Bebek Beslenmesi 2,5 yaşında kızım hiçbir şey yemiyor

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.
Yemediği zaman ne yapabilirim mecburen zorluyorum. Gerçi zorlamak ters tepiyo farkındayım ama sinirleniyorum o anda istemsiz zorlamaya geçiyorum
Tam dediğim noktadayız Fatmadurum hanım , aynı şeyi söylüyoruz şu anda. Sizin sinirleriniz yıpranmış (haklısınız zorlu bir süreç) bu yıpranma sonucu çocuğa uyguladığınız yöntem sadece onun inadını daha da fazlalaştırıyor. Sizde farkındasınız ki zorlasanız da istediğiniz sonuca varamıyorsunuz. 1-2 lokma yemiş oluyor sadece o kadar.
Büyük çaplı resme bakarak şunu da eklemek istiyorum bu zorlamalarla devam ederseniz ileriki yaşlarda başka davranışlarda çok daha büyük sıkıntılar yaşayacaksınız. Ne gibi? MEsela çocuk şu anda "yapmak istemediğim birşey olduğunda zorlayarak yaptırıyorlar" düşüncesini kaydediyor biryere. Bu sonrasında ya pasif, herkesin her dediğini yapan, anne-babaların asla istemediği bir çocuk olacak, ya da tam tersi her şeye isyan, her şeye karşı bir çocuk olacak. Yani iki uç noktadan olacak, o zaman daha çok zorlanacaksınız. Uzman desteği alın lütfen.

Yemediği zaman ne yapabilirim mecburen zorluyorum. Gerçi zorlamak ters tepiyo farkındayım ama sinirleniyorum o anda istemsiz zorlamaya geçiyorum
Size bisey diyecegim. Benm kizim kucukken bir ara tamamen kesildi yemekten. Hatta kaynanamlar falan yakin bana. Surekli olumsuz ve demotive edici konusuyorlardi. Bu cocuk hasta yemiyor yemeyen cocuk denk geldi sunu yap bunu yap. Bi kulagimdan girdi bi kulagimdan cikti. Ama hic zaman kizimi zorlamadim. Cunku beni cocukken hep zorlarlardi. Bu yemeden surayaa gitmek yok , yemeden masadan kalkmak yok. Agzima zorla tikistirmalar. Bu hareketler cocugunuzu daha cocuk birakir psikolojik gelisimini tamamlayamaz.
Ben zorlamadigimda acikknca mutlaka ki bisey istiyor. Sut verin sutle gecsin biksin hatta. Kendiliginden istesin baska seyleri. Dert etmeyin. Zaman zaman yer zaman zaman yemez

Size bisey diyecegim. Benm kizim kucukken bir ara tamamen kesildi yemekten. Hatta kaynanamlar falan yakin bana. Surekli olumsuz ve demotive edici konusuyorlardi. Bu cocuk hasta yemiyor yemeyen cocuk denk geldi sunu yap bunu yap. Bi kulagimdan girdi bi kulagimdan cikti. Ama hic zaman kizimi zorlamadim. Cunku beni cocukken hep zorlarlardi. Bu yemeden surayaa gitmek yok , yemeden masadan kalkmak yok. Agzima zorla tikistirmalar. Bu hareketler cocugunuzu daha cocuk birakir psikolojik gelisimini tamamlayamaz.
Ben zorlamadigimda acikknca mutlaka ki bisey istiyor. Sut verin sutle gecsin biksin hatta. Kendiliginden istesin baska seyleri. Dert etmeyin. Zaman zaman yer zaman zaman yemez
Zaten şu çevre konusmaları yokmu insanı dahada beter geriyo. Niye yemiyo ay yuzu kuculmus zayıflamıs hastamı öylemi böylemi. Yani sanki benim derdim bana yetmiyo gibi bide çevreden konusmalar olunca insan daha cok stres yapıyo. Bazen bırakıyorum takmıcam yemezse yemesın diyorum. Bi kaç saat sonra yıne kalkıp bisiler yedirmeye calısıyorum. Sankı yemedıgı surece aç hıssedıyorum vicdan yapıyorum

Tam dediğim noktadayız Fatmadurum hanım , aynı şeyi söylüyoruz şu anda. Sizin sinirleriniz yıpranmış (haklısınız zorlu bir süreç) bu yıpranma sonucu çocuğa uyguladığınız yöntem sadece onun inadını daha da fazlalaştırıyor. Sizde farkındasınız ki zorlasanız da istediğiniz sonuca varamıyorsunuz. 1-2 lokma yemiş oluyor sadece o kadar.
Büyük çaplı resme bakarak şunu da eklemek istiyorum bu zorlamalarla devam ederseniz ileriki yaşlarda başka davranışlarda çok daha büyük sıkıntılar yaşayacaksınız. Ne gibi? MEsela çocuk şu anda "yapmak istemediğim birşey olduğunda zorlayarak yaptırıyorlar" düşüncesini kaydediyor biryere. Bu sonrasında ya pasif, herkesin her dediğini yapan, anne-babaların asla istemediği bir çocuk olacak, ya da tam tersi her şeye isyan, her şeye karşı bir çocuk olacak. Yani iki uç noktadan olacak, o zaman daha çok zorlanacaksınız. Uzman desteği alın lütfen.
Haklısınız bunları bende farkındayım ama ısde dıyorum ya o an yanı yemek anı sanko butun bıldıgım gıdıyor böle sınır stres basıyo. O an bagrıyorum zorluyorum. He bes dk sonrası pismanlıgı yasıyorum diyorım yok artk daha zorlamıcam bagırmıcam aradan bı kac saat gecıyo sar başa oluyor hersey😟

