3+3+3+4’ün perde arkası: Beş yaşındaki çocuklar cemaatlere verilecek

Bildiklerini öğretmek başka, şu şu ibadetleri yapmalısın diye birini zorlamak başka..Anne baba çocuklarına din konusunda bilgilendirebilir..Bu illa müslüman, Hristiyan vs olmak için zorlamak anlamı taşımamalıdır.Çocuğa bilgi verilir, ilerde o uygun yaşa geldiğinde araştırarak ve sorgulayarak kendi insiyatifiyle bir karara varır..Çünkü din kişisel bir konudur.Kimse kimseye yaptığı veya yapmadığı ibadetleri için, inandığı veya inanmadığı inançlar için hesap veremez..Sadece Allah ile kul arasındadır ....

Türkiyenin egitim sistemini hic bir zaman begenmedim. Heleki son donemlerde iyice yerle bir ettiler.
Gercektende allak pullak hersey. Ogrenciler veliler ne yapacagini sasirdilar. Deneme tahtasina donduler.

(Akp li olarak yaziyorum bunlari)....
Iyiki TR de okumamissim diyorum. Ve igrencilere gercektende uzuluyorum.

Yazi cok uzundu okumadim. Goz gezdirdim.
3+3+3+4 mu olacakmis? Eske en eskisi gibi kalsaydi. 5+3+2 yada 4 yillik... olarak.
En azindan hesap belliydi.
Suna katilmiyorum. Cemaate verileceklrr filan.
Ve bir arkadas. Cemaate verip tacizmi yapacaklar yazmis ya...
Insanlarin hepsini ayni kefeye koymamak gerek. Sistemi elestirmek başka insanlarin sucu varsa genellemek yada kisisellestirmek baska.
Insanlar kendikeri yapmistir suclari. O yuzde bireysellestirmek daha dogru olur. Oyle olmayan kisilerinde vebaline girmemis ve iftira atilmamis olur. Cemmat mi? Tacizci olacak demek butun cemaati tacizci tecavuzcu yapmak demek. Bu nekadar dogru?

Örneğin bir haberler okumustum yine kk haberlerinde. Okul muduru okuldaki cocuklari taciz ettigini hatta tecavüz ve daha bir cok igrenclikler yaltigini (izmirin bir koyundeki) ogretmen ataniyor ve herseyi ortaya cikariyor.
Simdi ay ogretmen mi? Yada okul muduru mu? Tacizci yetistircek tecavuzcu onlar demek olur mu? Bunu genellestirmek nekadar yanlissa onu genellestirmekte omadar yanlis.
Ben sistemin dogrulugunu yanlialigini. Cemaatin iyiligini kotulugunu tartismak icin yazmiyorum.sadece suclari genellestirilmesine karsiyim.
Bana gore yanlış bir sistem. Ama cemaatlere gonderilecegini filan inanmiyorum. O bir analiz sadece. Bende cocugumu cemaate yada her hangi birnyere gondermek istemem.

Ilk okula gitsin ama 5 -6 yasindaki cocugin dini egitimle ne isi olur denilmesinede karsiyim. Yuzme, spor, dil egitimi nasil kucukken verilmesi daha uygun ise. Dinin egitimde kucukken baslamali.
Ama buna aile karar vermeli. Nerede nezaman ve nasil olduğuna kesinlikle zorunlu olmamali. Tabi aileler buna karar verebilme ozgurlugu olabilmesi icin. Secmeli ders olabilir dini egitim. (Aile ozgurce karar verebilir gonderip gondermek istememeye) yada. Camilerde yazlari cocuklar gitmesi diye ugras verilmemeli. Hatta imkan verilmeli isteyen aileler göndersin diye.
Yani tek tarafli ozgurluk isteniliyorsa eger. Ozaman kisinin ozgurluk anlayisinda bir sorun var demektir.

Velhasil. Sistemlerin ogrencilerin faydasina olmali. Biraz basitlestirilmeli.

