• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

31 yaşında evli iken hukuk okumak

Hukuk mezunuyum. Hukuku seviyorum ama avukatligi sevmiyorum, aktif calisma hayatim yok.
Kisiden kisiye degisir ama bence hic bir derse girmeden sinav vermek hukuk bölümü için zor.
Su an zaten calisiyorsunuz, sinavlara istediginiz zaman gidebilecek misiniz?
Cocuk dusunuyor musunuz bilmiyorum ama sanırım en gec 4 5 yil içinde cocuk olmali. Okurken nasil düşünürsünüz bu konuyu da goz onune alin isterseniz
Memurken sınavlara gitmekte sıkıntı yaşamam çünkü alternatifim var ama haklısınız hem uzaktan hem çocuk olursa ya uzatır yahut bırakırım ama şunu da kabul ediyorum . Birilerinin poposundan ter akıp her dersi takip ederken ben keyfimi çatıp onunla aşık atacak hale gelemem. Fakülteyi bitirsem de belki sağlık bakanlığında kalırım zira maaşları arasında zannediyorum bir fark yok

Buna katılmıyorum. Özel üniversiteler niteliksiz evet ama devlet üniversiteleri gerçekten kaliteli hukukçular yetiştiriyor. Fakülteye gidin ve görün saygılı, demokratik ve açık görüşlü kibar insanları görebilirsiniz.

Gerçekten hocalarımız bu ülkenin ihtiyacına yönelik iyi hukukçular yetiştirmek için çok çabalıyorlar. Ve ben cidden gurur duyuyorum. Sadece uygulama sıkıntı ama bunları da aşacağız o yüzden bu kadar sıkı yetiştik.
Yeterli akademik kadrosu olmayan üniversitelerde dahi hukuk fakültesi var. Özel üniversiteler ayrı bir yara. Kontenjanlar çok fazla. Eskiden iyi hukuk fakültesi diye bir kavram yoktu. Çünkü sadece ismi markalaşmış üniversitelerde vardı. Şu an sıralaması 30 binlerde olan konu sahibi hukuk fakültesi tercih edebiliyor. Halbuki olması gereken ilk 10 bin. Bizim ülkemizde şu an ihtiyacın kat ve kat fazlası mezun bulunmakta. İşsiz meslektaşlarımdan ve asgari ücretle çalışan meslektaşlarımdan bahsetmek bile istemiyorum. Deveye neden boynun eğri demişler nerem doğru ki demiş.

Yeterli akademik kadrosu olmayan üniversitelerde dahi hukuk fakültesi var. Özel üniversiteler ayrı bir yara. Kontenjanlar çok fazla. Eskiden iyi hukuk fakültesi diye bir kavram yoktu. Çünkü sadece ismi markalaşmış üniversitelerde vardı. Şu an sıralaması 30 binlerde olan konu sahibi hukuk fakültesi tercih edebiliyor. Halbuki olması gereken ilk 10 bin. Bizim ülkemizde şu an ihtiyacın kat ve kat fazlası mezun bulunmakta. İşsiz meslektaşlarımdan ve asgari ücretle çalışan meslektaşlarımdan bahsetmek bile istemiyorum. Deveye neden boynun eğri demişler nerem doğru ki demiş.
Bahsettiğiniz ilk on bindeki ben top 5 teki hukuk fakültesi mezunları kendilerini ve eğitim farklarını ortaya koyduğu müddetçe gere halükarda sektörü domine edebilirler ve fakülte farkını görünür kılabilirler. Sistemdeki fazlalık ve yığılmadan sıyrılmakta diğer fakültelerden her halükarda diğer öğrencilere nazaran ayrıcalıklı bir yerdeler

Çok istiyorsanız içinizde kalmasın okuyun ama halihazırda kamuda kimyager olarak çalışan biri için çok fazla zahmet hukuk okumak. Eğer ticari veya siyasi bağlantılarınız yoksa serbest avukatlıktan memuriyetten kazandığınız parayı kazanmanız çok zor. Kamuda avukatlık yapmak istiyorsanız kimyagerle avukat arasında az da olsa gelir farkı vardır diye tahmin ediyorum ki bu fark atanacağınız kuruma bağlı olarak vekalet ücretiyle daha da açılacaktır. Ama yine de dört yıl çabalamaya değecek bir fark yaratacağını sanmam. Bunları mezun olunca hayal kırıklığı yaşamayın diye söylüyorum. Ben hukukçu değilim ama bir hayli hukukçu yakınım var, gördüğüm kadarıyla tamamen çevreye bakan bir sektör hukuk. Mezun oldum, işe girdim, çalıştım, çabaladım ve iyi yerlere geldim mesleği değil yani. Sizin kişisel özellik ve çabanızın etkisi minimumda kalıyor.

