Konuşma Problemleri 2-4 Dil ile cocuklarini büyüten Anneler varmi?

Geç konuşma, kekeleme, her türlü konuşma probleminin paylaşıldığı konular.

ProudToBEaMoM

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
7 Ekim 2011
26
0
36
Diğer
Merhaba, benim 21 aylik bir kizim var.
1 den fazla dil ögreniyor. Varmi aramizda 1 den fazla dil ile cocuklarini büyüten anneler?
Kizim dilleri karistiriyor cogu zaman.

1 den fazla dil ögreniyor. Varmi aramizda 1 den fazla dil ile cocuklarini büyüten anneler?

bizimki 29 aylik evde iki dil konusuluyor ama malesf konusamiyor halen hepsini anliyor iki dildede istelenleri komutlari yerine getiriyorbabasi ana dilini bende anadilimi ögretiyoruz gerci yurt disinda oldugumuz icin nadirde olsa almancada karisiyor yani uc dil sayilir ama almancayi seneye kinder gartina baslayinca ögrenecek diye ustune pek dusmuyoruz basda ana dilleri ögrensin isdiyoruz ama konusamamasi bizi uzyuyor

Kardeşimin bir arkadaşının yeğeni şu anda 4 yaşında ve evde annesiyle Türkçe, babasıyla İtalyanca konuşuyor. Anne-baba kendi aralarında İngilizce konuştukları için İngilizce de konuşabiliyor. Tek sorun konuşmaya biraz geç başlaması oldu, ki bu bir sorun olarak kabul edilmez herhalde, çünkü konuşmaya 3 dilli olarak başladı.

Ben hep merak etmisimdir nasil ogretecegim cocugum olunca turkceyi diye. Ben ingiltere'de yasiyorum ve de turkceyi kullandigim tek yer KK.. Ama2 dilli olsun istiyorum benim ailemle de gittigimizde konusabilsin, ama nasil yapacagimi bilmiyorum bebekken onunla turkce konusmam yeterli olur mu? Tabi daha ortada fol yok yumurta yok su an sadece meraktan soruyorum :)

Evet konusmaya gec basladiklarini ben de duymustum normal tabi ki.. 3 dil iyiymis hic duymamistim daha once. Cocuklardaki kapasite ne kadar buyuk, bombos tertemiz bir beyin ne verirsen aliyor harika bir sey..

ben iki dilli bir cocuk olarak yetistim,once ana dilimi ana okulu caginda da diger dili ogrendim ve her ikisni de paralel kullanmakta zorluk cekmedim.Elbette bu disaridan gorunen kismiydi,esasinda cok daha fazla sey anlatmak istiyor ama cogunlukla kafam o kadar karisik oluyordu ki sadece ihtiyacim oldugu kadarini anlatip kisa kesiyordum.Bu sonsuza kadar boyle surmedi cok sukur,bir sure sonra her iki dile de esit olcude hakim olunca daha rahat kendimi ifade etmeyi ogrendim.Yine de ustunden ne kadar zaman gecerse gecsin,kelime hazinesinin oldukca kisitli oldugu cocuk yaslarinda iki dilli olmanin verdigi o karisikligi ve hatta caresizligi unutamam.Yillar sonra benim yeniden o iki dili ayni anda uzunca bir sure kullanmam icab etti,universite egitimim icin.Hatta egitimim farkli bir dilde oldugu icin 3 dili birden kullanmam da gerekiyordu,Sabah ana dilim,otobuste,bakkalda vs ikinci dilim,okulda sadece 3.dil.Herkesle bu 3 dilde iletisim kurabiliyor olmama ragmen,kendimi her zaman sadece anadilimi konusan insanlarin yaninda istedigim gibi ifade edebildim.Pedagoji egitimi de almis bir filolog olarak mezun oldugumda hem ogrendiklerimi hem de kendi tecrubemi baz alarak kendi cocugumu tek dilli yetirstirmeye karar verdim.Kendi dilini tam anlamiyla ogrenmeden de baska bir dil ogretmeyi dusunmuyorum.BU konuda cok fazla calisma var,kimisi cok dilli cocuklarin bazi konularda daha basarili oldugunu savunurken,bazilari da kendini iyi ifade edemediklerinden kaynakli yasadiklari psikolojik sikintilardan dem vuruyor.Anne babasi farkli milletlerden olan cocuklarda elbette durum cok farkli,o cocuklar her iki dili de rahatlikla kullanmayi ogreniyorlar ama yine de yasanilan ulkenin dili her zaman baskin oluyor.Anne ve baba farkli milletlerden olmadigi yada yurt disinda yasamak zorunda olunmadigi surece cocuklarin ikinci ve ucuncu ve dorudncu dillerini ogrenmeleri icin acele edilmemesi gerektigini dusunuyorum.Saglicakla.

tez hocam macardı eşi hırvattı çocukları ingilterede doğup almanya da büyüdüler. ingilterede 5-6 sene kalmış olan büyük çocuğu değil belki ama 3 yaşındayken almanya gelen çok zorlanmıştı. başı dönmüştü çocugun. muhtemelen bu dillerin hepsini anlıyor ama hiç birini konuşamıyordu.
çocuklara dede-nineler baktığı için anne babanın dilini öğrendiler ana okulunda almanca gördüler. hocam büyük kızının macarca okuduğu kitaplar için sembolik bir para veriyordu ki kızı macarca kitap okusun ve okuyordu da.
bana kalırsa ana babanın dilini öğrensin tamam da bi de böyle ülke farkları girerse işin içine yok artık 5 yaşındaki cocuğa kaç dili birden öğretebilirsiniz? ben de önce ana dilini iyi öğretmek gerektiğini düşünüyorum.
bi arkadaşım var hem kırmançi hem zazaki konuşur tabi ki türkçe de. ilkokula başlayana kadar hangi dili konuştugunu bilemeden konuştugunu hepsini birbirine karıştırdığını söylerdi. tabi bunun başlıca sebebi ailenin ana dili eğitimi verme sorumluluğu taşımaması. bu sorumluluğu taşıyan aileler çift anadili öğretebiliyorlar çocuklar da sıkıntı çekmiyor ama baya çaba gerektiriyor çocuğun kafası çok karışıyor sabırla tekrarlayarak aşılabilir gördüğüm örneklere göre.