Sorulara cevap veren kişi, M. Apak, çok çok güzel konuşmuş. Okuması keyif verdi bana. Mantıklı bulduğum için herhal.

Çok bilgilendirici olmuş.
Bu adamlar zaten "ben cahil insan severim,eğitim seviyesi arttıkça oylarımız düşüyor" diyen kişiler.
Çocuğum olursa burada okutmak istemem,müslüman olmama rağmen din eğitimi de vermek istemem .
Belli bir yaşa gelsin ,aklı başına ersin biraz ,6 yaşındaki çocuğa cehennem,cennet demek ne mana yani?
Durumunuz yoksa bile çocuğunuza siz öğretin,çocukların okuyabileceği felsefe kitapları var çok güzel.
Ne demişler cehalet kadından korkar ,çünkü kadın öğrenirse çocuğuna da öğretir.

Niye sadece cemaatlerin mi kreşleri var ne kadar saçma bir algılama . Dileyen cemaat kresine gönderir dileyen başka bir kreşe . Elimizde kılıç kalkan hemen de hazırız ağzımızdan tükürükler saçarak devlete saldırmaya . Keske eğitim konusunda bu kadar hırslı olduğunuzu 8 yıllık kesintisiz eğitim ve kat sayı eşitsizliği kararı çıktığında görseydik . Ona sesi çıkmayıp buna avaz çıkaranlar sadece 2 yüzlü geliyor bana .

2 kardeşim de direk eğitim sektöründe, ikisinin de politik görüşü birbirine zır.
ama hem fikir oldukları konu şu ki;
4+4+4 sistemi eğitim sisteminin içine etti,
yeni getirilmek istenen sistem daha da beter olacak.
ve olan çocuklara olacak.
biz burada partizanlık yaparak verilen kararı olumlu-olumsuz değerlendiriyoruz sadece.

ve dini eğitim konusunu bu kadar savunmak da bana enteresan geliyor yine, yahu sen dindarsan çocuğun zaten din eğitimini evde alıyordur, tekrardan okulda almasına gerek mi var,
eğer sen dindar değilsen de zaten çocuğunun din eğitimi almasını istemeyebilirsin, o yüzden yine okullarda din eğitimine ihtiyaç yok ki.

hamile ve 3 yaş çocuğu olan bir anne olarak çocuklarımın bu tarz dogmalarla eğitilmesini istemiyorum ben.

Iyide. Illa hersey evde olmak zorunda mi?
Kadinin 3 -4 cocuklu kadin is guc nasil ugrasacak?
Neden insanlar dini sadece eve ve camiye hapsetmek istiyorlar?
Ozaman ingilizce vs oyle olsun bundan sonra. Herkes egitimi kadar versinbelki benim dini egitimim yok ama cocugumun saglikli sekilde din egitimi almasini istiyorum.
Secmeli oldugu zaman adaletli olmus olur.
Ne ben senin cocuguna zorla din egitimi gorsun derim. Ne sen benim cocuguma illa din egitimi gormesin dememis olursun.
Kotu birsey mi?

Ne 2 yüzlüsü ? Okumadınız mı yazıyı,tekrar baştan mı yazalım?
Kimse devlete saldırmıyor,devleti yönetenlerin yönetim anlayışını eleştiriyoruz her anlamda.
Mesela geçen yıl tüm düz liseler ,bazı meslek liseleri imam hatibe dönüştürüldüğü için öğrencilerin çoğu onlara gitmek zorunda kaldı ,benim kardeşin biri anadoluyu tutturdu,diğerini özele yolladık .Benim kardeşim mecbur mu imam hatibe gitmeye ?
Anaokullları hiç özelleştirilir mi ,çocuğun en önemli yaşı .Çevresinde doğru düzgün kreş olmayan aile nereye gönderecek,mecburen yakındaki kötü bir yere.
Merak etme bizler kralcı değiliz,biri güzel bir şey yaparsa güzel yapmış deriz,kötü yaparsa da kötü yapmış deriz.
Keşke siz de öyle deseniz ve diğer bilmem kaç milyon kişi

