• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

4 yaşındaki bir çocuğun aylık masrafı nedir?

Hesap konusunda haklısınız ama işte bunun insani boyutu ne olacak, hem en ağır işlerde çalışacaklar hem de tek çocuk bile yapamayacaklar. Bir tür modern bile değil ilkel kölelik bu. Üstelik yine sistem açısından da işler nasıl yürüyecek son asgari ücretli de öldüğünde iş neye evrilecek? Belki de böyle olması daha iyidir, belki de sistemin değişmesi için son asgari ücretlinin de ölmesi ve işlerin tıkanması gerekiyordur.Belki o zaman insanlar emeklerinin karşılığını alırlar.
Malesef ülke şartları insanı buna mecbur ediyor . Hiç kimse emeğinin karşılığını alamıyor.

bu platformda kimse geri dönüşüm işçisi değildir herhalde

ama bu ülkede yüzbinlerce geri dönüşüm işçisi de var, tarım işçisi de var, genelinin de 3er 5er tane çocuğu var. yani biz bir italya gibi hiç çocuk yapmıyor değiliz. hala birileri çocuk yapıyor. daha bi 30-40 sene var türkiyede türk nüfusun kendini yenileyemeyecek oranda az çocuğa düşmesi için. (kadın başına 2.1 çocuğun altı olması lazım)

anne baba beyaz yaka memur çocuklarının bundan 40 sene önce de kasiyer olması beden işçisi olması beklenmiyordu. ki? bunu öne sürmeniz biaz tuhaf..benim babam köylü bir ailenin çocuğu memur olmuş biz yarı köyde yarı şehirde yaşadık. 40 sene memur olarak çalıştı, bu kurumun çalışanlarından 1 kişinin bile çocuğu beyaz yaka olmayan bir işte çalışmıyor.

çünkü eskiden işçisinin çocuğu da okuyup memur/beyaz yaka çalışan olabiliyordu. bu bir Cumhuriyet kazanımıydı...korkarım böyle giderse işte biz o kazanımı kaybedeceğiz. kast sistemi gibi işçinin çocuğu işçi olacak yer geleceğiz.

Ama şunu merak etmeyin: belediyenin çöpçüsü gümrük memurundan fazla kazanıyor zaten.
eniştem çöpçü, passata biniyor :KK70:
belediye işçileri toplu sözleşmeli, sosyal hizmet tazminatlı, bayram ikramiyeli çalışıyor. yani öyle her beden işçisi 3 kuruş almıyor. günlüğü 500 TL olan çok işçi var. sizden fazla kazanıyorlar bazıları.

türkiye'den giden işçiler senelerce avrupanın çöpünü toplamıştı.
o hesap burada da şimdi geri dönüşüm işçileri yavaş yavaş türklerden suriyeliye afgana kayıyor
ağır beden işlerinde mülteciler çalışıyor.
avrupanın 60 sene önce yaşadığını yaşıyoruz -ama keşke kayıtlı sistemli yaşasaydık, orası ayrı. biz düzenli göçe değil istilaya uğradık...

daha afrikada su bittikçe, savaş çıktıkça, milyonlar mülteci olacak...yüksek ihtimalle bizim üniversite mezunlarımız dahil buların daha iyisi avrupaya gidecek, orada çöptür, garsonluktur, kasiyerliktir yapacak..kalanlar da burada bizim beden işlerimizi yapacak. bi 3-40 sene de böyle gider. sonra da da zaten otomatik sisteme geçeriz...nüfusa gerek kalmaz. (tüm çöpleri robotlar toplar, tüm siparişleri robotlar getirir). Dünyada nüfus şu anda bile gereksiz çok o zamana hiç gerek olmayacak zaten..herkes böyle öngörüyor.
Umarım öngördünüz gibi çalkantılı dönem sonrası düzelir her şey. İşçinin çocuğu işçi olmak zorunda değil elbette ama iyi şartlarda yetişmiş bir orta sınıf çocuğunu da beden işine koyup yapmasını beklemek çok olabilirliği olan bir şey gibi görünmüyor bana. Çünkü ne bedeni buna uygun ne de zorlu yaşam koşullarıyla tanışmış. Dediğiniz gibi bazı beden işçileri fazla da kazanıyordur ama türkiye de sistemin dönmesini sağlayan çoğunluk asgari ücretle yaşamaya çalışıyor.