Zaten şu çevre konusmaları yokmu insanı dahada beter geriyo. Niye yemiyo ay yuzu kuculmus zayıflamıs hastamı öylemi böylemi. Yani sanki benim derdim bana yetmiyo gibi bide çevreden konusmalar olunca insan daha cok stres yapıyo. Bazen bırakıyorum takmıcam yemezse yemesın diyorum. Bi kaç saat sonra yıne kalkıp bisiler yedirmeye calısıyorum. Sankı yemedıgı surece aç hıssedıyorum vicdan yapıyorum
Hiicc kafaya takmayin. Bi gun ben kaynanama dedim ki. Anne nerden cikariyosun hasta oldugunu. Acayip bozuldu. Biz diyormusuz. Bu gece uyutmadi demisiz 5 gun once o hastalik. Bugun yemedi demisiz o hastalk. Tombik tombalak cocuk degil ama boyu kilosu gayet normal yasina gore . Hatta iyi bile masallah. Ama begendiremiiyiruz. Boyle tekmeyi vurunca yuvarlancak. Pinpon topu gibi bebek hayal ediyirlar heralde. Ben de. En sonunda sen kendi cocuklarina bak anne. Benmki size cekmis iste hatta seninkilerden daha iyi dedm. Basedemiyolar . Hiic takmayin. Bence cok onemsiyosunuz onemsemeyin. Doktoru dinleyin siz.

Haklısınız bunları bende farkındayım ama ısde dıyorum ya o an yanı yemek anı sanko butun bıldıgım gıdıyor böle sınır stres basıyo. O an bagrıyorum zorluyorum. He bes dk sonrası pismanlıgı yasıyorum diyorım yok artk daha zorlamıcam bagırmıcam aradan bı kac saat gecıyo sar başa oluyor hersey😟
O da bir birey, bırakın. Ne zaman gelip anne acıktım derse çeşit sunun. 2.5 yaşındaki bir çocuk masadan kendi alıp yiyebilir. Sizde geçin yanına sizde yiyin. Miktar önemli değil, tuvalet eğitimi gibi düşünün bunu, yemek yemkte öğretilmesi gerekn bir davranıştır. Bu konuda hırs yapmaya, hedef koymaya gerek yok yani.

Benim oğlum da yemeyen bebekti ve şimdi de yemeyen çocuk zorluğunu bilirim önce kolaylıklar diliyorum. Biz Gelişimsel pediatri kontrolündeyken doktorumuz duyu bütünleme bozukluğu olabileceğinden şüphelenmişti ve bizi yönlendirmişti. İnstagramda therapistmom var Ebru Sidar kitabı da var. Takip etmenizi okumanızı ve youtubeda bulabileceğiniz igtv de bulabileceğiniz videolarını izlemenizi öneririm. Biz dasha dişleri yokken damağına ameliyat eldiveni ile masaj yapıyorduk. Bazı çocukların dil damak ağız içi bölgede hassasiyeti olduğu için de yemek yiyemiyor ya da yutamıyor ya da o pürüzlü yapıya elverişli olamıyor. El ve Ayaklarında da hassasiyet olabiliyor hani şu çimene basamayan kuma basamayan çocuklar yemek konsuunda da benzer zorluğu yaşıyor. Böyle bir problem varsa burdan başlamanız sanki iyi olur.

Amin İnşaALLAH sağolun. Denemediğim bişe kalmadıki. Bi yayla çorbası vardı artk onu bile sevmiyo. Ee hergun içince sıkıldı ondanda. ☹️

makarnayı haşla tabagı ortaya bırak

yada pilav yap hatta harfli şehriye ler var onlardan al sadece onun pilavını yap tabağa koy ortaya bırak

bence dikkatini çeker diye umut ediyorum

Bisküviyi artk çok zorda kalmadıkça vermemeye çalısıyorım ama gun boyu bısı yediremeyince mecbur kalıp veriyorum. Telefonda açıyorum tv den çizgi filmde açıyorım karsısında maymunluk bile yapıyorım nafile😟
Bu kadar yemiyorsa kansızlık ve gelişim geriliği oluşur ama tahlilleri normal çıktı dediniz.
Benim kızım yaşıtlarının %99’undan daha uzun. Her şeyi yiyor çok şükür. Yine de Demir ve B12 eksikliği var. Çok hızlı büyüdüğü için yese de yetmiyormuş. Vitamin takviyesi başladık.

