Ek gıdalara geçiş, özelliklede ek gıdalara geçiş zamanı annelerin en çok zorlandıkları ve ortada kaldıkları bir konudur. Doktorlar farklı söyler, tecrübeli anneler farklı tavsiyelerde bulunur. Doktorlar ilk altı aydan önce ek gıdaları önermezken anneler biz meyve sularına on beş günlükken başlardık. Bir çay kaşığı, bir çay kaşığı çorba ve yemek sularından tattır derler. Ek gıdalar beş aydan erken, altı aydan da geç başlanmamalıdır diyebiliriz.
Ek gıdaların ilk kez sabah saatlerinde başlanması önerilir. Bunun nedeni
Allerji yapma olasılığı göz önüne alınarak ek gıdalar tek tek başlanmalıdır. Daha sonra alerji yapmadığından emin olunan besinler birlikte verilebilir. Örneğin portakal, mandalina ve havuç suyu birbirine karıştırılabilir.
ınek sütü, yumurta akı, turunçgiller,balık, fıstık en sık alerji gelişen besinlerdir.
Alerjik bünyeli olduğu saptanan çocuklar olabildiğince uzun süre anne sütü almalıdır. Ek gıdalara normal zamanda başlanmamalı, geciktirilmelidir. Özellikle de yukarıda alerji yapma riski yüksek besinler olarak belirttiğimiz besinler hiç verilmemeli, bunların verilmesi mümkün olduğunca ertelenmelidir. Ancak bir alerji uzmanı doktorun muayenesi ve yapılan tetkikler ile alerji kesinleştirilmeli, boş yere önemli bir gıdadan bebek mahrum bırakılmamalıdır. Alerjik bünyeli bebekler için piyasada özel geliştirilmiş mamalar mevcuttur..
Bebek beslenmesinde ek gıdalar için örneğin meyve suları için biberon kullanmamalı bebek ek gıdalara alışırken aynı zamanda kaşık kullanmaya da alıştırılmalıdır. Zaman içerisinde kaşığı kendisinin tutarak yemesine izin verilecek ve bağımsızlaşması desteklenecektir.
Bebek beslenmesinde bebekler için özel yapılan mama kaşıklarının kullanılması daha iyi olur. Metal kaşıklar bebeği irrite edebilir.
Bebeğe ilk verilecek ek gıda yoğurttur.
ılk başlanacak meyve suları elma ve havuç suyudur. Havuç suyunun çok sık ve çok fazla verilmesi kabızlığa neden olabilir. Elma her ne kadar gaz yapsa da en iyi uyum sağlanan ek gıdalardandır.
Portakal, mandalina suyu gibi turunçgiller asitli olduklarından hafif pişiğe neden olabilirler.
Bu meyve suları ilk başta yarı yarıya gibi sulandırarak verilebilir. Asidi gitsin diye az şeker katılabilir ancak dişler çıktıktan sonra çürükler açısından sakıncalı olabilir.
Bebekler reddettikleri ve tükürdükleri bir gıdayı birkaç hafta sonra iyi alabilirler. Huyları değişebilir.
Eğer ek gıdalar geç başlarsanız bebeğin damak tadı gelişmez. Ek gıdalara geçişte daha sonra çok zorlanırsınız. Aynı zamanda bebekte kansızlık gelişir.
Ek gıdalara geçmenin en önemli nedeni artık anne sütünün veya mamanın bebeğin hızlı büyüme sürecine yetmemesi, bebeğin beslenmeden sonra hala aç kalması ve ağlaması, yeterli gelişememesi, artık yetişkin gıdalarını görüp onlara ilgi göstermeye başlamasıdır.
Ek gıdalara beşinci ay gibi başlanmakla birlikte ( bazı doktorlar ilk altı ay sadece anne sütü, altıncı aydan sonra ek gıdalara geçişi önerirler, ancak mama alan bebeklerde mama ile yeterli gelişim sağlanamazsa ek gıda takviyesi olabilir derler ) her bebeğin ek gıdaya hazır olma vakti farklı olabilir. Bebeğinizin hal ve hareketlerindeki ipuçlarını izleyerek ek gıdalara hazır olup olmadığına karar verebilirsiniz. Ek gıdalara hazır bir bebek dili ile her katı maddeyi ittirerek yabancı madde olarak algılama refleksinden vazgeçmiştir, anne ve baba yemek yerken masadaki yiyecekleri görünce ilgi ve heyecan belirtileri gösterir. Ek gıdalar bebek oturabildiği, başını tutabildiği ve eliyle bir nesneyi kavrayabildiği zaman başlanmalıdır. Dişler çıkmaya başlamıştır. Bebek yukarıda da belirtildiği gibi anne sütü veya mama ile doymamaya başlamıştır.
Bebek için hazırlanan meyve suları vitamin özelliklede C vitamini içerenler vitamin değerinin kaybolmaması ve mikrop ürememesi için sıkılır sıkılmaz kullanılmalı, fazlası atılmalıdır. Bebek ek gıdalarında taze ve katkısız gıdalar verilmelidir. Temizlik kurallarına dikkat edilmelidir. Aksi halde bebek ishal olabilir. Dondurulmuş, şekerli, tuzlu, baharatlı, asitli, boyalı gıdalar asla verilmemelidir. Örneğin yoğurt mümkünse evde günlük olarak mayalanmalıdır. Her ne kadar metal bıçaklı küçük ev aletleri önerilmese de katı meyve sıkacağı kullanmak bebeğin yüzde yüz ve taze meyve suyu almasına yarar. El blenderı da metal olduğu ve sebze ve meyvelerin besin ve vitamin değerlerini kayba uğrattığı ve blender çocukları denilen blenderdan geçmiş gıdalara alıştığı için ilerde katı gıdaları şiddetle reddeden çocuklar yarattığı için önerilmese de sebze çorbası yaparken kerevizi, brokoliyi bebeğinizin hiç alamamasındansa, blenderdan geçmiş olarak alması yeğdir.Yine de mümkün olduğu kadar cam rende kullanılmalıdır.
Bebeklerin sebzeleri haşlanmak yerine buharda pişirilirse özelliklede B ve C vitaminleri kaybolmaz