2008 Kasım Anneleri

Kızlar yapmayın tam da iş çıkışı Galata'ya götüreceksiniz beni de şimdi. Rakı kokuları eşliğinde rakısız balık sofrası hiç de olmaz ki. Gerçi bu burunla o kokular da bana pek iç açıcı gelmez ama :)
 
Bununla beraber araştırmada hamilelerin, haftada 340 gramdan fazla balık yemesinin çocuğun nörolojik gelişimine olumlu etkisi olduğu ortaya çıktı.

Araştırmada hangi balık türlerinin tüketildiğine ilişkin bilgiyse verilmedi. Fransa'da doktorlar haftada en az iki defa balık tüketilmesini tavsiye ederken, Fransız Sağlık Ürünleri İçin Sağlık Güvenliği Ajansı, hamilelerin, emzirenlerin ve küçük çocukların, önlem olarak kılıç balığı gibi yırtıcı balıkları tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

2004 yılı mart ayında Amerikan sağlık kuruluşları, kimi balık türlerinin yenilmesinin, hamile olan ya da olması muhtemel kadınlarla çocuklar için sakıncalı olduğunu açıklamıştı.

Fazla miktarda civa içerdiği belirtilen köpekbalığı, büyük uskumru, kılıç ve kiremit balıklarının, doğacak çocukta merkezi sinir sistemine hasar verebileceği ve beynin gelişmesini yavaşlatabileceği bildirilmiş, ancak yakın zamanda bu balık türlerini yiyen kadınların paniğe kapılmaması gerektiği, tehlikenin bu türlerin uzun dönem sürekli tüketilmesiyle oluşabildiği kaydedilmişti.

Farklı balık türlerinin, farklı dozda civa içerdiğine işaret eden Amerikan sağlık kuruluşları, hamile olan ya da olması muhtemel kadınlara, haftada 340 gramdan fazla (üç porsiyon) balık yememelerini tavsiye etmişti.
 
Midye yemek yasak

Anne adaylarının sağlıklı bir gebelik süreci için bazı besinlerden uzak durması gerekiyor.


Bebekler için doğru beslenme ne kadar önem taşıyorsa hamilelikte yenen gıdalar da çocuğun beyin gelişimi için o kadar önem taşıyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Akısü çocuğun zeka gelişimi ve hamilelikte beslenme konusunda merak edilen sorularıma yanıt verdi:


Zeka gelişimi nasıl bir süreçtir?

Beynin gelişmesinde kuşkusuz beslenme önemli bir yer tutmaktadır. Ancak bebeğin daha anne karnında iken annenin kötü beslenme koşullarından çok olumsuz et-kileneceği unutulmamalıdır.

Bebeklerde zeka gelişimi hamilelikte başlıyor dediniz. Anne adayları nasıl beslenmelidir?

En hassas dönem anne karnındaki dönem ile başlayan, doğum ile beraber ilk 18 aydır diyebiliriz. Hamilelik döneminde anne adaylarının beslenmelerinde önemle dikkat etmeleri gereken konu tükettikleri civa maddesidir. Bazı balıklarda, kalamar ve midyede bulunan civa beyin gelişiminde zararlayıcı ve annenin bilmeden tükettiği bir maddedir. Bir ağır metal olan cıvaya karşı gebeler cıva içermediğine inanılan organik ve temiz besinlere yönelmelidirler.

Beslenme ve zeka gelişimi arasında nasıl bir ilişki var?

Yapılan çalışmalarda anne sütü ile beslenen çocuklarda şişmanlık, koroner kalp hastalıklarının gelişmesinin önlenebildiğini destekler niteliktedir. Anne sütü ile beslenen çocuklarda konuşma problemlerinin daha az izlendiği ve matematik problemi çözme zeka puanlarının (IQ) daha yüksek olduğu araştırmalarda ortaya konmuştur. Yapılan araştırmalarda 2 yaşından sonra çocukların IQ puanları mama ile beslenenlerden 8 puan daha yüksek bulunmuştur.



B vitamini alan çocuk zeki olur...


Bebeğin beyninin gelişimi için neler yapılmalıdır?

Beynin büyüme ve gelişmesini arttıran, zeka gelişimi üzerine çok olumlu olan besin öğeleri; omega-3 yağ asitleri, kolin, demir, çinko, iyot, folik asit ve antioksidan maddelerdir.
Omega-3: Bu uzun zincirli yağ asitleri beyin ve gözün retina gelişiminde çok önemli görevler alırlar.
Kolin: Bir çeşit B vitamini olan kolin çocukların beyin gelişimi açısından önemli bir besin öğesidir.
Demir: Anne sütü dışındaki en önemli kaynağı kırmızı et, yumurta sarısı ve üzüm pekmezidir. Sanılanın aksine ıspanaktaki demirin yararı yoktur.
Çinko: Zihinsel gelişimde önemli yere sahiptir. Deniz ürünleri, et, karaciğer, fındık, süt ve yumurtada bulunur. Yaşamın 6. ayından itibaren bebeklere verilmelidir.
İyot: Tiroid hormonların temel elementi olan iyot eksikliği, çocuklarda zeka geriliğinin nedenlerinden biridir. Bu nedenle bebeklere 7. aydan itibaren haftada en az 1 kez deniz (tuzlu su) balığı verilmeli ve 1 yaşından itibaren iyotlu tuza başlanmalıdır.

