21 GÜN

sen neden birakmak istiyorsun

Öncelikle herkes gibi sigaranın getireceği hastalıklara yakalanmak istemiyorum.
Spor yaparken, yürüyüş yaparken rampa yerlerde tıkanıyorum.
Eşim içmiyor nişanlıyken bırakmaya çalışacağım demiştim. Yıllar geçti gerçi bırakmak için çalıştım belki on kez bıraktım yeniden başladım. Sürekli sabırla ne zaman bırakıyorsun diye soruyor. Evde pasif içici konumunda ona da üzülüyorum. Annem de her gittiğimde aynı soruyu soruyor.
Bir toplantıya, eğlenceye vs. gittiğimizde dışarı çıkıp sigara içmek zoruma gidiyor.
Bırakmak için neden çok da bırakmamak için bir neden yok olmamalı aslında.
Asya yaren sen neden bırakıyorsun?

cildim yüzünden mahvoldu resmen benim esimde iciyordu ikimiz icince maddi durum olarak zorlaniyirduk

benimde hep aklımda o benim eglencemdi iş yparken molam di yemek yaparken molam di disardan gelince direk sigara molasi verirdim şimdi hicbirini yapmiyorum a onsuz çok sıkıcı buda bir gercek

benimde hep aklımda o benim eglencemdi iş yparken molam di yemek yaparken molam di disardan gelince direk sigara molasi verirdim şimdi hicbirini yapmiyorum a onsuz çok sıkıcı buda bir gercek

ah sorma canım içerken farkında bile değildik ama nasıl da bizim içimize girmiş. Kahvemi masaya koyunca elim raftaki sigaraya gidiyor hala ama yerinde boşluk var, o boşluk gün boyu hissediliyor. O kötü bir alışkanlık ve bir gün unutacağız inşallah.

Bu gece de sık sık uykularım bölündü ama 7 de kalkıp çıktım. Yürüyüşte şimdiye kadar içmemenin artı ve eksilerini düşündüm.

Artılar; sabah rahat kalkabiliyorum, yürüyüşte arada koşuyordum ama yoruluyordum şimdi daha uzun süre yorulmadan koşabiliyorum nefesim açıldı, ayaklarım yaz kış hep üşürdü hep buz gibiydi kan dolaşımı düzene girdiğinden üşüme de azaldı şimdiden.

Eksiler; Çok yemek yiyorum özellikle daha önceden kilo alırım diye korkup yemediklerimi yiyorum. Öğünlerde miktarı arttırmadım ama gün boyu ağzım boş durmuyor. Yemeklerden sonra hala sigaraya istek duyuyorum. Sigaratix şeker atıyorum ağzıma. Oyalanmak için keçiboynuzu da iyi bir seçenek. Sakız çiğnemiyorum çünkü bana acıkma hissi veriyor. Kafamdaki sersemlik hissi azalsa da tam geçmedi.

Üstteki mesaja 4.GÜN yazmayı unutmuşum. Düzenleme süresi geçmiş sanırım düzenleyemedim. Bu mesajla yazayım ki sıralı gidiyorum karıştırmayayım. Kısmetse 21 gün her gün yazacağım

Son sigaranızı içtikten sonra 12 saat içinde vücudunuz kendisini iyileştirmeye başlar. Vücuttaki karbonmonoksit ve nikotin hızla azalır, kalbiniz ve akciğerleriniz sigaranın verdiği zararları tedavi etmeye başlar. Bir kaç gün içinde vücudunuzda bazı belirgin değişikler olmaya başladığını fark edeceksiniz. Koku ve tad alma duyularınızın daha keskinleştiğini hissedebilirsiniz. Daha kolay nefes alacaksınız ve sigaranın yol açtığı kuru öksürük yok olmaya başlayacak. Ama bir süre daha öksürmeye devam edeceğinizi unutmayın.

Vücudunuz kendini onarmaya başlayacak ama bir süre için kendinizi daha kötü hissedeceksiniz. İyileşmenin bir süreç olduğunu unutmayın: hemen başlar ama zaman alır. Bu “çekilme sancıları” iyileşme sürecinin belirtileridir. Pek çok kişi sigarayı bıraktıktan sonraki günlerde, vücutta su tutulmasına bağlı geçici kilo alımı, damak ve dilde ağrı, barsak düzensizliği gibi “iyileşme belirtileri” yaşayabilir. Kendinizi huzursuz, aç, yorgun ve normalde olduğunuzdan daha öfkeli hissedebilirsiniz. Bu bulgular vücudunuzun kendisini bağımlılık yapıcı etkisi güçlü bir madde olan nikotinden temizlemesinin sonucudur. Vücudunuzdaki nikotinin büyük bir kısmı 2-3 gün içinde atılacaktır.