Kaç yıldır aynı evde oturuyorsunuz ?
Civardaki emsal evlerin kirası ne kadar ?
Belki ev sahibinin insaflısına denk gelmişsinizdir de bu fiyatlara oturtuyordur .
Yoksa kk da her gün ev kirasının fazla artısı nedeniyle açılan zibilyon tane konu var.

Ben ortalama bir rakam yazdım.
Siz 1300 ödüyorsunuz ama büyük şehirlerde durum böyle değil. 4000 5000 ödeyenler var .
eşimin küçük ofisi var ara sokakta 4 bin kirası
aylık yakıtı 4-6 bin arası değişiyor bu sebeple aracı garaja koydu artık otobüs ve tramvaya biniyor
elektrik su internet telefon faturaları ve yazın gelen dogalgaz ile faturalarımız 1000 tl kış olunca doğalgaz geçen seneye göre 2-3 katı daha fazla olacak zamlardan dolayı
antepde en kötü evler oturulabilecek en kötü evler 4000 den başlıyor
3000 e bulunursa artık üstden su mu akıyordur klozet mi taaşıyordur yoksa dağ başında kulubemidir allah bilir ...:(

Kaç yıldır aynı evde oturuyorsunuz ?
Civardaki emsal evlerin kirası ne kadar ?
Belki ev sahibinin insaflısına denk gelmişsinizdir de bu fiyatlara oturtuyordur .
Yoksa kk da her gün ev kirasının fazla artısı nedeniyle açılan zibilyon tane konu var.
Kiram Şubat ayında 1000 den 1300 e çıktı,alt komsum yüzde 10 zam ile 1650 ye oturuyor,giriş kata eylul Ekim gibi bir aile taşındı 1600 e..Çok da işlek bir muhitte oturuyorum.Yeni zam ne olur bir fikrim yok

Kiram Şubat ayında 1000 den 1300 e çıktı,alt komsum yüzde 10 zam ile 1650 ye oturuyor,giriş kata eylul Ekim gibi bir aile taşındı 1600 e..Çok da işlek bir muhitte oturuyorum.Yeni zam ne olur bir fikrim yok
İşte dediğim gibi bu sizin şansınız.
Herkes aynı şansa sahip değil malesef.

eşimin küçük ofisi var ara sokakta 4 bin kirası
aylık yakıtı 4-6 bin arası değişiyor bu sebeple aracı garaja koydu artık otobüs ve tramvaya biniyor
elektrik su internet telefon faturaları ve yazın gelen dogalgaz ile faturalarımız 1000 tl kış olunca doğalgaz geçen seneye göre 2-3 katı daha fazla olacak zamlardan dolayı
antepde en kötü evler oturulabilecek en kötü evler 4000 den başlıyor
3000 e bulunursa artık üstden su mu akıyordur klozet mi taaşıyordur yoksa dağ başında kulubemidir allah bilir ...:KK43:
Aynen öyle ben bazen bakıyorum sahibinden kiralık evlere 4000 5000 altında ev yok.
Öyle lüks evler de değil .
1300 TL ye oturuyor ama tamamen şansına.

şimdi girdim baktım emin olmak için mahalleme baktım
evler ne kadar kirası diye...
gaziantep emek mahallesi-fatih mahallesi diye yazdım
ortalama 12 bin tl ,en uygun olan oturulabilecek ev de 7 bin tl
3 bin tl ye 1+1 ...