benim esim ingiliz, turkce ogrenmeye calisiyor ama malesef merhaba nasilsin faslindan oteye gecemedi.. turkceyi seviyor ama cok zor buluyor. benim sorum da bu yuzdendi. ben 8 yasindan beri ingilizce ile ic ice olmama ragmen 2 dilli degilim. biliyorsunuzdur ki 6 yasindan sonra ogrenilen dil, anadili ogrendigimiz yarimkurede degil, beynin diger yarimkuresinde gerceklesiyor ve bu demektir ki kullanilmadiginda unutulabilir ve de anadil kadar rahat kullanmak oldukca zordur. herneyse..
ben bu evde ve bu cevrede turkce bilen tek kisi olarak cocuklarima turkceyi nasil ogretecegimi bilmiyorum acikcasi. kucuk yastayken ogrenmelerini, sonra 2. dil olarak ogrenmemelerini istiyorum. bu yuzden sormustum bilen varsa onerecegi bir yol var mi diye.. gec konusmalari kafalarinin karismasi vs bilinen problemler. bu problemleri elimine eden bir yontem de bilmiyorum, zira kacinilmaz gibi gorunuyor..

anne baba farkli milletten ve dilden olunca durum biraz farkli oluyor aslinda,cunku dil ogrenmedeki en buyuk etken olan motivasyon cocuga saglanmis oluyor dogal olarak.Baba belli ki sadece ingilizce konusacak Turkce bilmedigi icin,siz de cocugunuzla sadece Turkce konusursaniz cocugunuz sizinle iletisim kurabilmek adina sizin dilinizi de ogrenecektir.Bu dogal olarak gelisecektir,elbette sizin sadece Turkceye sadik kalmaniz sarti ile.Ingilterede yasiyor olmanizdan dolayi ve cocugunuz surekli bu dile maruz kalacagindan dolayi baskin dil yine de Ingilizce olacaktir ama Turkceyi de cok iyi kullaniyor olabilecektir,ozellikle bu dili de gunluk hayatina sokabilirseniz eger.Bulundugunuz cevrede Turk cocuklari bulabilir ve arada sirada da olsa bir araya gelebilirseniz,turkiye ziyaretlerini biraz daha uzun tutabilirseniz,sevdigi bir Turk cizgi filmi yada programi duzenli olarak izlemesine musaade ederseniz vs isiniz daha da kolaylasacaktir.

benim oglumda suan 18 aylik
Allaha sukur kendince konusmaya basladi ..
pedagogdan almis oldugumuz tavsiyelerle evde sadece ve sadece turkce konusuyoruz
once ana dili mukemmel ogrenmesi gerekliymis ki sonraki ogrenecegi dilleride kolay ogrenebilsin ..
3 yasinda krese basliycak ve mecbur fransizca konusacak
krese basladigindada esim onunla surekli fransizca bende turkce konusacagim
cunku iki dili ayni insandan ogrenemezmis
cocuk anlam kargasasi yasarmis

kimi arkadaslarim can hiras fransizca ogretmeye calisiyorki kresde zorlanmasin diye
bunun alakasi yok cocuk 3 yasinda sadece oyun oynuyor kresde
zaten onlarin kendi aralarinda bi dilleri var vede cok guzel anlasabiliyorlar
o yuzden ben bunu hic sorun etmiyorum
ama oglum iki dilede cok merakli
babasi yada ben bi yabanciyla fransizca konusurken hemen bi kelime kapip kullanmaya calisiyor
cok asiri dikkat kesiliyor fransizca konusan insanlarin yuzune bakip kaliyor .. sanirim evde duymadigi icin dikkatini cekiyor

Benım kızım yakında 2bucuk yasına gırecek ve ben ıngılızce ogretmenıyım,etrafımdakı herkes ıkı dılı aynı anda neden ogretmıyorsun dıyor.Ben de once ana dılını tam ogrenmesı gerektıgını düşünüyorum.Herkes gec bıle kaldın dıyor.

beş ay önce a.b.d ye taşındık eşimin işi gereği. oğlum da 2,5 yaşında.türkçeyi konuşamadan ingilizceyi nasıl öğretirim diyordum.evde türkçe konuşuyorduk o yüzden.ama parka falan gittiğimizde diğer çocuklarla iletişim kurmakta zorlanmaya başladı. bu yüzden evde ingilizce konuşmaya da başladık. bilmiyorum nasıl olacak ama arada aynı cümlede iki dili kullanıyor.ilk şok olduğum an anne blue arabamı ver olmuştu..umarım ikinci dili öğrenecek diye yanlış yapmıyoruzdur..

benim oğlum şu an 8 aylık oldu. 3-4 aylıkken rusça konuşmaya başladım öğrenmesin çok istiyorum, babası Türkçe konuşuyor. çok erken mi başladım?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…