• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

18 aylik bir bebek ve uyaran eksikligi

Bir tanıdığım da 6. doğumunda çocukla ilgilenemediği, kardeşleriyle de telefon/tablet/tv üçgeninde yaşadığı için otistik belirtiler göstermeye başlamış. Otistik değil aslında ama aynı o şekilde davranıyordu. Sonra köye taşındılar, orada elektronik şeylerden uzak tutmaya başlamışlar ve doğayla hayvanlarla iç içe oldukça düzelmeye başlamış. Hatta şuan yaşıtlarına çok yaklaşmış. Sonuçta doğuştan bir sendrom değil, erken de farketmişsiniz. Bundan sonra tavsiyem elinizden geldiğince çayır çimene götürün, mümkünse bir hayvan edinin. Gerçeklikle bu şekilde daha çabuk bağ kurar.

Ne güzel anlatmissiniz.2 gözüm 2 çesme mahvoldum günlerdir. Rabbim sizinde benimde ve bizler gibi kim varsa yardimcisi olsun...
Dun birlikte bezelye ayikladik. İlk kez birsey icin o kadar uzun sureli oturdu. Bugun ilk kez bezelye yedi. Sen yaptin hatirladinmi ne kadar guzel bir yemek olmus dedim, harika yapmissin dedim. İmmm immm diye diye yedi. Aslinda anliyor. Ama soylemiyor iste cok uzuluyorum bende :(

Evham yapıyorsun! Her çocugun gelişimi farklı. Evhamlı olmak biz anaların geninde var. Benimki herseyi 6 ay kadar önceden yaptı, yine de yaranamadı. 18 aylıkken 3 kelimeli cümle kuruyordu falan. Asla tv izlemedi bilmez, tablet telefon da bilmez. Sdce telefondan kamera acar foto çeker. Ama bak yine de ben bile bu çocuk gerzek galiba diyorum bazen. Çocukların huyları vaaar tikleri vaar. Uyuzlukları vaaar. Belli ki saçına domunup uyumayı seviyor boşver. Ben de ful çalışıyorum kimim kimsem de yok. Oğlum 16 aylıkken başladım tekrar işe. Yuvadan alıyorum 16 gibi, yatana kadar birlikteyiz, ritmime katılıyor çamaşur bulaşık yemek. Arada yanıyor yemekler unutuluyor çamaşırlar fln ama olsun. Hep ona ayırıyorum bu vakti herseyi birlikte yapıyoruz ve inan hiç tikenmiyorum. Bu arada oğlumu da arkada bisiklet arabasında taşıyarak hergün 20 km yol git gel yapıyorum. Eşim de bi hafta burda bı hafta sehir dışında. Ayrıca yurt dışına 2 yıl önce taşındım, yabancı dil çatışması iş yoğunluğu stresi. Hepsine rapmen ben o tv yi açmadım oğluma. Bakıcım temizlikçim yok konum komşum kimsem yok. Ama tv bi bebek bakıcısı değildir diye burda broşür dağıtıyorlar. Ama olmuşa çağre yok, bunları sizi yermek için yazmadım, yazma sebebim motive olun, kararınızdan dönmeyin. Çocuklar çok çabuk herseye adapte oluyorlar. Siz bu çabanızda kararlıysanız asla yarım saat agladı diye tableti eline tutuşturmazsanız bi kaç aya gecer bu durum hersey normale döner inanın. Bu arada yuvaya ilk başladıgında sanırkm 4 ay kadar bi ağlama krizş dönemi oluyor yav, benim oğlan 11 aylık başladı, yuvada çok mutluydu, eve girdiğimiz andan babası gelene kadar 4 ay ağladı, bildiğiniz yemek yapamadım, pedagoga gitmiştim videosunu çekip falan o derece. Etinden et kopuyo sanki, kucağıma alsam ağlamaya devam ediyodj bıraksam yine ağlıyodu böyle derdini anlatmıyodu fln. Yani bunlar normal şeyler. Öf daha neler gelecek, arkadasın oğlu kafasını duvara vurmaya bayılıyor, bizim oğlanla karşılıklı kafa atıyolar kahkahlar atarak falan. Bunları ayırıyoruz. Ama ikisi de normal çocukmuş 😂 yani kimseninki pırlantadan üretim değil hepsi arıza bunların içiniz rahat olsun
Süpersiniz, çok motive oldum. Ķoselere cekilip kafasini duvarlara vuruyor benimkide bunu bile dert ettim acaba diye. Sanirim once kendime ceki düzen vermeliyim. Çok tesekkur ederim

