21 GÜN

BinbirRenk

Guru
Kayıtlı Üye
4 Şubat 2009
3.972
943
363
Ben sigara bırakma konusunda deneyimli sayılırım. Çünkü birkaç kez bıraktım, bırakırken yaşadığım zorluklarla başedebildim ancak kilo almaya başlayınca hemen geri döndüm. Böyle bir kısır döngü oluştu.

Bu sefer yöntem değiştireceğim. Önce Allahın izni, sonra da kendi gayretimle kurtulmak istiyorum inşallah.

1. Kilo konusunda kendimi hazırladım. Hiç kendimi sıkmayacağım. Hatta ilk hafta istediklerimi özellikle yiyip içip kiloya izin vereceğim. Uzmanlara göre, ancak 60 kilo alırsak sigarayla eşdeğer bir zararı olacaktır. Bu kadar almayacağımıza göre birkaç kiloyla nasılsa başederiz. Her gün tartılma alışkanlığını bırakacağım, haftada bir tartılacağım.

2. 21 gün kuralını uygulayacağım. Son günlerde her sigara içmemde sürekli binlerce zehiri üstelik para vererek aldığımı, bütün organlara, cildime zarar verdiğimi, üstüm başımın evin iğrenç koktuğunu, başkalarını da zehirlediğimi düşündüm hep. 21 gün her akşam burada gelişmeleri paylaşmaya çalışacağım.

3. Sigarayı bıraktım demeyeceğim, her gün ‘bugün içmeyeceğim’ diyeceğim.

Yarın başlıyorum bana katılmak isteyen arkadaşlar varsa beraberce birbirimize destek olabiliriz. En azından 21 gün burada olumlu olumsuz gelişmeleri anlatmaya çalışacağım. Bana ve bırakmaya çalışan herkese kolaylıklar diliyorum.

Yeni bir alışkanlık geliştirmek 21 gün sürer. Çoğu insan, eski davranışlarının yerine yenilerini koyarken yaşadığı stres ve acı dolayısıyla olumlu bir yaşam yaratma girişiminden vazgeçer. Yeni alışkanlıklar yeni bir çift ayakkabıya benzer. İlk zamanlar rahatsızlık verebilir, ancak 3 hafta kadar tahammül ederseniz ayağınızda ayakkabı bile olduğunu farketmeyecek kadar alışırsınız.

Biz insanlar, genetik olarak değişime karşı koymak ve dengeli bir durumu korumak üzere programlandık. Olumlu değişimlerde de durum aynıdır. Kişisel alışkanlıklarınızı incelemeye zaman ayırın ve gerekli değişimleri yapmaya söz verin. Yaşam kalitenizi belirlemede etkin bir ölçü olacaktır. Syrus’un dediği gibi ‘ Güçlü kişi, alışkanlıklarının imparatorudur’

Robin Sharma

Karar verin

Sigarayı bırakmaya karar vermeniz için sessiz sakin bir ortama çekilin ve gözlerinizi kapatıp iyice düşünün. Akciğerlerinizin katran gibi siyah madde ile dolduğunu, bir onkologtan ciğerinizde tümür bulunduğunu haberini aldığınızı ya da kalp krizi geçirip acil servise götürüldüğünüzü veya cinsel performansınızın düştüğünü, partnerinize mahçup olduğunuzu düşünün.

Kendinizi arındırın

Hazır sigarayı bırakmışken bol bitki çayı ve sağlığa yararlı destek gıdalar tüketin. Sigarayı bıraktıktan sonra akciğerlerdeki hasarın temizlenmesi uzun süre alır. Sigarayı bırakanlara en faydalı önerilerden biri bol yeşil çay içmektir. Sigara ne kadar çok serbest radikallerin oluşumunu arttırıp sağlığı bozuyorsa, yeşil çay da içindeki yararlı antioksidanlarla bedene o okadar yarar sağlar. Günde 4-5 fincan yeşil çay içmeyi alışkanlık haline getirin.

