O konuda haklısınız, düşüncesizce çocuk yapsınlar demiyorum ama çocuğuna aylık 6000 harcamayan çocuk yapmasın demek bence oldukça ileri bir boyut.
ben kendi adıma
çocuğum olmamasına rağmen
kimseye 6 bin harcamıyorsan çocuk yapma demem
bence hadsizlik çünkü
1 tane çocuk da insanların hakkı. o kadar da değil.
bir de sadece para değil ki sabır lazım, çocuğa vakit ayırmak lazım, eğitim verecek kapasite, ruh sağlığı lazım.
sanki 6 bin ayırabilen herkes hakkıyla mı anne-baba? 6 bin kadar hatta daha önemlisi bu yukarıdakiler bence. ha bir de etrafımda asgari ücretli olanların hep ailesi destek. heeep. ülkede hala aile konu komşu akrabalık var. iyi ki de var.
biz burada 6 bin hesabı yaparken kimseden 1 çöp görmeden, anne çalışan, kreşe giden, annesiyle etkinlik yapan filan çocuk diye düşündük..çünkü istiyoruz ki her çocuk öyle büyüsün. ama her çocuğun öyle büyümediğinin de farkındayız. ben çok çocuklu, akraba bakmalı, kalabalık aileden geliyorum bizim nasıl büyüdüğümüzü Kemalettin Tuğcu anlatmış yeterince
insanın biyolojik bir gerçeği var bir yaştan sonra anne olamıyorsunuz. 1 tane çocuğu da yapsın isteyen, kendi ruh sağlığı yerinde ise severek bakacaksa ve eğer aç açıkta sersefil değilse. eşi iddiada yiyip kadının ağzını burnunu kırmıyorsa vs. normal aile ortamında ben yapmasın demeyi gerçekten hadsizlik olarak görüyorum.
ama bakın annemin alt katında bir çift vardı
yemin ediyorum üzüntüden uyuyamıyordum eskiden annemlere geldiğimde,
çocuk kadının önceki evliğindenmiş. adam bunu problem ediyordu
adam dediysem ayının öküzün teki...
kavga kıyamet tabaklar çanaklar gecenin 3lerinde...
bunlar 1 de ortak bebe yaptı, iyi mi oldu şimdi o eve?
üstelik ne kira ödemişler ne aidat kaçıp gitmişler. ve asgarinin de üstünde kazanıyordu adam.
bu apartmanda 3-4 aile var asgari ile geçinen. hepsi ölür çocuklarına, görüyoruz yani, anneler hele valla kendilerini parçalıyorlar ama severek yapıyorlar. herkese aileleri de destek oluyor...kimse para takıp gitmedi de 15 senelik evimiz burası, bu dediğim elemanlar hariç. keşke bu aileye Allah aşkına siz çocuk yapmayın diyen olsaydı.
Umarım öngördünüz gibi çalkantılı dönem sonrası düzelir her şey. İşçinin çocuğu işçi olmak zorunda değil elbette ama iyi şartlarda yetişmiş bir orta sınıf çocuğunu da beden işine koyup yapmasını beklemek çok olabilirliği olan bir şey gibi görünmüyor bana. Çünkü ne bedeni buna uygun ne de zorlu yaşam koşullarıyla tanışmış. Dediğiniz gibi bazı beden işçileri fazla da kazanıyordur ama türkiye de sistemin dönmesini sağlayan çoğunluk asgari ücretle yaşamaya çalışıyor.
e insanlar iş beğenmiyor deniyor ya..ben de "herhalde beğenmeyecek" diyorum...sizin de değiniz gibi orta sınıf ailelerde büyümüş çocuklar beden işi nasıl yapsın. onu geçtim ofis işi bile olsa 6 gün çalış asgari ücret ancak al. tabii çalışmaz.
evet bizim bir handikapımız da bu, çok çok çok fazla asgari ücretlimiz var. asgari almayan da 500 lira fazlasını alıyor.
ben anlatıyorum ya ben çocukken asgari ücreti berberin 15 yaşındaki çırağı alıyordu...başka da kimse asgari almıyordu.
ben çalkantılı dönem sonra herşeyin birden düzeleceğini öngörmüyorum aslında
sadece 30-40 sene sonra bu kadar beden işçisine ihtiyaç olmayacak. o süreçte devam eden ihtiyaca da mülteciler bile yeter, ki bizim de üreme hızımız zaten çok düşük değil, diyorum.
misal 30-40 sene sonra bu yaşlı nüfusa nasıl bakım verecez bilmiyorum. herhalde robot hemşireler, robot hastabakıcılar çıkar da..insanların ruhlarına kim bakacak bilmiyorum mesela.. metaverse sanal gerçeklik filan avutmaya çalışırız herhalde insanları.... değilse biz de 30 sene sonra ötenazi filan konuşuruz herhalde şimdiki avrupa gibi.