- Konu Sahibi cocuklarimcanlarim
- #101
arkadaşım sadece yazdıklarından yola çıkarak naçizane sana bikaç şey söyleyebilirimMerhaba arkadaşlar, geçtiğimiz günlerde 13 yaşına giren bir kızım 7 yaşında da bir oğlum var. Kızım sanırım artık ergenlik dönemine girdi ve bu döneme girmesiyle asileşmesi bir oldu. Bazen kızımı tanıyamıyorum. Derslerinde ciddi bir düşüş oldu sınav notları epeyce vasat, bu duruma kendisi de çok üzülüyor farkındayım ama ders çalışmak istemiyor hiç. Derslerine yeterli vakit ayırmıyorsun bebeğim farkındasın değil mi diyorum, evet ama ders çalışmak istemiyorum diye cevap alıyorum. Bazen o kadar huysuz, kaprisli ve agresif halleri var ki tahammül sınırlarımı zorluyor ama ona rağmen sesimi yükseltmek istemiyorum. Bunun nedeni de birkaç kez sesimi yükselttim o an sustu fakat daha sonra baktım aynı şekilde onun da benimle sesini yükselterek konuşmaya başladığını fark ettim. Yani sanırım bu dönemde kızmak, azarlamak bir işe yaramıyor. Sadece bana karşı değil babaya ve kardeşine karşı da asi tavırları var. Örneğin odasına gidip kapı çarpmalar, sürekli sinirli bir şekilde konuşmalar, bir de kardeşine tahammül edememe gibi problemler yaşıyor. Okuldaki öğretmenleriyle görüştüm. Her dersin öğretmeniyle tek tek ve hepsi aynı şeyi söyledi. Çok saygılı, çok sakin aile terbiyesi almış bir çocuk çok seviyoruz onu, fakat derslerde aktif değil hiç soru sormuyor ya da parmak kaldırdığını görmüyoruz. Evet kızım dışarıda çok sakin, çekingen bir çocuk fakat evde bize zaman zaman resmen eziyet ediyor ve ben kızıma nasıl yaklaşmalıyım bilemiyorum açıkçası? Sizlerin tecrübelerinden yararlanmak istiyorum. Bu yaşları nasıl atlattığınız konusunda bana fikir verebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden okuyup yorum yapan arkadaşlara çok teşekkür ederim.
1. sürekli kullanıyor musun bilmiyorum ama o yaştaki bir kıza bebeğim kelimesinin kullanılması sakıncalı olabilir.
2. ergenlik bir buz pistinde kaymaya benzer. kimisi düşer kalkar, kimisi zor kalkar, kimisi de hiç kalkamaz. burda çocuğa en çok destek olacak kişiler anne-babadır. anlayışlı ama yine de kararlı davranmalısınız.
3. ergenler ve 6 yaş grubu ile bir çalışma yapılıyor ve farklı duygular içeren yüzlerce yüz ifadesi bu 2 gruba gösteriliyor. inanılmaz ama 6 yaş grubu ergen grubundan çok daha başarılı oluyor bu testte. yani sizin duygularınızın çok farkında değiller bu dönemde. ve her durumda sizi baskıcı gibi görebilirler. bu da agresifliğini artırır.
4. beyinde inanılmaz bir gelişim söz konusu. bağ sayısı artıyor ve tabiri caizse kısa devre yapıyor. yani bu çocuklar bazen bizi anlamıyor, duymuyor. dikkatleri çok dağılıyor.
5. ben senin kızının derslerdeki düşmesini ergenlikten daha çok atılgan olmamasına bağladım açıkçası. çekingenlik ve pasiflik öğrencilerin başarısını inanılmaz düşürüyor. daha aktif, atılgan olması için destek alabilirsiniz. benim en önemsediğim şey ise ne olursa olsun özellikle dersler konusunu aranızda bir tartışma konusu yapmayın. sizin şu an ihtiyacınız olan tek şey sağlıklı iletişim. buna odaklanın derim.
Allah kolaylıklar versin.