Tv de rekmam hastasıydı o maksatla dedim. Çok tesekkur ederim
Reklam ozellikle izletilmemesi gereken 2 seyden biri , digeri de klipler

Bizim doktor bu konuya cok onem veriyor cunku tv ve tablet yuzunden ciddi sorunlar yasayan hastalari olmus , hatta ben bi kere bakiciyla bas edemiyorum dedim de bir sonraki kontrole bakiciya da getir demisyi , kendisi bi guzel azarlamisti bakiciyi

Erken fark edip erken mudahale etmissiniz artik birakin vicdan azabini , ev isini vs de birakin , o uyanikken sadece bebeginize odaklanin , beraber oyun oynayin , bol bol ilgilenin , kisa surede toparlar merak etmeyin

Dun birlikte bezelye ayikladik. İlk kez birsey icin o kadar uzun sureli oturdu. Bugun ilk kez bezelye yedi. Sen yaptin hatirladinmi ne kadar guzel bir yemek olmus dedim, harika yapmissin dedim. İmmm immm diye diye yedi. Aslinda anliyor. Ama soylemiyor iste cok uzuluyorum bende :KK43:
Bazı çocuklar 3 yaşına kadar konuşmayabiliyormuş bunun zekayla alakası yok diyorlar bilginize.

Reklam ozellikle izletilmemesi gereken 2 seyden biri , digeri de klipler

Bizim doktor bu konuya cok onem veriyor cunku tv ve tablet yuzunden ciddi sorunlar yasayan hastalari olmus , hatta ben bi kere bakiciyla bas edemiyorum dedim de bir sonraki kontrole bakiciya da getir demisyi , kendisi bi guzel azarlamisti bakiciyi

Erken fark edip erken mudahale etmissiniz artik birakin vicdan azabini , ev isini vs de birakin , o uyanikken sadece bebeginize odaklanin , beraber oyun oynayin , bol bol ilgilenin , kisa surede toparlar merak etmeyin
Inşallah çok teşekkür ederim

Ne güzel anlatmissiniz.2 gözüm 2 çesme mahvoldum günlerdir. Rabbim sizinde benimde ve bizler gibi kim varsa yardimcisi olsun...
Ya anneler hep böyle 3 yaşımda yurumusum ya da 3 e yakın 4 e dogru konusmusum baktıgınızda bu da çok geri bir gelişim.
Siz daha dikkatlı olun bence cocuktan cocuga fark var kendinizi suçlamayın.

18 aylik oğlumu aşiri tv ve telefon yüzünden gerilemeye ittik. Çok kiziyorum kendime çok. Işten gelip kari koca ikimizde bi yere attik kendimizi çocugu ihmal ettim. Beni yadırgamayın. Ben 2 haftadir 2 gozum 2 ceşme. Lanetler okuyorum kendime. Cocugumdan çaldıgim en kıymetli zamanların değerini bilemedim. Şimdi rabbim izin verirse düzeltmek yolunda emin adimlarla ilerliyorum.
Pedagolog ve kendi cocuk dr ile görüştük. Ikiside endise edilcek bisi olmadığını, uyaran eksikliğine bağlı aksakliklar olduğunu belirtti.
Krese basladik 2.haftamizdayiz. bakicidan sonra alisma seruvenimiz tekrar başladı. Ve cok aglamalari oluyor zaman zamsn. Ams uyumsuz degilmis. Çocuklarla oynamak muzik dinleme (gerci sevdigi müzikleri bikmadan dinler iyimi kötümü bilmiyorum), oyunlar oynama gibi etkinliklere kstiliyormus.15 gundür ne tv ne telefon. Hepsini kestik. Hepimiz bi yandan o yorulana kadar oyunlar oynamaya gayret ediyoruz. Kovalamaca ve disari çikmayı seviyor. Oyuncaklardan cok cabuk sıkılıyor. 24 saat sokaklarda olsak bikmaz. El tutmuyor kesinlikle. Ya kendi istediği gibi ozgurce saga sola gitcek yada onu arabasina koycam.
15 gunde 5 6 kelime oğredik.
Ismine çoğunlukla bakiyor bazen duymazdan geliyor. Bazen durgunlaşıyor. Bazen cok canli oluyor. Elleri ile yuzumu tutup gozlerime bakarak dans ediyor yuzumu seviyor. Sarilip sevgi gosteriyor.
Şuan dikkatimk ceken ve anlamlandiramadigim sey, 2 kolundan biri kafasinda olcak sekilde kendi şaçini tutarak yada oynayarak uyuyor. Ben duzeltikce diger eliyle yapiyor.
Komut algimiz henuz yok. Getir birak götür gibi komutları takmıyor.
Normal mi bu benmi ehvam.yapıyorum çıkamadım isin ıçinden.
Çocugum normal mi ben mi ehvam.yapıyorum, yoksa durumumuz ciddimi?
konunuzun heps8ni okumadım baştaki satırlara bakınca kardeşim sandım
Yeğenimde de uyaran eksikliği vardı 1yil eğitim gördü duzeldi

