1- Kaymayan parke seçin
Parkeyle mobilyaların renginin uyumlu olmasını düşünüyorsunuz. Evet, renk önemli ama uyumun yanı sıra kaygan olmaması da gerekiyor. Aksi halde 6 ay sonra oturmaya 7-8 ay içinde de emeklemeye başlayan bebeğinizin, kayarak düşmesi mümkün. Zemin konusunda güvenli 2 seçeneğiniz var: Mantar ve ahşap döşeme. Mantar, yumuşak olduğu için halı koymayabilirsiniz. Ahşap, laminant parke gibi döşemeleri tercih edecekseniz, sertliğini halı koyarak engelleyebilirsiniz.
2- Hatlar yuvaklar olmalı
Bebeğin neredeyse bir yetişkin gibi, epeyce mobilyaya ihtiyacı vardır. Ama endişelenmeyin! Mağazalarda birbirinden güzel ve renkli mobilyalar bulmanız mümkün. Kimi zaman bir otomobil yarışçısı kimi zaman bir denizci odası yaratabilirsiniz. Geriye keyfinize ve odanızın büyüklüğüne göre seçim yapmanız kalıyor. Ama hemen hatırlatalım; ahşap mobilyaları tercih edin. Metal soğuk göründüğü gibi, ilerde paslanabilir, dökülebilir üstelik bebeğiniz çarpabilir. Ayrıca mobilyaların hatlarının yuvarlak olması gerekiyor. Sivri köşeler, bebeğin sık sık çarpma tehlikesi yaşaması demektir.
3- Eşyaları doğru yere koyun
Bebeğinizin yatağını pencere kenarına koymayın. Pencereler bebeğin soğuk ve sıcaktan olumsuz etkilenmesine neden olur. Daha büyük bir risk var; hızla büyüyen bebeğiniz, pencereye tırmanıp açma denemesi yapabilir. Pencere kenarındaki perdeler de risktir. Bebeğiniz bu perdeleri ya da püsküllerini emmek isteyebilir. Bu da boğulma tehlikesi demektir. Pencere altına karyolası olmayacağı gibi, üzerine tırmanabileceği şifonyer ya da oyuncak kutusunu da konulmamalı.
Gardıropları mutlaka duvara monte ettirin. Ve üstüne düşebilecek hurç ya da valiz gibi eşyalar koymayın. Her hangi bir sallantı anında düşebilirler.
Mobilya alırken çekmecelerine dikkat etmelisiniz. Çekmecelerdeki ray sisteminin kendiliğinden ve yavaşça kapanacak tarzda olması, ileride elini sıkıştırmasının önüne geçebilir. Ayrıca çekmecelerin ya da gardırop kulplarının kolay çıkarılabilir ya da kopabilir olmamasına özen göstermelisiniz.
4- Sağlıklı boya kullanılmalı
Odasının boyasını seçerken içinde bakteri barındırmayan ve su bazlı olanlarını tercih edin. Duvar kağıdı kullanacaksanız, silinebilir olanlarını almalısınız. Mobilya boyalarının önemli olduğunu belirtelim. Çünkü bebekler karyolayı yalamaktan, ısırmaktan haz alırlar. Mobilyada da kanserojen madde içermeyen ve anti alerjik boyalar kullanılmış olması gerekiyor.
5- Yatağında önlem alın
Karyola, bebeğin en çok kullandığı eşyadır. Güvenlikli olması çok önemlidir. Karyolada bebeğin düşmesini engelleyecek parmaklıklar bulunmalıdır. Parmaklıklar katlanabilir olursa, bebeğiniz büyüdüğünde uzun halini kullanabilirsiniz. Parmaklıkların arası 10 cm kadar olmalıdır. Bebek için ne uzun ne kısa olan bu aralıklar, merakla elini kolunu, bir yerlere sokmaya çalışan yaramazın sıkışmasını engeller. Parmaklıklarda mutlaka bir güvenlik mandalı da bulunmalı. Böylece siz, mandalı kapattığınızda bebeğin düşmeyeceğinden emin olabilirsiniz. Yatağının karyolayla uyumlu olması yani yatak konulduğunda kenarda bir boşluk olmaması gerekir. Aksi halele bebeğiniz bu boşluğa sıkışabilir. Yatak örtülerinde ise boncuk, püskül gibi emebileceği süslememeler bulunmamalıdır.