Kontenjan fazla evet ama sıralama hep 30.000 den başlıyordu zaten. Alım azaltılmalı ancak buna rağmen kaliteli insanlar çıkıyor biliyorsunuz. En kötüsünü bile bir vizyonu oluyor. Akademik kadro yetersiz olsa da asistanlar çok kaliteli eğitim veriyorlar gerçekten sadece profesör sayısıyla ölçmek yanlış olur. Hukuk çok az derse katılsanız bile size güzel bir bakış açısı ve geniş bir ufuk kazandırıyor. Umarım özeller kapatılır ve kontenjan azaltılır. Benim temennim de bu ama fakülteden çıkan insanların pek çoğu pırlanta gibi siz de biliyorsunuzdur.

Kontenjan fazla evet ama sıralama hep 30.000 den başlıyordu zaten. Alım azaltılmalı ancak buna rağmen kaliteli insanlar çıkıyor biliyorsunuz. En kötüsünü bile bir vizyonu oluyor. Akademik kadro yetersiz olsa da asistanlar çok kaliteli eğitim veriyorlar gerçekten sadece profesör sayısıyla ölçmek yanlış olur. Hukuk çok az derse katılsanız bile size güzel bir bakış açısı ve geniş bir ufuk kazandırıyor. Umarım özeller kapatılır ve kontenjan azaltılır. Benim temennim de bu ama fakülteden çıkan insanların pek çoğu pırlanta gibi siz de biliyorsunuzdur.
Şu an yeni mezun olduğun için idealistsin. Ben de öyleydim. Nerdeyse 10 yıllık avukatım. Çok açık hak ihlallerini, haklıyken kazanamadığın davaları gördüğün, çok çalışıp da hakkettiğin değeri göremediğin zaman yavaş yavaş geçecek bu duyguların. Ben o sinir harbiyle bir anda işten çıkıp kpss ye girip kurum avukatı olmuştum. Şu an avukatlar kendi haklarını dahi savunamaz halde zaten. Son düzenlemeler malum. Çok yazılacak şey var ama sen zaten zaman içinde bunları kendin göreceksin. Sana tek tavsiyem elindeki o kağıtların aslında bir insanın hayatı olduğunu unutma.

Merhaba arkadaşlar. Ben aktif bir okuyucuydum ama yardımınıza ihtiyaç duyduğum için üye oldum. Sağlık bakanlığında kimyager olarak çalışıyorum. Evliyim henüz çocuğum yok. Bu sene sınava girdim ve eşit ağırlıkta 30 bin sıralama yaptım. İstanbul'da yaşıyorum. Kimya bölümünü kazandığım yıl hukuk okumayı çok istemiştim fakat sanki sayısalda çok başarılıymışım gibi zorla sayısalda sınava sokuldum ve kimyager oldum. Yıllar sonra gençlik hayallerime kavuşmuş gibi hissediyorum. Fakat avukat arkadaşlar veya hukuk öğrencileri yahut bilgisi olan arkadaşlarım varsa bana bilgi verirseniz çok sevinirim. Kurum avukatı olmak için hukuk okumak istiyorum. Fakat derslere giremem. Tercih yapacağım iller İstanbul dışı olacak ve yalnız sınavlara gideceğim. Bunun olabilitesi konusunda ihtimaller dahilinde fikir verirseniz minnettar olacağım. Teşekkürler
Tebrik ederim öncelikle. Hukuk okumadım ama bir hayli zor olduğunu biliyorum çevremden. Devam sorunu olmuyor hukuktan ama yine de gideceğin üniversiteye göre değişir mi bilmiyorum her ihtimale karşı sorarsın hiç devam zorunluluğu olan bir üniversite duymadım hukukta.
Evli olup yaşı büyük olanlar bizden iyi okuyordu bizim dönemde. Eşim mesela uzaktan doktora yapıyor ve not ortalaması diğerlerinden çok daha iyi. İsteyince her şey yapılıyor. Kaldı ki hali hazırda bir işin var. 1-2 yıl uzatsan nolucak hiçbir şey... Bitirdikten sonra en az 30 yıl avukatlık yapmak için zamanın olacak. Hiç sıkıntıya sokmana gerek yok kendini

Devam zorunluluğu üniversitesine göre değişiyor. Kardeşim hukuk okuyor ve onun okulunda devam zorunluluğu var. Olmayan okulları araştırıp ona göre tercih yapmanız önemli. Ama devam zorunluluğu olmayan bir okul tercih etseniz dahi sırf sınav ve mezuniyet kaygısı gütmenin iyi bir hukukçu olmakla çeliştiğini düşünüyorum. Umarım mesleki bilgiye hakimiyetiniz tam olarak mezun olabilirsiniz.