Sigarayı bıraktıktan sonra kişiler genel olarak şu çekilme belirtilerini yaşarlar:

• Huzursuzluk

• Endişe

• Uykuda bozukluk

• Konsantrasyon güçlüğü

• Göz- el koordinasyonunda bozulma

• İştahta artış

• Depresyon

• Halsizlik

• Aşırı sigara içme isteği

• Kabızlık

• Baş ağrısı

• Sinirlilik

• Baş ve yüzde uyuşma

ÇEKİLME BELİRTİLERİ SİGARAYI BIRAKTIKTAN SONRA NE KADAR SÜRER?

Bu belirtilerin hepsinin sizde olacağı diye bir şey yok. Bazıları olabilir ya da hiç olmayabilir. Eğer bu belirtiler sizde varsa unutmayın ki bu belirtileri sigarayı bıraktıktan sonraki ilk üç gün daha şiddetli düzeyde yaşayabilirsiniz. Fakat 3 günden sonra şiddeti azalır, ortalama 1 ay içinde de ortadan kaybolur.

Uzm. Psk. Birgül Aydın

5.GÜN: Bu gece 1-2 kesinti dışında daha rahat uyudum. Yukarda psikoloğun saydığı maddelerden depresyon, baş ağrısı, sinirlilik dışında hepsi bende mevcut ama azalıyor günden güne. Sabah tartıldım 2.1 kg. almışım. O kadar yemeye karşılık yine de iyi sayılır. Çünkü bir de vücut su tutuyor. Sabah yürüyüşlerinin etkisi olmuştur ayrıca gece de çıkıyorum. Bugünden itibaren normal her zamanki dengeli beslenme düzenime dönüyorum artık.

Önceki bırakmalarda sürekli git sigara al diyen içimde zorlayan bir dürtü vardı, hassasiyetim vara yoğa ağlama krizlerim olurdu. Onlar yok. kantaronun etkisi yanı sıra bir de bu sefer ' bırakıyorum' veya 'bıraktım bir daha hiç içmeyeceğim' diye düşünmüyorum. Kendi kendime de olsa yasaklara gelemiyorum strese giriyorum. Ama bugün içmeyeceğim veya en uzun vadede 21 gün sınırı koymak daha iyi geldi sanırım. Kısa sınırlamalar var ama yasaklama yok. Sonrasını o zaman geldiğinde duruma göre planlayacağım. Kendimi rahat bıraktım.

6.GÜN:
Yağmur var çok sevdiğim rüzgar da
Bugün pazar daha uyanmadı komşular
Damların üzerinde kuşlar daha rahatlar
Radyolarda eski şarkılar çalıyorlar bu saatlerde
Gönül penceresinden ansızın bakıp geçenlere doğru
Yağmur da var çok sevdiğim rüzgar da
Bugün pazar ve ben seni çok özledim… demiş İbrahim Sadri.

Neşede, keyifte, hüzünde arkadaştı zaman zaman özleniyor bu bir gerçek. Arada bir yokluyor ama 1-2 dk. sonra geçiyor, geçmezse su içiyorum veya keçiboynuzu vs ağzımda oyalıyorum. Odaklanma güçlüğü çekiyorum. Daha önce yaptığım yemeklerde bile ilk kez yapıyor gibi çok düşünerek yapıyorum. Konuşurken ve yazarken sözcükleri tam toparlayamıyorum halen.
Cilt sorunum yoktu ama daha pürüzsüzleştiğini ve dişlerimin daha beyazladığını fark ettim bugün.

Tebrikler arkadaşım çok güzel bir karar vermişsin. Ben de 15 sene neredeyse her gün 3 paket içen biriydim sadece bir kere bırakacağımı söyledim Nisan ayıydı. 1 temmuzda bırakıyorum dedim o tarihe kadar bulabildiğim her değişik sigarayı içmediğim tüm markaları alıp içtim denedim ve her gün dedim 1 temmuzda bırakıyorum... 30 haziran gecesi son sigaramı içip yattım ve 1 temmuz uyandığımda hergün ilk iş sigara yakan ben sanki kullanıyormuş gibi aklıma gelmeden elimi yüzümü yıkayıp kahvaltı hazırlamaya başladım.... ve evde içen annem( kendisini sigaraya bağlı koahtan daha sonra kaybettim) olmasına rağmen hiç canım çekmedi hiç kilo almadım sanki hiç ıcmemistim beynim sigarayı silmişti:)
8,5 senedir içmiyorum hiç başlamayı da düşünmedim...
Sanırım benim yaptığım doğru kendime o birkaç aylık zamanı tanıyıp beynimi buna alıştırmak oldu:)
Hikayemi paylaştım seni Motive etmek adına, başaracağına inanıyorum... pes etmek yok

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…