Bir tanıdığım da 6. doğumunda çocukla ilgilenemediği, kardeşleriyle de telefon/tablet/tv üçgeninde yaşadığı için otistik belirtiler göstermeye başlamış. Otistik değil aslında ama aynı o şekilde davranıyordu. Sonra köye taşındılar, orada elektronik şeylerden uzak tutmaya başlamışlar ve doğayla hayvanlarla iç içe oldukça düzelmeye başlamış. Hatta şuan yaşıtlarına çok yaklaşmış. Sonuçta doğuştan bir sendrom değil, erken de farketmişsiniz. Bundan sonra tavsiyem elinizden geldiğince çayır çimene götürün, mümkünse bir hayvan edinin. Gerçeklikle bu şekilde daha çabuk bağ kurar.
Ben 6. Çocugunu doğurmuş kısmında uçan bi süpermen gördüm geridini okuyamadım kadını tebrik ettim😍

Süpersiniz, çok motive oldum. Ķoselere cekilip kafasini duvarlara vuruyor benimkide bunu bile dert ettim acaba diye. Sanirim once kendime ceki düzen vermeliyim. Çok tesekkur ederim
Sizinki de erkekti di mi yazacaktım ki öyleymiş. Bunlara testesteron fazla geliyor bacım arada devreleri yanıyor. Bazen yüz kere soruyorum ginün nasıldı diye yokmuşum gibi davranıyor, ama benim eşim de böyle bence ondan öpreniyo bunları. Sora eşim geliyo soruyo mesela günğn nasıldı diye, 3500 tane şey anlatıyor nefes almadan. Çüş diyorum yüz takla attım bişi anlatmadı bana. Bazen tüm yemeği dolduruyor ağzına, on dakka ağzında tutup tükirüyor mesela. Bi de bu iprenç dönem var. Ya daha neler olacak kimbilir

Benim kizimda 18 aylik civari ismine bakmiyordu. Komut almiyordu. Tv telefon kapattik. 1 haftada komutlari almaya basladi. İsmine de bakmaya basladi. Tek tük kelimeleri vardi. Sonra nasil olsa iyi gidiyor deyip tekrar actik ara ara. Ama hata yaptim bende. Bisey olmaz diyen herkese inandim. Reklam degil cizgi film izliyodu sonucta! Kendimi boyle kandirdim. Bayramdan eve gelince kapadik tamamen tvyi. Sadece 2 aksam kendim film izledim ona da iki kez 15 dk izlettim. Eline telefon isterse vermiyorum. Verirsemde wifi kapatiyorum you... Videolarina giremiyor, galeride gezinip birakiyor zaten istemiyor.
Suan 23 aylik. Aktif olarak aç, evet kullaniyor. Oysaki 1 yaşa kadar daha fazla kelimesi vardi. Onlari bıraktı. Anne baba dede demeyi bilmesine ragmen kullanmıyor. Anlamasi cok iyi. Komutlari cok guzel yapiyor. Derdini konuşmadan anlatmaya calisiyor. Bizde konusmasi icin hep tesvik ediyoruz. Suan tek sorunumuz konuşmamasi. En onemlisi asla oyun oynayamiyoruz. Sabit birşeye odaklanamiyoruz. Kitap baksak bile resimlere ancak. Daha dun 50 tl verdim iki cesit ahsap oyuncak aldim. İlk eve gelince bakti bugun benle bakmadi bile..
Hep sokaklarda ozgurce koşmak istiyor. Ama daha 1 ayliktan beri hep hareketli yerde yatarken bile ayaklari hep havada durmazdi..
Velhasil buyuk hata yaptik. Ustelik benim kardesim otizmli. Ama insan yakistiramiyor ya kendine benimkinde olmaz diyorsun. Olur oyle bir olur ki bakarsan bağ olur bakmazsan dağ. İlgi sart..
Merhaba,
Sokaklarda koşmayı seviyorsa bırakın koşsun, etraftaki ağaç, çiçek, Ev, kedi ne varsa ismini söyleyin sonra siz sorun 'bu ne?' Diye.