Hamilelikte hangi besinleri tüketmek çocuğun zeka gelişimi üzerinde olumlu etki yaratır?

Soğuk deniz balıkları (somon, ton), balık yağı, ceviz, badem, yumurta sarısı ve demir içeren besinler, folik asit, iyotlu tuz kullanımı yararlı olacaktır.
 
Kızlar ben saçımı boyatmadım ve düşünmüyorum.
Bu arada radyasyon hormonlu yiyecekler,saç boyası bunlar çok zararlıymış bebek için ileride tabi hemen çıkmıyormuş.

Hatta emzirirken bile bunlarda uzak durmak gerekiyormuş.Anne sütüyle bebeğe zararlı şeyler de geçebiliyormuş.


Geçen gün annem aradı kızım yattığın odada telefon bulundurma diyo.Haklı ama dinleyen kim.mecbur koyuyoruz.
 
Kızlar ben çıktım.Kendinize,bebişlerinize iyi bakın. Hep muhabbetin en güzel yerinde çıkıyorum ben yaa (( Evde de bilgisayardan uzak durmaya çalışıyorum. Görüşürüüüüz...
 
evet kızlar eşim tutabilirse bugün olmaz ama yarın yeriz balıkları.. genelde tutuyorlar ama bugün nasıl olur verim bilemem.. çinekop istavritden daha büyük eti lezzetli yağlı yani ama hamilelere faydalımı onuda bilmiyorum..
julianne bende okumuştum bir yerde soda içersen hareketli olurlar daha net gösterirer diye bende deniyecektim ama bugün zaten sırf su içerek girdim içeri...:)) yarın içeyim diye düşünüyorum kafasını kaldırması lazım ayaklar maşallah kıpır kıpır durmuyorlar ikiside kafada oynuyor arada ellerinin parmaklarını bile net gördüm yakından ama enselerini kaldırmıyorlar keseyle bitişik oluncada ölçülmedi işde..
 
Halecim neyi yanlış okumuşsun canım.Gözlerini pörtletme hemen :))))

:)))) ya su ve soda oyalını diyorum.su ultrasonda daha iyi görüntü sağlıyor, soda ise bebeği daha fazla hakeret ettiriyor :))) bu arada sac boyatma mevzusuna gelince cok dertliyim :çok üzgünüm: tam eşimden zar zor izin almıştım saçlarımı sarıya boyatcaktım paramıda hazırladım aaaaa:1shok: hamileymişim boyatamadım.nerdeyse 3 ay bana dil döktürdü insafsız adam Çok üzgünüm çoook neyse şimdi kızım doğsun 5,5 ayımız var sonra bir de emzirme süresi bitsin hani kafadan rahat 1-1,5 sene :uhm: ama ondan sonra beni tutana aşk olsun jeyyar
 
bende az önce bir doktorun sitesine baktım.. doktorunda ikiz bekleri olmuş çok güzel resimlerini ultrason görüntülerini koymuş.. ikiside erkek ve birbirlerine benzemiyorlar sanki biri anneye biri babaya benziyor gibi geldi çünki birinin çok saçı vardı.. çok şekerlerdi..
bu doktor hamilelikte saç boyatmanın henüz kanıtlanmış bir zararı yok ilk 3 aydan sonra boyatılabilir demiş.. bende boyatmak istiyorum laf aramızda bende ırsi tepemde bikaç tel beyazım var.. hoş gelmiyor gözüme ama 20. haftaya kadar bekliyeceğim şimdilik bir arkadaşa doktoru 20. hafta demişti..
 
ya nazlımelek bana da bazı insanlar 3 aydan sonra boyatmanda bir sakınca yok diyorlar ama ben ne olursa olsun düşünmüyorum boyatmayı.yani bu kadar bekledim sevgili kocam sayesinde !!! :)) biraz da bebişim için bekleyebilirim diyorum..
 
walla ben hamileyken hiç boyaya ihtiyaç duymayayım diye saçımı kendi rengine boyatmıştım.şuan kendi saçım gibi hiç problem yaşamıyorum öncede sapsarıydı dibi çıksaydı çok iğrenç olcaktım
 
Bende şimdilik boyatmayı düşünmüyorum.
Dediğin gibi halecim 5,5 ay kalmış.
Benimde üstte beyazlar var hatta ben bi de röfle yaptırmıştım.Neyseki sık attırmamışım.Şimdilik idare ediyor.İğrenç olsada önemli değil.dayanıcam .
 
röfle kötü durmuyo canım ya arada kendi saçın olduğu için benimki sapsarıydı.düşünsene yarısı sapsarı yarısı kahve berbat görünürdüm herhalde.seninki zaten moda dipleri koyu röfle yani
 
aslında çok sorun değil şimdilik saçı boyatmasamda olur.. ama doğuma yakın fikrim değişebilir.. doğum sonrası güzel gözükmek istiyorum ne bileyim yanlış mı düşünüyorum..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…