şimdi girdim baktım emin olmak için mahalleme baktım
evler ne kadar kirası diye...
gaziantep emek mahallesi-fatih mahallesi diye yazdım
12 bin tl en uygun olan oturulabilecek ev de 7 bin tl
3 bin tl ye 1+1 ...
Böyle rakamların olduğu bir ülkede ev kirası için ortalama 1300 yazılamaz.

Böyle rakamların olduğu bir ülkede ev kirası için ortalama 1300 yazılamaz.
1300 tl ye dublexden ayıranlar varya ondan bile bulamadım çatı katı bile yok...
çok şanslı 1300 e oturuyorsa ev sahibi çık demesin diye hediyeler falan alsın bence ...
bazı yerlerde kira uygun ama inşaat elekritiği kullanıyorlar elektirik fahiş geliyor kira ondan uygun oluyor veya ipotekli ev kiraya veriliyorsa ya da apartmanın istimlak sorunu falan oluyor ondan da uygun verebiliyorlar... şu zamanda o kirada eve ben şüphe duyarım maaalesef

1300 tl ye dublexden ayıranlar varya ondan bile bulamadım çatı katı bile yok...
çok şanslı 1300 e oturuyorsa ev sahibi çık demesin diye hediyeler falan alsın bence ...
bazı yerlerde kira uygun ama inşaat elekritiği kullanıyorlar elektirik fahiş geliyor kira ondan uygun oluyor veya ipotekli ev kiraya veriliyorsa ya da apartmanın istimlak sorunu falan oluyor ondan da uygun verebiliyorlar... şu zamanda o kirada eve ben şüphe duyarım maaalesef
Hatırlıyor musun ?
Cemoos Cemoos tu sanırım, yanlışsam düzeltsin beni. Ankara da anneannesi için 1+1 arıyordu ve 3000 den aşagı ev bulamamıştı.

Cok zor artık bu fiyatlara ev bulmak .
Dediğin gibi ya faturalarda bir sorun oluyor ya aidatı cok cok yüksek oluyor ya da tamamen ev sahibiyle alakalı bir durum oluyor.

Hatırlıyor musun ?
Cemoos Cemoos tu sanırım, yanlışsam düzeltsin beni. Ankara da anneannesi için 1+1 arıyordu ve 3000 den aşagı ev bulamamıştı.

Cok zor artık bu fiyatlara ev bulmak .
Dediğin gibi ya faturalarda bir sorun oluyor ya aidatı cok cok yüksek oluyor ya da tamamen ev sahibiyle alakalı bir durum oluyor.
1-2 tane ankara polatlıda 50 yaşında apartmanın yüksek giriş ve en üst katında sorunlu evler buldum 1300 tl ye :( şahsen ben öyle bir evde oturamam allah oturmak zorunda kalana yardım etsin ve daha iyi evler nasip etsin inşallah,yani aslında o kadar pahalı o evler bile 1300 tl :(

Ceycey şimdi anneanne babaaane bakacak mı bakalım , bakmak isteyecek mi ? Bakıcı desen asgari ücret istiyor en az , kreşler desen 2000 2500 den başlıyor.

Bir de giderler her ay sabit olmuyor ki.
Ekstra durumlarda oluyor.
Mesela önümüzdeki ay okullar açılacak, baya masraf olacak .
Gerekirse devlet yardım edecek ama isteyen herkesin 1 çocuk yapma hakkı var. Evlat sahibi olmanın ne demek olduğunu anne babalar da bilir tedavilerle yıllarca uğraşanlarda bilir evliliği biraz geç kalmış endişeli kadınlar da bilir. Bu hakkı kimse alamaz ellerinden asgari ücretliler diye. Hiçbirimizin öyle bir hakkı yok diye düşünüyorum. Ha 2 3 çocuk fazla deseydin yüzde yüz katılırdım.

