canım yukardan aşağı numaralandırıcam anlarsın.
1- Türkiye de yüz ölçümü en küçük olan bölge, güneydoğu anadolu canım o yüzden orada daha fazla
2- Kuzum bak bu soruyu bende araştırdım, tarımsal nüfus yoğunluğu tek başına ölçüt sayılamıyormuş. Gelişmişlik için nüfusun yapısı önemliymiş.
Soruda ki bir ve üçüncü öncüller alınabilir ama..
3- Piramitlerde soru köküne dikkat et, doğum oranı en alt tabandır. Yüksek veya yavaş dediğine göre anlayabilirsin.
Soruda doğum oranı hızla düşüp sonra nüfus hızla artıyormuş. C de ki piramitte taban küçülmüş sonra yine artmış.
4- Önceki soruda dediğimiz gibi, arazi eğimi ve yağış gerekli bunun için. Yükselti değil bak eğim.. Taralı yerin eğimi fazla ve kar yağışı çok. Çığ ve heyelana müsait. özellikle ilkbaharda karlar eriyince.
5- oba bir orta karadenizde bir de akdenizde vardı sanırım o yüzden 3ü almış
6- nüfusun azaldığını söyleyemeyiz tam nüfus sayısını vermemiş, piramitlerde dağılım dengesiz görünmüyor. sadece 1, çünkü piramitin tabanı 2000 yılında daralmış. yani doğum oranı düşmüş..
7- kuzum c de söylenebilir. oranı diyor bak sayısı demiyor. 1927 de 5,6 iken 2000 de 13,5 olmuş. Yani iki kattan fazla artmış. ama B denemez. çünkü sürekli azalmamış 1960 da bir öncekine göre fazla..
8- kıyılarda toprak daha verimli oluyor ya kuzum onu kastetmiş. kıyılarda nem ve yağış daha elverişli olduğu için toprakları tarıma daha uygun
9- alt yapı sorunları göçe etki eder diye düşünüyorum ben. çünkü altyapıdan kasıt atıyorum düzensiz yerleşme buna bağlı yaşanan ulaşım sıkıntıları. kanalizasyon sorunları vb hepsini düşünebilirsin
10- kır kent, kadın erkek sayısı değil de doğurganlıkla ilgilidir. nüfusun 70 milyona yakın olması için doğum şart sonuçta. diğer iki şık gelişmişlik düzeyi hakkında fikir verebilir
11- kuzum bir yerin gelişmesinde ulaşım elbette önemli ama verilen illerde genel olarak sanayi, maden, turizm, tarım etkili. aydında incir, izmir antalya da turizm gibi. ulaşım olduğu için bunlar değil de bunlar olduğu için ulaşım geliştirilir.