Bebeğimin İlk Çorbası -5 Ay ve Üzeri-
Malzeme Listesi
• Yarım Adet Patates
• Yarım Adet Havuç
• 1 Avuç İrmik Pirinç
• 1 Kaşık Zeytinyağı
Bebeğimin İlk Çorbası -5 Ay ve Üzeri- Nasıl Yapılır?
1. İrmik ya da pirinci yıkayıp tencereye alın.
2. Sebzeleri de iki üç parçaya bölerek tencereye ilave edin.
3. Eğer tencere içi sebze haşlayıcı kullanıyor iseniz, alt kata pirinç ve irmiği, üstüne sebze haşlayıcı ya da süzgeç, üzerine de sebzeleri koymanız ideal olandır. Böylece hem sebzeler buharda pişecekler, hem de pirinçler sebzelerin suyu ile haşlanacaklardır.
4. Çorbayı önce orta hareretli ateşte kaynatın, daha sonra kısık ateşte 15 ya da 20 dakika arasında pişirin ve tencerenin kapağını açmadan soğumaya bırakın.
5. Ilıdıktan sonra sebzeleri ve tahılları çıkarıp, çatalla ezin, içine zeytinyağı koyarak bebeğinize yedirin.
6. Tuz, 1 yaştan önce tavsiye edilmemektedir.
Afiyet Olsun...
1-merhabalar.. elimden geldiğince yardım etmek isterim. 3 fincan su, bir tutam tuz, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişir. Süzgeçten aktarılarak hiç ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır. 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır. ve bebişe yedirilir.
2-3 bardak suyun içine küçük 1 tane patates, 1 küçük havuç ve 1 küçük kabak doğradım su kaynayınca sebzeleri içine attım. 5 10 dk kaynattıktan sonra sebzeleri ezmeden sudan çıkardım. al sana sebze suyu. bu suylada pirinç ununu pişirdim. bundan sonra ne hazılarsam hazırlıyım su yazıyorsa hep sebze suyu kullanacağım. bebeğinizin ayına göre sebzeleri arttırabilirsiniz. ıspanak, kereviz, maydanoz, domates, bir parça kıyma yada et gibi...
3-1 enginar 1 havuç bir avuç kadar bezelye (biz ilk denemede koymadık) isteyen pirinç irmik koyabilir. Haşlayıp blendırdan çekin. hafif sulu püre kıvamında oğlum çok sevdi...
4-1 orta boy patates ve 2 küçük havuçu 3 su bardağı suda haşladım. pişince içine 2 tatlı kaşığı irmik koydum.sonra 1 tatlı kaşığı saf zeytinyağı..birazdaha pişirip tel süzgeçten geçirdim.güzl bi çorba oldu kızımda yedi :))
5-biraz zeytinyaginda (bazen tereyagi kullaniyorum) un, irmik, pirinc un, misir unu ve cevizi biraz kavurup su ekleyip biraz kaynatiyorum.
bazen kiyma da katiyorum
6-bizim sebze çorbamız da:
1 patates
yarım havuç
yarım kabak
1 tk pirinç
1 tk mercimek
1 tk irmik var bunları haşlıyoruz zeytinyağ da ekliyoruz eziyorum iyice yiyor
ben sarımsak da ekliyorum
7-Bir çay bardağı taze bezelye
2 yemek kaşığı yulaf ezmesi (ben 1 yemek kaşığı dolusu yulaf unu ekledim)
3 su bardağı su
2 yemek kaşığı yoğurt
(bir tutam da brokoli ekledim)
Bezelyeleri 2 su bardağı su ile önceden 20 dakika pişirin. Blendırdan geçirin.İçine 1yemek kaşığı dolusu yulaf ununu yarım bardak suda karıştırıp ilave edin ve bir taşım kaynatın. 2 kaşık yoğurdu yarım su bardağı su ile çırparak kaynamakta olan çorbaya katın. Bir iki taşım kaynatın.Bezelyelerin kabukları hisediliyor diye tekrar ezerek süzgeçten geçirdim.Tüm bebişlere afiyet olsun
8-1 havuç rendesi
1 küçük kırmızı pancar rendesi
1 yemek kaşığı pişmiş pirinç
sebzeleri pişirip pirinci ekliyorum.Blendırdan geçiriyorum.Bu tarife bence tuz yakışmıyor onun için tuz eklemiyorum
9-Havuç
Patates
Kabak
Taze fasülye
Biber
Bamya
Soğan
Domates
İrmik veya pirinç veya şehriye
Arada azıcık makarna
Sızma zeytinyağı
Kıyma veya tavuk
10-1 havuç, 1 kabak, 1 tatlı kaşığı arpa şehriye, 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı, 1 yeşil biber, 4-5 dal maydonoz .2 günde bir değişiklik yaparak sebze çorbası veriyorum. Kabak yerine patates, biber yerine soğan, şehriye yerine pirinç,irmik v.s.,taze mevsim sebzeleri...
