• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi 2009 Haziran bebeklerinin mönüsü

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
EK GIDALARA BAŞLARKEN
Yeni gıdalar bebek aç iken denenmelidir.
6.AY ANNE SÜTÜ
devam maması [veya inek sütü]
yogurt
meyve suyu,sebze suyu
pekmez
yumurta sarısı[1-4 oranında]
7.AY ANNE SÜTÜ
yumurta sarısı [tam]
bisküvi,pirinç,pirinçunu,sütlü mama
meyve suyu
yogurt
et tavuk eti
balık eti
bitkisel yaglar
sebze püre veya sebze çorba
pekmez
devam mamaları
8.AY ANNE SÜTÜ
iyi ezilmiş ev yemekleri
tam yumurta veya pastorize peynir
tahıl-kurubaklagil ezmeleri
pekmez
süt veya yogurt
devam mamaları
12.AY ANNE SÜTÜ
aile sofrasına oturtulup kendi deneyimlerine göre seçim [ev yemekleri,dolmalar,kıymalı sebze yemekleri,tarhana,mercimek,unlu ve yogurtlu çorbalar,makarna ,pilav]
500ml süt veya yogurt
pastörize peynir
yumurta
etler``tavuk eti
balık eti
dana eti
meyve veya taze meyve suyu

6.AYDAN BAŞLAYARAK VERıLECEK YıYECEKLERıN HAZIRLANMASI
100mlsüt
1çaykaşıgı yogurt mayası
süt kaynatılır,elin dayanabilecegi sıcaklıga gelinceye kadar sogutulur.1çay kaşıgı yogurt mayası eklenir.üzeri örtülerek oda sıcaklıgında kımıldatmadan 3-4 saat bekletilir.

ayrıca sitede yazdım ama burdan da belirteyim kaşık maması veren arkadaşlar içerisine armut püresi ilave edin bebeğiniz daha severek yiyecek göreceksiniz
armut olarak ben deveci diye tabir edilen tatlı sulu bir armut var onu kullanıyorum

evet canım deveci armudunu bende kullanıyorum oluşum çok seviyor.

ayrıca düdüklü tenceremin buhar sepeti var bir tencerenin içine bu sepeti koyup
brokoli havuç ve patates haşlayıp çatalla ezip yediriyorum
toplamı 2 yemek kaşığı kadar bir şey oluyor yanında da sade yoğurt veriyorum

MUHALLEBİ
100ml süt
5gr pirinçunu[1 tatlı kaşıgı]
5 gr şeker[1 tatlı kaşıgı}
soguk süt temiz bir kaba konur.1 tatlıkaşıgı pirinçunu ilave edilerek ezilir,yavaş ateşte karıştırılarak pişirilir.indirdikten sonra şeker ilave edilir,ılık kıvamda bebege verilir.
not-likolu bebeklerde şeker eklemesi yapılmadan verilmelidir.kabızlıgı olan bebeklerde 1 çaykaşıgı sıvı yag konulabilir.

SEBZE ÇORBASI[2PORSıYON]
1 küçük boy havuç
1 orta boy patates
1 orta boy domates
1 yemek kaşıgı mercimek,bulgur veye pirinç
1 yemek kaşıgı zeytinyagı
bu sebzeler iyicene yıkanır,küçük olarak dogranır.1 yemek kaşıgı tahılunu,1 yemekkaşıgı zeytinyagı eklenerek pişirilir.tel süzgeçten geçirilerek çocuga verilir.evde tavuk eti veya dana kıyma oldugunda 1 tatlı kaşıgı katılabilir.çocuga etin kendisinden ezilerek verilmesi besleyicidir.et suyunun herhangi bir besleyici degeri yoktur.1 yaşına kadar tuz katılmamalıdır.

MERCıMEK ÇORBASI
2 silme yemek kaşıgı mercimek
1 küçük boy havuç
1 küçük boy patates
1\4 küçük dilim sogan
1 yemek kaşıgı zeytinyagı
bir tencereye 2 yemek kaşıgı mercimek,2çay bardagı su konur.1küçük boy havuç,patates ve sogan rendelenip,1 yemek kaşıgı zeytinyagı eklenir.