Gerekirse devlet yardım edecek ama isteyen herkesin 1 çocuk yapma hakkı var. Evlat sahibi olmanın ne demek olduğunu anne babalar da bilir tedavilerle yıllarca uğraşanlarda bilir evliliği biraz geç kalmış endişeli kadınlar da bilir. Bu hakkı kimse alamaz ellerinden asgari ücretliler diye. Hiçbirimizin öyle bir hakkı yok diye düşünüyorum. Ha 2 3 çocuk fazla deseydin yüzde yüz katılırdım.
Ben bu konuda senin gibi düşünmüyorum ceycey. Bakalım doğacak çocuklar kısıtlı imkanlarla büyümek isteyecek mi ?
Bu durumun nedeni asgari ücretlilerin az kazanması değil aslında , ülkemizde herseyin ateş pahası olmasından kaynaklanıyor. Neden Alım gücümüzün azalması.

Atışma dedin de buna ben dahilsem kendi adıma cevap yazayım: Ben imkanı olmayan biri değilim mesela.İstesem şimdi gider çocuğa da kendime de 1000 er TL ye ayakkabı alırım ya da bir sürü marka kıyafet.Ederine göre olması gerektiği şekilde alıyorum ve 6000 gerekmiyor bunun için.
Yok senin haklı olduğun yerler de var. Marka ayakkabı kıyafet olmadan da gayet büyür çocuk. Yiyecek eğitim sağlık giderlerini kastettim ben. İyi bir eğitim ve beslenme her yavrunun hakkı okumak istiyorsa. Şartlar bizim zamanımızda eşitti eğitimde artık maalesef değil. Keşke böyle olmasaydı . 😐

Ben bu konuda senin gibi düşünmüyorum ceycey. Bakalım doğacak çocuklar kısıtlı imkanlarla büyümek isteyecek mi ?
Bu durumun nedeni asgari ücretlilerin az kazanması değil aslında , ülkemizde Hersek’in ateş pahası olmasından kaynaklanıyor. Neden Alım gücümüzün azalması.
Senin fikrine de saygılıyım elbette. Hepimiz farklı düşüneceğiz normali bu zaten. Geçen bir konuda 3 çocuk bu zamanda fazla zengin değilsek dedim diye de ben linçlendim. 4 çocuklu üye bana kızmış mesela. Herkesle aynı düşünemeyiz.

O konuda haklısınız, düşüncesizce çocuk yapsınlar demiyorum ama çocuğuna aylık 6000 harcamayan çocuk yapmasın demek bence oldukça ileri bir boyut.
ben kendi adıma
çocuğum olmamasına rağmen
kimseye 6 bin harcamıyorsan çocuk yapma demem
bence hadsizlik çünkü
1 tane çocuk da insanların hakkı. o kadar da değil.
bir de sadece para değil ki sabır lazım, çocuğa vakit ayırmak lazım, eğitim verecek kapasite, ruh sağlığı lazım.
sanki 6 bin ayırabilen herkes hakkıyla mı anne-baba? 6 bin kadar hatta daha önemlisi bu yukarıdakiler bence. ha bir de etrafımda asgari ücretli olanların hep ailesi destek. heeep. ülkede hala aile konu komşu akrabalık var. iyi ki de var.

biz burada 6 bin hesabı yaparken kimseden 1 çöp görmeden, anne çalışan, kreşe giden, annesiyle etkinlik yapan filan çocuk diye düşündük..çünkü istiyoruz ki her çocuk öyle büyüsün. ama her çocuğun öyle büyümediğinin de farkındayız. ben çok çocuklu, akraba bakmalı, kalabalık aileden geliyorum bizim nasıl büyüdüğümüzü Kemalettin Tuğcu anlatmış yeterince :KK70:

insanın biyolojik bir gerçeği var bir yaştan sonra anne olamıyorsunuz. 1 tane çocuğu da yapsın isteyen, kendi ruh sağlığı yerinde ise severek bakacaksa ve eğer aç açıkta sersefil değilse. eşi iddiada yiyip kadının ağzını burnunu kırmıyorsa vs. normal aile ortamında ben yapmasın demeyi gerçekten hadsizlik olarak görüyorum.