Nane tüketin

Bol bol nane tüketin.Nane sinir sistemine iyi gelir,ferahlık ve serinlik verir.Aynı zamanda nanedeki bazı bileşenler ve mentol,nefes açıcı ve solunumu rahatlatıcı özellik gösterir.Nane çarpıntıya yardımcıdır.Kafur,okaliptus,mentol gibi nefes açıcı maddeler solunum sisteminin daha iyi hava alışverişi yapmasına yardımcı olur.Nane,sigara içtiğiniz dönemde sizde oluşan kötü ağız kokusu ve ağız hijyenine karşı da temiz,ferah ve serin bir ağız yapısı sunar.Sigarayı bıraktığınızda ister kuru ister taze bolca nane tüketin.Salatalarınıza,cacığa,çorbaya,yemeklere bolca nane katın.

Karanfil çiğneyin

Sigaradan sonra ağızda oluşan kötü tat ve kokulara karşı yararlı olur, ağızda mikroorgranizma oluşumunu azaltır.

(Dr. Ender Saraç)

1.GÜN: Dün akşam yemeğinden sonra saat 17.de son sigaramı yaktım ve şimdiye kadar içmedim. Sabah tartıldım 60 kg. Sabah yürüyüş süremi yağmura rağmen biraz daha arttırdım. Dün eczaneden stres için sarı kantaron kapsülü, aktardan sigaranın yerine meşgale olsun diye eğirotu kökü, sigaratix aldım.

Dün akşamdan iştahım artmaya başladı doyma merkezi iptal oldu sanki. Gün boyu hep işle meşgul oldum hiç boş zaman vermedim kendime. 1 lt.si karbonatlı olmak üzere 2 lt. su içtim, yatana kadar da yarım lt. daha içerim. Yeşilçaya nane kattım, arada karanfil çiğnedim, kahve içtim vs. Alıp hazırladığım her şeyi kullandım. Ne ağzım boş durdu ne de elim ama hiçbir şey sigaranın yerini tutmadı. Kafam hep uyuşuk hiçbir şeye odaklanamadım. Hep aklımda... nikotin beni esir almış resmen. Evde sigara olsa içerdim, bakkal karşıda alıp içebilirim amaa ‘’bugün içmeyeceğim.’’

Sevgili günlük; bu arada konu açıp, birileri tarafından okunup hiç'' kolay gelsin'' veya ''hayırlı olsun'' bile denilmeyen belki de tek topik olma başarısını gösterdik biliyor musun? Kendimizi kutlayalım, katkısı olan herkese teşekkür edelim ve yolumuza ikimiz devam edelim.

Ben de yazacaktım kolay gelsin kalpten destekliyorum diye ki şu son mesajınızı gördüm kendimi tebrik ediyorum izninizle sigara hiç içmedim hayatımda o yüzden bu topikte garip hissediyorum kendimi :) öbür mahallenin çocuğu gibi

Teşekkür ederim flores sizin gibi hiç içmeyenlere öyle özeniyorum ki. Hem tebrik hem de takdir ediyorum.

Dün bir felakettim. Kimseyi aramadım, kimseye de söylemedim sigara içmiyorum diye. Karşılaşmak da istemedim ama sanki sözleşmişler gibi uzun zaman aramayanlar bile aradı. Konuşmak istemiyordum çünkü sözcükleri bir araya getirip cümle kuracak durumda değildim kafam dağınık berbattım. Hepsi de anladılar tabii bir tuhaflık olduğunu. Bir de şaka gibi hiç doğum günü kutlamayan bir arkadaşa sürpriz parti yapacaklarmış oraya çağıracakları tuttu. Herkes sigara içiyor, eğlenecekler ben keyifsiz… Gitmedim tabii ki bütün emeğim boşa gidecekti mutlaka yakardım 1 tane. Dün gece zaman zaman nefesim daraldı neden olduğunu bildiğim için telaşlanmadım. Bahçe tarafından camı açıp derin derin nefes alıp verdim. Gece uykularım çok bölündü.

2. GÜN: 2 sabahtır çok rahat kalkıyorum kuş gibi Sigara içerken üzerimde 1 ton yük varmış gibi çok zor kalkardım. Sabah kalkınca ilk sözüm bugün de içmeyeceğim oldu. Her kokuyu iyi kötü daha keskin almaya başladım. Mesela metroda sigara içilmediği halde felaket sigara kokusu duydum insanların üzerine sinmiş çünkü. Sokaklar öyle… Fırından çıkmış pide kokusu aldım mesela çok güzeldi . Bugün düne göre iyiyim ama yemekten sonra yine canım çok istiyor. Ruhsal yönden, içmediğim için huzurluyum fakat boşluğu var yine de. Ayrıca bugün de koşuşturma ile geçti ama robot gibiyim önceden mola verirdim böyle durumlarda bugün maşallah yorulmak aklıma gelmiyor. Bir de çok şükür dünkü kadar iştahlı değilim. Sinirsel durumum yok oldukça sakinim, sanırım sarı kantarondan kaynaklanıyor. Şişkinlik de pek yok bu da karbonatlı sudan olsa gerek.