ETLı SEBZE YEMEKLERı[2 PORSıYON]
30gr [1köfte kadar et tavuk,dana,balık]
1 yemek kaşıgı pirinç
ıspanak,kabak,domates,semizotu
1tatlı kaşıgı zeytinyagı
1 küçük sogan
sebzeler dogranarak bir tencereye konur.1 yemek kaşıgı pirinç,mercimek,bulgur ile 1 tatlı kaşıgı zeytinyag az su konup pişirilir.sebzenin türüne göre dolma veya kıymalı sebze yemegi olarak yedirilir.

evde bebek bisküvisi yapmak isteyenler için..
Malzemeler:

- 100 gr oda sıcaklığında tereyağı
- 1 çay bardağı pekmez
- 1 yumurta
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 14-15 tepeleme yemek kaşığı un
- Birkaç damla limon suyu

Hazırlanışı:
Tüm malzemeler karıştırılır un az gelirse biraz daha eklenebilir. Elle yuvarlayarak veya merdane ile açıp kalıpla istenen şekil verilir. Sert olmaması için çok ince olmaması gerekiyor. 170 dereceye ayarlanmış fırında 15 dk çok kızartmadan pişirilir.

bi üyeden alıntıladım..evde muhallaebi yapmak isteyenler için..
pirinçi sütle haşlayıp lapa haline gelinceye kadar pişirip blendrdan geçircem sonra içine biraz un tatlandırmak için pekmez al sana muhallebi

kızlar sütle irmiği karıştırıpta ço güzel muhallebi oluyor

MUHALLEBİ
100ml süt
5gr pirinçunu[1 tatlı kaşıgı]
5 gr şeker[1 tatlı kaşıgı}
soguk süt temiz bir kaba konur.1 tatlıkaşıgı pirinçunu ilave edilerek ezilir,yavaş ateşte karıştırılarak pişirilir.indirdikten sonra şeker ilave edilir,ılık kıvamda bebege verilir.
not-likolu bebeklerde şeker eklemesi yapılmadan verilmelidir.kabızlıgı olan bebeklerde 1 çaykaşıgı sıvı yag konulabilir.

cnm saol verdiğin tarifler için.benim kıızım 4.5 aylık..sadece emiyo.
ben arada muhallebi vermek istiyorum..çünkü bu ay çok az kilo aldı..
bu verdiğin tarifte süt demişssin bildiğimiz satılan pastorize sütlerdenmi alıcaz.
birde şeker kullanıyomu 6 aydan önce?

hangi aylarda hangi besinler tüketilmelidir?
özellikle öğürme refleksinin besinlerin yutulması sırasında duyarsızlaştırılması için en uygun dönemdir. Aksi halde bebek, kıvamı yoğun ve pürtüklü yiyeceklere alışamaz ve yutamaz. Bu amaçla, önce bir-iki hafta anne sütünden daha yoğun yiyecekler bebeğe verilir. Yoğurt ve/veya unlu-sütlü mamalar bu amaçla kullanılabilir. Unlu-sütlü mama hazırlarken tercih edilen pirinç unudur. Çünkü pirinç unu diğer unlara göre daha az allerji yapma özelliğine sahiptir. Önce sulu muhallebi daha sonra katı muhallebi yapılarak bebek alıştırılır. Bebek bu gıdalara alıştırıldığı dönemde bir veya iki öğün dışında muhallebi ve unlu-sütlü mama verilmesi kesinlikle tercih edilmez. Unutmayınız, amacımız bebeği muhallebi ile beslemek değil, sütten biraz daha yoğun, kıvamlı besini yutmaya alıştırmaktır. Bir iki hafta içinde bebek muhallebi kıvamına alıştıktan sonra beslenmesi yeni yiyeceklerle devam ettirilmelidir. Ayrıca inek sütünün de bir yaşından önce kullanılması tercih edilmediği için, muhallebi hazırlanırken biberon maması kullanılabilir. Bu durumda da mamanın enerji yoğunluğu çok artar. Fazla miktarda tüketilecek olursa şişmanlığa yol açabilir. Bebeğin su ihtiyacı da artar.