ama bakın annemin alt katında bir çift vardı
yemin ediyorum üzüntüden uyuyamıyordum eskiden annemlere geldiğimde,
çocuk kadının önceki evliğindenmiş. adam bunu problem ediyordu
adam dediysem ayının öküzün teki...
kavga kıyamet tabaklar çanaklar gecenin 3lerinde...
bunlar 1 de ortak bebe yaptı, iyi mi oldu şimdi o eve?
üstelik ne kira ödemişler ne aidat kaçıp gitmişler. ve asgarinin de üstünde kazanıyordu adam.
bu apartmanda 3-4 aile var asgari ile geçinen. hepsi ölür çocuklarına, görüyoruz yani, anneler hele valla kendilerini parçalıyorlar ama severek yapıyorlar. herkese aileleri de destek oluyor...kimse para takıp gitmedi de 15 senelik evimiz burası, bu dediğim elemanlar hariç. keşke bu aileye Allah aşkına siz çocuk yapmayın diyen olsaydı.

Umarım öngördünüz gibi çalkantılı dönem sonrası düzelir her şey. İşçinin çocuğu işçi olmak zorunda değil elbette ama iyi şartlarda yetişmiş bir orta sınıf çocuğunu da beden işine koyup yapmasını beklemek çok olabilirliği olan bir şey gibi görünmüyor bana. Çünkü ne bedeni buna uygun ne de zorlu yaşam koşullarıyla tanışmış. Dediğiniz gibi bazı beden işçileri fazla da kazanıyordur ama türkiye de sistemin dönmesini sağlayan çoğunluk asgari ücretle yaşamaya çalışıyor.
e insanlar iş beğenmiyor deniyor ya..ben de "herhalde beğenmeyecek" diyorum...sizin de değiniz gibi orta sınıf ailelerde büyümüş çocuklar beden işi nasıl yapsın. onu geçtim ofis işi bile olsa 6 gün çalış asgari ücret ancak al. tabii çalışmaz.

evet bizim bir handikapımız da bu, çok çok çok fazla asgari ücretlimiz var. asgari almayan da 500 lira fazlasını alıyor.
ben anlatıyorum ya ben çocukken asgari ücreti berberin 15 yaşındaki çırağı alıyordu...başka da kimse asgari almıyordu.

ben çalkantılı dönem sonra herşeyin birden düzeleceğini öngörmüyorum aslında
sadece 30-40 sene sonra bu kadar beden işçisine ihtiyaç olmayacak. o süreçte devam eden ihtiyaca da mülteciler bile yeter, ki bizim de üreme hızımız zaten çok düşük değil, diyorum.

misal 30-40 sene sonra bu yaşlı nüfusa nasıl bakım verecez bilmiyorum. herhalde robot hemşireler, robot hastabakıcılar çıkar da..insanların ruhlarına kim bakacak bilmiyorum mesela.. metaverse sanal gerçeklik filan avutmaya çalışırız herhalde insanları.... değilse biz de 30 sene sonra ötenazi filan konuşuruz herhalde şimdiki avrupa gibi.

Senin fikrine de saygılıyım elbette. Hepimiz farklı düşüneceğiz normali bu zaten. Geçen bir konuda 3 çocuk bu zamanda fazla zengin değilsek dedim diye de ben linçlendim. 4 çocuklu üye bana kızmış mesela. Herkesle aynı düşünemeyiz.
Yanlız gerçekten maddi durum iyi değilse ikincisi bile çılgınlık. 3. ve 4. düşünemiyorum bile 😂
Sadece maddiyatta yetmiyor .
Çocuklara ayırabilecek vakit , enerji var mı ?
Cok geniş bir konu bu.
Mesela kimilerinin aileleri tam destekler oluyor, bakıcı , kreş giderleri olmuyor.
Ya da başka bir üyenin dediği gibi ev kirası cok ucuz oluyor … gibi gibi

Back
X