Benim yedi gün oldu ama Hala gece uyuyamiyorum sabah dinç uyanamiyorum

Maşallah Asya yaren, 1 hafta çok büyük aşama bence. Umarım sorunsuz devam eder. Başlangıçta bazı sorunların olması kaçınılmaz. Sonuçta bir bağımlılıktan kurtulmak var. Gerginlik çoksa uykusuzluk yapabilir. Ben günde 2 kapsül sarı kantaron kullanıyorum. Herkese iyi gelir mi bilmiyorum bünyeye göre farklılıklar gösterebilir. Ayrıca yasemin çayı, melisa çayı, passifloralı çaylar da yatıştırıcı olarak tercih edilebilir. Marketlerde bunların poşet çayı bulunabiliyor ama aktarlardan da alınabilir.

365 gün içmeyeceğim. Çünkü 2016 itibariyle biraktım:) Bendeki psikolojik bir bağımlılık. Ama bırakması daha mi kolay daha mı zor bir muamma.
Herkese başarılar diliyorum.

365 gün içmeyeceğim. Çünkü 2016 itibariyle biraktım:) Bendeki psikolojik bir bağımlılık. Ama bırakması daha mi kolay daha mı zor bir muamma.
Herkese başarılar diliyorum.

Ben sadece günlük söyleyebiliyorum bugün içmeyeceğim diye o kadar yılmışım yani bırakıp başlamaktan. 365 gün çok iddialı tebrik ederim Siminru cesaretin için bıraktıktan hemen sonra sendromlar başlıyor zaten. 6 gün olmuş sanırım şimdiye kadar bir zorluğu olmadıysa bundan sonra da olmaz artık bence.
Teşekkürler ben de başarılar diliyorum

3. GÜN: Bugün sabah saat 5 te uyandım uyuyamadım bir daha. Camları açtım ılık bir rüzgar vardı. Derin derin nefes aldım. Sonra yürüyüşe çıktım hem yürüyüşte hem de sahilde yine derin nefes aldım. kendi isteğimle değil vücut istiyor. nefesim daralıyor zaman zaman. Düşündüm de vücuduma özellikle de zavallı akciğerlerime zehir doldurarak ne büyük haksızlık, kötülük yapmışım şimdiye kadar. Mutluluk hormonu serotonin ve endorfini beyin salgılayacağına nikotine yüklemişim mutluluğu onda bulmuşum yıllardır. Yani 17 yaşından beri ve 18 yıldır hiç acımamışım teslim olmuşum zehire. Böyle diyorum da kafaca kurtuldum mu hayır! Hala canım istiyor. Alternatif onlarca ürün aldım, önceki bırakmalarda da birçok yöntem denedim. Hiçbir şey sigaranın yerini tutmuyor. Sadece krizler geldiğinde sizi oyalıyor o kadar. Fiziksel olarak bünyeden nikotini atmadan, psikolojik olarak kafamızdan çıkarmadan bitmesi kolay değil. Kendi kendimize teslim olduğumuz çok güçlü bir düşman ve biz ondan güçlü olmalıyız.

benim 8 . gün oldu canım istemiyor ama hiçbişey yapmak gelmiyor içimden enerjim sıfır

en zoruda psikolojik olarak kafadan silmek

Evet haklısın Asya yaren, her şeyi mantıklı düşünüyoruz planlı yapmak istiyoruz ama uygulamaya gelince zor. Ben mesela düşünüyorum hep, sigaradan önce de bir hayatımız vardı ve ona muhtaç değildik. Bir şekilde başladık istediğimiz zaman bırakırız diyoruz ama bırakmaya sıra gelince tekrar başlamak için kendimi kandırdığım ne saçma sapan bahaneler buldum.
Bırakmak isteyen herkese Allah kolaylık versin de hepimiz kurtulalım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…