Seçmeli değil ki ama sıkıntı bu .Başından beri bunu söylüyorum ,kimse kimsenin hayatına karışmasın arkadaşım değil mi yani?
Belki ben ateistim neden okulda seçmeli din dersi altında zorunlu din dersi görüyorum?
Bir sürü dini dersler geldi ,zorunlu olmasın sadece ,ben görmek istemiyorum,ya da kardeşim görmek istemiyor ,bana göre saçma arapça bir şeyler görmeleri,çünkü hiçbir yarar sağlamıyor veya osmanlı dili .
Dünyada bilimde kullanılan bir dil vs. olsa tamam derim eyvallah ama değil,ama size göre doğrudur,orası ayrı

Bende onu yazdim zaten. Ilk mesajimda...
Yani zorunlu olmamali secmeli olmali.
Kimse kimseye karismamis olur.
Zaten sistemi bastan assagi elestiriyorum.
Cocuklarinda ailelerinde nevri dondu.

Kreş fiyatlarıyla cemaat kreşlerinin fiyatları hakkında bilginiz var mı?
Normal, ortalama standartta bir kreş izmirde 800-900 lira aylık. Bunun içine servisi, alınan malzemeleri ekleyince 1000-1200 arası bir fiyat çıkıyor.
Cemaat kreşi ise tam gün servis ve malzemeler dahil aylık 225 lira.

Dar gelirli aile ne yapacak, çocuğunu kreşe göndermek zorunda olunca hangisi ucuz yolluysa onu tercih edecek. Seçme şansı tanınıyor ama yine sadece ortalama üstü geliri olan ailelere.

Diğer haberi okudunuz mu sadece beslenme veliye ait olacak diyor . Ayrıca kreş fiyatları heryerde o kadar değil

Bende onu yazdim zaten. Ilk mesajimda...
Yani zorunlu olmamali secmeli olmali.
Kimse kimseye karismamis olur.
Zaten sistemi bastan assagi elestiriyorum.
Cocuklarinda ailelerinde nevri dondu.

Hadi diyelim secmeli oldu. Cocugunu din dersine yollamayan aileler dislanmayacak mi? Simdi bile ramazan aylarinda bircok ögretmen alevi cocuklari bu konuda disliyor.

Ve din bir ideolojidir. Inglizce dersi, matematik gibi dersler ideoloji degildir. Ha ne olur? Tüm dinleri anlatan ders olabilir. Ancak secmeli olsa bile hele hele ilk okulda din dersine karsiyim.

Tabii bende inandım . Hiç görmedik Erdoğan'ın yaptığına iyi denildiğini size göre külliyen hata mı yoksa yapılanlar..

Diğer haberi okudunuz mu sadece beslenme veliye ait olacak diyor . Ayrıca kreş fiyatları heryerde o kadar değil

Fiyatı o kadar olan yerlerde yaşayan dar gelirli aileler yok mu?

Diyelim ki sadece beslenme ücreti ödüyoruz, benim çocuğumu muhtemelen evime en yakın kreşe yönlendirecekler, seçeneğim olmayacak. İstemezsemparasını verip başka bir yere aldırmam, özel okula göndermem gerekecek. Evime en yakın kreş cemaate bağlıysa yine olay benim maddi durumuma kilitlenecek.

Aynen benim bakış açım :)

Bu sistemde sadece anasınıfında din eğitimi verilmesine mi takıldınız. Şaka gibi her yeni sistem geçişinde adaptasyon sürecinde aradaki nesıl karambole gidiyo. Bu denli eğitim sisteminin sürekli değimesine karşıyım. Allah çocukların yardımcısı olsun. Neye göre hareket edeceklerini şaşırıyorlar. Her sene sınav sistemi değişiyor olan öğrenciye oluyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…