2012 Ekim bebekleri büyüyor

Bebeklerde Gaz Sancısına Dikkat Edin!

Bebeklerde gaz sancısının (İnfaltil Kolik) süresinin değiştiğine dikkat çeken uzmanlar, rahatsızlığın bir çok sebebinin bulunduğuna dikkat çekiyor.

Gemlik Muammer Ağım Devlet Hastanesi'nden Çocuk Sağlığı ve Hastalıklar uzmanı Dr. Ömer Artar, açıklamasında, gaz sancısının, sağlıklı bir bebekte bağırsak kökenli olarak, en az günde 3 saat, en az haftada üç gün ve en az 3 hafta süren periyodik ağlamalar olduğunu ifade etti.

Genellikle akşam saatlerine doğru sağlıklı olan bebekte birden bire yüzde kızarma, ağız çevresinde solukluk olduğuna dikkat çeken Dr. Artar, bebeğin dizlerini karnına çekme ile birlikte tiz bir çığlık şeklinde ağlamaya başladığını kaydetti.

Bu ağlamaların, 2-3 saat sürebileceğini vurgulayan Dr. Artar, "Bebek bir türlü avutulamaz. Karnından artmış barsak sesleri duyulabilir. Gaz çıkartmakla ağrı hafifleyebilir.

Kolik genellikle yaşamın ilk veya ikinci haftasında başlar. Altıncı haftada şiddetlenir. Bebeklerin yüzde 25'i günde 3 saatten fazla ağlamaktadır. 2-3. ayda, bazen de 4. ayda kendiliğinden kesilir. Tüm bebeklerin yaklaşık yüzde 20-30'unda görülmektedir. Zeki, eğitimli annelerin bebeklerinde daha sık görülür.

Düşük doğum ağırlıklı bebeklerde çok sık görülür ve geç başlar. Bebeği beslerken aşırı hava yutulması, biberon başlıklarının uygunsuz boyda olması, bebeğin gaz çıkarmasındaki yetersizlik, fazla miktarda sulandırılmış mamayla beslemeye özen gösterilmeli. Yapılan araştırmalarda ısrarcı karın ağrılarının üçte birinde sebebin gıda alerjisi olduğunu göstermiştir. Yapılan bir başka çalışma ise annenin yediği besinlerle bebeğinde görülen kolik arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir.

Özellikle annenin yediği lahana, karnıbahar, brokoli gibi sebzeler, inek sütü, çikolata, fasülye mercimek, nohut, kolalı içecekler ve soğanın bebekte kolik oluşturma olasılığı yüksektir. Hamilelik esnasında sigara ve kafein tüketimi de anne sütünün kalitesini bozmaktadır. İnek sütü alerjisi, yaşamın ilk yılında normal bebeklerde yüzde 2 iken, infantil kolikli bebeklerde bu oran yüzde 25'e çıkmaktadır." diye konuştu.

Koliğin hiçbir bilinen tedavisi olmadığını dile getiren Dr. Ömer Artar, ancak bazı önlemlerin yararlı olabileceğini kaydetti.

Öncelikle bebeğin bir hekime götürülmesini ve orta kulak iltihabı, idrar yolları iltihabı, boğulmuş fıtık, göze kirpik kaçması, köprücük kemiği kırığı gibi hastalıklarına karşı kontrol edilmesini isteyen Dr. Artar, bebeğin rahat ve tok olmasının sağlanması gerektiğini vurguladı. Dr. Artar, şu tedbirleri tavsiye etti;

Bebeğinizi dik olarak kucağınıza alın ve sırtına minik darbeler vurarak sakinleştirmeye çalışın.

Biberonla beslenme 20 dakikadan az sürüyorsa daha az delikli bir biberon başıyla beslemeyi deneyin. Böylece emme arzusunu giderin.

Sessiz ve daha az aydınlık bir oda dış uyaranları azaltarak yardımcı olabilir.

Bebeği korkutabilecek ani hareketlerden sakının.

On dakikadan fazla süredir bebeğiniz ağlıyorsa yüzüstü yatırmayı deneyin.

Çok aktif bebeklerde bebeğin bir battaniye ile sarmalanması işe yarayabilir.

Bebeğin karnına ılıtılmış su şişesi veya petler konulabilir.

Bazı bebekler araba yolculuğu ile bazıları da saç kurutma makinesi veya elektrik süpürgesi sesi ile sakinleşebilmektedirler. Sallamak, müzik dinletmek, ritmik emmeyi sağlamak için emzik kullanmak gibi rahatlatıcı önlemlerle ağlamanın azaldığı görülmüştür.