11-1 domates
tel şehriye
su
biraz tavuk suyu
1 tatlı kaşığı zeytinyağı bir cezvede domates rendesi,su ve tavuk suyunu kaynatıyoruz,içine biraz tel şehriye atıyoruz yumuşadıktan sonra altını kapatıp zeytinyağını ekliyoruz.blendırdan geçiriyoruz,kızımın en sevdiği çorba bu.
12-kabak ve havucu rendeliyorum ve yağda çok az öldürüp, tereyağında daha önceden kavuduğum undan katıp biraz pişiriyorum. daha sonra yarı su yarı tavuk suyu koyuyorum ve pişiriyoum. sonra da içine tel şehiye ve 2 yaprak doğranmış ıspanak.
13-havuç, pırasa ve pirinç haşlayıp yapmış
14-kıyma soğan havuç ve patetesi pişir..birde az salça..miniklere afiyet olsun
15-bu tarifi de kk da buldum,mükemmel bir çorba oldu,bende içtim
bir tencereye 1havuç
yarım patates
yarım soğan
yarım patates kadar kereviz doğradım
üzerine 1tatlı kaşığı pirinç
1tatlı kaşığı irmik ekleyip üzerini geçecek kadar suyla pişirdim.
ayrı bir kapta 1kase yoğurt
1yumurta sarısı
1tatlı kaşığı un
1tatlı kaşığı zeytinyağı
biraz kimyon ve naneyi karıştırıp yayla çorbasındaki gibi kaynayan sebzelerin suyundan azar azar ekleyip ılıtarak tencereye ekleyip pişirdim,
en sonunda blendırdan geçirdim
Not: Her zaman bulunabilen ve besleyici bir gida,alistir bebegini hic zorluk cekmezsin .Domateslerin kabuklarini soyup ezeceksiniz ve icine beyaz peynir ekleyeceksiniz.Cok basit ama doyurucu.Afiyetle.
canım ilk önce sebze çorbasından başlayabilirsin.İlk haftalarda azar azar alacaktır belki de beğenmeyip ağzını kltleyecektir ama sabırlı olman lazım.çorbası bir öğün oluştaracak kadar olduysa kahvaltısına başlayabilirsin.yoğurdu da vereblirisin tabi.
Ben çorbasını 2-3 arası yoğurdu da ya 5 gibi yada akşam çorbasının yanında veriyordum.
Tabi öğün saatlerini bebişinin uyku saatleri belirleyecektir .Kolaylıklar sana.
16-..7. aydan itibaren bebeğinize balık vermeniz çok önemli ve bende de çok güzel bir tarif var..
1 patates
1/2 soğan
1 havuç
1 küçük kereviz
un,zeytinyağı
Mevsim balığı tercihen büyük balık
tüm sebzeleri yeteri kadar suda haşlayın. sebzeler pişerken başka bir tavada yada ızgarada balığı pişirin. (piştikten sonra hem daha kolay ayrılıyor kılçıkları hemde koku yapmıyor çorbada)Sebzeleri ocaktan almadan önce pişmiş ve ayıklanmış balıkları katın bir taşım kaynatın. Sonra başka bir tencerede yada balığı pişirdiğiniz tavada unu kavurun ve çorbaya dahil edin. Hepsini blendırdan geçirin işte size süper bir çorba. Walla ben bile tadını beğendim. Afiyet olsun bebişerinize
17-bebek tarhanası yapılışını yazayım dedim hemen hemen tüm bebekler çok seviyor çünkü
1 soğanve 1 dometesi rendeliyoruz,1 yumurta 1 su bardağına yakın yoğurt ,biraz kuru maya ve alabildiği kadar un bunları yoğuruyoruz daha sonra küçük bezeler şeklinde koparıp tepsinin üzerine serdiğimiz tülbentin üzerine koyuyoruz ve kurumaya bırakıyoruz bu bezeler hem mayalaşıyor şişiyor hemde kuruyor ,kuruduktan sonra blenderdan geçiriyoruz
pişirirkende 1yk kadar tarhanayı suda eritip ocakta pişiriyoruz pişmesine yakın yarım çay bardağı kadar süt ekliyoruz ,tabiki içeriği zenginleştirebilirsiniz.