Bol bol soru sorun.
Ne istiyorsun?
Ne yiyorsun?
Nereye gidelim? Vs.

Hayvan seslerini öğretin severler çocuklar.

Benim oğlumun söylediği ilk kelime eşek oldu mesela :)

Bir de iş verin. Mesela sofra bezini verin salona götür deyin (biz yer sofrasında yiyoruz) :) plastik şu şişesini götürsün mesela . Yastığı verin götürsün odasına falan.
Kapıyı kapatsın. Topu getirsin.

Çocuklar neyi öğretirsen onu yapar gerçekten dediğiniz gibi ilgi çok çok önemli..

18 aylik oğlumu aşiri tv ve telefon yüzünden gerilemeye ittik. Çok kiziyorum kendime çok. Işten gelip kari koca ikimizde bi yere attik kendimizi çocugu ihmal ettim. Beni yadırgamayın. Ben 2 haftadir 2 gozum 2 ceşme. Lanetler okuyorum kendime. Cocugumdan çaldıgim en kıymetli zamanların değerini bilemedim. Şimdi rabbim izin verirse düzeltmek yolunda emin adimlarla ilerliyorum.
Pedagolog ve kendi cocuk dr ile görüştük. Ikiside endise edilcek bisi olmadığını, uyaran eksikliğine bağlı aksakliklar olduğunu belirtti.
Krese basladik 2.haftamizdayiz. bakicidan sonra alisma seruvenimiz tekrar başladı. Ve cok aglamalari oluyor zaman zamsn. Ams uyumsuz degilmis. Çocuklarla oynamak muzik dinleme (gerci sevdigi müzikleri bikmadan dinler iyimi kötümü bilmiyorum), oyunlar oynama gibi etkinliklere kstiliyormus.15 gundür ne tv ne telefon. Hepsini kestik. Hepimiz bi yandan o yorulana kadar oyunlar oynamaya gayret ediyoruz. Kovalamaca ve disari çikmayı seviyor. Oyuncaklardan cok cabuk sıkılıyor. 24 saat sokaklarda olsak bikmaz. El tutmuyor kesinlikle. Ya kendi istediği gibi ozgurce saga sola gitcek yada onu arabasina koycam.
15 gunde 5 6 kelime oğredik.
Ismine çoğunlukla bakiyor bazen duymazdan geliyor. Bazen durgunlaşıyor. Bazen cok canli oluyor. Elleri ile yuzumu tutup gozlerime bakarak dans ediyor yuzumu seviyor. Sarilip sevgi gosteriyor.
Şuan dikkatimk ceken ve anlamlandiramadigim sey, 2 kolundan biri kafasinda olcak sekilde kendi şaçini tutarak yada oynayarak uyuyor. Ben duzeltikce diger eliyle yapiyor.
Komut algimiz henuz yok. Getir birak götür gibi komutları takmıyor.
Normal mi bu benmi ehvam.yapıyorum çıkamadım isin ıçinden.
Çocugum normal mi ben mi ehvam.yapıyorum, yoksa durumumuz ciddimi?
Bakıcılar zaten tv ve tabletle oyalıyor çocukları eğer bakıcıya da bakan biri varsa ancak o zaman verimli çalışıyorlar.
Saçını tutması da durumunun göstergesi bunu ciddiye almalısınız. Engel olmaya çalışın bu durumdaki çocuklar ipleri, kabloları , saçları ellerinde çevirip durarak saatlerce sakince zaman geçirebilirler. Düzeltmek için gerekenleri doktorunuza mutlaka danışın.
Bir de kırılmayın ama bir çocuk 10 dk. dan fazla sakin kalıyor, anne babayı rahatsız etmiyorsa bi sorun var demektir. Dikkat etmek gerekir. Doğru gözlemlemek, her fedakarlığı en baştan kabullenmek gerekir.