Ana baba olarak çocuğunuzun sağlıklı bir bebek olduğunu, infantil kolik'in çocuğunuzun büyüme ve gelişmesi üzerinde hiçbir olumsuz etkisi olmayacağını ve bir müddet sonra kendiliğinden geçeceğini unutmayın ve moralinizi bozmayın.

Bebeğinizi formül mamaları ile besliyorsanız mamayı değiştirin. İnek sütü proteini olan mamalar yerine soya formüllü mamalar bazen yararlı olabilmektedir.

Bebeğinizi emziriyorsanız yediğiniz gıdalara dikkat edin (Lahana, karnıbahar, brokoli, inek sütü, çikolata ve soğandan uzak durmayı deneyin)

Koliklerde kullanılan hiçbir ilacın faydası kanıtlanamamıştır. Bazı yan etkilere neden olabilirler.

Uzun süreli ağlamalarda diyette bazı değişiklikler yapılabilir. Annenin diyetinden süt ve süt ürünleri çıkartılır.

Enteresan...Bizim çocuk doktorumuz, yediğimiz şeylerin asla bebeğe gaz olarak geçmeyeceğini söylemişti. Bunlar halk arasından söylenegele inanılmış şeyler, canınız ne isiyorsa yiyin, gaz sancısı yapısal bir mesele,kendinizi kısıtlamayın ki sütünüzün besin değeri yüksek olsun demişti. Ve ben brokoli, inek sütü, fasülye, nohut, mercimek, çikolata, soğan gibi şeyleri sık sık tükeiyorum. Hele inek sütü ve soğanı süt yapsın diye bol bol yiyorum. Ve biz gaz sancısı çekmiyoruz maaşallah...

Enteresan...Bizim çocuk doktorumuz, yediğimiz şeylerin asla bebeğe gaz olarak geçmeyeceğini söylemişti. Bunlar halk arasından söylenegele inanılmış şeyler, canınız ne isiyorsa yiyin, gaz sancısı yapısal bir mesele,kendinizi kısıtlamayın ki sütünüzün besin değeri yüksek olsun demişti. Ve ben brokoli, inek sütü, fasülye, nohut, mercimek, çikolata, soğan gibi şeyleri sık sık tükeiyorum. Hele inek sütü ve soğanı süt yapsın diye bol bol yiyorum. Ve biz gaz sancısı çekmiyoruz maaşallah...

valla kimi öyle diyor kimi böyle canım

ama haklılık payı var bence ,birgün nohut yedim oğlum o gece gazdan uyuyamadı mesela ,aynı şekilde birgün de mercimek köftesi yedim o da çok sancı yaptı oğluma

dün karnıbahar yedim ama içine kimyon koyarak pişirdim o etkilemedi çok şükür.çareyi kimyonda bulduk

insan ne yapıcağını şaşırıyor

bebeği sallanmadan uyuyan var mı?

sallayıp uyutanlar nasıl alıştırcaz sallanmadan uyumaya?

cnm ben sallamıyorum sutten agzım yandı oglum 5 yasında yenı yenı basladı kendı uyumaya resmen ayagıma asık bazen yalvarıyor anne ne olur ayagında yatayım sallama sen yıne dıyor
kızımda tam tersı pusete koydunmu uyuncagını bılıyor akıllı kızım benım

kız asude naptın gece uyudun mu?

çok şükür uyuduk biraz,,buna şükür diyelim fazla da gözümüz yok :KK1:

Kızlar gaz konusunda bizimde doktorumuzun önerileri,, bakliyatları haşlarken düdüklü kullanma 3 -4 kez haşlanan suyunu at ve kimyon katarak pişir demişti...ayrıca balık,kestane,süt,pirinç den uzak dur demişti...ve çiğ soğan, sarımsak,turşu,acı bebeğin makatında kızarıklık yapar demişti kaka yaparken yanarmış :26:

Şayet kaka yapamıyorsa bebeğiniz şalgam için kızlar sonrasında ishal şeklinde şidetli bir kaka sizi bekliyor :KK1:

Benim kizimda sallanmadan uyumuyo bide ayagimda salliyorum cok kotu alisti baska turlu uyumuyo gece bile salliyorum butun gun oturup sallamaktan her tarafim agriyo keske olsa bi yoluda kendiliginden uyusalar

cnm ben sallamıyorum sutten agzım yandı oglum 5 yasında yenı yenı basladı kendı uyumaya resmen ayagıma asık bazen yalvarıyor anne ne olur ayagında yatayım sallama sen yıne dıyor
kızımda tam tersı pusete koydunmu uyuncagını bılıyor akıllı kızım benım

ayağımda sallamıyorum ama şu evtipi anakucakları var ya ona alıştı biraz başından ayrıl başlıyor ağlamaya

sallanmadan yarım saat uyursa seviniyorum

Kızlar gaz konusunda bizimde doktorumuzun önerileri,, bakliyatları haşlarken düdüklü kullanma 3 -4 kez haşlanan suyunu at ve kimyon katarak pişir demişti...ayrıca balık,kestane,süt,pirinç den uzak dur demişti...ve çiğ soğan, sarımsak,turşu,acı bebeğin makatında kızarıklık yapar demişti kaka yaparken yanarmış :26:

Şayet kaka yapamıyorsa bebeğiniz şalgam için kızlar sonrasında ishal şeklinde şidetli bir kaka sizi bekliyor :KK1:

ıyı barı sanırım bızımkı dyzene gırdı artık:nazar:

:KK60: :KK60: zekeriya beyaz bakışı ,küçük emrah duruşu :KK60: şekilden şekle giriyor bizimki de :KK53:
Ayy biz de kizin adini zekeriya koymustuk esimle:KK52:Kiz zekeriya bakma oyle diye,o adam da antepli bi de,ben de antepli esim diyo ki sizin tarafa cekmis bu kiz:KK9:
bebeği sallanmadan uyuyan var mı?

sallayıp uyutanlar nasıl alıştırcaz sallanmadan uyumaya?

Evet canim biz variz cunku durduk yerde bile surekli kusuyoruz hele sallayinca hepsi cikiyor o yuzden sallayamiyorum hatta altini bile yemekten sonra degistiremiyorum,cok zor uyuyor ama alisti sallamadan uyuyor,caresiziz yoksa kusunca araniyor gene ac gibi,kisir dongu yasiyoruz.
Bu arada o alinti yaptigin yazida "zeki ve egitimli annelerin cocuklarinda daha cok gorulur" diyor,ben de diyorum bu cocuk neden bu kadar cok agliyor,meger benden oturuymussss:KK1::KK12::KK19:Hıhhh

ayağımda sallamıyorum ama şu evtipi anakucakları var ya ona alıştı biraz başından ayrıl başlıyor ağlamaya

sallanmadan yarım saat uyursa seviniyorum

bizde öyleyiz anakucağında sallanıyor paşamız yada kucakta :KK31: oda dan çıktığım an yaygara kopuyor iyice tanıyor artık bizi kuzular:KK16: eşim akşam geldiğinde daha salonun kapısından oğlumm deyip gülsün hemen başlıyor yandan yandan gülücüklere:nazar::emir_bebek: birde 1 haftadır ses çıkarmaları iyice arttı

bizde öyleyiz anakucağında sallanıyor paşamız yada kucakta :KK31: oda dan çıktığım an yaygara kopuyor iyice tanıyor artık bizi kuzular:KK16: eşim akşam geldiğinde daha salonun kapısından oğlumm deyip gülsün hemen başlıyor yandan yandan gülücüklere:nazar::emir_bebek: birde 1 haftadır ses çıkarmaları iyice arttı

bızıkıde dedesıyle konusuyo.babam konusuyor telefonda bızımkıde ses verıyor..

Ayy biz de kizin adini zekeriya koymustuk esimle:KK52:Kiz zekeriya bakma oyle diye,o adam da antepli bi de,ben de antepli esim diyo ki sizin tarafa cekmis bu kiz:KK9:

Evet canim biz variz cunku durduk yerde bile surekli kusuyoruz hele sallayinca hepsi cikiyor o yuzden sallayamiyorum hatta altini bile yemekten sonra degistiremiyorum,cok zor uyuyor ama alisti sallamadan uyuyor,caresiziz yoksa kusunca araniyor gene ac gibi,kisir dongu yasiyoruz.
Bu arada o alinti yaptigin yazida "zeki ve egitimli annelerin cocuklarinda daha cok gorulur" diyor,ben de diyorum bu cocuk neden bu kadar cok agliyor,meger benden oturuymussss:KK1::KK12::KK19:Hıhhh

heh heh bende oraya okuyunca dedim aferin oğlum :KK60: :KK60:

babamıza hastayız zaten bayılıyor babasına kuzum :KK1: sen beni sevmiyor musun annem diyorum :KK1:

napçaz böyle sırtım ağrıyor artık kucağımda taşımaktan ya da eğilip sallamaktan :KK14: tuvalete bile zor gidiyorum :KK53:

babamız yarın sınava gırcegı ıçın ankara merkeze gıdıyor bız ılcesındeyız oyuzden oğluşum kızım ben ılk kez ayrı kalıcaz babamız evdeyken kız ne guzel onda saatlerce durup beraber uyuyolardı esım arabayla gıdelım sızde gelın dıyor ama havalar soguk ordu evlerınde perısan oluruz dıyorum bı yanımda gıt avm gez gel dıyorum:KK34:

Tum bebislere opucukler gondererek selamliyorum sizi....Kizlar cok ozluyorum hepinizi yaaa...
İlos azicik uyudu ben de buralardayim bu sayede.Allah hepimize kolaylik versin aglama krizlerinde,biz basladik mi susmuyoruz cunku.dun tirnaklarini kesiyordum esimin sirtindayken.cocuk elini cekmemden usandi basti cigligi,esim de bana napiyosun senn diye bagirdi zannetti ki etini kestim,ayy sanki bilerek cocuguma zarar vericem,bazen cok uyuz oluyorum esime,sanki benimde cocugum degilmis gibi benden sakiniyo bebegi,ama ilgilenmeye gelince iki dakika sonra al bunu diyo!

Allah Allaaah...Ne yiyecekmişiz peki? Aç mı kalacak mışız? Emziren insan nasıl süt içmez, her yerde süt artırmak için bol süt için yazıyor.Ben özellikle haftanın iki günü balık yiyorum, Omega 3 alsın bebek diye.

Elimde Dr. Oya Arslanoğlu Çetinkaya'nın "Bir Elma Masalı, Bebeğinizle İlk Günleriniz" isimli bir kitabı var. Emziren Anneler Neler Yemelidir? diye bir başlık var sayfa 115'te. Direk aktarıyorum:

"Dengeli beslenen, sebze meyveyi, süt ve süt ürünlerini, proteinden zengin gıdaları ve tahıl grubunu yeterince tüketen bir anne hem kendisinin hem de bebeğinin ihtyiyacını karşılayacaktır. Emziren annenin günlük beslenmesinde, en az 3 porsiyon süt ve süt ürünü, 5 porsiyon taze meyve sebze, 3-4 porsiyon et, tavuk, balık, yumurta, baklagiller, 6-10 porsiyon tahıl bulunmalıdır. Eğer anne yeterli ve dengeli beslenmiyorsa, hem bebeği gereğince beslenmeyecek, hem kendi sağlığı uzun dönemde olumsuz etkilenecektir. Anne beslenmesi bebeğin gelişimi açısından da önem taşır; o nedenle anne besin çeşitlerini seçerken çocuk beslenmesi gibi düşünmelidir."

Sayfa 117: " Anneler kendilerini rahatsız eden besinlerden kaçınmalıdırlar.Kendileri rahatsız olmadıkça herhangi bir besin grubunu diyetten çıkarmak gereksizdir.Bebeklerine gaz yapacak diye birçok gıdadan kendisini mahrum eden annenin sütü de kalitesiz olacaktır. Zaten bebği gazlı olan anne ne yemezse yesin bebeği yine gazlı olacaktır. Kendisi rahatsız olmadıkça isediği her şeyi yiyebilir"

Son düzenleme:
ee bebekleri nasıl sallamadan yataklarına alıştırcaz fikri olan :KK1:

buarada camoka, 14112006, brck, azraa nerelerde ??

Asuuuuu
Gormeyeli baska kizlara talipler olunmussss:KK51:
Ne olcak senin bu gelin gozudoymazligin!herkesin kizina umit ver ver sonra daldan dala,daldan dala...
Kiz analari toplanin asunun oyununa gelmeyin,hepimize umit verip kaciyoo:KK20:

Asuuuuu
Gormeyeli baska kizlara talipler olunmussss:KK51:
Ne olcak senin bu gelin gozudoymazligin!herkesin kizina umit ver ver sonra daldan dala,daldan dala...
Kiz analari toplanin asunun oyununa gelmeyin,hepimize umit verip kaciyoo:KK20:

oğlum var kertelim diyorum ama talip çıkmadı oğluma :KK14::KK1:

X