Haklısınız hukukta çok mezun var artık eskisi gibi değil. Önüne gelen hukuk okuyor ama neden?
Ülkede bir kaç meslek haricinde herkes işsiz olunca o mesleklere yığılma oluyor haliyle. Adam İİBF okuyor 90 alıyor atanamıyor, öğretmenler de aynı şekilde. Özel sektör desen o da yok. Diğer pek çok meslek grubu için geçerli bu. Ya çok çok başarılı olup binlercesini geride bırakıp asgari ücretle bir yere gireceksin ya da işsizsin. Kaç öğretmen arkadaşım atanamadığı için polis oldu. Bu sebeple sınava giren öğrenciler genellikle aynı mesleklere yöneliyor veya kendi mesleğinde iş bulamadığı için ya tekrar sınava girip hukuk hedefliyor ya da asker polis oluyor. Bahsettiğiniz bu yığılma aslında hemen hemen tüm mesleklerde var. Dönemin şartlarına göre hangisinin önü açıksa oraya bir yığılma oluyor. Şartlar böyleyken insanlar napsın..

Kariyerden bağımsız olarak diyorum ki onunabilir. Zevk alarak okumak önemli. Ama sınavdan sınava okunan bir alanda çok başarılı olunur mu bilmiyorum.dersleri yerinde zamanında dinlemek, hocalardan kitaplardan alamayacağınız nüansları almak bu bölümde çok önemlidir.
Çoğu üniversitede devam zorunluluğu yok. Olsa bile hocalarla birebir konuşup esneklik kazanabilirsiniz. İçinizde kalıcaksa ve de başkaca bir kariyer planınız yoksa niye tercih etmeyesiniz. Bu arada köklü fakültelerde de hukukçu diyemeyeceğiniz insanlar çıkıyor. Bu alanda iyi olmak sadece kişiyle değil,sistemin işleyişinin hukuka uygun olup olmasıyla da alakalıdır. Hayırlı olsun şimdiden.

Evli değilim ama ben de o yaşta hukuk fakültesine başladım. Kamuda çalişiyorum. Serbest avukatlik yapmak amacıyla başladım ben. Hukuk fakültesini kazanmak için çaliştiğinizdan daha fazla zamanınızı almaz dersler. Devam zorunluluğu yok ancak ceza hukuku hocamız yoklama aliyordu ve derse devam etmişseniz ek puan veriyordu bir şekilde de dersi geçmeniz için o puana ihtiyacınız oluyordu. Bir de derste bahsettiği olaylardan küçük nüanslardan sınavda çıktığı için ders takibi önemliydi. Yada bir ders için takip edilen kitapları iyi çalışmanın yanında bazı konularda hocaların ayrı görüşü oluyor ve bunları sınavlarda istiyorlar. Şanslıysanız wp gruplarındaki paylaşimlardan öğrenebilirsiniz. İleri ki sınıflarda gözler açılıyor, paylaşımlar da azalıyor ne yazık ki. :) işin zor kısmı başka şehirde okumak zor olacaktir sınav haftaları için almanız gerekecek. Bazı üniversitelerde final sınavları 1 aya bile yayılabiliyor. Yazacağınız fakültenin sınav sistemini öğrenmenizi tavsiye ederim. Arada sunumlar vs de olacak.Evli iken okunur da başka şehirde okumak sizi zorlayabilir. Pandemi dolayısı ile şuna online tabi dersler ama ileriki sınıflarda dersler de zorlaşiyor. İyi arkadaşlık kurup ses kayıtlarını alabilirseniz derslerin kolay olur. Hukuk 17 yaşinda başlayanlar için zor ncak 30 lu yaşlarda kamuda çalişan 2. üniversitesi olan biri için çok zor değil bence.

Merhaba arkadaşlar. Ben aktif bir okuyucuydum ama yardımınıza ihtiyaç duyduğum için üye oldum. Sağlık bakanlığında kimyager olarak çalışıyorum. Evliyim henüz çocuğum yok. Bu sene sınava girdim ve eşit ağırlıkta 30 bin sıralama yaptım. İstanbul'da yaşıyorum. Kimya bölümünü kazandığım yıl hukuk okumayı çok istemiştim fakat sanki sayısalda çok başarılıymışım gibi zorla sayısalda sınava sokuldum ve kimyager oldum. Yıllar sonra gençlik hayallerime kavuşmuş gibi hissediyorum. Fakat avukat arkadaşlar veya hukuk öğrencileri yahut bilgisi olan arkadaşlarım varsa bana bilgi verirseniz çok sevinirim. Kurum avukatı olmak için hukuk okumak istiyorum. Fakat derslere giremem. Tercih yapacağım iller İstanbul dışı olacak ve yalnız sınavlara gideceğim. Bunun olabilitesi konusunda ihtimaller dahilinde fikir verirseniz minnettar olacağım. Teşekkürler
Kardesimden biliyorum devam zorunluluğu yok.Yani en azından onun fakültede öyle.Hayallerinin peşinden koş bence.Ben de bu yıl sınava girip sağlık okumayı hedefliyorum.İcimde bu kadar kalmışken denememek olmaz