Önceki mesajda bahsettiğim arkadaşımın kızında gelişim geriliği başlayınca diyetisyen çizgi film izleterek yedirmeyi tavsiye etti ve eczanelerde reçete ile satılan bir içecek varmış, doktor ondan yazmıştı. Görünüşü meyveli kefir şişesi gibi. Çocuğa ondan veriyorlardı. Boy kilo normalse size tavsiye edilmez sanırım

Bu kadar yemiyorsa kansızlık ve gelişim geriliği oluşur ama tahlilleri normal çıktı dediniz.
Benim kızım yaşıtlarının %99’undan daha uzun. Her şeyi yiyor çok şükür. Yine de Demir ve B12 eksikliği var. Çok hızlı büyüdüğü için yese de yetmiyormuş. Vitamin takviyesi başladık.

Önceki mesajda bahsettiğim arkadaşımın kızında gelişim geriliği başlayınca diyetisyen çizgi film izleterek yedirmeyi tavsiye etti ve eczanelerde reçete ile satılan bir içecek varmış, doktor ondan yazmıştı. Görünüşü meyveli kefir şişesi gibi. Çocuğa ondan veriyorlardı. Boy kilo normalse size tavsiye edilmez sanırım
Yanlış anlamazsanız bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Boyu çok hızlı büyüyen bir arkadaşımın çocuğunu doktor göz doktoruna yönlendirmişti. Boyunun "yaşıtlarına göre" hızlı uzamasının göz problemleriyle alakalı olabileceği üzerine henüz tam olarak kanıtlanmamış ama bu tezi güçlendiren örnekler olduğunu söylemiş. Doktorun dediği gibi arkadaşın çocuğunda göz problemi vardı.

Yanlış anlamazsanız bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Boyu çok hızlı büyüyen bir arkadaşımın çocuğunu doktor göz doktoruna yönlendirmişti. Boyunun "yaşıtlarına göre" hızlı uzamasının göz problemleriyle alakalı olabileceği üzerine henüz tam olarak kanıtlanmamış ama bu tezi güçlendiren örnekler olduğunu söylemiş. Doktorun dediği gibi arkadaşın çocuğunda göz problemi vardı.
Sağ olun. 6 aylıkken ve 3 yaşında rutin göz kontrolü yapılması gerekiyor zaten. İkisine de götürdük, çok şükür bir şeyi yok. Ailede gözlük kullanan olmadığı için gözünün bozuk olma ihtimali çok düşükmüş

Canim cok zor cok zor cok zor yasayan bilir sadece ! Ben kendi kizimi anlatayim sana... 2 yasinda bir prensesim var. 6 aylik oldu nezaman ek gidaha gectik cocugun gelisimi hizla geriledi cunku YEMIYOR. Yemedigi icin boyuda kilosuda ortalamanin altindaydi. Doktor eger boyle devam ederse hastahaneye yatirip serum baglicaz dediler. Cok uzuldum agladim ama pes etmedim. 1 yasina kadar corba sut meyve puresi.. corbanin icine et katip mikserlemeler... aklina hangi yemek geliyorsa hepsini sulu bi sekilde mikserleyip ZORLA yedirdim. Cevremdeki herkes ama herkes zorlama. Ac degildir . Birak acikinca yedir. Boyle konusup durdular! Bunu yapsam cocugum hastahanelik olcakti Nasil yapayim?!!!!!!! Doktorumun tavsiyesiyle 1 yasindan sonra multivitamine basladim cocuklar icin. Suan 2 yasinda hala cok zor yiyor ama diispline soktum pes etmedim cunku artik biliyor yemesi gerektigini. Bagirdigim gunler oldu yalan soylemicem ama baktim o bi care degil. Oturdum karsisina yiceksin kizim dedim. Kahvaltisini koydum 2 saatte yiyior! 2 saat! Ama bekliyorum. Sabirla bekliyorum. Aksam yemegi ayni sekilde agzinda geve geve 2 saatimi aliyor yemek yemesi. Ama sabirla bekliyorum ve artik kendiside biliyor mecbur yicek yoksa sut vermem biskuvi vermem. Cocuklar inatci ama biz daha inatci olmaliyiz. Cocuga bagirmak skmak bi cozum degil
sabir sabir sabir ve disiplin cnm.

vazgecme!
nasıl güzel dedin başına gelmeyen zart zurt atar benim kizim da aynı
19 aylik
ablasi da böyleydi kresten gelince 3 ssaat bi kade çorbanın başında oturduğunu bilirim çorba makarna pilav dışında agzina tek lokma girmezdi 10 yas oldu yine aynı küçükken zorla yedirmemeyi denedigim artik tukendigim zamanlar hiç bir şey yememekten hastalanirdi😐
simdi 2. de aynı nasil deli oluyorum boşa yillarca unutmak icin beklwmmisim diş sikmalarimi
saglikli olmaları tek temennimiz ikinciyle ayni yollardayım 🤫

X