Bebek muhallebi kıvamına alıştırıldıktan sonra, diyetine yoğurt veya meyve suyu da ilave edilebilir. Yoğurt evde hazırlanmalı, ekşi olmamalıdır.
Meyve suyu da her meyve için önce ayrı ayrı denenmelidir. ılk günlerde sulandırılarak bebeğe verilmesi, daha sonra sulandırılmadan içirilmesi uygundur. Miktarı da gittikçe arttırılır. Bir haftalık alıştırma döneminden sonra, bir günde bir çay bardağı taze sıkılmış meyve suyu yeterlidir. Daha sonraki aylarda meyve püresi şeklinde de bebeğe verilebilir. Püre hazırlamak için cam rendeden geçirilmesi tercih edilir.

6 ve 8. aylarda bebeğin artan demir ihtiyacını karşılamak amacıyla sebze çorbalarına başlanmalı.
Çorbanın içine her öğün için bir çorba kaşığı yağsız dana kıyması da ilave edilebilir. Bu durumda hazırlanan çorba demirden zenginleştirilmiş olur. Ayrıca çorbaya her öğün için bir çorba kaşığı bitkisel sıvı yağ ilavesi de gereklidir. Sebzeler ve kıyma birlikte haşlandıktan sonra önce tel süzgeçten geçirilerek, daha sonra da çatalla ezilerek bebeğe verilmelidir. “Blender” veya “mutfak robotu”nun kullanılması kesinlikle doğru değildir. Seçilebilecek sebzeler arasında havuç, kabak, patates, domates, ıspanak öncelikle sayılabilir.

7. ve 8. aylarda bebeğin diyetine ilave edilmesi gereken diğer bir gıda yumurta sarısıdır. Yumurta katı pişmiş olmalıdır. Bu şekilde daha az allerji yapma özelliliğine sahiptir. Yumurta sarısı da diğer ek gıdalarda olduğu gibi önce az miktarda başlanıp, daha sonra arttırılır. Genellikle sekizde bir ile başlanır. Her gün arttırılarak bir hafta içinde tam yumurta sarısına ulaşılır. Kolesterol ve protein içeriği zengin bir besin olan yumurta, bebeğin diyetinde haftada 2-3 yumurta sarısından fazla olmamalıdır.

sebzeleri ezmek için patates püresi için kullanılan mutfak aleti kullanılabilir
denedim güzel hafif pütürlü oldu güzelce öğürmeden yedi
zaten pütür büyük olunca bizim uyanık minnoş tükürüyo kaydirigubbakcemile3

afiyet olsun elife annesi..

ben artık ireme elma havuç ve armut u püre yapıp içinede sularından katıp karıştırarak yediriyorum..severek yiyor..
(hemen hemen hergün günde 1 kere olmak üzere veriyorum yarım büyük fincan yiyor şimdilik)
yakında yoğurta geçeceğim

Son düzenleme:
kızlar ben inek sütüyle muhallebi yapmaktansa , anne sütünde büskivi ezerek yedirmenin daha faydalı olacağını düşünüyorum, yanlışmı düşünüyorum

kızlar ben inek sütüyle muhallebi yapmaktansa , anne sütünde büskivi ezerek yedirmenin daha faydalı olacağını düşünüyorum, yanlışmı düşünüyorum

ben de ilerleyen zamanlarda sütüme karştırıp yedrmeyi düşünüyorum senn gibi cnm..
muhallebi işini de nasıl yapsam düşünmktym

kızım agzını nasıll şaplatıyooo bır görsenızzz..ben tost yerken kndnden gectı.. ay içim bı grp oluyo yaaaa..kıyamammm..doymuyo zaten oburrrrr...valla bn muhallbıyı keçi sütü yada pınar lk adım kulluncam...ste vermk yasakmı bılmıyum lınk vercem çok işinze yarar dıe dusunyorum kızlar ...üye olmnz lazm soru srp çok bgndgm bır dok cevp verıyo..

Back