Evli değilim ama ben de o yaşta hukuk fakültesine başladım. Kamuda çalişiyorum. Serbest avukatlik yapmak amacıyla başladım ben. Hukuk fakültesini kazanmak için çaliştiğinizdan daha fazla zamanınızı almaz dersler. Devam zorunluluğu yok ancak ceza hukuku hocamız yoklama aliyordu ve derse devam etmişseniz ek puan veriyordu bir şekilde de dersi geçmeniz için o puana ihtiyacınız oluyordu. Bir de derste bahsettiği olaylardan küçük nüanslardan sınavda çıktığı için ders takibi önemliydi. Yada bir ders için takip edilen kitapları iyi çalışmanın yanında bazı konularda hocaların ayrı görüşü oluyor ve bunları sınavlarda istiyorlar. Şanslıysanız wp gruplarındaki paylaşimlardan öğrenebilirsiniz. İleri ki sınıflarda gözler açılıyor, paylaşımlar da azalıyor ne yazık ki. :) işin zor kısmı başka şehirde okumak zor olacaktir sınav haftaları için almanız gerekecek. Bazı üniversitelerde final sınavları 1 aya bile yayılabiliyor. Yazacağınız fakültenin sınav sistemini öğrenmenizi tavsiye ederim. Arada sunumlar vs de olacak.Evli iken okunur da başka şehirde okumak sizi zorlayabilir. Pandemi dolayısı ile şuna online tabi dersler ama ileriki sınıflarda dersler de zorlaşiyor. İyi arkadaşlık kurup ses kayıtlarını alabilirseniz derslerin kolay olur. Hukuk 17 yaşinda başlayanlar için zor ncak 30 lu yaşlarda kamuda çalişan 2. üniversitesi olan biri için çok zor değil bence.
Sağolun uyarılar için. Peki kurum avukatı mısınız öyleyse hayatınızdan memnun musunuz. Pekala hedeflerimiz ve beklentilerimiz bambaşkadır ama dönüp baktığınızda pişman oluyor musunuz yoksa iyi ki diyebiliyor musunuz?

Bence okuyun.
Yaşınız 31 ise ne olmuş. Zaten 60 65 civarına kadar çalışacaksınız.

Bu devirde hukukta hep para var. En kötü bir iki arkadaş birleşip büro açarsınız.
Benim kuzenim hukuk mezunu. 3 arkadaş büroları var. Şu an eline şahsi kalan para 20 30 bin arası.. ama 15 yılda isim yaptılar. Kendilerini piyasaya kabul ettirdiler. Şimdi de karşılığını alıyor.

Hukukta diliniz varsa para vardır. Evet çok mezun var. Kendi büronuz olursa yaş teferruat bence..
Zaten şu an hukuk okuyanların büyük bir kısmı özel üniversitelerde para ile okuyanlar. Onlar da bitirebiliyor hukuku. Siz devleti kazanmışsınız. Haydi haydi yaparsınız.

Okuyun.. hayırlı olsun..

Son düzenleme:
Avukatım. Mümkün. Ancak derslere gitmeden sadece sınavlara girerek hukuk nosyonu kazanmak mümkün değil. Ama anladığım kadarıyla zaten sizin böyle bir derdiniz olmayacak atanıp kurum avukatı olduktan sonra alınan eğitim vs. önemli değil izlenimi edindim :) Kurum avukatlığı için KPSS süreci işliyor o kısım hakkında maalesef bilgim yok. Tebrik ederim sınav sonucunuzu

Ha bir de, kurum avukatlığından sıkılabilirsiniz.

Bence bir üniversite okumanın mantığı onunla ilgili okula gitmek, derslerini almak, çevre ile hemhal olmaktır.
Evet anlıyorum hayaliniz ancak açıköğretim okumaktan bir farklı olmayacak. Maalesef bir de gördüğümüz gibi değil özellikle kurum avukatlığına durum hiç gördüğümüz gibi değil.
Elbette hayaliniz ise o diplomanın size ne kadar mutluluk vereceğini tahmin edebiliyorum.
Bu arada sıralamanızı için tebrik ederim.

Back