Güzel insan, korkma. Oyun oynamaya son gaz devam. Bak pedagog bir tanı koymamış demek ki bir şey yok.
Ama TV tablet hayatınızda uzun süre olmasın.
Ayrıca eşinize de sorumluluk verin. Oynamayı o da öğrensin.

Sizinki de erkekti di mi yazacaktım ki öyleymiş. Bunlara testesteron fazla geliyor bacım arada devreleri yanıyor. Bazen yüz kere soruyorum ginün nasıldı diye yokmuşum gibi davranıyor, ama benim eşim de böyle bence ondan öpreniyo bunları. Sora eşim geliyo soruyo mesela günğn nasıldı diye, 3500 tane şey anlatıyor nefes almadan. Çüş diyorum yüz takla attım bişi anlatmadı bana. Bazen tüm yemeği dolduruyor ağzına, on dakka ağzında tutup tükirüyor mesela. Bi de bu iprenç dönem var. Ya daha neler olacak kimbilir
Hadi ya cidden çok iyiymiş 🤗 inşallah bu stresi üzerimden atabilirim. Hemşireyim, kendim hariç herekese merhem bulurum , bi kendime bulamadim. Benim merhemimde inşallah sizler olursunuz.
Çok çok teşekkür ederim

1 ay öncesine kadar bıcir bıcır olup her yönden iyi olan çocugum bir anda gelisimi bizim gözümüzde durdu. Goz temasi kurmuyor ismine bakmıyor, kendi etrafinda dönüyor aşirı hırcınlik olmakla birlikte kalabakta durmak istemiyordu. Bir çok sey vardı aklima gelmeyen. Bütun dijital seyleri keserek 15 günde çok büyuk bir kismini ilerlettik ama hala endiselerim var. Akranları getir götür bırak komutlarına çok ğuzel uyarken, kelime haznesini genisletip guzel gelosmeler sağlarken oğlumun bu halleri bebi dusundurdu. Uyaran eksikligini dr ve pedolog soyledi. Net demiyorum ama olabilir dedi ikiside
2 yas sendromu baslamis olmasin🤨 olabilir ne demek bir doktor test yapmadan nasil olablr diyebilir bubkdr hassas bir konuda . Ben psikiyatr a goturdugumde tum testleri sorarin isterim szde oyle yapin bnce

Hadi ya cidden çok iyiymiş 🤗 inşallah bu stresi üzerimden atabilirim. Hemşireyim, kendim hariç herekese merhem bulurum , bi kendime bulamadim. Benim merhemimde inşallah sizler olursunuz.
Çok çok teşekkür ederim
Sağlıkci olduğunuz için farklı olumsuz vakalara diğer insanlara göre daha fazla şahit oluyorsunuz.kendi çocuğunuzu da irdeliyorsunuz doğal olarak.

Benim kardesimde konusmadi ve zekasinda gerilik var ama.
Zekasında gerilik olan bir çocugunun geç konuşması ok ama geç konuşup zekasında gerilik olmayan hatta ilerizekalı olan insanlar da var. Bir çocugun erken yürümesi de zeki oldugunu göstermiyormuş mesela. Erken konulması da. Sadece oh bunu da yaptı , yapabiliyormuş deyip tik atıp üst level a geçiliyo sdce

Bunu kesinlikle deneyecegim
Kesinlikle faydalı olacak. Hem o arkadaşı sakinleşmek için de eline alabilir. Yurtdışındayım iki kızım var. İkisinin de uyku ardaşı var ve ona dokunup kucaklayıp uyurlar. Kreşlerde de pedagogların verdiği her çocuğun sakinleşme peluşu var ;) siz iki üç hafta kesinlikle devam edin, iki üç haftada alışır

Back