18-patates ,havuç,biraz kereviz ve kerevizin yaprakları ,pirinç ve bulgur ,1 tanede sarımsak haşlayıp blendırdan geçirdim ,içine çok azda keçi sütü koydum ,
Not 2 bu arada soğuklar başladı hastalıklardan korumak için günde veya iki günde birde ıhlamur,elma ve ayva kabuğunu pişirip meyvelerini sulandırmada veya tek içirmede kullanıyorum
Not 3Merhaba bende kızıma 5. ayda tam olarak ek gıdaya geçtim.4. ay itibariyle tattırmalara başlamıştık ve meyve püresi vermeye.5. ayını doldurduğunda sabah 125 cc anne sütü öğlen sebze püresi ve ev yapımı yoğurt (sebze püresine patates-havuç-kabak ve ıspanağı buharda pişirip cezvede haşladığım pirinçi ve princin suyunu ekleyip birazda zeytinyağı koyarak blenderdan geçiriyordum üzerine birazcık limon sıkıyordum prince alternatif bulgur-ve irmik ) akşamüstü meyve püresi (yarım armut ve yarım muz cam rendeden geçirerek armutun yerine bazen elma ) akşam öğününede muhallebi sonra gece boyu anne sütüne devam bazen sütümün yetmediği günler aptamil 2 nolu mama 6. ayımızı doldurduğumuz zaman doktorumuz bu menüye kahvaltı ekledi (yarım yumurtanın sarısı 3-4 bebe bisküvisi - 50 cc anne sütü bir kaşık pekmez-bir kibrit kutusu kadar suda beklemiş beyaz peynir) sebze çorbalarımıza et ekledi ve tarhana ve mercimek çorbasına başlayabilirsin ded, - akşam üstü meyvelerine bebe bisk
visi ekledi ve mandalina-portakal -nar suyuna izin verdi gerisi aynı şekilde devam ediyor
19-SÜTLÜ ÇORBA
1Çay bardağı süt tencereye konur.
1 silme yemek kaşığı pirinç unu, yarım çay bardağı domates suyu veya ezmesi eklenip pişirilir.
1 tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edilerek bebeğe yedirilir.
Çok az ekmek içi ufalanıp verilebilir.
20-YOĞURTLU ÇORBA
1 Kepçe yoğurt bir tencereye konur, az su ile sulandırılır.
1 yemek kaşığı pirinç ayıklanıp iyice yıkanarak eklenir.
Piştikten sonra 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ilave edilir.
Semizotlu Bebek Çorbası
kimyon katınca daha çok seviyor.
Semizotlu bebek çorbası için malzemelerimiz:
200 gr semizotu
1 ortaboy rendelenmiş patates
1 orta boy rendelenmiş domates
1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1,5 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Ve Bebek Çorbasının tarifi:
Zeytinyağında domates, patates ve semizotunu bir kaç dakika pişirin. Sıcak suyu katın ve kaynamaya başlayınca mercimekleri çorbaya ilave edin. 15 dakika kadar kaynatın. Çorbanız koyu olursa bir miktar daha sıcak su ilave edin.
İlk aylarda bebeğiniz yeni yemek yemeğe başladığında pütürlü ve katı yiyeceklerden pek hoşlanmayabilirler. Bu durumda çorbayı tel süzgeçten geçirerek yedirmeyi deneyebilirsiniz.
SEBZE ÇORBALARI
Birinci Hafta
1 küçük patates
1 havuç
1 dal ıspanak
Malzemeler çok iyi yıkanır, soyulur, doğranır.
2 bardak su ilave edilerek küçük bir kapta ateşe konur.
Sebzeler ezilinceye kadar pişirilir.
Süzgeçten geçirilir.
1 tatlı kaşığı sıvı yağ konur.
İkinci Hafta
Yukarıdaki listeye 1 tatlı kaşığı bulgur, mercimek ,irmik veya pirinç eklenir.
Sebze çorbası bir önceki slaytta bulunan tarife göre hazırlanır.
Her gün, o mevsimde kolayca bulunabilen bir sebze bu çorbaya katılabilir. Örneğin ; domates, kabak gibi.
TARHANA ÇORBASI
1Yemek kaşığı tarhana, 1 bardak su küçük bir kaba konur.
Kaşıkla karıştırılarak pişirilir.
Piştikten sonra 1 tatlı kaşığı yağ ilave edilir.
Bebeğe verilen tarhana acısız olmalıdır
DİĞER ÇORBALAR VE SEBZE YEMEKLERİ
Sebze çorbalarının içine küçük bir kaşık kırmızı mercimek konup pişirilir.
Ya da evde pişmiş mercimek çorbası acısız olarak bebeğe verilebilir.
Çorbaların içine kıyma eklenebilir.
Acısız, çok tuzlu olmayan tanesiz çorbalar bebeğe verilebilir.
Kıymalı veya kıymasız olarak hazırlanan sebze yemekleri ezilerek bebeğe verilebilir.