4+4+4 de ilk çatlak

Chess

Nirvana
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2009
53.296
42.837
898
Milli Eğitim Bakanlığı , ‘ 4+4+4 ’ eğitim sisteminin ortaya çıkardığı sınıf öğretmeni norm fazlalığından, bu yıl 2, 3 ve 4. sınıfları okutacak öğretmenlerin de doğrudan etkilenip geçen yılki öğrencilerinden ayrılacak olması üzerine mevzuat dışı uygulamaya gitti. 2, 3 ve 4. sınıfları okutan öğretmenlerin, norm fazlası olsa bile öğrencilerinden ayrılmaması yönünde talimat verildi.
‘ 4+4+4 ’ eğitim sisteminin plansızlığı her geçen gün yeni sorunlarla ortaya çıkıyor. 8 yıllık zorunlu ilköğretimin birinci kademesinin 4 yıllık ilkokul, ikinci kademesinin de 4 yıllık ortaokul şeklinde düzenlenmesi, 5. sınıfların ortaokullara dahil edilmesi çok sayıda sınıf öğretmenini okullarında norm fazlası hale düşürdü.

Yaklaşık 20 bin kişi

Sayıları 20 bin civarında olduğu belirtilen bu öğretmenlerin nasıl eritileceği hâlâ belirsizliğini koruyor. Okullarda hangi öğretmenin norm fazlası olduğunun belirlenmesi de ayrı bir sorun.
Milli Eğitim Bakanlığı ’nın Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği uyarınca norm fazlası öğretmen, hizmet puanı üstünlüğü esas alınarak belirleniyor. Bu da, bir okulda çoğunlukla mesleğinin ilk yıllarında olan öğretmenlerin norm fazlası durumuna gelmesi anlamı taşıyor. Mevzuattan kaynaklı, norm fazlası olma tedirginliğini, sadece geçen yıl 5. sınıfları ve 4. sınıfları okutanlar değil, ara sınıflardaki öğretmenler de yaşayacak. Bu yıl 2, 3 ve 4’leri okutan öğretmenler hizmet puanları düşükse okullarında norm fazlası durumuna gelecek. Dolayısıyla geçen yıl 1, 2 ve 3’üncü sınıfta okuyan öğrenciler de öğretmenlerinden ayrı kalabilecek.

Veliler ayaklandı

Ortaya çıkan bu durum, çocukları geçen yıl 1, 2 ya da 3. sınıfta okuyan velilerin tepkisine neden oldu. Veliler, çocuklarının, üst sınıfta da aynı öğretmenle devam etmesi, öğretmenlerinden ayrılmaması yönündeki taleplerini yetkililere iletti. Milli Eğitim Bakanlığı ’nın çözümü ise “Kervan yolda düzülür” ifadesini hatırlatırcasına mevzuatı delmek oldu. Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü, ilçe milli eğitim müdürlüklerine bir yazı göndererek, yaşanan soruna dikkat çekti ve mevzuata karşın söz konusu ara sınıflardaki öğretmenlerin geçen yılki öğrencilerini okutmaya devam etmesi talimatını verdi. İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan’nın imzasıyla gönderilen yazıda şöyle denildi:
“İlkokullarımızda eğitim-öğretime devam eden 2, 3 ve 4. sınıf öğretmenlerinin değiştirilmemesine ilişkin yoğun talepler alınmaktadır. Bilindiği üzere öğretmen-öğrenci ilişkileri, çocukların okul tecrübelerinin şekillenmesinde ve sınıf ortamına uyumda önemli rol oynamaktadır. Öğretmenlerin değişmesi, öğrenciler için bir sorun teşkil edebileceği gibi yeni öğretmenleri ile iletişim ya da reddetme sorunu da yaşayabilecekleri düşünüldüğünde; eğitim-öğretimin daha sağlıklı yürütülebilmesi amacıyla, ilçenize bağlı eğitim kurumlarında görevli sınıf öğretmenlerinin sınıflarının değiştirilmemesi, mevcut öğretmen ve öğrenci ile eğitim-öğretimin devam etmesinin sağlanmasını rica ederim.”
radikal
 
Aynen canım ya bu saçma sistem yüzünden öğretmenimiz matematik öğretmeni olarak tayinini istedi.. ve gidiyo..
2. sınıfa geçen çocuğum öğretmen değiştirecek ve çocuklarımızın geleceğiyle oynuyolar.
İlkokul yıllarında öğretmen değişen çocuk bocalıyor.
çok üzgünümm
 

Çok haklısınız ben ilkokul döneminde 5 yıllık süreçte 6 tane ögretmen degiştirdim emeklisi geldikleri için gidiyorlardı buda maalesef biz ögrencilerin bocalamasına sebep oluyorlardı çünkü her ögretmenin egitim sistemi farklıydı birine alışırken o gidiyor ona alışırken öbürü gidiyordu.
 
Konu ilgili başlığa taşındı. Konuları uygun başlığa açmaya özen gösterelim
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…