Bu konu annelerin panıklemesine çok müsait sakince bebeklerımızı takip edelim gözlerimize bakması bakmıyorsa ilgisini cekmeye calısmak beraber gülmek çok önemli sonra artık bıraz bıraz bay bay yapsın dıye herseye bay bay dıyorum parktan cıkıyoruz bay bay park bay bay kaykay baybay salıncak gibi . Sonra işaret etmeye dikkat ediyorum. İşte kendimce uğraşıyorum
Oğlum gelişim geriliğiydi bazı doktora göre otizm hala ne olduğu tam belli değil şimdi 3 yaşında. O yüzden kızım da yüzde 12 risk varmış . Bir kardeşte olunca diğerinde olma ihtimali. Oğlum 2 yaşında doktora götürdük ben hamileydim kısa bır süre sonra doğum yaptım . Ve oğlum çok uğraşmamız sonucu 2.5 yaşında işaret etti.
Ben 2 yaşa kadar çok önemsememiştim meğer işaret etmesi çok önemliymiş.
Yapmıyosa yapmaya yönlendirmek mümkün olduğunca iletişimde olmak lazımmış beyin kendini geliştiriyormuş. Varsa bile böyle küçücükken müdahale edilince otizm iyileşiyomuş.
Ben oğlumla ilgileniyordum tabi ama belki uyanık olup eksıklıgını fark edıp daha cok ılgılenseydım gelişim geriliği bu kadar olmazdı. Başta 2 yaşında 1 yaş geri çıkıyordu şimdi 3 yaşında 8 ay geri çıkıyor. 4 yaşında aradaki fark çok kapanır ama çok ilgilenmek ve özel eğitim gerekiyor dedi doktorumuz gelişime açık dedi. Ama ömür boyu biraz içe kapanık bir çocuk olacak gibi. Dün ilk defa neden diye sordu çok mutlu oldum havalara uçtum. Bu ne sorusunu da yakın zamanda sormuştu .
Çocuğum 11 aylık neler yapar dıye surekli internetten bakıyorum
Agte gelişim testi var mesela
11. Ay sonunda ortalama bebekler bunları yapmalı
Müzik çalınca sallanır mı?
51. İşaret parmağını kullanarak masa üzerindeki şeyleri yoklar, iter, yuvarlar mı? (işaret parmağınızla göstererek)
52. Eşyalara tutunarak sıralar mı? (anlaşılmazsa gösteriniz)
53. Tek eli tutulduğunda adım atar mı?
54. Babasını görünce “baba”, yemek isteyince “mama”, su isteyince “su” gibi kelimeler söyler mi?
55. Bir yere giderken baş baş yapar mı?
56. Day-Day durur mu, çok kısa da olsa kendi başına ayakta durur mu?
57. Ayaktayken çömelir mi?
58. “Bana ver” deyince elindeki oyuncağı size uzatır mı?
59. “Hayır”, “cıs” denince durur mu?
Ay canım benım cok sordum kusra bakma yazmıssın bende cok cevapladım sankı sende kusra bakma