- 25 Aralık 2020
- 5.132
- 18.846
- 198
- 41
- Konu Sahibi feruzecerci
-
ahaha öyle diyorsunuz da2m hiç olmadi olamayacakta bence çok para
Hibeler için bir danışmanla görüştüm, paranın büyük kısmı iade edilecekmiş, toprak analizi için de bir ziraat mühendisi ile görüştüm. Almak istediğiniz tarlalardan 30-40 cm toprak örneği alıp analize gönderelim dedi.Şuan tam zamanı olabilir aslında devlet hem arsalarıntarıma kazandırmak için hemde hayvancılık için yardımda bulunuyo, destek sağlıyo bundan faydalanabilirsiniz.
Ben zaten konuyu okumadim sıfırdan bu işler için para yetmez evetahaha öyle diyorsunuz da
sadece traktör alsa para biter, tarım makineleri bi dünya para...
yani öyle geçinecek kadar, büyük teşkilatlı tarım-hayvancılık dünya para...
köyüne geri dönen, köyü baraj köyü olan (bakın baraj köyü= uygun fiyatla sulama imkanı), köy işini de bilen bir aile dostumuz var
adam traktörü vs. olmadığı için köylüsünden birilerine yaptırıyordu parasını verip
60 yaşında adam, bilmiyor da değil...ama böyle para kazanamadığı için bıraktı
tarla hazır, su imkanı var, işi biliyor yine de bi para kazanmıyordu başkasına sürdür, taş ayıklat, ilaçlat, tırmıkla/vanvayla geçsin, gübrelet, toplat,...en az 8 kere traktör girecek o tarlaya...mazot olmuş 25 TL.
2 milyon olabilecek olan şu:
çok batıda olmayan bir köy evi alır (maksiumum 500 binlik)
önünde biraz bağı bahçesi olur
ağaç diker domates biber eker kendi kendine takılır. köyü öğrenir. hayvanı ahırı filan öğrenir.
anca ondan sonra hayvan ya da küçük bir tarla/sera (belki niş 1 çeşit ürünle?) yapmaya kalkar o da kısıtlı şekilde. büyük teşkilatlı bir şey yapamaz.
hele hele kendi köyü değilse sonradan giderek...işçisi yoksa. çok zor yani.
Ya bilemiyorum dün hayvancılik yapan insanlar yem fiyatlarından yakınıyordu mesela haberlerde, birisi şey demişti bu hayvanların karnını doyurabilmek,masraflarimı çıkarmak için hayvan satıyorum.tarımla uğraşanlar mazot,gübre vb masraflardan yakınıyor.Annem de böyle diyor ama bir iş kurarsam ekonomi düzelince zaten bu işin de kazancı düzelir. Ya da umutla kendimi mi kandiriyorum
İşte bende de var öyle keçi koyun / mandıra fikri.Oğlum gaz problemi yaşadığı dönem keçi sütü aradığımda bir haber okumuştum. Sizin gibi bir kadın İzmir dolaylarına yerleşiyor ve hayvancılık adına yatırım yapmak istiyor.Köy halkından aldığı küçükbaş hayvanlar bir bir öldüğünde çok üzülüyor. Meğersem köylüler sanırım hasta hayvanları mı ne satmışlar tam hatırlıyamıyorum bu kısmı. Pes etmiyor yurtdışından küçükbaş hayvan getiriyordu ve bir çiftlik kuruyordu. Keçilere müzik dinletildiğinde hayvanların stresinin az olduğundan falanda bahsedilmişti o derece detaylıca ve titizlikle durmuştu çiftliğin her şeyiyle ilgilendiğini okumuştum.
Baltalı çiftliğiydi sanırım on sene kadar önce okumuştum oğlum küçüktü ve keçi sütü ürünlerini her yer temin etmiyordu.
Hayalleri olan insanları her daim önemserim. Sizin için ne iyi olacaksa o yönde karar almanızı isterim
Kendi işim dışında hiç bir deneyimim yok ki ailemin de yokTarım ve hayvancılık deneyiminiz hiç yoksa romantik bir hayalden öteye geçmez bu çünkü. Köy hayatı hiç de öyle kolay değil. Güzel olsa köylüler fırsatını bulunca bırakıp gitmezdi. Ben de köylüyüm hayvancılığı da tarımı da bilirim. Zaten gelir gider dengesi iyice şaştı hayvan beslemeyi bırakın millet elindeki hayvanları satıyor. Deneyiminiz olan bildiğiniz başka bir işe girişin bence.
O zaman istifa etmeyinHobi bahçesi gibi olan dışında bir şeyimiz yok kiralamayı da düşündük ama yapmak istediğim şey meyve ağacı ya da zeytin. Yani en az 10 sene yetiştiriciliği sürecek bir iş. O sürede kiralamak da mantıklı değil 10 sene bu ülke şartları için çok uzun.. ama kendimize ait olursa Allah korusun diyelim başaramadık onu satarız geri döneriz.
Hayvancılık için kurs vs gibi bir şey varsa -her şeyin var belki bunun da vardir- ona bakın, işte ne bileyim veteriner ve ziraat mühendisine sorun. Aslında arıcılık bu aralar çok popüler onu da araştırabilirsiniz. Ne alana yönelecekseniz bir şekilde eğitimine de bakın. Hayatınızı değiştirecekseniz çok sağlam adımlar atın derim. Çünkü kırsal hayat çok zor.Kendi işim dışında hiç bir deneyimim yok ki ailemin de yokbabam da kamudaydı..
Ne dolgular yapılır o paraya bibişkom2m hiç olmadi olamayacakta bence çok para
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?