinci şişeden sonra tekrar baktırdım 21 e çıkmıştı. Ölçümlerde bir hata var diye düşünüyorum açıkcası. 3,7 gibi bir değerle kemik ağrısından duramamam gerekirdi sanıyorum. Ben günde 8-10 damla üçüncü şişeyi kullanıyorum şu anda. Bitince tekrar D vitamini seviyeme baktıracağım.
B12 değerim ise oldum olası asla 300 ün üzerinde görmedim. Ama alt seviyenin üzerinde olduğu için hiç bir doktor takviye önermiyor maalesef. Yıllar önce yerlerdeydi hatırlıyorum o zaman dodex tedavisi uygulamışlardı. Bir tek o yani. Bir tek çok şükür kanım yüksek. O da sigara içtiğim için o zamanlar tehlikeliydi. Pıhtı riski oluyormuş. Sigarayı bıraktım 5 ayı geçti. Neyse uzun yazdım.
Tekrar teşekkürler. Allah sağlıkla bebeğinize kavuşmayı nasip etsin inşaallah.
Benim kemik agrilarim ciktiginda 0 idi D vitaminim. Vucut, depon tamamen bitince D vitaminini kemiklerden cekmeye baslarmis; agrilar da o zaman cikiyor. Herkeste hemen de baslamayabiliyor.
Soyledigin coledan’a baktim. Bence senin su asamada ayda en az uc kutu bitirecek gibi bir doza ihtiyacin var. kullandigin 6 damla, toplamda 3600 IU’ ya denk geliyor ki bu da depo doldurmak icin cok yetersiz. Netekim sen kendin de farketmissin yetersiz kaldigini ve gunde 10 taneye cikarmissin. Fakat bu da az gelecek. D vitamini vucutta hic kalmadiginda, ayrica gunes gormediginde, idame dozu vucut kilosu basina en az 100 IU olmali ve takviye yaparken ilk etapta bunun biraz uzerine cikilabilir (depo doldurmak adina). Bu duzenli kullanimda D vitamini seviyesini 80 civarina cikariyor. Yani misal, 60 kg isen, gunde 6000 IU’ya ihtiyacin var; depo doldururken biraz ustune cikarsan (takribi 10.000 civari), bence daha cabuk yukseltir. Senin ilacin damlasinda 600 IU var, 10 damla bile 6000 IU eder. Kilon kac bilemiyorum ama ilk etapta 15 damlaya kadar cikarip bir iki ay sonra tekrar olcturmek isini hizlandirir gibi geliyor.
Bu arada aman devid3 damlalardan kullanmayasin, icerisindeki bir madde kanserojen oldugu icin tavsiye edilmiyor. Ayrica tek seferde yuksek doz D vitamini yeterli yararlanim saglamiyor.
Bu arada K2 vitamini kullaniyor musun? D vitamininin yuksek miktarda idamesi sebebiyle, vucudun kalsiyumu kemik ve dis gibi gerekli yerlere tasiyabilmesi icin, vucut K2 (MK7 formunda olmali) vitaminine ihtiyac duyuyor. Aksi takdirde vucutta yuksek miktarda depolanmis D vitamini, kalsiyumu damarlarimiz gibi yumusak dokulara yonlendiriyor (bu da doktorlarin kalsiyum zehirlenmesi dedigi seydir). O sebeple gunde 100’luk K2 vitamini tabletlerinden de kullanman mantikli olur. New Life’in sanirim D+K’nin bir arada oldugu bir urunu vardi dilersen.
Diger notlarindan, tiroidin oldugunu da gordum. Bence levotiron kullanmayi kesmek mantikli. Yararlanimi Euthyrox’a gore cok dusuk ve soyledigin dengesizlikleri yapabiliyor. Levotiron’a gore de daha az doz gerekiyor. Doktorunu zorla, mutlaka gecirsin seni Euthyrox’a.
Tiroidin normal degerleri 0,4-4 arasi, o sebeple 1’in altinda olmasi hemen kotu anlama gelmiyor. Benim hamilelik hazirligindan itibaren ozellikle 0,5-1 arasi tuttu endokrinologum. Daha bu hafta olcturdum, 0,38 cikti; dozajimi degistirmedi. Bir ay sonra hala inisteyse belki azaltiriz.
Bu araliklarda tutmak onemli; cunku TSH diger hormonlardan etkileniyor, ozellikle hamilelik hazirliginda. Dusuk olmasi acikcasi 2’nin uzerinde olmasindan yegdir. Mesela opu veya transfere hazirlanirken doktor dogum kontrol hapi verdiyse, icindeki estrojen TSH’yi kullanildigi muddet boyunca uc katina falan firlatiyor. Ayni sekilde transfer zamani verilen estrojen haplari bitene kadar ayni etkiyi yapiyor. Ben o asamada iki uc haftalik takipler yapmistim TSH icin, boylece dengede dursun diye. Insan delirecek gibi oluyor TSH bir asagi bir yukari oynayinca zaten. Bunu da anlattim ki aklinda olsun, cunku kadin dogum veya tup bebek doktoru bilmiyor bunu ya da onemsemiyor unutuyor, o zaman da olan bize ve bebege oluyor.
Yani aman tup bebek tedavisindeysen, mutlaka endokrinologunu en az ayda bir gor, hamile iken de tabi... bebegin kendi hormonlarini uretmeye basladigi zamanlari endokrinolog biliyor ve takip ediyor.
Benden simdilik bu kadar. Insallah faydasi olur. Tekrar sorun olursa da sakin cekinme, bir faydam olursa mutlu olurum ancak ben...